agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-04-2012, 11:51   #1
Ağaç Dostu
 
xenkebikec's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 154
Sn. limon sever o kadar güzel bir karışım yaptınız ki zaten bomba gibiydi

xenkebikec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2012, 12:24   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi xenkebikec Mesajı Göster
Sn. limon sever o kadar güzel bir karışım yaptınız ki zaten bomba gibiydi
bence de ...
balon zor dayanır..
hava kiti de olabılır
ama deymez
balonu yenılemek en kolayı...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2012, 19:39   #3
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
bence de ...
balon zor dayanır..
hava kiti de olabılır
ama deymez
balonu yenılemek en kolayı...
Taktığım balonlar bir bir patlayınca balondan vazgeçtim. Enzim oluşana kadar bir sürü balon patlayacak bu gidişle diyerek kapağını kapadım. Bir de balonların sürekli patlaması sonucu enzim oluşumunu yavaşlatacağını düşündüğüm için vazgeçtim. Her 5-6 saatte bir kapağı havalandırıyorum. Balon yerine şişe şişmeye başladı Yüksek basınçlı bomba gibi patlayacak diye korkmaya başladım

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2012, 19:45   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 12
Benim de son denemem olan pirinç sulu enzimde gaz çıkışı diğerlerine kıyasla en az 2-3 kat fazla, içeriği fazla olmasa da balonunu patlatacak gibi. Cam şişelerde ki kivi enzimlerinin balonları indi. Çıkan kokulara bakarsak parçalanmış kivi sanırım sirke olmuş hava almasına imkan yok ama öyle gibi geldi, diğeri güzel kokmaya devam ediyor. Çilek enzimi ise (sabahları özelikle ) mutfağı mis gibi kokutuyor.

emreomurca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2012, 08:01   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Birikmiş ceviz ve yumurta kabuğu var... ikisini birlikte enzim yapsam olurmu? İçine yoğurt, maya, pekmez üçlüsü birliktemi atayım? Bitkilerim acaba kafayı bulurlarmı? : ))))

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2012, 08:55   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
Birikmiş ceviz ve yumurta kabuğu var... ikisini birlikte enzim yapsam olurmu? İçine yoğurt, maya, pekmez üçlüsü birliktemi atayım? Bitkilerim acaba kafayı bulurlarmı? : ))))
bitkileriniz zevkten kafayı bulabilirler
saydıkalrınızın hepsını beraberce doldurabılırsınız
ama bence çeşitlerinizi arttırınız
mutfakta mutlaka birseyler vardır...
iki çeşit de kalmasın
bari türlü kabilinde 4-5 çeşit olsun.....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2012, 10:49   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Sayın Safranlı teşekkürler. Farklı şişelerde olgunlaşmayı bekleyen enzimlerim var.( Coştummu ben acaba 19 lt, 5 lt, 2.5 lt )
Sizin bir yorumunuzda okumuştum eğer yanlış hatırlamıyorsam "ceviz kabuğu azot zengini " diye. Ayrı değerlendirebilirmiyim diye o açıdan sormuştum. Madem birşey fark etmeyecek diğer atıkların içine katarım Saygılar.

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2012, 11:31   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
karışım en güzeli....
ben sadece balık enzimini ayrı yaptım
özellikle azot açısından zengin olsun diye düşündüm..
normal artıklarda karısımı n.p.k.açısından zenginleştirecektir.

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2012, 21:08   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
İlk defa tohumdan domates yetiştiriyorum ve burada öğrendiğim enzim ile benim domatesler azman oldular. Maaşallahları var. Tanıdığım herkese tarif veriyorum ama bana boş gözlerle bakıyorlar malesef. Demiyorlar ama sanki çöptende gübremi olurmuş der gibi bakıyorlar.

