Dün başlamıştım okumaya ve başından sonuna kadar okuyup öyle yazayım desemde; o kadar çok şey yazılmışki artık okumaktan gözlerimin yorulması nedeniyle ara vermek durumunda kalmıştım. Bugün yeniden aktif olan konuyu son sayfa ile açınca sanıyorum arada çok fazla şey olmamış gibi geldi. Daha sonra geçmiş sayfalara yinede bakarım tabi ki.
Daha önce birisi söylemiş olabilir. Dediğim gibi arada okumadığım sayfalar var. Nargile sistemi / hava kilidi içeride oluşan gazı dışarı atmak ve içeri hava almaması nedeniyle iyi düşünülmüş. Aynı şeyi akvaryum için hazırladığımız mayalı sistemle.. pet şişelerden akvaryuma karbondioksit verirken damla sayacı olarak kullanıyoruz diyebilirim. Tabi biz bunun için ayrıyetten Çek valf (chech valve) kullanıyoruz (suyun geri dönmemesi için) Eğer gazı gözlemlemek istemezseniz tek başına akvaryumcularda bulunan çek valfi kapağa takarak kullanabilirsiniz. 1,5-2 lira gibi cüzi bir fiyatı var.
Örnek resim
Yok eğer ben çıkan gazıda görmek isterim diyenler üst kısmına enjektörde takabilir tabi. 1,5-2cm civarı Pnömatik hortumu ile birleştirip kullanılırsa, pnömatik hortumlarının akvaryum hortumuna göre sert bir yapısı olması nedeniyle dik olarak duracaktır. Daha anlaşılır olması için hemen bir tane hazırlayıp fotoğrafladım. Kullanım amacı olarak fark yok. Sadece çek valf kulanırsanız, 2. bir şişe ya da uzun hava hortumu ile uğraşmayacağınız için taşıma
vb gibi durumlar daha kolay olur diye paylaşmak istedim. Daha kaliteli valf için pnömatik valfler tercih edilebilir. Kalitelisi metal olanları 15 tl civarında sanıyorum. Plastikleri ise 5 liraydı galiba. Tabi onun için ayrı bir bağlantı elemanı alınması gerekiyor ki oda 1,5-2 lira civarında. Aslında daha kaliteli olduğu için onu yapıp koymak isterdim ama nereye koyduğumu bulamıyorum.