![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
|
Sonunda enzimimi süzüp şişeledim. Bu sefer küflenme olmadı. İçmek için yaptığımdan bir yudum aldım ateş suyu bunun yanında su kalır. Diğeriyle karıştırdım bahçe sulamasında kullanacağım. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Merhabalalar.Enzim hazırlığına başladım evde ekşi mayaya başlayarak.İki üç gündür hazırladığım karışıma bakıyor ve rahatsız oluyordum.Ablama danışınca oranları yanlış yaptığım ve doğru düzgün okumadığım ortaya çıktı kaynağı.Tekrar yaptık ve tatmin edici bir görüntüsü var. Yoğurt işinide nohutla yapıp kapatacağım sanırım.Nohuttan elde edilen yoğurtun lactobacilius bakterilerini içeriyor mu?Sarıcan veya bilgili bir arkadaş yardım ederse sevinirim. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
şunu unutmayalım enzim kullanılan bitkilerde kimyevi bir ürün kullanmamalıyız yoksa enzim içindeki mikroorganizmalar ölür ve yarar sağlamaz . |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
3 ay bekletip süzüyoruz ve süzülmüş halini lazım oldukça kullanıyoruz. Ama benim sorum şu enzimi 3 ay bekletip olgunlaştırdıktan sonra süzmek yerine süzmeden şişeden ihtiyacımız olanı kadarını alsak geri kalanı süzülmemiş halde kullanacağımız zamana kadar saklasak olurmu ? Cevap vermek zorunda değilsiniz biliyorum ama hazırladığım enzimleri hava almayan kaba koyduğumda kap şişiyor ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz lütfen ? Düzenleyen Mad Max : 06-06-2016 saat 21:35 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Ben çok soru soruyorum galiba hiç cevaplanmıyor yinede bir soru daha sorayım hazırladığımız enzimleri güvercin gübresi veya koyun gübresi şerbeti ile karıştırarak kullanabilirmiyim ? Düzenleyen Mad Max : 23-06-2016 saat 23:14 Neden: imla hatası düzeltildi korun#koyun :) |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Ben şişeye akvarum borusu sarkıtıp anaerobik kompost yapmaya başladım.Pek gözüm tutmadı.Kuru yapraklar,yumurta kabukları,çok az salatalık kabuğu ve çay posası kullandım.Önce kabın zeminini toprakla kapldım biraz.Sonra kuru yaprakları koydum.Daha sonasında üstüne çay posası salatalık kabuğu ve yumurta kabuğu koydum.Üstüne toprak attım ve kapağı kapattım.İlk sayfalardaki nargile sistemini kurdum. Bekleyip göreceğiz.Enzimde deneyeceğim kışın.Bir şey sorayım birde.Nohuttan ekmek ve yoğurt mayası elde ediliyor.Nohutran çıkan bakteri lactoacilius mu?Ya da ondan ekmek için elde edilen maya,bildiğimiz ekmek mayası olan S. cerevisiae mi?Oğasever cevaplarsan çok sevinirim.Bu işlerden anlıyoa benziyorsun ve bilimsel bir cevaba ihtiyacım var. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,294
|
Alıntı:
nohut mayası 'Saccharomyces cerevisiae'' adında çok rastlanan bir mantardır. Adı şeker mantarıdır. Eski çağlardan beri bira, şarap ve ekmek yapımında kullanılmasında dolayı en önemli maya/mantar türü olduğu söylenebilir. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
|
Merhaba.Konu hakkında tecrübelerini,bilgilerini ve sorularını paylaşıp konuyu genişleten herkese teşekkür ederim.Şimdilik enzim yapacak şartlarım yok..Ama iyi öğrendiğimi düşünüyorum ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-02-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
|
İyi Enzimler Arkadaşlar,
Bunlarda benim enzimlerim pekmez yerine bal kullandım içilebilir olanları cam kavanoza hazırladım 3 tane yan yana olan, baştaki sadece mango çekirdek ve kabukları ile rendelenerek konuldu ortadaki muz o da kabukları ile sonda ki greyfurt limon ve portakal karışımı... diğeri bitkilerim için onda da bal var Afrika' da yaşıyorum burada melas ta pekmez de yok ![]() Olay çok heyecan verici, olayı başlatan, devam ettiren ve çeşitli katkılarla daha çok bilgi sahibi olmamızı sağlayan herkese kendi adıma teşekkürler herkesten bir şeyler öğrenerek tecrübelendim. Zaten doğal olan her şeye müthiş ilgi duyuyorum evimin temizliği için limon kabuklarından sirke yapıyorum çok güzel tavsiye ederim bu anlamda enzimi denemek istiyorum çamaşır ve bulaşık makinesinde yerleri silecek kadar enzimim yok henüz o yüzden sirkeye devam ama limon sirkesi bütün deterjanlardan iyi çünkü alerjik bünyeme deterjan yaramıyor sirke yüzeyi daha parlak yapıyor ve nasıl oluyor bilmiyorum daha uzun süre temiz kalıyor. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-02-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
