agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-05-2012, 15:21   #1
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
Önce küçük miktarda bir deneyin diyeceğim. Bakteri gelişimini izleme imkanınız varsa her hafta sonu bakteri çeşitliliği ve yoğunluğuna bakarsınız.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 14:31   #2
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Önce küçük miktarda bir deneyin diyeceğim. Bakteri gelişimini izleme imkanınız varsa her hafta sonu bakteri çeşitliliği ve yoğunluğuna bakarsınız.
Bakteri gelişimini izlemek sanırım , labaratuar ölçümleri ile olacak. Bunu yapabilmem zor. Melas bulmak daha kolay sanırım.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2012, 08:21   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Sayın agozce.

Melas'a en kolay ulaşmanın yolu, eğer bulunduğunuz yerde Yem Fabrikaları varsa onlardan isteyebilirsiniz.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 16:05   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Önce küçük miktarda bir deneyin diyeceğim. Bakteri gelişimini izleme imkanınız varsa her hafta sonu bakteri çeşitliliği ve yoğunluğuna bakarsınız.

Sayın Meyvelitepe,
Lab. tahlili haricinde bakteri gelişimini -amatör ölçekte- izleme imkanı var mıdır? Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Forum arşivinden edindiğim bilgi her ne kadar asitlik oranına baklılarak yararlı/zararlı bakteri tahmini yütürülse de, ph skalasında farklı aralıklarda değerler bakteri çeşitliliği, toksitite vb. bilgiler vermiyor.

Hal böyle olunca Enzim diye yaptığımı düşündüğüm şeyin şahsımı plasebo etkisi ile mutlu eden sirkemsi bir sıvı olup olmadığı konsunda tereddütlerim de yok değil

Saygılar

Entropi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 19:17   #5
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Entropi Mesajı Göster
Sayın Meyvelitepe,
Lab. tahlili haricinde bakteri gelişimini -amatör ölçekte- izleme imkanı var mıdır? Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Forum arşivinden edindiğim bilgi her ne kadar asitlik oranına baklılarak yararlı/zararlı bakteri tahmini yütürülse de, ph skalasında farklı aralıklarda değerler bakteri çeşitliliği, toksitite vb. bilgiler vermiyor.

Hal böyle olunca Enzim diye yaptığımı düşündüğüm şeyin şahsımı plasebo etkisi ile mutlu eden sirkemsi bir sıvı olup olmadığı konsunda tereddütlerim de yok değil

Saygılar
Bakterileri gözleyemediğiniz durumda bir kaç yan gösterge ile durumu izleyebilirsiniz. Biri PH. Kesinlikle asitik bir değer ölçüyor olmalısınız (tercihan 4-5 arası. Daha düşük de olabilir). İkincisi kokusu. Turşu gibi kokuyor olmalı. Kullandığınız meyve-sebzeye göre de çeşitlenebilir ama turşu kokusu gibi olmalı. PH yüksek ise ve/veya koku bozuşmuş, çürümüş madde kokusunu andırıyor ise olmamıştır.

Bunların ikisi bir aradaysa zararlı bir şey yapmadığınıza emin olabilirsiniz.

Yapılanın ne kadar etkin olduğunu izlemek için ise mikroskobik gözlem gerekiyor. Mikroskop altında 400x - 1600x aralığında bakteriler ve yoğunlukları izlenebilir. Başlangıç starteri olarak EM kullanılmış enzimlerde çeşitlilik, yoğunluk ve haraketlilik daha yüksek oluyor. Bir kez çok iyi ve yoğun bir kültür elde edildiğinde bir sonraki enzim yapımının starteri olabiliyor. Gram-negatif ve gram-pozitif bakterileri ayırarak gözleyebilmek için ayrıca boyama işlemi gerekiyor.

Bizim evde yapılanlar genelde temizlik amaçlı yapılıyor. Temizlikte kullanıldıktan sonra da atılmayıp gübre amaçlı değerlendiriliyor. Bir enzimle iki iş

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 00:27   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Olgunlaşması tamamlanmış olan Enzim kullanım sırasını bekliyor. Ara sıra kapağını açıp oluşan gazı çıkartıyorum. Bekledikçe rengi değişiyor. Ama kokuda bir değişim yok. Sanki sirke gibi birazda turşu suyu gibi kokuyor. Acaba içine Em1 atsam bir fincan kadar ne olur?

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 09:13   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
Olgunlaşması tamamlanmış olan Enzim kullanım sırasını bekliyor. Ara sıra kapağını açıp oluşan gazı çıkartıyorum. Bekledikçe rengi değişiyor. Ama kokuda bir değişim yok. Sanki sirke gibi birazda turşu suyu gibi kokuyor. Acaba içine Em1 atsam bir fincan kadar ne olur?
ilk yapmaya başladıgınız dönemde em yi koyarsanız daha iyi olur
olgunlaşmış enzime kalite noktasında eklemeye gerek olmayabilir...
bitkilerinize bir sefer enzim
diyer sefer em koyarsanız herhalde iştahdan delirirler...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 16:15   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
ilk yapmaya başladıgınız dönemde em yi koyarsanız daha iyi olur
olgunlaşmış enzime kalite noktasında eklemeye gerek olmayabilir...
bitkilerinize bir sefer enzim
diyer sefer em koyarsanız herhalde iştahdan delirirler...
Sayın Safranlı,
İkinci enzim denemesinde EM kullanmayı düşünüyorum.
  • fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu?
  • EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur?
  • EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır?

Saygılar

Entropi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 17:15   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
[*]fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu?

İdeali başlangıçta ilave edip faydalı dostları çoğalmaktır.
[*]EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur?

bu konuda bende tam bilği sahibi degilim ancak em komle faydalı dostlar ordusu olduğundan bırakalım baskılasın hiç zararı olmaz....
[*]EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır?

merak etmeyiniz enzimde toksit etki olmaz her halukarda fayda sağlar
çok bozuk ve çürük artıkları koymadıktan sonra içine koyacagınız em,pekmez ve ekmek mayası ile süper bir şey olucaktır...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2012, 16:09   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
...
Cevaplar için teşekkürler. Çıkardığım sonuç EM konusunda forum müdavimlerinin
pozitif yönde mutabık olmaları.

EM + enzim ve sadece enzim şeklinde iki ayrı deneme yapıp farkı gözlemlemeyi düşünüyorum. Ayrıca hanımı ikna edebilirsem (bkz atomu parçalamak ) temizlik /hijyen için kullanılmasını da düşünüyorum.

Entropi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2012, 01:56   #11
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Yukarda Sn Entropinin

fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu?
EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur?
EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır?

sorularına,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
[*]fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu? İdeali başlangıçta ilave edip faydalı dostları çoğalmaktır.[*]EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur? bu konuda bende tam bilği sahibi degilim ancak em komle faydalı dostlar ordusu olduğundan bırakalım baskılasın hiç zararı olmaz....[*]EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır? merak etmeyiniz enzimde toksit etki olmaz her halukarda fayda sağlar çok bozuk ve çürük artıkları koymadıktan sonra içine koyacagınız em,pekmez ve ekmek mayası ile süper bir şey olucaktır...
diye yanıt vermiş. Son derece yerinde bir yanıt. Sadece bir ekleme yapmak isterim: Bu başlık altında yapılan enzimlerin hepsi eğer doğru yapıldıysa, Yararlı Mikroorganizmalar içermektedir. EM de, yararlı mikroorganizma ordusunun bir taburudur. Bu yüzden baskılamaktan ziyade destekleyecektir.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 11:11   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Sayın Safranlı burada öğrendiklerim ve uyguladıklarım çok heyecan vericiydi : ) Ziyaretime gelen bir arkadaşıma bir şişe Enzim verdim. Şimdi bana güzelleşen çiçeklerinden bahsediyor o mutlu ben mutlu : ))) Ankaraya gittiğimde bütün görüştüğüm insanlara Enzimi, Emi, Kompostu, Ağaçlar.neti ve sizler gibi değerli dostlarımı anlattım... Bu konulardaki coşkulu halimi görenler güldü halime : )

Sizin dediğiniz gibi denemek gerek bir Enzim bir Em : ) Şımarmak bitkilerimizin hakkı değilmi ?


