agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-08-2012, 15:06   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: Milas-Ören
Mesajlar: 53
acaba enzimle EMA yı aynı suya karıştırsam birbirlerini yerler mi?

civanmukti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 15:33   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
enzim yaparken en kullanılır
enzim hazır oldumu ema ile beraber kullanmaya gerek yok
bir ondan bir ondan kullanılabilir...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 01:00   #3
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
3 gün dolmadan gaz çıkışı bitti. Oksijenle temas etmemesi gerektiğini bilsem de balonu çıkarıp kapağı taktım. Umarım bozulmaz...

Name:  IMG_1163.JPG
Views: 1342
Size:  66.7 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 15:51   #4
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,100
Galeri: 260
Bende de aynen böyle oldu sevgili maki01.
Gaz çıkışı en az 15 gün sürer diye düşünmüştüm, erken bitmesi "acaba"lara yol açtı.

Şimdi, Adana sıcak olduğu için sanırım Ağustos sonunda enzimi kullanabilirsiniz, ya da Eylül 7 gibi.

Ben 5. defa enzim veriyorum, sadece oxalis ve sarı kız pek hoşlanmadı enzimden, iç kısımdaki yapraklar sarardı.
Diğer bitkilerde gözle görülecek bir fark yok şimdilik.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 16:28   #5
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Tamamen bitmiyor Adalet Hanım'cım, kapakla bunu daha iyi izleyebiliyorum. 8-10 saatte, bir "tısssss" lık kadar gaz birikmiş oluyor.

Adana çok sıcak. Enzim şişesini Halil Bey'in uyarısıyla klimalı odaya taşıdım. Enzim oluşup oluşmadığından nasıl emin olacağız? pH 4 olmalıymış. Ph ölçerim yok, test striplerle ölçmeye çalışacağım.

3 tane narenciyem var. Sanırım topraktaki tuzlanma nedeniyle demir emilimi gerçekleşmiyor, yapraklar açık yeşil. Saksı büyük, toprak değişimi yapamıyorum. Kısıtlı bilgimle en çok onlar için beklemedeyim.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 17:29   #6
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
..."maya kullanılarak yapılan enzimlerde fermantasyon konusunda yanılmamak gerek" diyor sevgili meyelitepe... diğer üstadların da deneyimleri, iki sayfa öncede ;

http://www.agaclar.net/forum/1005404-post1134.htm

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 20:11   #7
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
MeyveliTepe'nin mesajını okumuştum sayın çiroz, bu nedenle hızlı mayalanma sürecinin yoğun gaz çıkışına neden olduğunu biliyorum.

Ancak bu konuda yazılan mesajların tamamını henüz okuyamadım. 2 günde 10. sayfaya gelebildim. Akademik bilgi birikimimle kimyasal formülleri anlamam çok mümkün olmuyor, yine de öğrenmeye çalışıyorum.

Konuya emek vermış olan arkadaşlarımdan özür dileyerek iki tane tekrar sorum olacak. Sorularımın yanıtı okuduğum sayfalarda yazılmış olabilir ama ben bulamadım.

1. Ortam ısısı ne olmalı?
2. Işık durumu ne olmalı?

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 21:05   #8
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
1. Ortam ısısı ne olmalı? En az 25 en çok 35.
2. Işık durumu ne olmalı? Mümkünse karanlık veya loş.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 23:15   #9
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Bilgi için teşekkürler.

Gaz çıkışı yavaşladı, siyah poşet geçirerek Adana için normal oda sıcaklığına (30-33 derece) alıyorum.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 01:41   #10
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Bilgi için teşekkürler.

Gaz çıkışı yavaşladı, siyah poşet geçirerek Adana için normal oda sıcaklığına (30-33 derece) alıyorum.
Mayalar yapacağını yapmıştır. Bundan sonra laktik asit bakterileri görevi devralacak. İki hafta boyunca sebze/meyve'deki glikozu parçalacak, mayaya göre çok daha yavaş ama sürekli bir gaz çıkışı devam edecek.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 02:00   #11
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Normal oda sıcaklığında gaz çıkışı biraz daha artmış durumda ama kapakla kontrol edilebilecek düzeyde.

Bilgilendirme için teşekkür ediyorum.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 10:57   #12
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Malta eriği Enzimi...

İkinci mayalı ve bol şekerli enzim denememiz sonuçlandı, yaklaşık 2-2,5 ay süren gaz çıkışı sonunda bitti...İlk başta çok hızlı olan gaz çıkışı maya nın tüketilmesiyle yavaşladı ama daha yeni sonlandı...

Rengi, kokusu ve tadı gayet yerinde gibi. Sanki mantarlasak ilk malta eriği sarabımız da olacak gibi geldi bize

hepinize bu yolda bize tuttuğunuz ışık, gösterdiğiniz püf noktaları ve değerli bilgileriniz için tekrar tekrar teşekkürler...

Hemen kullanmak gerektiğini biliyoruz ama maximum ne kadar saklarsak faydali mikroorganizmalara zarar vermeden tutabiliriz ?

Eklenen Resimler
 
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 11:12   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Bitkileri enzim zenginliğinden mahrum bırakmayalım
her yerde kulanabiliriz
en fazla 6 ay kalabilir
ama siz yinede bitkilere bolca verin artık onlar köklerinde saklasınlar

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 12:17   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
http://www.agaclar.net/forum/genis-y...lar/1622-3.htm
Yalancı tespih ağacı meyvelerinden enzim yapmayı deneyeceğim.. Başlıkta birkaç bilgi var.
Tarifte sadece su ekleyin yazılmış.. Sebze artıkları da eklemek istiyorum..
Kurularının gerekli olduğunu bilmeden, yeşilleri de toplamıştım, onları da ezip ekleyeceğim ziyan olmasın..
Name:  100_2153.jpg
Views: 993
Size:  23.2 KB

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 14:01   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Pekmez ve maya eklemelisiniz

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 14:27   #16
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Daha önce yaptığım enzimin dibinde yaklaşık 1,5 litre kalmıştı onun üzerine bu hafta sonu kavun, karpuz, salatalık, semizotu'nu blendırdan geçirerek koydum üzerine damacana su ilave ettim üzerine EM (ema değil) ilave edip yaklaşık 4 yemek kaşığı kuru maya ilave ettim pekmez eklemedim.

Yaklaık 1 saat sonra gaz çıkışı başladı günde 3-4 kere gazını alıyoruz. Yarın hava kilidini takacağız. Dün gece itibariyle her şey yolunda gözüküyordu.

Merak ettiğim ema olmamış haliyle kullandığım EM pekmez ilave edilmemiş haliyle geçmiş enzimin etkisiyle yararlı mikroorganizmalar üretmeye başlar mı? Anlattığım haliyle enzim oluşumunun gerçekleşmesi için pekmez ilave etmelimiydim?

tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 14:39   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Siz em kullandığınıza göre pekmez katmalısınız....
Yaptığınız enzim çok verimli olucaktır

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 15:36   #18
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Enzim olmasını dilediğim karışımım üzerinde 5. gününde bir milyon baloncuk var. Gazın tatlı, ekşi diye tanımlayabileceğim bir kokusu var. Umarım süreç enzime uygun gelişiyordur.

Name:  IMG_1178.JPG
Views: 1037
Size:  64.4 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 16:18   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Tatlı eksi kokusunu aldıgınıza göre he sey tadında olucak demektir....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 20:12   #20
Ağaç Dostu
 
Ayşe Derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
Hazırladığımız enzim karışımına hergün ilave organik madde koyabilir miyiz?
Bağışlayın bilgi eksikliğimi ama EM nedir?
Selamlar.

Ayşe Derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 10:04   #21
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Derin Mesajı Göster
Hazırladığımız enzim karışımına hergün ilave organik madde koyabilir miyiz?
Bir kez hazırladıktan sonra artık malzeme ilave etmememiz gerekir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 21:13   #22
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Sayın Ayşe Derin,

EM (Etkin mikroorganizmalar) lütfen burayı inceleyin.

tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 23:07   #23
Ağaç Dostu
 
Ayşe Derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
Sayın Tturt;
çok teşekkür ederim.Selamlar.

Ayşe Derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2012, 18:45   #24
Ağaç Dostu
 
aydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
arkadaşlar enzim yapmak için kullanacağım kuru ekmek mayasının tarihi geçmiş. Hafif küflenme var..

Acaba bi sorun olur mu?

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 09:20   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
olmaz az az kullanın

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 19:21   #26
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,100
Galeri: 260
2. enzimi yapalı 15 gün oldu.
İlk 2 günden sonra balon(eldiven)sönmüştü, acaba başaramadım mı diye düşünüyordum.
Kokusu bozulmamıştı.
3 gün önce şişeden eldiveni çıkartıp kapağını kapattığımda basıncın arttığını görüp sevindim, işlem devam ediyor demek ki
Her gün iki defa kapağı gevşetip basıncı azaltıyorum.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2012, 09:50   #27
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,100
Galeri: 260
Sayın Halil Önen;
Orkidelerde enzim kullanabilir miyiz?

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2012, 11:31   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Sayın Halil Önen;
Orkidelerde enzim kullanabilir miyiz?
Hiç orkidem olmadı... tecrübem yok, kullanılabilir her halde...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2012, 13:49   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
Vasıfsız salatalık tohumları ve buğday çok ucuz.salatalık tohumlarını ve buğday tanelerini nem vasıtasıyla çimlendirsek.Çimlenme 2-3 cm oluncada enzim yapımında kullansak nasıl olur acaba.Aynı zamanda büyüme hormonu olarakta kullanılabilirmiki.

ssengoren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 16:35   #30
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ssengoren Mesajı Göster
Vasıfsız salatalık tohumları ve buğday çok ucuz.salatalık tohumlarını ve buğday tanelerini nem vasıtasıyla çimlendirsek.Çimlenme 2-3 cm oluncada enzim yapımında kullansak nasıl olur acaba.Aynı zamanda büyüme hormonu olarakta kullanılabilirmiki.
Süper olur! Tebrikler...

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025