View Single Post
Eski 14-06-2011, 17:23   #737
nevsune
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Bu işte bir yanlışlık var ama tam çözemedim. Öyle burun düşürecek bir koku oluşmaması lazım. Enzimin kokusu turşudan ziyade alkole benzer ve tiksindirici ağır bir koku değildir. Saksılara uygulanırkende en az 1/100 sulandırıldığı için koku hissedilmez hale gelir. koku rahatsız edecek hale geliyorsa fermentasyon işlemi düzgün gitmiyor demektir.

Sistem hava almış ve fermentasyon yerine çürüme olmuş demektir ya da saksıya ilave ettiğiniz enzimi şişeden alırken bir miktarda katı tortu aldıysanız bu tortu içindeki organik malzemeler saksının içinde toprak üzerinde çürümeye devam ettiği için saksı kokmaya başlar.

Bu yüzden enzim tam oluştuktan sonra iyice süzülerek başka bir şişeye alınmalı, kalan tortu başka bir saksıda toprakla karıştırılarak streç ile kaplanıp kompostlaşması sağlanmalıdır. Eğer streçle kaplayıp toprağın hava ile temesı kesilmezse orada da istenmeyen çürüme kokuları oluşabilir. Ben bu kompost işlemini kapalı balkonda yapmama rağmen onda bile rahatsız edecek bir koku duymadım.
Sevgili Sarıcan, ben eksik anlatım yaptığım için yanlış anlaşılmaya neden olmuşum, kusura bakmayın. Kokan enzim, İstanbul'dan gelen enzimdi. Sulandırdıktan sonra 1 hafta kadar bekletmiştim bu arada ağzı sanırım bir süre açık kalmıştı. Kokunun bozulması o yüzden olmuş olabilir. Kendi enzimimi henüz açmadım. Gerçi gaz çıkışı tamamen durdu. Hava biraz serinledi belki ondandır diye düşünüyorum. Bu yüzden birkaç gün daha bekleyeyim diyorum. Açtığım zaman yazdıklarınızın tamamını uygulayacağım

Bu arada işin tuhaf tarafı, içilebilir enzimimden de gaz çıkışı aniden durdu. Daha 2 hafta bile olmadı. Bir gariplik var ama anlayamadım.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön