agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-05-2012, 04:33   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
Merhaba,

Geçtiğimiz yıl mutfak atıklarından yaptığım enzim (mi acaba?) . Yaklaşık 1 yıl yarı gölgede bekletilip, arada gazı alınıp, sonra unutulup geçen haftlarda akla geldip açıldıktan sonra süzüldü. Atıklar bahçenin bir köşesine gömüldü üstüne gübre+toprak serpildi. Sıvının ise bir kavanoza konularak buzdolabında muhafaza edilmeye başlandı.

Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez.

An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor.



Buda yeni atık bidonu, artık acımaya başlayan marulları söküp taze yapraklarını burda değerledirmenin iyi bir fikir olacağını düşündüm.
Lakin aşağıdaki sorularımda bahsedeceğim üzere pekmezle birlikte, bir miktar şarap da ilave etmiş bulundum.



Gözlemlerim:
  • Değişik oranlarda sulandırma yapıp sebze ve çiçeklerde yapraktan spreyleme yaptım. Amaç bitkilerin yoğunluk tepkisi ölçmek.
  • Yaprak biti ve kırımızı örümcek bulunan bitkilerde bu zararlılar kısmen azalma gösterdi (belki de daha önceki günlerdeki arap sabunu+zeytin yağı uygulamasının sonucuydu) Tam emin değilim
  • Biber fidelerindeki yapraklar daha canlı ve koyu yeşil hal aldı. Çiçekler bariz sevdi.
  • Tabi bir amatör/acemi olarak başka faktörler yüzünden oluşan değişimleri enzim olayına yormam da mümkün.

Sorularım:
  1. Yeni atık bidonuna pekmezle birlikte maya kökenli diye bir miktar şarap da dökdüm. İçerdiği alkolün fermantasyona olumsuz etkisini gözden kaçırmış bulundum. Bidonu boşaltmalı sil baştan yapmalı mıyım?
  2. Yapraktan ve topraktan uygulamalarda 1/50 1/100 gibi mutabık kalınan oranlar var mıdır? Zararlılar için bu oran değiştirmek gerekir mi caba? Lakin her atık grubu, farklı malzeme ve miktarlar içereceğinden, ortaya çıkan enzimin de farklı yoğunluk ve içerikde olacağı düşünüldüğünde bu oranlar ne kadar doğru sonuç verir sizce?
  3. Sağlıklı ve yararlı bir enzim elde edildiğini anlamak için : gözlem,koku ve ph. PH dışında gözlem ve koku görece bir kavramlar. Benim evet sirke gibi kokuyor dediğime bir başkası "uf kötü kokuyor" diyebilri. Geriye ph kalıyor,
    şu ph aralıkları kesin güvenilirdir denilebirlir mi? Yoksa bu bulgularda sadece gözlem ve tecrübeye mi dayanıyor. Binde bir ihtimalle dahi olsa kendi elimizle farkında olmadan zehir üretebileceğimiz riski insanı kaygılandırıyor.
  4. Hem toprak hem sıvı için güvenilir ölçüm veren amatör bahçecilik için bir PH meter markası tavsiye edebilir misiniz?
Saygılar

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen Entropi : 28-05-2012 saat 12:07
Entropi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2012, 11:47   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Entropi Mesajı Göster
...
Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez.

An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor.
Sadece sevdiğiniz bir şeyi, felsefeyi koymayı unutmuş... Enzime felsefe ve edebiyat karıştırılması ile kalitesini arttırdığı görüşü son dönemlerde önem kazanmış...

Enzim yaparken meyve ve sebze atıklarını ayrı ayrı yapmak daha iyi duruyor. Çünkü bazı sebze atıkları _lahana, brokoli, ısırgan otu gibi_ ağır koku yapabiliyor.

Sirkeleşme meyve atıklarında daha çok oluyor. Hava ile temasından kaynaklanıyor. Bu durumda fazla bekletmeden topağa vermek gerekiyor.

Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer... Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi...

Enzimi 1/100 oranlarının üstünde kullanmak gerekir. Enzim verildikten sonra temiz su verilmeli. Yani bir boş bir dolu ...

Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı...

Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz.

Enzimin içinde baskın oranda ısırgan otu _ ki fena koku yapar_ yoksa yaprak bitlerine etkili olmaz. Arap sabunu+zeytinyağ etkisinden yaprak bitleri etkili olmuştur.

Sn Safranlı da katkıda bulanabilecek belki...

Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor.

Kolay gelsin. Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2012, 12:53   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sadece sevdiğiniz bir şeyi, felsefeyi koymayı unutmuş... Enzime felsefe ve edebiyat karıştırılması ile kalitesini arttırdığı görüşü son dönemlerde önem kazanmış...
İşin felsefi boyutunu, atıkları çöpe atmakta ısrar eden, ilk başlarda bu atıkları mutfağının temizlik mahremiyetine bir engel olarak gören eşim üzerinde, "doğa, dönüşüm, organik, enzim" başlıklarında brifing vererek, yaşam<>ölüm döngüsü içerinde bizlerin birer gübre kaynağı olduğumuzdan tutun, işe ölüm>toprak> çiçek>bal faslında felsefe üzerine edebiyat sosu da katarak vermiştim.

Etki fazla olmuş olacak ki ne bulursa atık bidonuna koyar oldu. ( Veya illallah getirip, kafasını daha fazla ütületmemek için uzlaşma moduna geçti

Alıntı:
...
Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer... Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi...
Geçmiş yazılarda fermantasyon devresinde alkolün yararlı bakterileri baskıladığı gibi bir bilgi okuduğum hatırlar gibiyim. Zaten doğal süreçte oluşan alkole + dışardan eklenen alkol dönüşüme negatif etki eder gibi bir fikir çıkarmıştım.

Alıntı:
Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı...
Evet, süzme işlemi zaten 2-3 hafta ötesine ait. Bu arada mixer, rondo kullanmadan turşu gibi küçük parçalara ayırarak ilave etmiştim.Bu yüzden her hangi birsüzgece gerek kalmaksızın sıvı rahatlıkla süzüldü.

Alıntı:
Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz.
İşte vurgulamak istediğim, istemeden küçük bir ihtimal bile olsa zehir üretme olasılığının bulunmaması. Bir news group' un sağlık köşesinde kültürel mantarlarda bile çok küçük bir ihtimal bile olsa zehirli ürün olabileceği ihtimalinden yola çıkarak, içeriğini kimsayasal ve/veya biyolojik analizine hakim olmadığımız bir konuda oluşan bir kaygı söz konusu.

Alıntı:
Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor.
Kolay gelsin. Saygılar
Resimleri aslında yüklemiş, sunucu linklerini çekerek araya serpiştirmiştim.
Mesajında altına da ayrıca istek dışı ilave edildiğini görünce, ekleri silmiştim.
Sanırım script, resimleri sunucuda tutup, mesaj sonunda değil de içinde kullanmaya müsait değil . Ya bu şekilde devam edeceğim. Veya aralarda kullanmak gerekirse harici bir sunucu linki kullanacağım. Şu an için tekrar yükledim.

Cevaplarınız için teşekkürler.
Saygılar

Entropi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025