Düzenleyen hepgül : 31-05-2012 saat 15:29 Neden: Düzeltme
hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 14:21   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
sayın safranlı burada öğrendiklerim ve uyguladıklarım çok heyecan vericiydi : ) ziyaretime gelen bir arkadaşıma bir şişe enzim verdim. şimdi bana güzelleşen çiçeklerinden bahsediyor o mutlu ben mutlu : ))) ankaraya gittiğimde bütün görüştüğüm insanlara enzimi, emi, kompostu, ağaçlar.neti ve sizler gibi değerli dostlarımı anlattım... Bu konulardaki coşkulu halimi görenlerin güldü halime : )

sizin dediğiniz gibi denemek gerek bir enzim bir em : ) şımarmak bitkilerimizin hakkı değilmi ?
dostlarım bizler gönüllü delileriz...
Etraf bize zaten gülüyor....
üç kardeş oturduğumuz binada her kata komşumuz kar topu fidanı hediye etmişti
eşim en güzel bizimki büyüdü;senin gübrelerini arada vermiştim..
Deyince her sey anlaşıldı..
Ben enzimlerimim süperliğinden zaten şüphem yok...
Tereddüt edenlerde gördükçe haklılığımız ortaya çıkıyor..
Ilk önce hep karşı olanlar gülerler...
Biliyorsunuz ki son gülen iyi güler....
Kendi adıma yaptıklarım sadece enzımden ibaret değil...
Yani zır deli olmaya doğru gidiyoruz....
Vallahi ben halimden memnunum....
Ve de mutluyum....
Bu arada bu kış ağır kar yağdıgında ofisimizin camının önündeki amrikan sarmaşığının tohumlarının o soğuk fırtınada minik serçelerimize nasılda besin olduğunu ve onlara sığınma alanı olduğunu görünce çok etkilendim..
Tam camımın önunde saçagın altında kalan sarmaşık tohumlarını bir bir gelip topluyorlardı...
Bizim önemsemediğimiz küçük şeyler yüce yaratıcının dengesinde
nelere yarıyor....
Dostlarım...
Tüm kalbimle söylüyorumki biz enzim yapmıyoruz...
Koca dünyamızdaki ahengi ve güzelliği arttırıyoruz....
Bir kuşa yuva hazırlıyoruz...
Börtü böceğe besin veriyoruz....
Hiç umursamadığımız yaratıklara yarar sağlıyoruz...
Ve de bu yaptıklarımızın dünyamızı güzelleştirmekle kalmayıp
ötelerde inşallah kendi cennetimizi hazırlıyoruz...
Sevgiler....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 10:55   #14
Ağaçsever
 
uugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
1 hafta oldu enzimin kokusu sirkeye benzer bir koku aldı ama henüz üzerinde tortu oluşmadı,sistemden gaz çıkışı devam ediyor.

uugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 12:04   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uugur Mesajı Göster
1 hafta oldu enzimin kokusu sirkeye benzer bir koku aldı ama henüz üzerinde tortu oluşmadı,sistemden gaz çıkışı devam ediyor.
her sey yolunda enzime devam....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2012, 21:32   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Midye kabuklarını ne şekilde değerlendirebilirim?.. Ya da değerlendirebilir miyim?

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2012, 01:28   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Midye kabuklarını ne şekilde değerlendirebilirim?.. Ya da değerlendirebilir miyim?
Sn. selis,

midye kabuklarının pek besin değeri olduğunu sanmıyorum. Değerlendirilmesini bende düşünmüştüm ama gerek görmedim...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2012, 01:52   #18
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sn. selis,

midye kabuklarının pek besin değeri olduğunu sanmıyorum. Değerlendirilmesini bende düşünmüştüm ama gerek görmedim...
Kompostun asiditesini düşürmek için çok ufak parçalara ayırılarak kullanılabiliyormuş.

Ancak yine de tamamen parçalanmasının çok uzun süre alacağı belirtiliyor.

How to Compost Clam Shells | eHow.com


Düzenleyen Çamtepe : 07-06-2012 saat 08:51
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2012, 01:42   #19
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Midye kabuklarını ne şekilde değerlendirebilirim?.. Ya da değerlendirebilir miyim?
Midye kabukları Halil Bey'in yukarda belirttiği gibi besin açısından zengin olmayabilir ama mineraller açısından zengin ve kompost içindeki mikroorganizmaların yaşamları için de önemli. İnce ince kırılarak komposta karıştırılabilir.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2012, 09:17   #20
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
Alıntı:
1 900 kgram su
Yazım şeklinden miktarı tam anlamadım. 1900kg (2 tona yakın) mı?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2012, 10:05   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meyvelitepe Mesajı Göster
yazım şeklinden miktarı tam anlamadım. 1900kg (2 tona yakın) mı?
bende tam oraya takıldım
19 kg olmalı....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2012, 19:36   #22
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
bende tam oraya takıldım
19 kg olmalı....
sn safranlı buyapım 10 deyrinde bir nokta dokuzyüz gram yazmam gerekti yani birkilo dokuzyüz gram yanlışlık oldu maddelerin yapımı 1 kilo 10 kilo 100 kilo deyer tutulmalı içindeki dut osun yosun hümik asit kilo gramlarına göre su okadar düşüyor tahlillerden organik madde miktarını tutdurmak için 10 kilo ve 100 kilo çalışmalar gerek örneğin 5 kilo dut da 5 kilo su düşüyor yosun hümik asit maya eklenince 10 kilodeyerinde su miktarı onagöre deyerlendiriliyor

cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2012, 19:48   #23
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yazım şeklinden miktarı tam anlamadım. 1900kg (2 tona yakın) mı?
sn meyveli tepe 20 litrelik boyakutusuna 1900 kilo sığarmı 1 .900 kgram

cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2012, 01:39   #24
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Bizim evde yapılanlar genelde temizlik amaçlı yapılıyor. Temizlikte kullanıldıktan sonra da atılmayıp gübre amaçlı değerlendiriliyor. Bir enzimle iki iş
Çok doğru bir uygulama. Tebrikler Sn MeyveliTepe

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2012, 12:10   #25
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
ne güzel fikirler ve paylasımlar oluyor , enzim konusu resmen gün geçteikçe zenginleşip büyüyor,

bendeki enzimlerde gaz çıkısı tamamen bitti,

Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2012, 19:30   #26
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. Mesajı Göster
ne güzel fikirler ve paylasımlar oluyor , enzim konusu resmen gün geçteikçe zenginleşip büyüyor,

bendeki enzimlerde gaz çıkısı tamamen bitti,
sn cemil
ben 5 litrelik su kutusunda denedim ağzı iyice sıkı birşekil de gaz çıkışı iyioldu ara sıra gaz çıkışını alıyorum yalnız bir 17 litrelik bir boya kutusunda denedim bir adet hortum bir adet küçük su kutusu hortumun bir ucu 17litrelik boya kutusunda kapağı delip içne monta ettim diyer ucuda su kutusuna monta ettim sukutusunda birdelik gaz çıkışı açtım hiç gaz çıkışı olmuyor 10 günoldu 17 litrelik boya kutusunu kapağını hava almasın diye normal koli bandıynan iyice bantladım sonuç görmüyorum

cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2012, 20:35   #27
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Çok uzun zamandır bu sayfayı takip etmeme rağmen enzim yapmamıştım.
Perşembe gününden beri dolapta biriktirdiğimiz ağırlıklı olarak salatalık kabuğu, patates kabuğu, kabak kabuğu, 2 iki yumurta kabuğu bahçe çevresinden alınan bir miktar ısırgan otunu blendırdan geçirdim.

Burada anlatılanların bir miktar dışında uygulamayı şu şekilde yaptım.

Marketten aldığım 10 litrelik plastik su bidonunun içindeki suyun yarısını boşaltarak yaklaşık 5 litre su kalmasını sağladım. Sonra blendırdan geçen yaklaşık 750 gr çivarındaki sebze kabuklarını bir kaşık yardımıyla içinde su olan bidonun içine boşalttım. Sonra üzerine 250 gram keçiboynuzu pekmezi ilave ettim, üzerine 5 tatlı kaşığı kuru maya koydum. Son olarakda 250 gram aktifleşmiş EM ekledim. Ağzını sıkıca kapatarak ve iyice çalkalayarak oda sıcaklığında olan ve güneş görmeyen malzeme depomuza koydum.

Depoya saat 11 gibi koyduktan iki saat sonra gaz çıkışı varmı diye kontrol ettim, gaz çıkışı yoktu. Bidonu tekrar bir kaç kere alt üst ederek bıraktım. Saat 17 gibi baktığımda bana göre yoğun gaz çıkışı başlamıştı şöyleki hava kilidi kullanmadığım için kapağı hafifçe gevşettiğimde gaz çıkışı başladı ben acemiliğin verdiği etki ile kapağı yavaş yavaş açmaya devam ederken kapak pat diye fırlayıverdi. Çıkardığı ses eşimi biraz ürküttü. Tekrar bir kaç kere ters yüz ederek bıraktım. Gece 22 gibi tekrar gaz çıkışına baktığımda bu sefer ilk gaz sesini duyduğumda bekledim kabın içi hareketlenmeye ve köpükler oluşmaya başladı bu şekilde kapağı tam olarak 3-4 dakikada açtım. Gaz çıkışı oldğu esnada fokurdanma şekliyle yoğun olarak aşağıdan yukarıya hareketlenmeler oluyordu.

Bu aşamaları fotoğraflamama rağmen fotoğraf makinesini Sapancada unuttuğumdan ekleyemiyorum haftaya eklerim.

Siz deneyimli dostlardan öğrenmek istediğim. 1,3,10 oranına uymadım benim oranım 1,3,20 gibi oldu. Aynı anda aktifleşmiş EM, pekmez ve kuru maya kullandım, hava kilidi kullanmıyorum ya da buna benzer bir düzenek. Sizce ilk denememde enzim oluşmasını sağlayabilecekmiyim, bu aşamadan sonra ne gibi önerileriniz olur.

Not : EM ile pekmezi birlikte düşünürsek bu seferde oran 1, 1,5, 10 oluyor.


Düzenleyen tturt : 18-06-2012 saat 20:51 Neden: Ekleme
tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2012, 09:34   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Mutfak artıklarını biraz daha ilave edebilirsiniz
oranklar azda olsa geçilebilir...
çok büyük sorun olmaz
gaz çıkısınız başlamış ve dogru yoldasınız...
20 günde hazır olur
ancak hava çıkışı için balon kullanbilirsiniz

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2012, 11:07   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
sayın tturt; orada kavga başlamış. Aman hava kilidi. İhmal etmeyin. Cezası büyük oluyor.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2012, 12:47   #30
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Bu sayfayı okurken atlamışsam özür dilerim. Ya okumadaım ya da hatırlayamıyorum. İçilecek enzim yapılırken aktifleşmiş EM kullanılıyor mu? Öneriliyor mu?

tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025