![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Önce küçük miktarda bir deneyin diyeceğim. Bakteri gelişimini izleme imkanınız varsa her hafta sonu bakteri çeşitliliği ve yoğunluğuna bakarsınız. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Bakteri gelişimini izlemek sanırım , labaratuar ölçümleri ile olacak. Bunu yapabilmem zor. Melas bulmak daha kolay sanırım. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
|
Alıntı:
Sayın Meyvelitepe, Lab. tahlili haricinde bakteri gelişimini -amatör ölçekte- izleme imkanı var mıdır? Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Forum arşivinden edindiğim bilgi her ne kadar asitlik oranına baklılarak yararlı/zararlı bakteri tahmini yütürülse de, ph skalasında farklı aralıklarda değerler bakteri çeşitliliği, toksitite vb. bilgiler vermiyor. Hal böyle olunca Enzim diye yaptığımı düşündüğüm şeyin şahsımı plasebo etkisi ile mutlu eden sirkemsi bir sıvı olup olmadığı konsunda tereddütlerim de yok değil ![]() Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Alıntı:
Bunların ikisi bir aradaysa zararlı bir şey yapmadığınıza emin olabilirsiniz. Yapılanın ne kadar etkin olduğunu izlemek için ise mikroskobik gözlem gerekiyor. Mikroskop altında 400x - 1600x aralığında bakteriler ve yoğunlukları izlenebilir. Başlangıç starteri olarak EM kullanılmış enzimlerde çeşitlilik, yoğunluk ve haraketlilik daha yüksek oluyor. Bir kez çok iyi ve yoğun bir kültür elde edildiğinde bir sonraki enzim yapımının starteri olabiliyor. Gram-negatif ve gram-pozitif bakterileri ayırarak gözleyebilmek için ayrıca boyama işlemi gerekiyor. Bizim evde yapılanlar genelde temizlik amaçlı yapılıyor. Temizlikte kullanıldıktan sonra da atılmayıp gübre amaçlı değerlendiriliyor. Bir enzimle iki iş ![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
|
Olgunlaşması tamamlanmış olan Enzim kullanım sırasını bekliyor. Ara sıra kapağını açıp oluşan gazı çıkartıyorum. Bekledikçe rengi değişiyor. Ama kokuda bir değişim yok. Sanki sirke gibi birazda turşu suyu gibi kokuyor. Acaba içine Em1 atsam bir fincan kadar ne olur? |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
olgunlaşmış enzime kalite noktasında eklemeye gerek olmayabilir... bitkilerinize bir sefer enzim diyer sefer em koyarsanız herhalde iştahdan delirirler... |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
|
Alıntı:
İkinci enzim denemesinde EM kullanmayı düşünüyorum.
Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
[*]fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu? İdeali başlangıçta ilave edip faydalı dostları çoğalmaktır. [*]EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur? bu konuda bende tam bilği sahibi degilim ancak em komle faydalı dostlar ordusu olduğundan bırakalım baskılasın hiç zararı olmaz.... [*]EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır? merak etmeyiniz enzimde toksit etki olmaz her halukarda fayda sağlar çok bozuk ve çürük artıkları koymadıktan sonra içine koyacagınız em,pekmez ve ekmek mayası ile süper bir şey olucaktır... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
|
Cevaplar için teşekkürler. Çıkardığım sonuç EM konusunda forum müdavimlerinin pozitif yönde mutabık olmaları. EM + enzim ve sadece enzim şeklinde iki ayrı deneme yapıp farkı gözlemlemeyi düşünüyorum. Ayrıca hanımı ikna edebilirsem (bkz atomu parçalamak ) temizlik /hijyen için kullanılmasını da düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Yukarda Sn Entropinin fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu? EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur? EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır? sorularına, Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
|
Sayın Safranlı burada öğrendiklerim ve uyguladıklarım çok heyecan vericiydi : ) Ziyaretime gelen bir arkadaşıma bir şişe Enzim verdim. Şimdi bana güzelleşen çiçeklerinden bahsediyor o mutlu ben mutlu : ))) Ankaraya gittiğimde bütün görüştüğüm insanlara Enzimi, Emi, Kompostu, Ağaçlar.neti ve sizler gibi değerli dostlarımı anlattım... Bu konulardaki coşkulu halimi görenler güldü halime : ) Sizin dediğiniz gibi denemek gerek bir Enzim bir Em : ) Şımarmak bitkilerimizin hakkı değilmi ? Düzenleyen hepgül : 31-05-2012 saat 15:29 Neden: Düzeltme |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
Etraf bize zaten gülüyor.... üç kardeş oturduğumuz binada her kata komşumuz kar topu fidanı hediye etmişti eşim en güzel bizimki büyüdü;senin gübrelerini arada vermiştim.. Deyince her sey anlaşıldı.. Ben enzimlerimim süperliğinden zaten şüphem yok... Tereddüt edenlerde gördükçe haklılığımız ortaya çıkıyor.. Ilk önce hep karşı olanlar gülerler... Biliyorsunuz ki son gülen iyi güler.... Kendi adıma yaptıklarım sadece enzımden ibaret değil... Yani zır deli olmaya doğru gidiyoruz.... Vallahi ben halimden memnunum.... Ve de mutluyum.... Bu arada bu kış ağır kar yağdıgında ofisimizin camının önündeki amrikan sarmaşığının tohumlarının o soğuk fırtınada minik serçelerimize nasılda besin olduğunu ve onlara sığınma alanı olduğunu görünce çok etkilendim.. Tam camımın önunde saçagın altında kalan sarmaşık tohumlarını bir bir gelip topluyorlardı... Bizim önemsemediğimiz küçük şeyler yüce yaratıcının dengesinde nelere yarıyor.... Dostlarım... Tüm kalbimle söylüyorumki biz enzim yapmıyoruz... Koca dünyamızdaki ahengi ve güzelliği arttırıyoruz.... Bir kuşa yuva hazırlıyoruz... Börtü böceğe besin veriyoruz.... Hiç umursamadığımız yaratıklara yarar sağlıyoruz... Ve de bu yaptıklarımızın dünyamızı güzelleştirmekle kalmayıp ötelerde inşallah kendi cennetimizi hazırlıyoruz... Sevgiler.... |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
|
1 hafta oldu enzimin kokusu sirkeye benzer bir koku aldı ama henüz üzerinde tortu oluşmadı,sistemden gaz çıkışı devam ediyor. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
her sey yolunda enzime devam.... |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
midye kabuklarının pek besin değeri olduğunu sanmıyorum. Değerlendirilmesini bende düşünmüştüm ama gerek görmedim... |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Alıntı:
Ancak yine de tamamen parçalanmasının çok uzun süre alacağı belirtiliyor. How to Compost Clam Shells | eHow.com Düzenleyen Çamtepe : 07-06-2012 saat 08:51 |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Midye kabukları Halil Bey'in yukarda belirttiği gibi besin açısından zengin olmayabilir ama mineraller açısından zengin ve kompost içindeki mikroorganizmaların yaşamları için de önemli. İnce ince kırılarak komposta karıştırılabilir. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
19 kg olmalı.... |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
|
sn safranlı buyapım 10 deyrinde bir nokta dokuzyüz gram yazmam gerekti yani birkilo dokuzyüz gram yanlışlık oldu maddelerin yapımı 1 kilo 10 kilo 100 kilo deyer tutulmalı içindeki dut osun yosun hümik asit kilo gramlarına göre su okadar düşüyor tahlillerden organik madde miktarını tutdurmak için 10 kilo ve 100 kilo çalışmalar gerek örneğin 5 kilo dut da 5 kilo su düşüyor yosun hümik asit maya eklenince 10 kilodeyerinde su miktarı onagöre deyerlendiriliyor |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
|
sn meyveli tepe 20 litrelik boyakutusuna 1900 kilo sığarmı 1 .900 kgram |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
|
ne güzel fikirler ve paylasımlar oluyor , enzim konusu resmen gün geçteikçe zenginleşip büyüyor, bendeki enzimlerde gaz çıkısı tamamen bitti, |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
|
Alıntı:
ben 5 litrelik su kutusunda denedim ağzı iyice sıkı birşekil de gaz çıkışı iyioldu ara sıra gaz çıkışını alıyorum yalnız bir 17 litrelik bir boya kutusunda denedim bir adet hortum bir adet küçük su kutusu hortumun bir ucu 17litrelik boya kutusunda kapağı delip içne monta ettim diyer ucuda su kutusuna monta ettim sukutusunda birdelik gaz çıkışı açtım hiç gaz çıkışı olmuyor 10 günoldu 17 litrelik boya kutusunu kapağını hava almasın diye normal koli bandıynan iyice bantladım sonuç görmüyorum |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Çok uzun zamandır bu sayfayı takip etmeme rağmen enzim yapmamıştım. Perşembe gününden beri dolapta biriktirdiğimiz ağırlıklı olarak salatalık kabuğu, patates kabuğu, kabak kabuğu, 2 iki yumurta kabuğu bahçe çevresinden alınan bir miktar ısırgan otunu blendırdan geçirdim. Burada anlatılanların bir miktar dışında uygulamayı şu şekilde yaptım. Marketten aldığım 10 litrelik plastik su bidonunun içindeki suyun yarısını boşaltarak yaklaşık 5 litre su kalmasını sağladım. Sonra blendırdan geçen yaklaşık 750 gr çivarındaki sebze kabuklarını bir kaşık yardımıyla içinde su olan bidonun içine boşalttım. Sonra üzerine 250 gram keçiboynuzu pekmezi ilave ettim, üzerine 5 tatlı kaşığı kuru maya koydum. Son olarakda 250 gram aktifleşmiş EM ekledim. Ağzını sıkıca kapatarak ve iyice çalkalayarak oda sıcaklığında olan ve güneş görmeyen malzeme depomuza koydum. Depoya saat 11 gibi koyduktan iki saat sonra gaz çıkışı varmı diye kontrol ettim, gaz çıkışı yoktu. Bidonu tekrar bir kaç kere alt üst ederek bıraktım. Saat 17 gibi baktığımda bana göre yoğun gaz çıkışı başlamıştı şöyleki hava kilidi kullanmadığım için kapağı hafifçe gevşettiğimde gaz çıkışı başladı ben acemiliğin verdiği etki ile kapağı yavaş yavaş açmaya devam ederken kapak pat diye fırlayıverdi. Çıkardığı ses eşimi biraz ürküttü. Tekrar bir kaç kere ters yüz ederek bıraktım. Gece 22 gibi tekrar gaz çıkışına baktığımda bu sefer ilk gaz sesini duyduğumda bekledim kabın içi hareketlenmeye ve köpükler oluşmaya başladı bu şekilde kapağı tam olarak 3-4 dakikada açtım. Gaz çıkışı oldğu esnada fokurdanma şekliyle yoğun olarak aşağıdan yukarıya hareketlenmeler oluyordu. Bu aşamaları fotoğraflamama rağmen fotoğraf makinesini Sapancada unuttuğumdan ekleyemiyorum haftaya eklerim. Siz deneyimli dostlardan öğrenmek istediğim. 1,3,10 oranına uymadım benim oranım 1,3,20 gibi oldu. Aynı anda aktifleşmiş EM, pekmez ve kuru maya kullandım, hava kilidi kullanmıyorum ya da buna benzer bir düzenek. Sizce ilk denememde enzim oluşmasını sağlayabilecekmiyim, bu aşamadan sonra ne gibi önerileriniz olur. Not : EM ile pekmezi birlikte düşünürsek bu seferde oran 1, 1,5, 10 oluyor. Düzenleyen tturt : 18-06-2012 saat 20:51 Neden: Ekleme |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Mutfak artıklarını biraz daha ilave edebilirsiniz oranklar azda olsa geçilebilir... çok büyük sorun olmaz gaz çıkısınız başlamış ve dogru yoldasınız... 20 günde hazır olur ancak hava çıkışı için balon kullanbilirsiniz |
|
|
|
![]() |
|
|