![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Regensburg, Ankara, Bergama
Mesajlar: 496
|
İlk enzim denemem
Merhaba, enzim başlığını bir süredir takip ediyorum ve buradan aldığım ilhamla yaklaşık iki ay önce mutfak atıklarından ilk enzimlerimi beş ve iki buçuk litrelik plastik kaplara kurdum. Analog pH metre ile ölçüm yaptım, 6 civarında bir pH değeri çıktı. Keskin ama hoş bir kokusu var. Kaplardan bir tanesinde yüzeyde beyaz küfümsü ince bir tabaka oluştu ama ilerlemedi, öylece kaldı. Doğru yolda mıyım bilmiyorum ama çabalarım kimya öğretmeni olan eşime de ilham verdi ve okulunda bir kaç öğrencisine performans ödevi olarak ev yapımı enzim konusunu vermiş. Arada bana da bir şeyler soruyor ben de çok biliyormuşum gibi cevap veriyorum ama Forumumuzun reklamını da yapıyorum ![]() Herkese iyi forumlar ve bol enzimli günler diliyorum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
mister73 enzimleriniz hayirli olsun.Enzim yüzeyindek beyaz tabaka fermente sonucunda olmasi gereken bir durum 3 aylık surenizi tamalayip enziminizi süzün derim.3 ay öncesinde açilan enzimlerde fermente tamamlanmamiş oluyor.Ögrencilere eşinizin bunu ögretmesi ne güzel olmuş.Onlarda evde anne babalarina anlatir, birlikde yapip faydasini gorürler umarim ![]() |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1227120-post1665.htm |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
|
4-5 gün önce Yaklaşık 4 kilo atık,4lt su,1200 gr pekmez ve bal karışımından yaptığım enzimi en üst kata bırakmıştım.Dün baktığımda balon patlamış.Ne zaman patladı bilmiyorum.Tekrar balon taktım şuan hareket yok.İnşallah bir sorun olmaz. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
Sayin hberbul malesef enzimde ilk 2 ay yogun bir gaz çikişi oluyor.Bunu balonla halletmeniz mümkün degil.Nargile sistemi kurun birakin 3 ay beklesin enziminiz.Asya'lilar 3 kg su 900gr atik 300gr pekmez **** esmer şeker ölçusu disina cikmiyorlar.Enzimlerinin kullanim alanlari cok genis.YouTube videolar cok izlemenizi tavsiye ederim. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Regensburg, Ankara, Bergama
Mesajlar: 496
|
Teşekkürler sayın dmtmrt. Bakalım bu ilk deneme başarılı olursa devamı da gelir. Öğrencilerin ilgi göstermesi benim de çok hoşuma gitti. Sonuçta bu tür yararlı konular ne kadar çok paylaşılırsa zavallı dünyamız için o kadar iyi. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Regensburg, Ankara, Bergama
Mesajlar: 496
|
Evet sayın Özlem A, ben de öyle hatırlıyorum. Umudumu halen korumamın iki sebebi var aslında; birincisi analog bir pH metre kullanıyorum, hatalı ölçüm yapmış olabilirim, ikincisi de üç ayın dolmasına yaklaşık bir ay kaldı, belki bu sürede pH biraz daha düşebilir. Veya olmadı, laktik asidi bol bir enzim vermiş olurum bitkilerime ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Regensburg, Ankara, Bergama
Mesajlar: 496
|
Enzim süzüldü, kullanıma hazır
14 aralık 2016'da kurduğum enzimleri 15 mart itibariyle süzdüm, plastik şişelere doldurdum, toplam 5 litre civarında enzimim oldu. İlk denemeyi banyodaki gider ve klozette yaptım, belirgin derecede ortamın havasını ferahlattığını söyleyebilirim. Ayrıca yetiştirmekte olduğum biber, patlıcan fidelerini ve birkaç saksı çiçeğimi suladığım sprey şişesine az miktarda ilave ettim, sonuçları görmek için sabırsızlanıyorum. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2017