|
İçilebilir enzimleri hazırlayalı daha 10 gün oldu ama dibe çöktüler gerçi hala suları tam berraklaşmadı ph metre gelince phlarından da kontrol ederim. Bu arada muz enzimi eldiveni içeriye doğru çekiyor bu normal mi? Hava almasın diye gaz çıkışı azalınca 3'ününde eldivenlerini değiştirip deliksiz eldiven taktım, çalkalayınca eldiven şişiyor bir süre sonra tekrar iniyor o hava nereye gidiyor bir de içeriye vakum neden oluyor bilen var mı acaba? Diğer gübre için olan alttaki foto katı madde miktarı azaldı onu yapalı yaklaşık 20 gün oldu. Ama hala olmadı herhalde çünkü dibe çökmediler ama bazen çalkalamak için kapağı değiştirirken gelen koku oldukça asidik; burnumu yakıyor koklarken ama çok hoş kokladıkça koklamak istiyorum hoş dediğim için parfüm tarzında bir şey zannedilmesin kötü olmayan değişik bir koku yarın ph metrem geliyor Türkiye'den, ölçüm yapmak için sabırsızlanıyorum ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-02-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
|
İlk yaptığım enzimim oldu gibi ama henüz süzmedim. Süzmeden üstten biraz kullandım 3-4 defa maydonozlarımı suladım fark aşağıdaki resimlerde belli. Bunun dışında cansız çiçek açan domateslerim büyük ve güçlü çiçekler açtılar. Kurumaya başlayan salatalığım yeni yapraklar çıkardı. Henüz tam olgunlaşmadan kullanmış olmama rağmen iyi sonuçlar aldığımı düşünüyorum şimdilik. Maydonozlarımım 2 hafta önceki ve şu anki resimleri aşağıda renk farkı ışıktan kaynaklı. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
İki ay evvel olgunlaşan enzimimi süzmeye fırsat bulamayıp öğle üstünden kullandım .Görüntü ve kokuda bir değişiklik yok ve o şekilde kullanmaya devam ediyorum. Merak ettiğim içeriğinde bir değişiklik olurmu ? İlk süzdüğüm enzim hepsini kullanmadan üzeri beyazlaşmışdı .Siz nasıl yapıyorsunuz enzim ustaları ? Enzim zamanı da geliyor ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-07-2016
Şehir: Hatay
Mesajlar: 1
|
İyi günler Bu işe 3 ay önce başladım 15 tane kadar yaptım ve ilk ürünü dün süzdüm uygulama yapmadım ,Narenciye ağaçlarında kullanmayı düşünüyorum yaptığımız enzimlerin minarel bakımından ne işe yaradığı hakkında araştırma yapan bilgisi olan arkadaşımız varsa yardımcı olabilirmi ; |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Ben bukaşi hakkında soru soracaktım hazırladığım kovaya döktüğüm pekmez ve pirinç suyu,nohut vs kovanın dibine çöküyora atıklardan sıyrılıp.Annem maholan nohutları görünce çıldırdı tabii. Atıkların üstünde kalması gerekir mi bu mlzemelerin?Yoksa sorun olmaz mı? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
5 adet enzim yaptim.En son balık atıklarından enzim yaptım.2 ay sonra neye benzedigini göreceğim Yaptıgım enzimleri bulaşık makinasinda denedim koku bitti.Kokan ayakkabilara fıs fıs yaptim sonuç harika.Bakonumda yetişen birberler boyumu gecti enzimden dolayi.Meyvelerden yaptigim enzimlerden banyo sonrasinda koltuk altina sürdügümde ter kokusu hissetmedim duş gününe kadar.Enzimlerimi 3 ay dolmadan süzmedim.3 litre su 900 gr atık ve 300gr pekmez ölçüsü dısına çikmadim.Deterjanlarin kimsallıgi azalsin diye 1 cay bardagi ölcüsunde deterjanlara koydum.Yerleri silme suyundada kullaniyorum.bakonda kapalı ortamda yetişen biberlerim hic bitlenmedi.Şimdilik gördüklerim bunlar. ![]() |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Balık artıklarından enzim yapmayı düşünüyorum balıkçı bir arkadaşımdan ayırmasını rica edeceğim .Aklıma takılan şu balığı temizliyorlar ve balığın iç organlarıyla beraber kafasını kesiyorlar .İşte sorum burada enzim yaparken balığın iç organlarını balığın başıyla beraber enzime katabilirmiyim . |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
Balik enzimini süzdüm.Aman Allahim bu ne koku off off.Siz siz olun sakin kapali ortamda süzmeyin.Süzerken mutlaka ince bir tülbent kullanin.Balik enzimine kafa ve kilcik koydum.Elimde Em vardi bir kapakda ondan ekledim.2 ay suresiz yogun bir gaz cikişi oluyor.Mutlaka serum hortumuyla gaz çikişi yapin derim.3 ay sonra bidonun icinde balikdan bisey kalmiyor.Tum yagi enzime cikiyor.1 kapak balik enzimi, 1 kapakda karisik mutfak atiklarindan yaptigim enzinden ekleyip çiceklerimi suluyorum. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: AfyonKarahisar
Mesajlar: 21
|
En son EM'yi 2018 Şubat'ta emturkey.com.tr adresindeki işletmeye ulaşıp almıştım. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
Sadece patates ile enzim yapılır mı ? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
Mad Max, bol miktarda C ve B vitaminleri ile potasyum ve kalsiyum içeren patates, protein, bakır, demir ve fosfor da içerir.Ama mutfak atiklari sadece patates den ibaret degil. Enzimi daha zenginlestirebilirsin. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: Milas-Ören
Mesajlar: 53
|
herkese merhaba, dün 3 çeşit enzim yapımını tamamladım. birincisinde her türlü organik sebze meyve atığı (kabak, salatalık, kiwi, patates, havuç, portakal vs), ikincisinde narenciye kabuğu, üçüncüsünde ise sadece içilebilir olsun diye portakal ve limon içi kullandım. nargile tekniğiyle yapmak için 5 lt petlere yarım litre su şişesi yapıştırdım. sıcaklık konusunda emin olamadığım için balkona koydum. bizim burda evlerin içi çok sıcak. acaba içeri alsam nasıl olur? dışarda balkonda kalsa olur mu? siz deneyimli dostlar yardımcı olursa çok sevinirim. selamlar. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
civanmukti, icecek enzimin dışindaki enzimin olunca karistir.Daha besleyici bi bitki coşturan enzimin olur.Enziminizi balkondan iceri alin.Enzimin aktifleşmesi icin 25C uzeri sicaklik olmalidir.Hayirli olsun enziminiz. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: Milas-Ören
Mesajlar: 53
|
teşekkürler cevabınız için, dün balkondan odaya aldım. umarım güzel bir ürün elde ederim. selamlar. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
|
enzim yapmaya başladım aklıma bir şey daha takıldı normal meyve ve sebze atıklarıyla yapmaya calıştığımız enzime balık atığı da ekleyebilirmiyiz . Meyve sebze balık karıştırılıp enzim yapılabilir mi ? 1.NOT:Şu an saat gece 23.00 Kimseden cevap alamayınca temzilediğim uskumru cinsi balıkların kafalarını patatesle birlikte kullandım 0,45 gr balık kafası 0,65 gr patates kullandım yumurta kabuğu ve iki diş sarımsak ekledim olursa artık hayırlısı. 2.NOT: Sabah saat 09:20 Gece hazırladığım balık ve patates enzimi delirmiş resmen fermantasyon kaynaması zirvede diyebilirim büyük bidonun dışına bağladığım küiçük şişenin içindeki su coşuyor . Bu kaynamayı görünce umudum arttı galiba bu enzim olacak . Düzenleyen Mad Max : 08-02-2017 saat 08:22 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
Sevgili Mad Max, bana gore balik atiklari ve sebzelerle ayni bidonda enzim yapabilirsiniz.Bence bitkileriniz icin bu harika bi coşturan olur.Bir sure sonra çöpe giden sebze atikarina üzuleceksin hepsinden enzim yapmaya kalksak evde enzim bidonlarina basmadan yürümeye çalisiriz.Enzimleriniz hayirli olsun ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Balık enzimi yapmaya karar verdim. Biraz korkuyorum ama, o kafalar, gözler şişenin içinden bana bakarken bu iş nasıl olacak. ![]() İlk adım olarak balıkçımızı aradım, bana balık içi, kafası vs. ayıracak. İkinci adım olarak da bu sayfada bahsedilen düzeneği öğrenmem ve uygulamam gerekecek. Balık enzimindeki gaz çıkışı ve patlamayı atom bombasına benzeten arkadaşın sözleri aklımda kalmış gözüm epey korktu doğrusu. Komşu Necla teyzenin gözleri benim ve bitkilerimin üzerindeyken işe bir de balık enzimi patlamaları karıştırırsam aklımdan epey şüphe edecek. ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
|
Süz-i Dilârâ sade balik enzimi yapacaginiza birkac büyük balik kafası, birkac kılçik, 1 adet patates, 1 havuç ve kış sebze atiklari toplamda 1kg yakin olacak şekilde karma bir enzim yapin derim.Ben ayri yaptim 1kapak balik 1 kapak sebze enzimi koyuyorum 1 litre suya.Bitkilerimi bu sekilde suluyorum.Ama karisik yapsaydim bence 2 ayri bidon enzim yapmak zorunda olmazdim.Hayirli olsun enziminiz şimdiden ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|