Çok uzun zamandır bu sayfayı takip etmeme rağmen enzim yapmamıştım.
Perşembe gününden beri dolapta biriktirdiğimiz ağırlıklı olarak salatalık kabuğu, patates kabuğu, kabak kabuğu, 2 iki yumurta kabuğu bahçe çevresinden alınan bir miktar ısırgan otunu blendırdan geçirdim.
Burada anlatılanların bir miktar dışında uygulamayı şu şekilde yaptım.
Marketten aldığım 10 litrelik plastik su bidonunun içindeki suyun yarısını boşaltarak yaklaşık 5 litre su kalmasını sağladım. Sonra blendırdan geçen yaklaşık 750 gr çivarındaki sebze kabuklarını bir kaşık yardımıyla içinde su olan bidonun içine boşalttım. Sonra üzerine 250 gram keçiboynuzu pekmezi ilave ettim, üzerine 5 tatlı kaşığı kuru maya koydum. Son olarakda 250 gram aktifleşmiş EM ekledim. Ağzını sıkıca kapatarak ve iyice çalkalayarak oda sıcaklığında olan ve güneş görmeyen malzeme depomuza koydum.
Depoya saat 11 gibi koyduktan iki saat sonra gaz çıkışı varmı diye kontrol ettim, gaz çıkışı yoktu. Bidonu tekrar bir kaç kere alt üst ederek bıraktım. Saat 17 gibi baktığımda bana göre yoğun gaz çıkışı başlamıştı şöyleki hava kilidi kullanmadığım için kapağı hafifçe gevşettiğimde gaz çıkışı başladı ben acemiliğin verdiği etki ile kapağı yavaş yavaş açmaya devam ederken kapak pat diye fırlayıverdi. Çıkardığı ses eşimi biraz ürküttü. Tekrar bir kaç kere ters yüz ederek bıraktım. Gece 22 gibi tekrar gaz çıkışına baktığımda bu sefer ilk gaz sesini duyduğumda bekledim kabın içi hareketlenmeye ve köpükler oluşmaya başladı bu şekilde kapağı tam olarak 3-4 dakikada açtım. Gaz çıkışı oldğu esnada fokurdanma şekliyle yoğun olarak aşağıdan yukarıya hareketlenmeler oluyordu.
Bu aşamaları fotoğraflamama rağmen fotoğraf makinesini Sapancada unuttuğumdan ekleyemiyorum haftaya eklerim.
Siz deneyimli dostlardan öğrenmek istediğim. 1,3,10 oranına uymadım benim oranım 1,3,20 gibi oldu. Aynı anda aktifleşmiş EM, pekmez ve kuru maya kullandım, hava kilidi kullanmıyorum ya da buna benzer bir düzenek. Sizce ilk denememde enzim oluşmasını sağlayabilecekmiyim, bu aşamadan sonra ne gibi önerileriniz olur.
Not : EM ile pekmezi birlikte düşünürsek bu seferde oran 1, 1,5, 10 oluyor.
Düzenleyen tturt : 18-06-2012 saat 19:51
Neden: Ekleme
|