Şehir: İstanbul, Beylikdüzü
Mesajlar: 127
|
Sayın mister73, ph dengelendi mi? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Regensburg, Ankara, Bergama
Mesajlar: 496
|
Evet, onu atlamışım. Süzmeden önce yaptığım son ölçümde 5,5 civarındaydı. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9
|
Hepinize merhaba. Benim birkaç sorum olacak. Daha önce sorulmuş ise affola. Ilk olarak maya ve seker oksijensiz ortamda femente oldugu zaman alkol olusumu oluyor diye biliyorum. Enzim yapımı esnasında koyulan seker,pekmez ve meyve sebzelerin icerisinde bulunan dogal sekerler alkol olusumuna neden olmuyor mu?* Bir diger sorum ise yapılan enzimleri ceviz fidanlarıma uygulamak istedigimde su ile karısım oranı ne olmalı?* Cevaplarınız icin simdiden cok tesekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
1 litre suya 2 pet sise kapagi koyabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-08-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 23
|
Merhabalar.. Gerçekten çok değerli bilgiler.. Teşekkür ederimm kendi adıma benim gibi yeni başlayanlar için çok güzel bir forum )) |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Konunun başından okumaya başladım ama 70 küsur sayfa, oku oku bitmiyor. 10 küsur sayfadan sonra sona atlayıp bir de sondan başa 5 sayfa kadar okudum. Sonuç: İlk enzim denemem... 3 kg su, 300 gr pekmez, yaklaşık 900 gr meyva. Karıştırıp hava kilidi taktım. Göze yanlış gelen bir şey var mı? Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: AfyonKarahisar
Mesajlar: 21
|
ilk denememi evdeki artıklardan 5lt lik pet şişeye balonlu sistemi yarın kurmayı planlıyorum. 76 sayfayı okumak epey bir zamanımı aldı Arada kaçırdıklarım da olabilir. Benim anladığım; a. 1-3-10 oranına olabildiğince sadık kalmak gerekiyor. Ufak tefek sapmalarda dahi büyük sorun çıkmıyor. Süre uzuyor/kısalıyor vs. b. Pet şişe amatörler için en ideali. Esnek olduğu için nispeten yüksek basınca ve sıcaklık değişimleri vs düşük basınca (vakum) maruz kaldığında daha sorunsuz. c. Hava kilidi olarak iğneyle 3-4 delik açılmış balon/eldiven en pratik yöntem (ancak aşırı gaz çıkışlarında balon iyice şişerse delikler yırtılabilir ve içeri enzim oluşumunu bozabilecek kadar oksijen girebilir diye anladım. Burada bende biraz şüphe oluştu. Balonları patlayan/yırtılan arkadaşlar iğneyle 3-4 delik deldiklerini belirtmemişler veya ben atlamış olabilirim. Delikli balonlar mı patladı?). Balon patlak değilse ve şişe ağzında yatık duruyorsa, vakum halinde şişe ağzına yapışıp içeri hava almaz diye tahmin ediyorum. d. Hava kilidi konusunda diğer akvaryum hortumlu yöntem iyi ancak vakum nedeniyle dışarıdaki suyun içeri çekilme riski var. Büyük pet şişeler taşınırken vakum oluşabilir. İki şişe arası hortumu biraz uzunca olursa sıkıntı olmaz sanırım. Su şişesi de enzim şişesi seviyesinin üstünde olmamalı tabii ki. e. sistem ister iyi bakteri ve mayalar eklensin ister eklenmesin, birkaç gün geç de olsa çalışmaya başlıyor. Mayalar önce baskın geliyor, şeker bolluğunu fırsat biliyorlar ve önce ortamdaki eriyik haldeki oksijeni tüketiyorlar. Ortaya çıkan alkol,asitlik,karbonsioksit derken çürümeye yol açan kötü mikroorganizmalar fazla çoğalamadan ölüp gidiyorlar. f. Daha ilk aşamalarda, şişedeki hava boşluğunu, salınan karbondioksit hızla dolduruyor, havadan ağır olduğu için sıvı yüzeyine yakın kalıyor, içerideki havayı (oksijeni) dışarı itiyor, böylece oksijenli solunum yapan "kötü" mikroorganizmalar üreme şansı bulamıyor. İçeride 1-3 ay süren arası işlem boyunca nispeten yüksek basınç olduğu için içeri temiz hava da giremiyor. Tam da bu nedenle kapak açılmamalı, dışarıdaki su içeri borudan girmemeli, balon patlamamalı! g. İşlem bitince eğer sifon sistemi gibi bir sistem kullanılarak, hava teması en az olacak şekilde enzim birkaç küçük şişeye silme doldurarak aktarılabilirse, serin bir yerde birkaç aya kadar idare edebiliyor. Ancak sanırım en iyisi süzmeden kullanıma kadar bekletmek, kullanım anında süzmek(veya süzmeden kullanmak) ve olabildiğince çabuk enzimin tamamını kullanmak. h. Melas pekmez vs her ne şeker kaynağı kullanılırsa kullanılsın, mikro organizmaları öldürücü etkisi olan bir içeriği olmamalı (beyaz rafine şekerin üretim aşamaları sanırım bunu kapsıyor. Bir süre sonra yeterince fire veren bakteriler beyaz şekeri de sanırım tüketmeye başlıyor. Görünen o ki melas,, pekmez vs. kullanmak en iyisi, risk almaya değmez). i. Su klorsuz olmalı. Bu da iyi mikro organizmalarımızın sağlığı için önemli. j. İçindeki her maddeyi bitki besinine çevireceğimiz malzemelerimiz taze ve temiz olmalı. Çürük çarık materyal, sisteme "kötü" mikroorganizmaları bolca getireceği için iyilerin baskın çıkmasını engelleyebilir veya hiç olmadı geciktirebilir. Aklıma takılanlar: 1. Sn. Meyvelitepe ve bazı arkadaşlar, balon veya hava kilidi sistemi yerine kapağı gevşek bırakıyorlar ki aslında en basit bir çözüm gibi duruyor. Biz farkında olmadan kapak biraz sıkışık kalırsa ve iç basıncın itmesiyle hafif gevşek kapağın iyice sıkışması ihtimali var gibi geldi bana. Bir sorunla karşılaşan oldu mu? 2. Sistemin ilk gününde besin olarak şekeri koyuyoruz. Mikroorganizmalar buna saldırıyor. Maya eklediysek (yoğurt suyu, kuru yaş maya vs) mayalar baskın çıkıyor ve hızla bu şekeri tüketiyor ardından mayaların devri kapanıyor diğer iyi bakteriler işi ele alıyorlar. Mayasız durumlarda sistemde bakteriler yavaş yavaş çoğalıyor ve her halükarda şeker bir mikroorganizma patlaması için kullanılıyor. 1-3-10 oranındaki şeker optimum besin maddesi sanırım (daha fazla şeker gereksiz masraf, azı ise iyilerin sayısını yeterince arttırmayabiliyor). Şeker sayesinde deli gibi çoğalmış iyi mikroorganizmalar yiyecek azalınca veya kalmayınca bizim enzime eklediğimiz bitkisel veya "balıksal" maddeleri yemeye başlıyorlar. Bu kapalı sistemde sürekli bir devinim var. Buraya kadar eğer doğru anladıysam sorularım şunlar - Balık artıkları daha sisteme girerken bol miktarda kötü mikroorganizma içeriyor. İlk başlarda çok olan ve süregelen kokunun sebebi süreç içinde iyilerin yavaş yavaş kötüleri yenmesi mi? Eğer böyleyse, sistemin giriş kısmında daha yüksek oranda şeker ve maya koku sorununu en aza indirebilir veya daha kısa zamanda çözer mi? - Yukarıdaki önerme doğruysa, örneğin müthiş miktarda mikroorganizma içeren yaş hayvan gübresi + daha çok şeker + daha çok maya/EM kullanılarak az kokulu süper azotlu bir enzim yapılabilir mi? - Ya da bitkisel atık ve balık haricinde hayvansal girdiler kullanan oldu mu? Sonuç ne oldu? 3. Bu sistemde acaba problemli organik atıklar, mesela zeytin karasuyu, yararlı bir enzim haline getirilebilir mi? (Alkaloidleri Fabrikası atığı olan haşhaş kapsülü küspesi var ama onu zaten gübre yaparken bir de enerji üreten girişim var: Promar Gıda | İştiraklar Afyon Güç Birliği) 4. Girdi olarak meyve sebze kabukları kullanıyoruz ki mesela muz kabuğunda büyük ihtimalle kimyasal kalıntılar var (ya da biz kullanırken hala var mı?). Bu kalıntıların (maalesef Türkiye'de hala DDT satanların olduğu söyleniyor) enzimin olgunlaşmasından sonra en az 1/100 seyreltildiği düşünülürse, Çocukların yiyeceği çileğe sıktığımızda "ihmal edilecek kadar az zararlı olabilir" diyebiliyor muyuz? 5. Tesbih ağacı tohumunun sisteme baştan katılması halinde böcek kaçırıcı/öldürücü etken maddenin, enzim olgunlaşma sürecinde mikroorganizmalar tarafından etkisiz kılınabileceğini düşünüyorum. Tesbih ağacı kaynaklı organik ilaçları kullananlar acaba enzim öncesi var olan etkiyi bu tohum katılan enzimlerde de gördüler mi? ya da diğer zehirli maddeler? Mesela zakkum enziminde zakkum suyundaki toksik maddeler hala var mı? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: muğla
Mesajlar: 48
|
ben de patates,kivi,yumurta kabuğu ve muz ile yapıcam bakalım nasıl olacak. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-10-2018
Şehir: Ankara
Mesajlar: 25
|
Bu enzimleri neredeyse her şeyde kullanabiliyoruz sanırım? Bu konuyu baştan sona okumak gerek |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-09-2019
Şehir: HATAY
Mesajlar: 1
|
çöp enzimi
İyi Günler 2 yıl önce buradan bilgiler alarak (ot-meyve-sebze vb) bulabildiğim bitkilerden çöp enzimi yaptım daha sonra damlamadan verdim sonuç ne bilemiyorum, analizi hakkında bilgi verecek arkadaş varmı tekrar daha büyük çaplı yapmak istiyorum yeni gelişmeler varmı sebze-meyve ve otlarda hangi besinler bulunur araştırma yapan varmı her bulduğum meyve sebzeyi karıştırayımmı yoksa her meyve sebzeyi ayrı ayrı yapmak gerek |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-06-2018
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1
|
dostlar hepinize sayğılar hürmetler uzun bir ara vermek zorunda kaldım eski üyelik şifremden bir türlü giriş yapamadım safranlı üyeliğimi aktif edemedim (bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaş olursa çok mutlu olurum) ya da olmuyorsa yeni safranlı olarak devam ederiz tekrar selamlar hürmetler özledik ya hu.... |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Alıntı:
Enzim başlığına değil de Forumda yaşadığınız sorunlar başlığına yazsanız daha isabetli olurdu. Burada ancak tesadüfen görülür. |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-06-2008
Şehir: Antalya-Kaş
Mesajlar: 101
|
Merhabalar. Okuma işlemimi tamamlayınca denemelerime başladım. İki ayrı plastik kavanozda kurdum. Birisinde portakal ve patates (150gr), bal (150gr), su (500ml) ve kuru ekmek mayası (10gr), ikincisinde elma ve muz (100gr), pekmez (50gr), su (300ml) ve kuru maya (5gr) olacak şekilde kurdum. Kavanozların birisinde nargile sistemi diğerinde plastik eldiven var. Hava sıcaklığı 20 derece civarında ama sabit tutmak adına kavanozları suya koyup akvaryum ısıtıcısı ile sıcaklığı 30 derecede sabitledim.İlk iki gün fermantasyon iyi idi sürekli gaz çıkışı oldu. Bugün üçüncü gün ve gaz çıkışı neredeyse tamamen durdu. Kavanozları çalkalayıp koyduğumda kısa süreli gaz çıkışı oluyor ama bir kaç dakika içinde yeniden duruyor. Sizce nerede hata yapıyorum? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Bal kullanmak doğru değil pekmez kullanmalıydınız bal enzimde kullanılmaz |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-06-2008
Şehir: Antalya-Kaş
Mesajlar: 101
|
İkincisinde üzüm pekmezi kullandım ama onda da aynı sonucu aldım. Üçüncü gün tümüyle durdurdular gaz çıkışını. alkol oluşumu fermantasyonu bitirmiş olabilir mi? Ama üç gün alkol oluşumu için bile kısa bir süre değil mi? |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2018
Şehir: İzmir
Mesajlar: 278
|
Arkadaşlar merhaba, 24.02.2019 tarihinde ilk enzim denememi yaptım. 5 lt' lik plastik damacanada nargile usulü, önceki arkadaşlarımızın yaptığı şekilde. İçerisine 3 su bardağı melas, 1 kg civarı ısırgan otu ince ince doğradım, 5-6 baş sarımsak ve üzerini su ile doldurdum. Evin en sıcak odasında duruyor. Pazartesi ya patlarsa diye, düzenek kurmama rağmen iş yerinde akşamı zor ettim. Ancak bugün beşinci günü ve hiç hareket yok, ara sıra çalkalıyorum o zaman 1-2 kabarcık çıkıyor, yandaki su dolu şişenin kenarlarında küçük kabarcıklar var o kadar. Bidonu aşağıya doğru eğdirdiğimde ise tüp gaz kokusu gibi bir koku geliyor. Bu enzim denemem hakkında yorum yapabilirmisiniz, başarılı olma ihtimali varmı veya bu aşamada yapacağım bir şey olabilirmi? |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-03-2019
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4
|
Ben de bugün balık turşusu denebilecek düzeneği kurdum. İçerik şu şekilde, 8 litre su, 800 gr Üzüm pekmezi 2.5 kg kadar balık artığı ağzı kapalı olarak şeffaf turşu bidonunda bekliyor. Arada bir kapağını gevşetip gazını alacağım. Artan balıkları da 2-3 ay sonra gübre olarak çıkartma ümidiyle toprağa gömeceğim. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2017
Şehir: izmir
Mesajlar: 502
|
Bitkilerinde enzim kullanıp, yapraklarda sararma sorunu yaşayan oldu mu? Enzimi yıllardır kullanırım, galiba dozunu biraz fazla kaçırmış olabilirim. Bu sararmaya neden olur mu? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-03-2019
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4
|
Bu duzenegi kuralı, 5 hafta oldu. Ilk başta gaz cikisi cok az iken artik belirgin sekilde daha fazla cikiyor ve bugün yanlislikla biraz sallama gafletinde bulundum. Icine kurduğum Turşu kabı balon gibi sekil aldı... patlamadan inceden inceye fislatarak acarim diye dusundum ama ben actikca o resmen fışkırdı kapaktan... Demekki saglam gaz cikisi yapiyor artik. Bundan sonra her gün gaz almam gerekiyor. Kokunun giderek azaldigini farkettim. Ilk gunlerde 10 birim ise şimdi 4 e düşmüş diyebilirim. Şimdilik durum bu sekilde, Ilk defa yapiyorum, okuduklarima gore dogru yoldayim saniyorum. Siz ne dersiniz? Https://pasteboard.co/I95ahR7.jpg |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-03-2019
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4
|
Konuyu bastan okuyunca enzimin sadece bitkilerle yapildigini farkettim. Ben balık çöplerini koydum ayni yere. Ortaya ne cikacak hiç belli degil. Biraz sallayinca gazoz gibi köpürüyor ve kapagini hafif aralarsam fiskirmaya calisiyor ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-03-2019
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4
|
Son 1 haftadır, köpürme etkisi ve gaz basıncı azalmaya basladı. Koku hissedilmeyecek seviyeye kadar düştü. |
|
|
|
![]() |
|
|