View Single Post
Eski 26-07-2012, 22:16   #1110
polatuz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Bir süredir sessizce takipteyim.
9 Temmuzda alelacale evde ve bahçede bulabildiklerimle enzim denemesi yaptım.

Kullandığım malzemeler, yabani yonca, ısırgan otu, havuç, muz kabuğu, portakal, elma, hıyar, semizotu, granül hamur mayası ve üzüm pekmezi.

Hepsini mixerde incecik çektim, 5 Litrelik pet şişe malzeme ve su ile birlikte yarıya kadar
doldu.

Balon gerekliydi değil mi, balon bulamadım, yakın köylerden birinden bir arkadaş bulmuş getirdi, kaç senedir bekliyorsa balonlar daha şişenin ağzına takamadan parçalandılar

Kapağın havasını almayı unutabilirdim, çare olarak temizlikte kullandığım ameliyat eldivenleri geldi aklıma.
Güzelce bağlayıp eldivenin şişmesini bekledim.

Ama nafile, aradan geçen 17 güne rağmen eldiven şişmedi
Dün eldiveni çıkartıp şöyle bir kokusuna baktım, hafif ekşimsi, hiç kötü bir koku yoktu.
Ayrıca, suyun üzeri yarım cm. kadar, belki daha fazla bembeyaz mantar gibi bir oluşumla kaplanmış.
üzerine tekrar pekmez ve maya ilâve edip tekrar ağzını kapattım.

Dünden beri bakıyorum, eldivende şişme yok.
Bu konunun duayenlerine soruyorum, şimdi bu enzim olmuşmudur, yoksa çöpe mi gidecek?
Yardımlarınız ve özverili paylaşımlarınız için teşekkürler.
Sn. Adalet Yağcı,
Fermentasyon başlamamış gibi görünüyor. Çeşme suyu mu koydunuz. Eğer öyleyse sudaki klor mikroorganizmaları öldürmüş olabilir.

Bir çorba kaşığı şekeri kaynatılıp soğutulmuş ılık suya karıştırıp sonra büyük bir bardak içinde maya ekleyin. Aynı tür başka bir bardağa bu karışımı zaman zaman yüksekten dökün. İki bardak arasında bu karışımı zaman zaman aktararak havalanmasını (oksijence zenginleştirme) sağlayın. Mayalar aktif hale gelip çoğalmaya başlayınca yoğun köpüklenme olacaktır. Bir saat gibi bir süre sonra, birkaç aktarmanın ardından bu başlangıç kültürünü şişeye ekleyip, hava kilidini (eldiven) takın.

Enzim fermantasyonu konusunda ben de öğrenme aşamasında olsam da maya aktivasyonu konusunda bu öneriyi yapabilirim. Bu yöntemi ekmek mayalamak isterseniz de kullanabilirsiniz.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön