![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: Milas-Ören
Mesajlar: 53
|
acaba enzimle EMA yı aynı suya karıştırsam birbirlerini yerler mi? ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
enzim yaparken en kullanılır enzim hazır oldumu ema ile beraber kullanmaya gerek yok bir ondan bir ondan kullanılabilir... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Bende de aynen böyle oldu sevgili maki01. Gaz çıkışı en az 15 gün sürer diye düşünmüştüm, erken bitmesi "acaba"lara yol açtı. Şimdi, Adana sıcak olduğu için sanırım Ağustos sonunda enzimi kullanabilirsiniz, ya da Eylül 7 gibi. Ben 5. defa enzim veriyorum, sadece oxalis ve sarı kız pek hoşlanmadı enzimden, iç kısımdaki yapraklar sarardı. Diğer bitkilerde gözle görülecek bir fark yok şimdilik. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Tamamen bitmiyor Adalet Hanım'cım, kapakla bunu daha iyi izleyebiliyorum. 8-10 saatte, bir "tısssss" lık kadar gaz birikmiş oluyor. Adana çok sıcak. Enzim şişesini Halil Bey'in uyarısıyla klimalı odaya taşıdım. Enzim oluşup oluşmadığından nasıl emin olacağız? pH 4 olmalıymış. Ph ölçerim yok, test striplerle ölçmeye çalışacağım. 3 tane narenciyem var. Sanırım topraktaki tuzlanma nedeniyle demir emilimi gerçekleşmiyor, yapraklar açık yeşil. Saksı büyük, toprak değişimi yapamıyorum. Kısıtlı bilgimle en çok onlar için beklemedeyim. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
..."maya kullanılarak yapılan enzimlerde fermantasyon konusunda yanılmamak gerek" diyor sevgili meyelitepe... diğer üstadların da deneyimleri, iki sayfa öncede ; http://www.agaclar.net/forum/1005404-post1134.htm |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
MeyveliTepe'nin mesajını okumuştum sayın çiroz, bu nedenle hızlı mayalanma sürecinin yoğun gaz çıkışına neden olduğunu biliyorum. Ancak bu konuda yazılan mesajların tamamını henüz okuyamadım. 2 günde 10. sayfaya gelebildim. Akademik bilgi birikimimle kimyasal formülleri anlamam çok mümkün olmuyor, yine de öğrenmeye çalışıyorum. Konuya emek vermış olan arkadaşlarımdan özür dileyerek iki tane tekrar sorum olacak. Sorularımın yanıtı okuduğum sayfalarda yazılmış olabilir ama ben bulamadım. 1. Ortam ısısı ne olmalı? 2. Işık durumu ne olmalı? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
1. Ortam ısısı ne olmalı? En az 25 en çok 35. 2. Işık durumu ne olmalı? Mümkünse karanlık veya loş. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Mayalar yapacağını yapmıştır. Bundan sonra laktik asit bakterileri görevi devralacak. İki hafta boyunca sebze/meyve'deki glikozu parçalacak, mayaya göre çok daha yavaş ama sürekli bir gaz çıkışı devam edecek. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Malta eriği Enzimi...
İkinci mayalı ve bol şekerli enzim denememiz sonuçlandı, yaklaşık 2-2,5 ay süren gaz çıkışı sonunda bitti...İlk başta çok hızlı olan gaz çıkışı maya nın tüketilmesiyle yavaşladı ama daha yeni sonlandı... Rengi, kokusu ve tadı gayet yerinde gibi. Sanki mantarlasak ilk malta eriği sarabımız da olacak gibi geldi bize ![]() hepinize bu yolda bize tuttuğunuz ışık, gösterdiğiniz püf noktaları ve değerli bilgileriniz için tekrar tekrar teşekkürler... Hemen kullanmak gerektiğini biliyoruz ama maximum ne kadar saklarsak faydali mikroorganizmalara zarar vermeden tutabiliriz ? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Bitkileri enzim zenginliğinden mahrum bırakmayalım her yerde kulanabiliriz en fazla 6 ay kalabilir ama siz yinede bitkilere bolca verin artık onlar köklerinde saklasınlar |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
http://www.agaclar.net/forum/genis-y...lar/1622-3.htm Yalancı tespih ağacı meyvelerinden enzim yapmayı deneyeceğim.. Başlıkta birkaç bilgi var. Tarifte sadece su ekleyin yazılmış.. Sebze artıkları da eklemek istiyorum.. Kurularının gerekli olduğunu bilmeden, yeşilleri de toplamıştım, onları da ezip ekleyeceğim ziyan olmasın.. ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Pekmez ve maya eklemelisiniz |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Daha önce yaptığım enzimin dibinde yaklaşık 1,5 litre kalmıştı onun üzerine bu hafta sonu kavun, karpuz, salatalık, semizotu'nu blendırdan geçirerek koydum üzerine damacana su ilave ettim üzerine EM (ema değil) ilave edip yaklaşık 4 yemek kaşığı kuru maya ilave ettim pekmez eklemedim. Yaklaık 1 saat sonra gaz çıkışı başladı günde 3-4 kere gazını alıyoruz. Yarın hava kilidini takacağız. Dün gece itibariyle her şey yolunda gözüküyordu. Merak ettiğim ema olmamış haliyle kullandığım EM pekmez ilave edilmemiş haliyle geçmiş enzimin etkisiyle yararlı mikroorganizmalar üretmeye başlar mı? Anlattığım haliyle enzim oluşumunun gerçekleşmesi için pekmez ilave etmelimiydim? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Siz em kullandığınıza göre pekmez katmalısınız.... Yaptığınız enzim çok verimli olucaktır |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Tatlı eksi kokusunu aldıgınıza göre he sey tadında olucak demektir.... |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
|
Hazırladığımız enzim karışımına hergün ilave organik madde koyabilir miyiz? Bağışlayın bilgi eksikliğimi ama EM nedir? Selamlar. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Bir kez hazırladıktan sonra artık malzeme ilave etmememiz gerekir. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
|
Sayın Tturt; çok teşekkür ederim.Selamlar. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
|
arkadaşlar enzim yapmak için kullanacağım kuru ekmek mayasının tarihi geçmiş. Hafif küflenme var.. Acaba bi sorun olur mu? |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
olmaz az az kullanın |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
2. enzimi yapalı 15 gün oldu. İlk 2 günden sonra balon(eldiven)sönmüştü, acaba başaramadım mı diye düşünüyordum. Kokusu bozulmamıştı. 3 gün önce şişeden eldiveni çıkartıp kapağını kapattığımda basıncın arttığını görüp sevindim, işlem devam ediyor demek ki ![]() Her gün iki defa kapağı gevşetip basıncı azaltıyorum. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Hiç orkidem olmadı... tecrübem yok, kullanılabilir her halde... |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
Vasıfsız salatalık tohumları ve buğday çok ucuz.salatalık tohumlarını ve buğday tanelerini nem vasıtasıyla çimlendirsek.Çimlenme 2-3 cm oluncada enzim yapımında kullansak nasıl olur acaba.Aynı zamanda büyüme hormonu olarakta kullanılabilirmiki. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Süper olur! Tebrikler... |
|
|
|
![]() |
|
|