![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
nette sorun oldu kafama takılanı sormak istıyorum mütevazı mutfak artıklarından olan enzımi çok az seyrelterek örnegın ıkı kılo enzımı 20 kg suyla seyreltıp versem zararlı mı olur |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Safranlı, Şişede oluşan gazı tahliye etmek için bir düzenek kurmazsanız Sn. Sındırgılı' nın bu mesajda http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=527 yaşadığı patlama felaketini yaşayabilir, içişleri bakanı tarafından evden atılabilirsiz. Enzim' in gübre olarak kullanımı için karışım oaranları bu mesajda http://www.agaclar.net/forum/showpos...6&postcount=57 verilmişti. Başlığı tam okumadığınız anlaşılıyor. Hazırladığınız 2 kg' lık enzimi minimum 1/100 karıştursanız 200 kg suya karıştırmanız gerekir. Gübre oranının fazla olması faydadan çok zararda verebilir. Değişik bitkilere değişik oranlarda vererek deneme yapmanızı öneririm. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim enzim turşu turşu kokuyor, ayrıca rengi hala çok bulanık. Bu sabah gaz çıkışı da azalmıştı. Bu kadar kısa sürede fermantasyon biter mi, daha 2 hafta oldu. Koku ve berraklık için ne dersiniz, düzelir mi? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Biraz daha esmer seker ilave edin ve calkalayin.Gaz cikisi basliyacaktir.Benim balik enzimlerinde (bir kismini kullandim) ve enginar kabuk ve dallarindan yaptigim enzimlerde guzel bir koku vardi. Hele ictigimiz kivi enzimi ise enfesti diyebilirim. Tatli tursu gibi kokuyorsa sorun yok........ |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
, hem de ameliyatınız için geçmiş olsun. Şimdi iyisinizdir umarım.Koku sizin de yazdığınız gibi tatlı turşu kokusu. Oysa benim elimdeki enzim çok farklı kokuyor ve rengi oldukça koyu. Bekleyeyim bakalım ne olacak. Balık enzimi bana biraz ıyyyk gibi geliyordu, bakıyorum da nasıl keyifli yazmışsınız. Fosfor ihtiyaçlarını karşıladı bitkiler iyice desenize. Bitki ve balık enzimlerinin kullanımında bitkilerde bir fark gördünüz mü? İçilebilir enzim için hangi meyve kullanayım diye düşünüyordum, kivi hiç aklıma gelmemişti. İyi fikir, hele siz referans verince Şişe işini halledince hemen deneyeyim.Ben yazarken siz de tespih ağacı tohumundan sözetmişsiniz. Aman bana lazım onlardan, var mı elinizde daha? |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
sayın sarıcan ilginize tesekkur ederım dün aksam 5 yasındakı yegenımden balon istedım balon öyle bır baglanmışkı acamadım nafıle berceremedık .yola da çıkmısız artık bu enzımı yapıcam dedım havasını sabah aldım bu aksam hemen bolca balon alıp hem yegenıme borcumu ödeyım hem de forum uyelerımıze.... sizlerın yazdıgı şekılde balonu delıp takıcam sabah kokusu çok hoştu gıdısat ıyı diye düşünüyorum |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Tesbih agaci tohumlarini usenmeyip hasladim, ( felaket bir kokusu var. tipki 3 aylik yikanmamis coraplar gibi ) ellerimle 2,5 kg tesbih agacinin disindaki sarimsi kabugu temizleyip kuruttum. Kuruduktan sonra tohumlarini cikartip, melasli suyun icinde fermenteye aldim.Bende de gaz cikisi pek olmuyor, arada bir melas ilave edip calkaliyorum. Patlamadan sonra enzim siselerinde turnike sistemlerini eksik etmedim. Yalniz, arada calkalarken kapali sisteme donuyorum. Iste o anki gaz cikisi beni da hala korkutuyor. ( melasi fazla koydugumdan) pet siselerin dibi dis bukey hal aliyor. Cok seri bir sekilde turnike sistemli kapagi yerlestiriyorum. Sen sag , ben selamet.... Bu islemi, 2 ay once yapmama ragmen dahala gaz cikisi var... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
çok tesekkur ederım sayın dogasever zaten butun bu merakımız sızlerın önculugu ıle başladı kendı atıklarımız degerlenmış olucak ve gubre elde edıcez sizlerın bilgilerınze her zaman ihtıyacımız var hatalarımızı her zaman uyarmanızı rıca ederız saygılar |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Safranlı, Şeker miktarı toplam hacmim 1/10 oranında olması lazım diye ilk resimli mesajda var. Yani sizin 2 litrelik şişeye 0,2 litre pekmez veya melas koymanız gerekirdi. Sizin pekmez kabının kapağı ne kadar bilmiyorum ama 0,2 litre=200 ml yaklaşık bir su bardağı pekmez yapar. Bence tarifleri tam okuyarak ve uyarak yaparsanız başarı şansınız daha çok olur. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
sarıcan hocamıza çok tesekkur ederım sayın dogaseverınde uyarısıyla bır cay bardagı pekmez ve bır cay bardagı em koyucaktım sızın uyarınızla bu oranı arttırmam gerekıyor demekkı bu aksam ılave edebılırım dün gece tekrar bektıgımda artık kokusu degışmiştı tursumtrak bır koku aldım ılavelerıde bu aksam yaparım artık sorun kalmaz inşallah ılave bır uyarınız olursa çok memnun olurum |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
|
İlk içilebilir enzim denemem. Soldaki şişeye 1 tane muz, yarım ananas, 5 tane kayısı, 200 gr harnup pekmezi, ötekine ise 2 adet kivi, 4 adet kayısı, 200 gr harnup pekmezi koydum. Sizce karışımlarda bir problem olurmu ? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Artik, yazin sicaginda buz gibi bir kivi enzimi ikram edersiniz ? Elimde, tesbih agaci tohumu kalmamis.( Zaten kokusu cok berbat oldugundan kalmamasi da dogal )Ama istiyorsaniz, 99 luk tesbih yapiyordum. Onlardan gonderebilirim. (`` YA SABIR`` BIRAZ UZUN CEKMEK ICIN ) Düzenleyen sındırgılı : 02-06-2011 saat 06:33 |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Çekmek için değil_ börülcelerde 'canlı ballık' dediğimiz siyah yaprak bitleri var_ ilaç yapıp atmak için... ![]() Tesbih enzimi iyi gelir mi ki? |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim kivi enzimi ancak Eylül'e hazır olacak. Bu arada evde harika bir şarap galonu buldum. Şimdi ona ananaslı falan şöyle güzel bir enzim hazırlayayım diyorum. Yani sonbaharda tadılacak malzeme bol olacak gibi görünüyor, bilginiz olsun Yazana kadar 33'e talip çıkmış. Ben de diğer 33'e talibim, siz de kısa sabırla idare ediverin artık ![]() |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() ![]() İçilebilir çilek enzimi resimleri. Resmi çekmeden tadına bakmıştım. Resimler bulanık çıkmış. Kokusu EMA gibi. Ateş gibi bir şey. Bitkilere vermeye başlasammı ki. Üstadlar ne der. PH ını ölçemedim daha. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() ![]() Bunlar çöp enzimi Muhteviyatı Çilek,kivi,havuç,portakal,balık,trüf,esmer şeker,üzüm pekmezi,ekşi maya,yogurt Kokusu portakal gibi kokuyor.Çöp olduğunu bilmesem içesim geldi. Gaz çıkışı zaman zaman çalkalamama rağmen sona erdi. PH ölçülmedi 45 günlük. ![]() ![]() Bunlar içilebilir Kivi. Tadı çok güzel. Kokusu çok EMA gibi. Gaz çıkışı yok 45 günlük. PH ölçülmedi |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
sayın sarıcan ve dogaseverın uyarılarıyla ıkı lıtrelık kola sısesınde basladıgım enzıme bır bardak pekmez ve bır bardakta ema ekledım biraz çalkaladım nerdeyse kazaya sebebıyet verıcek hale geldı pekmezı ve em yı ekleyınce tabı şise doldu almadı hemen mini bir enzımcık sisesı (500ml)daha kazanmış olduk baktım mutfakta yıne nevale bırıkmış hemen göz diktim ve doldurdum hanımın tezgahını da temızlemış olduk bu enzım şimdilik hanımlardan destek görüyor ılerıde bakalım ne olucak şişelerin yavas yavas çogalıyorlar hava çıkışlarıda oldukça güçlü oluyor kokusu da tuhaf yavas yavas salamura gıbı sankı artık her sabah ve her aksam havasını almak için düzenli ictima yapıyorum sonucu merakla beklıyorum |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Tesbih Agaci tohumu, Neemazal`in formul babasi..... ![]() Elimdeki tesbih tohumlari daha uzun muddet dayansin diye enzimledim. Yoksa suda bekletirsek kullanim omru daha kisa oluyor diye Acemi soylemisti......Ben onun yalancisiyim...... Zaten, bu pis ise onun ve de Ensarin (agac tepelerinde tohum topladigini gorunce ) sayesinde basladim..... 1 ay sonra ise yarayip yaramadigini gorebilirim. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
aman Allah korusun bir felakette bizi kimse kurtaramaz hele mutfaktayken dahada tehlıkeli malum oklavayı bulmak kolay olur.![]() birde alt kattan annem çıkar gelırkı o dahada kötü 'sen bunlarla uyraşmaya utanmıyormusun kocaman adam bu nedır böyle 'diye başlar kıyametı koparmaya bu risk oldukca fazla gercekten enzım ve doga adına olsa da bu rıske gırılmez en iyisi ben düzenlı hava alma ictımasından düzensiz balon kontrolıne terfı edeyım enzım askımız her gun uyarılarla şekıllenıyor eger başarılı olabılırsem bu işi çok sevıcem emnıyet tedbırlerıde tamam oldumu hanımda sevecektır malum çöp derdı de bitecek ..... ve süper ektra organık üretıme terfı edıcez hocalarımıza şükranlarımı sunarım. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sındırgılı, Senden korkulur, ağaçlara da tırmanmaya başladığına göre ameliyat iyi geçtiği gibi etkisini göstermeye başlamış. Ayağın kayar, başın döner, bu yaştan sonra uğraştırma bizi. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Zaten, icilebilir enzimleri likor kadehinin yarisi kadar dodurup oyle icin.... Alkol derecesindenmi ya da cok kuvvetli midir bilinmez, bayagi sertler.(Tecrube ile sabittir.) Kapali sisteme donup, bol bol calkalayin. Sonra tekrar, turnikeye donersiniz. 45 gun bana gore erken, bir 45 gun daha bekleyin derim. Tabii, ustalar ne der bilemem. Vallahi Sarican, senden korkulur...... Bu halimizde bile bizi agaca cikartiyorsun ya pes dogrusu .. Ensar`a seni sikayet edecegim....Sevgiyle kalin.... |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Aman aman eksık olsun artık ilk işim güvenlık onlemlerını arttırmak mazalllah kolu komsuya durumu izahta edemeyız en ıyısı bugun iş çıkısı bolca balon almak hemde yegenlerı sevındırırız böylece çocuklara da enzım askını anlatırız bu enzım bızı nerelere götürecek bende merak edıyorum hadı hayırlısı..... |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
|
Bu gün enzime 100gr kadar daha pekmez ekledim. Dakikada 3 - 4 kabarcık çıkartıyor. Bu normal mi? yoksa bir miktar daha pekmez katayım mı? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Normaldir. Bırakın biraz fermentasyon devam etsin. Eğer gaz çıkışı azalırsa daha sonrada ilave edebilirsiniz. Kattığınız malzemeleri tekrar bir reçete yaparsanız daha iyi olur. Kap hacmi? Organik atık miktarı? Şeker veya pekmez miktarı? vb. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim içilebilir enzimde merak ettiğim husus; fermantasyonu sağlayan bakterilerin nereden geldiği? Örneğin kivi ve ananası kabuklarını soyup meyvelerini koyuyoruz yani kabuklardaki olası bakterileri elemine ediyoruz...Sonrasında kahverengi şeker veya pekmez ekliyoruz (yine bakterilerle bir ilgimiz olmuyor) ve su... Havadan geliyor desek havayla da teması kesiyoruz? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Bakteriler hiç gitmediler ki, ortamda bakteri var evet ama hepsi zamanla ölüyorlar veya asidik etki nedeniyle belirli sayıda kalıp çalışamaz hale geliyorlar zira esas fonksiyon ya da esas işlev ve tüm o oksijensiz ortamın sağlanması ortamda bitki nedeniyle var olan mayaların çalışmasına yönelik, yani esas işlevi yapan bakteriler değil mayalar. Buna en iyi örnek turşu. Ancak enzimde enzim söz konusu olduğundan mayaların ortamı enzimatik hale getirmesi oksijensiz ortamda belirli zaman diliminde ve belirli koşullarda gerçekleşiyor. Bakteri her zaman ve heryerde var sadece o bakterinin çalışma ortamı doğduğunda çoğalıyor ve belirli kop sayısına ulaştığında etkili oluyor artık zararlıysa ona göre yararlıysa ona göre. Mayaların etki mekanizması ise bambaşka olduğundan zamanla fermantasyonda bakterileri sonlandırıp enzimi oluşturan mayaların çalışmasını teşvik ediyoruz enzimde, o kadar. Diye düşünüyorum. |
|
|
|
![]() |
|
|