Menekşe35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2012, 09:32   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Menekşe35 Mesajı Göster
İlk defa tohumdan domates yetiştiriyorum ve burada öğrendiğim enzim ile benim domatesler azman oldular. Maaşallahları var. Tanıdığım herkese tarif veriyorum ama bana boş gözlerle bakıyorlar malesef. Demiyorlar ama sanki çöptende gübremi olurmuş der gibi bakıyorlar.
sizleri tebrik ederim
enzim gerçekten bir devrimdir arkadaşlar....
geçen yıl yan yana deneme yaptığım mandalınalarımda enzim verdiğim
fidanda acayip cicek var
ötekinde var ancak cılız gibi duruyor...
enzimli fidanda erkencilik te fazlasıyla belirgin....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2012, 09:35   #11
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Menekşe35 Mesajı Göster
İlk defa tohumdan domates yetiştiriyorum ve burada öğrendiğim enzim ile benim domatesler azman oldular. Maaşallahları var. Tanıdığım herkese tarif veriyorum ama bana boş gözlerle bakıyorlar malesef. Demiyorlar ama sanki çöptende gübremi olurmuş der gibi bakıyorlar.
ben ilk seferde burayı okumadan birseyler yapmaya calısmıstım olmadı, şimdi malzeme biriktiriyorum enzim icin,
çiçeklerle bitkilerle ugrasanlara söylüyorum , bakın böle böle birsey var resmen costuruyor bitkileri diye , dalga gecer gibi bakıyorlar,

Bende size katılıyorum , yapan ve kulllanan arkadasların söledikleri neticesinde bende yapıp uygulayacagım.

Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2012, 14:18   #12
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
biriktirmeye devam ,
çıtlattıgımız çekirdek kabuklarıda katılabilir mi içine, odunumsu bir yapısı var sanki?

Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2012, 15:21   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. Mesajı Göster
biriktirmeye devam ,
çıtlattıgımız çekirdek kabuklarıda katılabilir mi içine, odunumsu bir yapısı var sanki?
Çekirdeği düşünmemek gerekir.
Çünkü tuzluluk toprak açısından hiç istenmeyen bir olaydır.
Çerez kabilinden dünyada tek olduğumuz fındık,anavatanı cennet yurdumuz olan ceviz çok idealdir.
Tuzsuz yer fıstığı kabugu çok güzel besin degerlerine sahiptir..
bence son şıkkı değerlendirebilirsiniz.

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2012, 18:17   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Eeee ben zeytin çekirdeklerini atmıyorum ve enzim şişesine ekliyorum..
Onlarda mı olmaz? ..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2012, 10:49   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Eeee ben zeytin çekirdeklerini atmıyorum ve enzim şişesine ekliyorum..
Onlarda mı olmaz? ..
olur olur merak etmeyiniz
sorun çekirdeklerde değil üzerindeki tuz olmasındadır..
zeytini bende çok yerim.
kendisi biraz tuzlu olsada çekirdeğindeki tuz az dır diye düşünüyorum...
ama daha bir çok altın değerinde enzim kaynakları da mevcuttur..

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2012, 19:10   #16
Ağaç Dostu
 
arapsabunu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2012
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 168
Enzim özetim ve sorularım...

Herkese merhabalar,
Enzim yapmaya evde çok az malzeme varken karar verdiğim için bazı sorularım var. Bir de ayrıntılı olarak yaptıklarımı anlatarak sayfalarca okumaya vakti olmayan meraklılar için bu forumdan öğrendiklerimi özetlemeye çalışacağım. Bu konuda deneyimli üyelerin; her şeyi doğru anlamış mıyım, doğru uygulamış mıyım ve doğru özetlemiş miyim diye bu mesajı gözden geçirmeleri hem enzim konusundaki heyecanımı yatıştıracaktır hem de bu mesaj üzerinde düzeltmeler yapmam gerekiyorsa uygun olacaktır. Önce özetler;

3 ölçü organik malzeme
1 ölçü pekmez
9 ölçü su ile enzim yapmaya başlanıyor.


-Organik malzemeyi blendırdan geçirip pekmez ve su ile birlikte bir pet şişeye alıyoruz. Kabın 3'te birinin hava olması gerekiyormuş, çok doldurulmayacak.
-Şişenin ağzına bir kaç yerinden delinmiş bir balonu geçirip altından sıkıca bağlıyoruz.
-Ara ara çalkalıyoruz.
-Üstlerde kabarcık olması iyi bir şey.
-Balonun şişmesi bitince, yaklaşık bir buçuk ayda hazır (Bu aşamada ph değeri ölçülebilir, ph ölçen şerit şeklinde kağıtlar satılıyormuş, 3,5-4 olması yeterliymiş bu değerin).
-Serin bir yerde saklanacak, sulandırılarak kullanılacak.

Benim uygulamam;

Kullandığım malzemeler;
3 ÖLÇÜ ORGANİK MALZEME (1 dilim ekmek,yaklaşık 1 tane haşlanmış yumurtanın kabuğu,1 tane salatalığın kabuğu,bir avuç maydanoz,1 tane elmanın kabuğu+çekirdekli kısmı,1 tane armutun kabuğu,6 tatlı kaşığı çay posası,1 tatlı kaşığı yoğurt)
1 ÖLÇÜ PEKMEZ
9 ÖLÇÜ SU

Şimdi sorularım;
1- Süzerek ve süzmeyerek kullanan üyeler var, hangisi daha iyidir?
2- Hazır olunca enzimi saklayacağımız serin yer buzdolabı olur mu?
3- Asıl ve acil sorum; evde çok az malzeme olduğundan ve büyük kap kullandığımdan, 5lt'lik enzim şişemin çoğu boş kaldı (aşağıya fotoğrafını koydum) Bu bir sorun çıkarır mı?
4- Kaynamış su kullandım, olur mu?
5- Balon alana kadar şişenin ağzını kapağı ile kapattım, olur sanırım...
6- Yenice çimlenmiş kavunlarıma ve henüz çimlenme belirtisi göstermeyen domateslerime yetişir mi?
7- Sulandırarak kullanma ölçüsü saksı büyüklüğüne göre ne olmalı?
8-Temizlikte kullanan üyeler deneyimlerini ve bilgilerini paylaşabilir mi?

Name:  Fotoğraf0390.jpg
Views: 1924
Size:  54.1 KB

Bu forumu çok seviyorum. Bilgilendiren ve bilgilenen herkese selamlar...

arapsabunu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2012, 10:44   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Şimdi sorularım;
1- Süzerek ve süzmeyerek kullanan üyeler var, hangisi daha iyidir?

ben keyfime göre hareket ediyorum balkonda ve göz önünde ise süzebilirsiniz
organık maddenin toprakla buluşması açısından daha çok süzmeden kullanıyorum
2- Hazır olunca enzimi saklayacağımız serin yer buzdolabı olur mu?
buz dolabına bence gerek yok evinizin direk güneş almayan serin herhangi bir yeri uygundur.
3- Asıl ve acil sorum; evde çok az malzeme olduğundan ve büyük kap kullandığımdan, 5lt'lik enzim şişemin çoğu boş kaldı (aşağıya fotoğrafını koydum) Bu bir sorun çıkarır mı?
telaşa gerek yok aynı durum bizde de oluyor hiç bir sorun olmaz..oranların dengesini bozmadıktan sonra ilaveler her zamn yapılabilir
böyle durumlarda ben kabın çapına göre pekmezimi tam oranında koyuyorum
parçalanma başlamış oluyor yani canlı dostlarımız çoğalmış oluyor daha sonrada malzemeleri ekliyorum
esas olan oran dengesini aşırı kaçırmamaktır..
kuyumcu gibi çok çok hassas terazi ile de ölçmeye gerek yok..
pekmezınız az olursa süreç uzar.
artıklarınız çok olursa parçalanma olmaz
suyunuz dengesiz olursa zararlılar artabilir...
yani süreç zorlansada bir şekilde tamamlanacaktır.


4- Kaynamış su kullandım, olur mu?
kayamış suda sorun olmaz ancak canlı ve dogal su en ıyısı
ben cumartesı gubu yaptıgım butık potasyum ağırlıklı patates enzimime
akvaryum suyunu kullandım..
5- Balon alana kadar şişenin ağzını kapağı ile kapattım, olur sanırım...
bunda hiç sorun yok sadece devamlı açıp kapatacaksınız.
6- Yenice çimlenmiş kavunlarıma ve henüz çimlenme belirtisi göstermeyen domateslerime yetişir mi?
enzımde benım gördüğüm kadarıyla sürekli olgunlaşma devam ediyor
biz sadece olgunlaşma çogunlula bittiğinde kullanıyoruz
gecen yılın enzimi hala hava çıkışı yapıyor
yani domateslerinize yetişecektir..
7- Sulandırarak kullanma ölçüsü saksı büyüklüğüne göre ne olmalı?
saksı büyüklüğünü dikkate alamıyoruz bir litre suya 1-2 meşrubat kapagı eklemeniz yeterlidir.
8-Temizlikte kullanan üyeler deneyimlerini ve bilgilerini paylaşabilir mi?
işte tan burada ben artık susuyorum
temizli konusunda hiç bir fikrim yok.
Eklenti 287961

Bu forumu çok seviyorum. Bilgilendiren ve bilgilenen herkese selamlar...[/QUOTE]

bu sayfaları sevmesek sabah sabah bunları yazamazdık.....
kolay gelsın....
sizde her sey yolnunda ....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2012, 11:01   #18
Ağaç Dostu
 
arapsabunu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2012
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 168
Sayın safranlı,
Çok teşekkür ediyorum, cevaplarınız için. Ben geçen sene balkonda kompost yapmaya kalkmış ama pek de becerememiştim. O yüzden enzim yapmak bana çooook kolay geldi. Bahçem olunca komposta kaldığım yerden devam edeceğim tabi.

En çok da yaptığım enzim domateslerime yetişecekmiş diye sevindim şimdi. Daha bol malzemeyle tekrar tekrar deneyeceğim, en yakın zamanda. Gübre aramaktan kurtulmak isteyen tüm üyelerin enzimi keşfetmesi dileklerimle...

arapsabunu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2012, 13:21   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arapsabunu Mesajı Göster
Sayın safranlı,
Çok teşekkür ediyorum, cevaplarınız için. Ben geçen sene balkonda kompost yapmaya kalkmış ama pek de becerememiştim. O yüzden enzim yapmak bana çooook kolay geldi. Bahçem olunca komposta kaldığım yerden devam edeceğim tabi.

En çok da yaptığım enzim domateslerime yetişecekmiş diye sevindim şimdi. Daha bol malzemeyle tekrar tekrar deneyeceğim, en yakın zamanda. Gübre aramaktan kurtulmak isteyen tüm üyelerin enzimi keşfetmesi dileklerimle...
bizimde kalbimizden geçenlere tercüman oldunuz...
herkes enzim yapmalı....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2012, 13:40   #20
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Sayın Safranlı enzimin içine mineral olarak ne koyabiliriz. Örneğin yumurta kabukları kalsiyum için atıyorum ( doğru mudur?..)

Demir ve mağnezyum, çinko için ne yapılabilir?

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2012, 15:02   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Sayın Safranlı enzimin içine mineral olarak ne koyabiliriz. Örneğin yumurta kabukları kalsiyum için atıyorum ( doğru mudur?..)

Demir ve mağnezyum, çinko için ne yapılabilir?
Kalsiyum açısından yumurta kabuğunu bende kullanıyorum...
diyer elementler için malesef fikrim yok....
çinko açısından ceviz içinden bahsediliyor...
ama o kunuda kesin bilğiye sahip değilim.
tükettiğimiz besinlerden demir ve mağnezyum açısından zengin olanları araştırmak gerekir..diye düşünüyorum..

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 12:02   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 12
20 gün gibi bir sürede enzimlerim oldu. Sadece çilekten yaptığım içilebilir enzim denemem süzülüp farklı günlerde yudumlandı. Koku güzel, çok hafif alkollü ( kolay kolay kafa yapmaz ) bekledikçe daha da lezzetleniyor gibi. Bu nedenle kivi den yaptıklarımı henüz süzüp tatmadım.

Name:  DSC04137.JPG
Views: 1630
Size:  19.7 KB

Çilek enzimimi yaparken yarım kilo çilek rondo ile iyice sıvı hale getirdim ve hacmen aynı oranda su ekledim. Enzimin güzel kokulu ve lezzetli olmasına rağmen ilk denememde açıkçası beklediğim koku ve lezzeti bulamadım. Bu nedenle 2. çilek enzimimde sadece sıvı hale getirdiğim çileği kullanmayı düşünüyorum.

emreomurca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 12:41   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 12
Bitkiler için hazırladığım ilk enzimi de kullamaya başladım. Haftada 2 kere enzimli su ile suluyorum. İlk sulamada aşırı sulandırdım. İçeriği sadece kivi, domates, salatalık kabuklarından oluştuğundan çok kuvvetli olmadı sanırım. Her kullanımda biraz daha enzim oranını arttırıyorum. Gene de etki ettiğini hissediyorum ve yeni yaptığım enzimlerle güzel sonuçlar alacağıma inanıyorum.

Bu arada pirinç suyu ve yumurta kabuklarıyla yaptığım enzim en kuvvetli gaz üretimi olan enzim oldu. Bir çok defa balon patlamaya ramak kalana kadar şişti. Gaz çıkışı bittiğinde ilk bitki enzimimle karıştırıp kullanmayı planlıyorum.

2,5 lt ve 10 lt olarak 2 yeni enzim daha hazırladım. İçeriklerini olabildiğince fazla tuttum. Patates, muz, elma, domates, salatalık kabukları, ıspanak, marul, dere otu, maydanoz, nane, havuç ne bulduysam ekledim.

Name:  DSC04148.JPG
Views: 1807
Size:  21.1 KB

emreomurca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2012, 17:56   #24
Ağaç Dostu
 
Ayşe Derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
Kalsiyum açısından yumurta kabuğunu bende kullanıyorum...
diyer elementler için malesef fikrim yok....
çinko açısından ceviz içinden bahsediliyor...
ama o kunuda kesin bilğiye sahip değilim.
tükettiğimiz besinlerden demir ve mağnezyum açısından zengin olanları araştırmak gerekir..diye düşünüyorum..
Sayın Safranlı;

Calsiyum, çinko, demir içeren beşerî ilaçların bitkilerde kullanımı uygun olur mu?
Enzimlerimiz sizlerin sayesinde olmayı bekliyor, bir üyenin yazdıklarında bahçeye çukur açıp içine organik atıkları biriktirdiğini okumuştum, sürekli enzim hazırlamak bir noktadan sonra olmayacağına göre bu yöntemi balkonda saksı toprağında uygulayabilir miyiz?
Esenlik dileklerimle...

Ayşe Derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2012, 03:10   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Derin Mesajı Göster
Sayın Safranlı;

Calsiyum, çinko, demir içeren beşerî ilaçların bitkilerde kullanımı uygun olur mu?
Enzimlerimiz sizlerin sayesinde olmayı bekliyor, bir üyenin yazdıklarında bahçeye çukur açıp içine organik atıkları biriktirdiğini okumuştum, sürekli enzim hazırlamak bir noktadan sonra olmayacağına göre bu yöntemi balkonda saksı toprağında uygulayabilir miyiz?
Esenlik dileklerimle...
Kalsiyum bitkiye genelde yapraktan verilir. Enzime kalsiyum katmayı düşünmedim ama çinko, demir konabilir %1-2 gibi ve %5 i geçmemeli...

Çinko, demir v.b iz elementler toprakta az bulur ama yokluğu bitkinin ölümü demektir... Saksı yetiştiricilinde mutlaka kullanılmalı...

Organik atıkları toprağa açılan bir çukurda _üzerine bir az toprak atarak/karıştırarak_ kullanmak güzel bir yöntem...

Aynı şekilde enzimden _ süzüldükten sonra_ geri kalan malzemeleri de bu çukurda değerlendirilebilir.

Ama bence bu enzim katı malzemeleri çok değerli;

bire bir toprakla karıştırıp _ en basitinden_ bir plastik kaba ya da naylon torbaya koyup 3-5 ay bekletip saksı toprağı olarak kullanmak çok daha iyi...

Aynı şekilde enzimi saksı toprağını nemlendirip _ bir süre bekletip_ kullanılabilir...

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2012, 14:13   #26
Ağaç Dostu
 
Ayşe Derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Kalsiyum bitkiye genelde yapraktan verilir. Enzime kalsiyum katmayı düşünmedim ama çinko, demir konabilir %1-2 gibi ve %5 i geçmemeli...

Çinko, demir v.b iz elementler toprakta az bulur ama yokluğu bitkinin ölümü demektir... Saksı yetiştiricilinde mutlaka kullanılmalı...

Organik atıkları toprağa açılan bir çukurda _üzerine bir az toprak atarak/karıştırarak_ kullanmak güzel bir yöntem...

Aynı şekilde enzimden _ süzüldükten sonra_ geri kalan malzemeleri de bu çukurda değerlendirilebilir.

Ama bence bu enzim katı malzemeleri çok değerli;

bire bir toprakla karıştırıp _ en basitinden_ bir plastik kaba ya da naylon torbaya koyup 3-5 ay bekletip saksı toprağı olarak kullanmak çok daha iyi...

Aynı şekilde enzimi saksı toprağını nemlendirip _ bir süre bekletip_ kullanılabilir...

Saygılar
Çok teşekkür ederim tam da bunu merak etmiştim, artık organik atıkları değerlendirmeyi öğreniyoruz, enzimi süzdükten sonraki uygulamayı yapacağım, ancak enzim işlemine sokmadan da atıkları toprakla karıştırabiliriz sanırım.
Selamlarımı gönderiyorum...

Ayşe Derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 12:48   #27
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
Enzim Çalışmam 03.05.2012

Enzim Çalışmam 03.05.2012
Limon Kabugu , Soğan Kabugu , salatalık kabugu , yumurta kabugu , çay posası , patates kabugu makinada parcalandı ve 5 litrelik su bidonuna dolduruldu ,
boguma kadar içme suyu dolduruldu
bir miktar pekmez ve bir miktar kahverengi toz şeker katılarak kapagı kapatıldı ve çalkalandı
sonra balkondaki güneş almayan yere konuldu,
gelişmeleri takip edicem ve sizlerle paylaşıcagım.

Eklenen Resimler
     
Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 13:58   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemil b. Mesajı Göster
enzim çalışmam 03.05.2012
limon kabugu , soğan kabugu , salatalık kabugu , yumurta kabugu , çay posası , patates kabugu makinada parcalandı ve 5 litrelik su bidonuna dolduruldu ,
boguma kadar içme suyu dolduruldu
bir miktar pekmez ve bir miktar kahverengi toz şeker katılarak kapagı kapatıldı ve çalkalandı
sonra balkondaki güneş almayan yere konuldu,
gelişmeleri takip edicem ve sizlerle paylaşıcagım.
sizleri tebrik ederim
enzim hazinesini ortaya çıkarıp paylaştığınız için çok teşekkur ederim...
Bir uyarıda bulunmak istiyorum..
Yukarıdaki artıklar biraz daha artırılabilir.
Enzim şişesindeki artıklar yukarı dogru toplanıp sonraları parçalnmış vazıyette dibe çökerse dogru yoldasınız demektir..

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 14:09   #29
Ağaç Dostu
 
Cemil B.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
malzemesi mi az diyorsunuz?
sonradan ilave yapılabiliyor , daha once konustuklarımızdan hatırladıgım kadarıyla,

ne ilave etmemi önerirsiniz sayın safranlı

Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 16:31   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemil b. Mesajı Göster
malzemesi mi az diyorsunuz?
Sonradan ilave yapılabiliyor , daha once konustuklarımızdan hatırladıgım kadarıyla,

ne ilave etmemi önerirsiniz sayın safranlı
yazın yediğimiz içtiğimiz etrafımızda bolca bulunan her türlü nevale uygundur..
Patates kabugu mutlaka olmalı
muz kabugu olabilir
ceviz ,fındık kabuğu
bu mevsımde bolca olan ısırgan otunu kullanabilirisiniz
ev ortamında sogan sarmısak ve limonu pek tercıh etmeden
ve tuzlu olabilecek artıkları katmadan her seyı koyabiliriz...
Artık mevla ne verdiyse hepsi fazlasıyla faydalı olacaktır..

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025