![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Sn. Sarıcan, Sonradan eklediğim 100gr pekmez 900grama dahil. Bu ilk denemem olduğu için sanırım malzemeyi tam ayarlayamadım. Konuyu baştan sona okumama rağmen 1x3x10 kuralını unuttum. Yaptıktan sonrada muhtemelen geriye dönüşü olmayacak bir hale geldi. Dediğiniz gibi kullanırken ölçüden (1:100) fazla sulandırarak (1:400 gidi) kullanacağım. Ancak hala tam olarak sulandırdığım enzimden ne kadar bitkilere vereceğim konusunda net bir fikrim yok. Genel olarak 1:100 sulandırıp 15 günde bir yarım bardak gibi ir sonuca ulaştım okuduğum konulardan. Bu doğru mudur? Ben enzimi terasımda yetiştirmeye çalıştığım domateslerimde kullanmayı düşünüyorum. Tabi domatesin yanında çilek, biber ve salatalık gibi az miktarda daha bitkim var. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzimi normal oranda sulandırdıktan sonra bitkilerinizi hangi peryotla suluyorsanız aynı peryotla sulayabilirsiniz. Bunun için bir kısıtlama yok. Yalnız hazırladığınız sulandırılmış enzimli suyu bir sonraki güne bekletmeyiniz. Enzimli suyu hazırlarken tüketebileceğiniz hacimde hazırlayıp bir seferde kullanınız. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
|
Teşekkürler Sn. Sarıcan, Bir sonraki güne kalmasındaki sakınca nedir acaba? Sizin gönderdiğiniz linklerde ve resimlerde Enzim dolu şişelerin raflarda bekletildiğini görmüştüm. Bu enzim tamamlanınca ne kadar süre ile saklayabiliriz? Bu konuda net bir bilgi var mı? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Evde yaptığınız turşuyu veya reçeli ne kadar süre kullanıyorsanız o kadar kullanırsınız. Yeterki kullandıktan sonra hava almaz şekilde muhafaza edin. Zaman geçtikçe enziminizin koku ve rengiyle bozulup bozulmadığını farkedecek tecrübeniz zaten olacaktır. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
|
Tekrar teşekkürler Sn. Sarıcan. Uyarılarınızı dikkate alacağım... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
Enzımlrımı kontrole devam edıyorum kokosu her gecen gun belırgınlesıyor benım anladıgım ıyıve tursumtrak hale geldı forumdaşlarımızın dedıgı bıgı iç benı diyor resmen hava çıkışlarımız halen devam edıyor üst katmanda beyaz köpükler arttı gıbı bırde kontrol ederken tekrar gördugun bır denemende var belkı deneyen vardır ıkıncı enzımımız dogdugu zaman buz dolabına bakarken kuru üzümü gözüme kestırdım kuru uzumde mutlaka faydalı bır seyler oldugu kesın dıye duşundum bakalım daha enzımlere neler eklenecek yanlız çok azda olsa bıber vardı bıraz kokusunu verdı gıbı bır dahakı sefere bıber eklemeyı düşünmüyorum yakında karadenızden gelen armut çesıtlerımız olucak bu armutlar çok talı ve sulu bırden oluyor ve dökülüyor bu armutları bu sene enzım ham maddesı olarak kullanıcam bence çok uygun olur dıye dusundum bahcedeki dal budak kompos için mutfaktakı artıklarda enzım için bır hazıne halıne geldı bakalım sonumuz hayırlısı |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
enzım maratonu
hayırlısıyla enzımı becerıcez galıba dun kotrol ederken çok belırgın vazıyette eksi yogurt ve keskın bır tursu gubuı koku aldım kendı kendıme dogru yoldayız galıba dedım hava çıkısıda bıraz daha hızlı geldı bana baktım hanımda kontrol etmış bu işte onunda destegı var hava çıkısı durunca kullanıcam |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
sonuca yaklasıyoruz
enzım aşkımız devam edıyor rutın olarak kontrol edıyorum gaz çıkışları çok fazla başlayalı bır haftayı çoktan gectı hele içine kuru üzüm koydugum mını enzımcık'im çok hava yapıyor bu kuru uuzm enzım için çok guzel oluyor dıye düşünmeye başladım kokularaı keskın bır sırke ve turşu gıbı oldu sorum su : acaba bu hava çıkışları ne zaman bıter ve en son bıtımde kokusunda bır degısıklık oluyormu posalar ılk basta dıpteyken şimdi hepsı üste duruyor bu bıtme halımııdr |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
|
Sn. Safranlı, Benim hazırladığım enzimde çok yoğun bir gaz çıkışı olmuyor, acaba neden? **** sizin çok fazla dediğiniz gaz çıkışı dakika veya saniye olarak tabir etsek ne kadar? benim hazırladığım enzimde dakikada 4 - 5 kabarcık çıkıyor. Her gün bir defa çalkalıyorum bidonu. Çalkalama esnasında epey bir gaz çıkıyor fakat sonra tekrar yavaşlıyor. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Bahçede iki sıra halinde dikilmiş olan, saçalık diye tabir ettiğimiz domateslerin bir kısmına hazırladığım enzim ile sulama yaparken diğerlerini normal sulama yapıyorum. İleride ikisi arasında fark oluşacak mı merakla bekliyorum. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim enzımlerde serum yöntemı yok ben kola sıselerıne doldurdum ve kapaklarını kapattım düzenlı havasını alıyorum sabah aksam hava alıyorum bırde yatmadan öncede bakıyorum kapagı acınca şiddetlı hava çıkıyor ve köpürüyor yaklasık 20 sanıye yogun hava çıkısı oluyor ama sişeler öyle sert oluyorkı korkuyorum kazaya kurban gıtmekten bırde hava laınca beyaz köpükler kabarıyor posalar yukarıda duruyor yarıdan asagısı su .üstü posa olarak duruyor çalkalayınca benımkıde hava çıkısı artıyor sonradan yavaslıyor tahmının bır hafta daha beklemek gerekıcek |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Eyvah yapmayın yandık desenıze balon yontemıde kurtarmazmı benı |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Şimdiye kadar patlatmaman mucize. Ama şunu bilki geleceğinle oynuyorsun. Evden kırmızı kart görebilirsin. Yukardaki mesajdan anlaşılacağı üzere tecrübe ile sabittir. Gel abi sözü dinle, yakma kendini. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Yok yok ben buyuk sözü dinlerim korktum valllahı mahvoluruz hemen mudahale edeyım yoksa bahcedekı erık agacının dıbıne koysam acaba durum ciddi hemen sizi dinleyıp mudahale edicem |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Uuzn süredır abonesı oldugum forumlardan en son enzım merakımız eskılerı geçtı yenı yazılar varmı dıye durmadan bakıyorum bıraz işler yavaslayınca enzım sayfasını yenıden hatmettım her sayfayı yenıden okudum bılgıler tazelendı ve şekıllendı benım enzımlerım devam edıyor aksam hanımla muhabbetını yapıyoruz ben gunde bırkaç sefer havasını alıyorum deyınce rahatladım meger bomba etkısınden hanım sayesınde korunuyormusuz neyse artık sorun kalmadı balon yöntemı çok kolay oluyor acemı hocamızın yazılarındanda anladıgım kadarıyla enzım 25 -30 derecede hızlanıyor bende sunu düşündüm balonlarla tedbır alınmış enzımlerımı seranın içine koysak guzel olmazmı hemde cabuk olur ve serada gübrelenmış olur ben em de katmıştım belkıde 15 gunde hazır olur diye düşünüyorum forumdaşalrımız ne düşünür acaba |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu arada bitkilerin ihtiyacı olan karbondioksit' i sera içinde yapay olarak üretmiş olursun ve farkına varmadan karbondioksit jeneratörü imal etmiş olursun. Seradakiler senin için dua eder. Abi bir kaç tane enzim şişesi daha yok mu diye yalvarma seslerini duyarsan şaşırma. Şaka bir tarafa sera içerisine istediğin kadar enzim şişesini koy. Kesin faydasını görürsün. Yani hem etinden (kompost), hem sütünden (enzim) hem de gazından faydalanmış olursun. Maksimum faydayı sağlamış olursun. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim çöp enzim 25. gününde balonunu söndürdü Zaten 2-3 gündür gaz azalmaya başlamıştı, günde birkaç kez sallamayla zorluyor gibiydim. Bana biraz erken göründü. Bir de turşu kokusu biraz hafifler umuduyla bu sabah biraz pekmez ilave ettim. Geçen gün, suyun içinde bir hafta kadar beklemiş enzim evi bir kokuttu. Bir de saksılara güneş gelince aman felaket. Balkon kapılarını, pencereleri kapatmak zorunda kaldım, kaç gün burnuma geldi o koku. Şimdi bir de turşu turşu kokmayalım diye düşündüm. İyi mi yapmışım, ustalarım Fermantasyonu biraz daha sürdürtürsem turşu kokusu hafifler mi dersiniz? |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sistem hava almış ve fermentasyon yerine çürüme olmuş demektir ya da saksıya ilave ettiğiniz enzimi şişeden alırken bir miktarda katı tortu aldıysanız bu tortu içindeki organik malzemeler saksının içinde toprak üzerinde çürümeye devam ettiği için saksı kokmaya başlar. Bu yüzden enzim tam oluştuktan sonra iyice süzülerek başka bir şişeye alınmalı, kalan tortu başka bir saksıda toprakla karıştırılarak streç ile kaplanıp kompostlaşması sağlanmalıdır. Eğer streçle kaplayıp toprağın hava ile temesı kesilmezse orada da istenmeyen çürüme kokuları oluşabilir. Ben bu kompost işlemini kapalı balkonda yapmama rağmen onda bile rahatsız edecek bir koku duymadım. |
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Bu arada işin tuhaf tarafı, içilebilir enzimimden de gaz çıkışı aniden durdu. Daha 2 hafta bile olmadı. Bir gariplik var ama anlayamadım. |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Sarıcan hocamıza tesekkur ederız enzımler böylece bıraz daha kolay olucak dedıgınız gıbı etınden ve sütünden yararlanmış olucaz aslında bu enzım askı arttıkca evde yerde bulamıcaz henuz hanım ses çıkarmıyor ama 15 -20 şise olunca göze batacagı kesın bende böylece lojıstık destekcım olan iç işleri bakanımızı karsıma almamış olurum nevsune arkadasımıznda sordugu gıbı bu enzım bıttıgınde koku degısecekmı acaba gercı benımkıler kızgın bır sekılde gaz çıkışına devam edıyorlar henuz enerjılerı yerınde bırde şunu sormak istıyorum mıkrobıyolojı sayfasını hatmederken acemı ustamızın lıstesınde bazı üürnlerın npk degerlerı yazılı bunlara bakınca bazılarının degerı çook fazla örnegın patates kabugu ciddi potasyum içeriyor bu listeyı göze alarak npk sıda çok verımlı enzım yapsak daha ıyı olmazmı acaba |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzımlerım artıyor
ARTIK GERCEK BIR OKUL OLAN SITEMIZDEN ÖGRENDIKLERIMIZLE NELER NELER YAŞIYORUZ BİR BİLSENIZ ILKOKUL BIRDEKI YEGENIMLE DENEY TADINDA ENZIMLER YAPIYORUZ YAKISIKLI YEGENIM AMCA BIZIM DENEYLERIMIZ NE ZAMAN OLUCAK BERABER BAKALIM DEYIP SOHBET EDIYORUZ MÜTHİŞ MERAK UYANDIRDI BIRDE BALKONDAN BALKONA ENZIM MUHABBETI YAPIYORUZKI BU DAHA GÜZEL KOMSUM OLAN LİSE MEZUNU GÜZEL KIZIMIZ ELİF İLE SONUÇLARI KONUSUYORUZ ODA ANNESINE SESLENIYOR 'anne bak bu sıvı gübre sonuçlanırsa çiçeklerımız uçacak'diyor ayy valla ben senden çok merak edıyorum abıı diyor ne zaman tam hazır olucak dıyor ayrıcada bana balonlar benden dıye destek saglıyor enzımlerımız öyle hal aldıkı mahalle muhabetımız arttı komsularımında iyice işin içine girmesı için balon takılı enzımımı balkonun en görünüz yerıne koydum hep beraber bitmesını beklıyoruz benzer neler daha var bir bilsenız nerdeyse annemı bıle ıkna etmeyı basarıcam.... |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. safranlı, Seranızın resminden hiç ekleme yapmıyorsunuz. Seranızda hangi tür bitkiler var. Enzimi nerede kullanacaksınız. Enzimi kullanırken kıyaslayabilmek için mutlaka aynı bitkiden iki ayrı grup yapıp bir grubu enzimli su ile sularken diğer grubu normal sulama ile devam etmelisiniz. Resime eklerseniz sizi takip etmek daha zevkli olur. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
çok haklısınız resımlerle ifade etmek gerek makınamız bu ara birseyler oldu kapandı gercı hiç resım eklemedım çok yakın da eklemek istıyorum enzımlerım henuz olgunlaşmadı gaz çıkıs devam edıyor hazır olunca ıkı gurup ayırarak denıcem |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzim yapmayı öğrettiğim arkadaşım çöp enzimi(muz kabuğu vs) yapıp bodrumdaki yazlığına götürmüştü,bugünkü görüşmemizde "enzimleri çiçeklerimize uyguluyoruz bir görsen nasıl şahlandılar,renkleri bile kıpkırmızı oldu ,süzdüğümüz posayı da komşumuza verdik onun ölmek üzere olan iki adet gül fidanı vardı ,onlar da dirildiler"dedi.Komşusu da arkadaşıma" bu neymiş ki böyle" diye soruyormuş.Bizim cephede işler yolunda... |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili yasarugur, Bu işin tadını sen çıkarıyorsun zaten. Forumda enzimi en verimli kullanan arkadaşlardan birisin. Yediğim greyfutların tadı hala damağımda. Çevrendeki insanlar belkide bu yüzden kolay ikna oluyorlar. Yaptığınız uygulamalardan resimli örneklerde olsa ne iyi olurdu. Kolay gelsin, başarılar... |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Haklısınız Sarıcan hocam,bundan sonra tenbihliyeyim arkadaşlara uygulamalarını fotoğraflasınlar,böylece belgelenmiş olur.Gerçi bir öğretmen arkadaşıma ölmekte olan saksı çiçeği için enzim verdim o da çiçeğin yeniden yapraklandığını ve fotoğrafladığını söylemişti, görüntüleri silmediyse ondan alayım. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
yavaş yavas arttırdıgım enzımlerın ılkınde işler yavaşlamız gıbı yaklasık 15 gun oldu tam tarıhını not almadım çalkalayınca gaz az da olsa çıkıyor ama genelde avaşlamış durumda daha sonra yaptıklarım canavar gıbı en son yaptıgım 1,5 litrelık pet sıseye 150 gr pekmez 150 gr EM VE yeterınce artıklar koyum içinde neler neler var bır bılsenız fındık kabugu bezelyenın kendısı ve kabugu tazesınde yabanı yulaf tohumu patatas domates salatalık kabukları ve benım cok sevdıgım kuru uzum vb ufak seylerde vardı cumartesı aksamı son enzımımı yapmıştım aslında em ve pekmez bıraz abartı gıbı oldu ama olsun aksam bakınca öyle bır hava çıkısı oldıkı kapagı çok az gecsetmeme ragmen nerdeyse tasıyordu yaklasık 10 dkıka kabardı hava çıkısı bıtınce emnıyet balonunu taktım hemen durumlar ıyı gıbı ılk yaptıklarım sonucu ne zaman olur acaba |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-05-2011
|
Dün başlamıştım okumaya ve başından sonuna kadar okuyup öyle yazayım desemde; o kadar çok şey yazılmışki artık okumaktan gözlerimin yorulması nedeniyle ara vermek durumunda kalmıştım. Bugün yeniden aktif olan konuyu son sayfa ile açınca sanıyorum arada çok fazla şey olmamış gibi geldi. Daha sonra geçmiş sayfalara yinede bakarım tabi ki. Daha önce birisi söylemiş olabilir. Dediğim gibi arada okumadığım sayfalar var. Nargile sistemi / hava kilidi içeride oluşan gazı dışarı atmak ve içeri hava almaması nedeniyle iyi düşünülmüş. Aynı şeyi akvaryum için hazırladığımız mayalı sistemle.. pet şişelerden akvaryuma karbondioksit verirken damla sayacı olarak kullanıyoruz diyebilirim. Tabi biz bunun için ayrıyetten Çek valf (chech valve) kullanıyoruz (suyun geri dönmemesi için) Eğer gazı gözlemlemek istemezseniz tek başına akvaryumcularda bulunan çek valfi kapağa takarak kullanabilirsiniz. 1,5-2 lira gibi cüzi bir fiyatı var. Örnek resim Yok eğer ben çıkan gazıda görmek isterim diyenler üst kısmına enjektörde takabilir tabi. 1,5-2cm civarı Pnömatik hortumu ile birleştirip kullanılırsa, pnömatik hortumlarının akvaryum hortumuna göre sert bir yapısı olması nedeniyle dik olarak duracaktır. Daha anlaşılır olması için hemen bir tane hazırlayıp fotoğrafladım. Kullanım amacı olarak fark yok. Sadece çek valf kulanırsanız, 2. bir şişe ya da uzun hava hortumu ile uğraşmayacağınız için taşıma vb gibi durumlar daha kolay olur diye paylaşmak istedim. Daha kaliteli valf için pnömatik valfler tercih edilebilir. Kalitelisi metal olanları 15 tl civarında sanıyorum. Plastikleri ise 5 liraydı galiba. Tabi onun için ayrı bir bağlantı elemanı alınması gerekiyor ki oda 1,5-2 lira civarında. Aslında daha kaliteli olduğu için onu yapıp koymak isterdim ama nereye koyduğumu bulamıyorum. |
|
|
|
![]() |
|
|