agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-05-2011, 12:05   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
nette sorun oldu kafama takılanı sormak istıyorum
mütevazı mutfak artıklarından olan enzımi
çok az seyrelterek örnegın ıkı kılo enzımı 20 kg suyla seyreltıp versem zararlı mı olur

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2011, 12:20   #2
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Safranlı,

Şişede oluşan gazı tahliye etmek için bir düzenek kurmazsanız Sn. Sındırgılı' nın bu mesajda http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=527 yaşadığı patlama felaketini yaşayabilir, içişleri bakanı tarafından evden atılabilirsiz.

Enzim' in gübre olarak kullanımı için karışım oaranları bu mesajda http://www.agaclar.net/forum/showpos...6&postcount=57 verilmişti. Başlığı tam okumadığınız anlaşılıyor. Hazırladığınız 2 kg' lık enzimi minimum 1/100 karıştursanız 200 kg suya karıştırmanız gerekir.

Gübre oranının fazla olması faydadan çok zararda verebilir. Değişik bitkilere değişik oranlarda vererek deneme yapmanızı öneririm.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2011, 12:52   #3
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Benim enzim turşu turşu kokuyor, ayrıca rengi hala çok bulanık. Bu sabah gaz çıkışı da azalmıştı. Bu kadar kısa sürede fermantasyon biter mi, daha 2 hafta oldu.

Koku ve berraklık için ne dersiniz, düzelir mi?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2011, 13:10   #4
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Biraz daha esmer seker ilave edin ve calkalayin.Gaz cikisi basliyacaktir.Benim balik enzimlerinde (bir kismini kullandim) ve enginar kabuk ve dallarindan yaptigim enzimlerde guzel bir koku vardi. Hele ictigimiz kivi enzimi ise enfesti diyebilirim.
Tatli tursu gibi kokuyorsa sorun yok........

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2011, 13:25   #5
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Biraz daha esmer seker ilave edin ve calkalayin.Gaz cikisi basliyacaktir.Benim balik enzimlerinde (bir kismini kullandim) ve enginar kabuk ve dallarindan yaptigim enzimlerde guzel bir koku vardi. Hele ictigimiz kivi enzimi ise enfesti diyebilirim.
Tatli tursu gibi kokuyorsa sorun yok........
Sevgili Sındırgılı hem patlattığınız enzimler, hem de ameliyatınız için geçmiş olsun. Şimdi iyisinizdir umarım.

Koku sizin de yazdığınız gibi tatlı turşu kokusu. Oysa benim elimdeki enzim çok farklı kokuyor ve rengi oldukça koyu. Bekleyeyim bakalım ne olacak.

Balık enzimi bana biraz ıyyyk gibi geliyordu, bakıyorum da nasıl keyifli yazmışsınız. Fosfor ihtiyaçlarını karşıladı bitkiler iyice desenize. Bitki ve balık enzimlerinin kullanımında bitkilerde bir fark gördünüz mü?

İçilebilir enzim için hangi meyve kullanayım diye düşünüyordum, kivi hiç aklıma gelmemişti. İyi fikir, hele siz referans verince Şişe işini halledince hemen deneyeyim.

Ben yazarken siz de tespih ağacı tohumundan sözetmişsiniz. Aman bana lazım onlardan, var mı elinizde daha?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2011, 13:13   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
sayın sarıcan ilginize tesekkur ederım
dün aksam 5 yasındakı yegenımden balon istedım balon öyle bır baglanmışkı acamadım
nafıle berceremedık .yola da çıkmısız artık bu enzımı yapıcam dedım
havasını sabah aldım bu aksam hemen bolca balon alıp hem yegenıme borcumu ödeyım hem de forum uyelerımıze....
sizlerın yazdıgı şekılde balonu delıp takıcam
sabah kokusu çok hoştu gıdısat ıyı diye düşünüyorum

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2011, 13:23   #7
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Tesbih agaci tohumlarini usenmeyip hasladim, ( felaket bir kokusu var. tipki 3 aylik yikanmamis coraplar gibi ) ellerimle 2,5 kg tesbih agacinin disindaki sarimsi kabugu temizleyip kuruttum. Kuruduktan sonra tohumlarini cikartip, melasli suyun icinde fermenteye aldim.Bende de gaz cikisi pek olmuyor, arada bir melas ilave edip calkaliyorum. Patlamadan sonra enzim siselerinde turnike sistemlerini eksik etmedim.
Yalniz, arada calkalarken kapali sisteme donuyorum. Iste o anki gaz cikisi beni da hala korkutuyor. ( melasi fazla koydugumdan) pet siselerin dibi dis bukey hal aliyor. Cok seri bir sekilde turnike sistemli kapagi yerlestiriyorum. Sen sag , ben selamet....

Bu islemi, 2 ay once yapmama ragmen dahala gaz cikisi var...

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2011, 17:31   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
çok tesekkur ederım sayın dogasever
zaten butun bu merakımız sızlerın önculugu ıle başladı
kendı atıklarımız degerlenmış olucak ve gubre elde edıcez
sizlerın bilgilerınze her zaman ihtıyacımız var
hatalarımızı her zaman uyarmanızı rıca ederız
saygılar

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2011, 09:30   #9
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Safranlı,

Şeker miktarı toplam hacmim 1/10 oranında olması lazım diye ilk resimli mesajda var. Yani sizin 2 litrelik şişeye 0,2 litre pekmez veya melas koymanız gerekirdi. Sizin pekmez kabının kapağı ne kadar bilmiyorum ama 0,2 litre=200 ml yaklaşık bir su bardağı pekmez yapar. Bence tarifleri tam okuyarak ve uyarak yaparsanız başarı şansınız daha çok olur.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2011, 09:36   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
sarıcan hocamıza çok tesekkur ederım
sayın dogaseverınde uyarısıyla bır cay bardagı pekmez ve bır cay bardagı em koyucaktım
sızın uyarınızla bu oranı arttırmam gerekıyor demekkı
bu aksam ılave edebılırım
dün gece tekrar bektıgımda artık kokusu degışmiştı tursumtrak bır koku aldım
ılavelerıde bu aksam yaparım artık sorun kalmaz inşallah
ılave bır uyarınız olursa çok memnun olurum

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2011, 14:16   #11
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Kivili içilebilir enzimim. Aroma versin diye 1 tane kayısı ilave ettim.
Name:  P6010105.JPG
Views: 1613
Size:  66.0 KB

Evdeki şişeler bitene dek oynarım artık

Kivi kabuklarını atmaya kıyamayıp biraz pekmez ilavesiyle çöp enzimime ilave ettim.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 00:00   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
İlk içilebilir enzim denemem.
Soldaki şişeye 1 tane muz, yarım ananas, 5 tane kayısı, 200 gr harnup pekmezi, ötekine ise 2 adet kivi, 4 adet kayısı, 200 gr harnup pekmezi koydum.

Sizce karışımlarda bir problem olurmu ?

Eklenen Resimler
 
KaraGölge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 00:14   #13
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Artik, yazin sicaginda buz gibi bir kivi enzimi ikram edersiniz ?

Elimde, tesbih agaci tohumu kalmamis.( Zaten kokusu cok berbat oldugundan kalmamasi da dogal )
Ama istiyorsaniz, 99 luk tesbih yapiyordum. Onlardan gonderebilirim. (`` YA SABIR`` BIRAZ UZUN CEKMEK ICIN )


Düzenleyen sındırgılı : 02-06-2011 saat 06:33
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 02:06   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Artik, yazin sicaginda buz gibi bir kivi enzimi ikram edersiniz ?

Elimde, tesbih agaci tohumu kalmamis.( Zaten kokusu cok berbat oldugundan kalmamasi da dogal )
Ama istiyorsaniz, 99 luk tesbih yapiyordum. Onlardan gonderebilirim. ( YA SABRI BIRAZ UZUN CEKMEK ICIN )
99' luğun 33' üne talibim.

Çekmek için değil_ börülcelerde 'canlı ballık' dediğimiz siyah yaprak bitleri var_ ilaç yapıp atmak için...

Tesbih enzimi iyi gelir mi ki?

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 09:47   #15
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Artik, yazin sicaginda buz gibi bir kivi enzimi ikram edersiniz ?

Elimde, tesbih agaci tohumu kalmamis.( Zaten kokusu cok berbat oldugundan kalmamasi da dogal )
Ama istiyorsaniz, 99 luk tesbih yapiyordum. Onlardan gonderebilirim. (`` YA SABIR`` BIRAZ UZUN CEKMEK ICIN )
Ben de sizinkinin tadına bir bakayım diyordum Benim kivi enzimi ancak Eylül'e hazır olacak. Bu arada evde harika bir şarap galonu buldum. Şimdi ona ananaslı falan şöyle güzel bir enzim hazırlayayım diyorum. Yani sonbaharda tadılacak malzeme bol olacak gibi görünüyor, bilginiz olsun

Yazana kadar 33'e talip çıkmış. Ben de diğer 33'e talibim, siz de kısa sabırla idare ediverin artık

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 10:48   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Name:  009.JPG
Views: 1408
Size:  20.6 KB

Name:  010.JPG
Views: 1420
Size:  22.6 KB

Name:  011.JPG
Views: 1389
Size:  21.5 KB

İçilebilir çilek enzimi resimleri. Resmi çekmeden tadına bakmıştım. Resimler bulanık çıkmış.
Kokusu EMA gibi.
Ateş gibi bir şey.
Bitkilere vermeye başlasammı ki. Üstadlar ne der. PH ını ölçemedim daha.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 10:51   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Name:  IMG_0604.JPG
Views: 1395
Size:  22.6 KB

Name:  IMG_0605.JPG
Views: 1379
Size:  19.8 KB

Name:  IMG_0606.JPG
Views: 1316
Size:  21.6 KB

Çöp enzimleri.

Çilek,elma,kivi,yoğurt,esmer şeker,üzüm pekmezi.

Koku ekşimsi. PH ölçülmedi.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 10:58   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Name:  IMG_0608.JPG
Views: 1388
Size:  24.5 KB

Name:  IMG_0609.JPG
Views: 1391
Size:  20.7 KB

Name:  IMG_0610.JPG
Views: 1377
Size:  24.3 KB

Bunlar çöp enzimi

Muhteviyatı

Çilek,kivi,havuç,portakal,balık,trüf,esmer şeker,üzüm pekmezi,ekşi maya,yogurt

Kokusu portakal gibi kokuyor.Çöp olduğunu bilmesem içesim geldi.
Gaz çıkışı zaman zaman çalkalamama rağmen sona erdi.
PH ölçülmedi
45 günlük.

Name:  IMG_0601.JPG
Views: 1324
Size:  21.6 KB

Name:  IMG_0602.JPG
Views: 1324
Size:  25.0 KB

Bunlar içilebilir Kivi.
Tadı çok güzel.
Kokusu çok EMA gibi.
Gaz çıkışı yok
45 günlük.
PH ölçülmedi

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 11:09   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Exclamation enzım doğurdu

sayın sarıcan ve dogaseverın uyarılarıyla ıkı lıtrelık kola sısesınde basladıgım enzıme bır bardak pekmez ve bır bardakta ema ekledım biraz çalkaladım nerdeyse kazaya sebebıyet verıcek hale geldı
pekmezı ve em yı ekleyınce tabı şise doldu almadı
hemen mini bir enzımcık sisesı (500ml)daha kazanmış olduk
baktım mutfakta yıne nevale bırıkmış hemen göz diktim ve doldurdum
hanımın tezgahını da temızlemış olduk
bu enzım şimdilik hanımlardan destek görüyor
ılerıde bakalım ne olucak
şişelerin yavas yavas çogalıyorlar
hava çıkışlarıda oldukça güçlü oluyor
kokusu da tuhaf yavas yavas salamura gıbı sankı
artık her sabah ve her aksam havasını almak için düzenli ictima yapıyorum
sonucu merakla beklıyorum

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 06:40   #20
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Tesbih Agaci tohumu, Neemazal`in formul babasi.....
Elimdeki tesbih tohumlari daha uzun muddet dayansin diye enzimledim. Yoksa suda bekletirsek kullanim omru daha kisa oluyor diye Acemi soylemisti......Ben onun yalancisiyim...... Zaten, bu pis ise onun ve de Ensarin (agac tepelerinde tohum topladigini gorunce ) sayesinde basladim.....
1 ay sonra ise yarayip yaramadigini gorebilirim.

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 12:36   #21
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Tesbih Agaci tohumu, Neemazal`in formul babasi.....
Elimdeki tesbih tohumlari daha uzun muddet dayansin diye enzimledim. Yoksa suda bekletirsek kullanim omru daha kisa oluyor diye Acemi soylemisti......Ben onun yalancisiyim...... Zaten, bu pis ise onun ve de Ensarin (agac tepelerinde tohum topladigini gorunce ) sayesinde basladim.....
1 ay sonra ise yarayip yaramadigini gorebilirim.
Kusura bakma biraz iftira gibi bir şey olmuş, ağaca tırmanan Ensar' mış. Ama onun da senden aşağı kalır tarafı yok. Sen yinede kendine dikkat et. Bomba enzimci olarak bize lazımsın. Safranlı hala akıllanmamış, elle hava almaya çalışıyor. İstersen sen bir ağabey olarak ikaz et. Mutfağın ortasında enzim şişesi patlarsa ne olur diye.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 14:39   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Exclamation

aman Allah korusun bir felakette bizi kimse kurtaramaz
hele mutfaktayken dahada tehlıkeli malum oklavayı bulmak kolay olur.
birde alt kattan annem çıkar gelırkı o dahada kötü
'sen bunlarla uyraşmaya utanmıyormusun kocaman adam bu nedır böyle 'diye başlar kıyametı koparmaya bu risk oldukca fazla gercekten
enzım ve doga adına olsa da bu rıske gırılmez
en iyisi ben düzenlı hava alma ictımasından düzensiz balon kontrolıne terfı edeyım
enzım askımız her gun uyarılarla şekıllenıyor
eger başarılı olabılırsem bu işi çok sevıcem
emnıyet tedbırlerıde tamam oldumu hanımda sevecektır
malum çöp derdı de bitecek ..... ve süper ektra organık üretıme terfı edıcez
hocalarımıza şükranlarımı sunarım.

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 08:11   #23
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili Sındırgılı,

Senden korkulur, ağaçlara da tırmanmaya başladığına göre ameliyat iyi geçtiği gibi etkisini göstermeye başlamış. Ayağın kayar, başın döner, bu yaştan sonra uğraştırma bizi.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 11:14   #24
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Zaten, icilebilir enzimleri likor kadehinin yarisi kadar dodurup oyle icin.... Alkol derecesindenmi ya da cok kuvvetli midir bilinmez, bayagi sertler.(Tecrube ile sabittir.)
Kapali sisteme donup, bol bol calkalayin. Sonra tekrar, turnikeye donersiniz. 45 gun bana gore erken, bir 45 gun daha bekleyin derim. Tabii, ustalar ne der bilemem.
Vallahi Sarican, senden korkulur...... Bu halimizde bile bizi agaca cikartiyorsun ya pes dogrusu ..
Ensar`a seni sikayet edecegim....Sevgiyle kalin....

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 15:32   #25
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Secimlerden once, sakin patlatma........

Yoksa, Flash heberlere cikarsin

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 15:51   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Aman aman eksık olsun
artık ilk işim güvenlık onlemlerını arttırmak
mazalllah kolu komsuya durumu izahta edemeyız
en ıyısı bugun iş çıkısı bolca balon almak
hemde yegenlerı sevındırırız
böylece çocuklara da enzım askını anlatırız
bu enzım bızı nerelere götürecek bende merak edıyorum
hadı hayırlısı.....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 22:40   #27
Ağaçsever
 
shaman_tr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
Bu gün enzime 100gr kadar daha pekmez ekledim. Dakikada 3 - 4 kabarcık çıkartıyor. Bu normal mi? yoksa bir miktar daha pekmez katayım mı?

shaman_tr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2011, 22:48   #28
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Normaldir. Bırakın biraz fermentasyon devam etsin. Eğer gaz çıkışı azalırsa daha sonrada ilave edebilirsiniz. Kattığınız malzemeleri tekrar bir reçete yaparsanız daha iyi olur. Kap hacmi? Organik atık miktarı? Şeker veya pekmez miktarı? vb.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2011, 08:39   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Benim içilebilir enzimde merak ettiğim husus;

fermantasyonu sağlayan bakterilerin nereden geldiği?

Örneğin kivi ve ananası kabuklarını soyup meyvelerini koyuyoruz yani kabuklardaki olası bakterileri elemine ediyoruz...Sonrasında kahverengi şeker veya pekmez ekliyoruz (yine bakterilerle bir ilgimiz olmuyor) ve su...

Havadan geliyor desek havayla da teması kesiyoruz?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2011, 09:38   #30
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Benim içilebilir enzimde merak ettiğim husus;

fermantasyonu sağlayan bakterilerin nereden geldiği?

...
Bakteriler hiç gitmediler ki, ortamda bakteri var evet ama hepsi zamanla ölüyorlar veya asidik etki nedeniyle belirli sayıda kalıp çalışamaz hale geliyorlar zira esas fonksiyon ya da esas işlev ve tüm o oksijensiz ortamın sağlanması ortamda bitki nedeniyle var olan mayaların çalışmasına yönelik, yani esas işlevi yapan bakteriler değil mayalar. Buna en iyi örnek turşu. Ancak enzimde enzim söz konusu olduğundan mayaların ortamı enzimatik hale getirmesi oksijensiz ortamda belirli zaman diliminde ve belirli koşullarda gerçekleşiyor. Bakteri her zaman ve heryerde var sadece o bakterinin çalışma ortamı doğduğunda çoğalıyor ve belirli kop sayısına ulaştığında etkili oluyor artık zararlıysa ona göre yararlıysa ona göre. Mayaların etki mekanizması ise bambaşka olduğundan zamanla fermantasyonda bakterileri sonlandırıp enzimi oluşturan mayaların çalışmasını teşvik ediyoruz enzimde, o kadar. Diye düşünüyorum.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025