View Single Post
Eski 28-05-2012, 10:47   #1049
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Entropi Mesajı Göster
...
Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez.

An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor.
Sadece sevdiğiniz bir şeyi, felsefeyi koymayı unutmuş... Enzime felsefe ve edebiyat karıştırılması ile kalitesini arttırdığı görüşü son dönemlerde önem kazanmış...

Enzim yaparken meyve ve sebze atıklarını ayrı ayrı yapmak daha iyi duruyor. Çünkü bazı sebze atıkları _lahana, brokoli, ısırgan otu gibi_ ağır koku yapabiliyor.

Sirkeleşme meyve atıklarında daha çok oluyor. Hava ile temasından kaynaklanıyor. Bu durumda fazla bekletmeden topağa vermek gerekiyor.

Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer... Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi...

Enzimi 1/100 oranlarının üstünde kullanmak gerekir. Enzim verildikten sonra temiz su verilmeli. Yani bir boş bir dolu ...

Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı...

Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz.

Enzimin içinde baskın oranda ısırgan otu _ ki fena koku yapar_ yoksa yaprak bitlerine etkili olmaz. Arap sabunu+zeytinyağ etkisinden yaprak bitleri etkili olmuştur.

Sn Safranlı da katkıda bulanabilecek belki...

Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor.

Kolay gelsin. Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön