View Single Post
Eski 13-06-2011, 11:05   #728
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Benim çöp enzim 25. gününde balonunu söndürdü Zaten 2-3 gündür gaz azalmaya başlamıştı, günde birkaç kez sallamayla zorluyor gibiydim. Bana biraz erken göründü. Bir de turşu kokusu biraz hafifler umuduyla bu sabah biraz pekmez ilave ettim.

Geçen gün, suyun içinde bir hafta kadar beklemiş enzim evi bir kokuttu. Bir de saksılara güneş gelince aman felaket. Balkon kapılarını, pencereleri kapatmak zorunda kaldım, kaç gün burnuma geldi o koku. Şimdi bir de turşu turşu kokmayalım diye düşündüm.

İyi mi yapmışım, ustalarım Fermantasyonu biraz daha sürdürtürsem turşu kokusu hafifler mi dersiniz?
Bu işte bir yanlışlık var ama tam çözemedim. Öyle burun düşürecek bir koku oluşmaması lazım. Enzimin kokusu turşudan ziyade alkole benzer ve tiksindirici ağır bir koku değildir. Saksılara uygulanırkende en az 1/100 sulandırıldığı için koku hissedilmez hale gelir. koku rahatsız edecek hale geliyorsa fermentasyon işlemi düzgün gitmiyor demektir.

Sistem hava almış ve fermentasyon yerine çürüme olmuş demektir ya da saksıya ilave ettiğiniz enzimi şişeden alırken bir miktarda katı tortu aldıysanız bu tortu içindeki organik malzemeler saksının içinde toprak üzerinde çürümeye devam ettiği için saksı kokmaya başlar.

Bu yüzden enzim tam oluştuktan sonra iyice süzülerek başka bir şişeye alınmalı, kalan tortu başka bir saksıda toprakla karıştırılarak streç ile kaplanıp kompostlaşması sağlanmalıdır. Eğer streçle kaplayıp toprağın hava ile temesı kesilmezse orada da istenmeyen çürüme kokuları oluşabilir. Ben bu kompost işlemini kapalı balkonda yapmama rağmen onda bile rahatsız edecek bir koku duymadım.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön