View Single Post
Eski 04-06-2012, 18:17   #1068
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Entropi Mesajı Göster
Sayın Meyvelitepe,
Lab. tahlili haricinde bakteri gelişimini -amatör ölçekte- izleme imkanı var mıdır? Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Forum arşivinden edindiğim bilgi her ne kadar asitlik oranına baklılarak yararlı/zararlı bakteri tahmini yütürülse de, ph skalasında farklı aralıklarda değerler bakteri çeşitliliği, toksitite vb. bilgiler vermiyor.

Hal böyle olunca Enzim diye yaptığımı düşündüğüm şeyin şahsımı plasebo etkisi ile mutlu eden sirkemsi bir sıvı olup olmadığı konsunda tereddütlerim de yok değil

Saygılar
Bakterileri gözleyemediğiniz durumda bir kaç yan gösterge ile durumu izleyebilirsiniz. Biri PH. Kesinlikle asitik bir değer ölçüyor olmalısınız (tercihan 4-5 arası. Daha düşük de olabilir). İkincisi kokusu. Turşu gibi kokuyor olmalı. Kullandığınız meyve-sebzeye göre de çeşitlenebilir ama turşu kokusu gibi olmalı. PH yüksek ise ve/veya koku bozuşmuş, çürümüş madde kokusunu andırıyor ise olmamıştır.

Bunların ikisi bir aradaysa zararlı bir şey yapmadığınıza emin olabilirsiniz.

Yapılanın ne kadar etkin olduğunu izlemek için ise mikroskobik gözlem gerekiyor. Mikroskop altında 400x - 1600x aralığında bakteriler ve yoğunlukları izlenebilir. Başlangıç starteri olarak EM kullanılmış enzimlerde çeşitlilik, yoğunluk ve haraketlilik daha yüksek oluyor. Bir kez çok iyi ve yoğun bir kültür elde edildiğinde bir sonraki enzim yapımının starteri olabiliyor. Gram-negatif ve gram-pozitif bakterileri ayırarak gözleyebilmek için ayrıca boyama işlemi gerekiyor.

Bizim evde yapılanlar genelde temizlik amaçlı yapılıyor. Temizlikte kullanıldıktan sonra da atılmayıp gübre amaçlı değerlendiriliyor. Bir enzimle iki iş

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön