![]() |
|
![]() |
#32 |
Ağaç Dostu
|
Ben de eşimin anneannesinden öğrenmiştim. Belki katkım olur diye yazayım dedim ![]() Tarif hemen hemen aynı ama biz yeşilliği çok sevdiğimizden hem bol Maydanoz hem Dereotu ekliyoruz. Teflon veya Döküm yapışmayacak tavayı biraz sıvı yağla yağlayıp, bir adet yufkayı kenarlardan taşacak şekilde yerleştiriyoruz, makarna-süt-yumurta-peynir ve yeşillik karışımını yufkanın üzerine ekleyip, kenarlardan taşan kısmı üzerine kapatıyoruz. Aynı Su Böreğinde olduğu gibi, çok kısık ateşte, tavayı döndüre döndüre eşit şekilde pişiriyoruz. Tava çapına uygun düz tabağa böreği ters çevirip, pişmeyen diğer yüzünü tavaya yerleştirip aynı işlemi tekrarlıyoruz. Bunun bir avantajı da eğer önceden hazırladıysanız ve hemen tüketilmeyecekse, bir yüzünü pişirince ters çevirmeden soğuyunca buzdolabına kaldırıp, yenileceği zaman pişmemiş tarafını çevirip pişirince pratik yoldan tazecik böreğiniz hazır oluyor. Ha bunun nesi pratik, ben uğraşamam atarım fırına pişer diyebilirsiniz. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Bu tarifler çok eski yıllarda kalmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırın Makarna Tarifi: Dikdörtgen fırın tepsisi için: 1,5 paket kalın spagetti makarna 250_300 gr beyaz peynir, ben yağlı peynir tercih ediyorum arzuya göre sert yağsız penir kullanabilirsiniz 350_400 gr kaşar Beşamel sos için: Hazır beşamel sos kullanabilirsiniz 125 gr tercihen tereyağı , margarinde kullanılabilir. 6 silme çorba kaşığı un 1,5 lt süt Beşamel sos yapımı: Yağı eritip, unu içine döküyoruz,unun kokusu çıkana kadar (un beyaz kalacak şekilde) kavuruyoruz. Üzerine yavaş yavaş çırpma teliyle çok hızlı karıştırarak sütü ilave ediyoruz. Acemiler için ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada makarnayı haşlayıp süzdük. Haşlarken içine biraz sıvı yağ ilave ederseniz yapışmayı önlemiş olursunuz.Markana nasıl haşlanır onu da anlatıyım mı? Şimdi efendim suyu büyükçe bir tencereye koyuyoruz. Ağzına kadar doldurmuyoruz. Yarıdan biraz fazla. İçine arzuya göre tuz atıyoruz.. Su kaynayınca makarnayı ilave ediyoruz. Bir kaç çorba kaşığı kadar sıvıyağ. Yaklaşık 20 dakika haşlanma süresi. Çok aşırı haşlanmamasına dikkat ediyoruz. Makarna erimesin. Yağlı kağıt kullanabilirsiniz. Yapışmıyor, yinede düzgün durması için.Genişce bir kapta. Süzdüğünüz makarnayı, beşamel sosu karıştırıyoruz, sonra rendelediğimiz beyaz peynir, kaşarın bir kısmını ekliyoruz. Hepsini bir güzel karıştırıp fırın kabımıza aktarıyoruz. Kalan kaşar rendesini üzerine döküyoruz. Efendim afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
![]() ![]() Efendim birincisi: Makarna kesinlikle bol suyla haşlanmalıymış İkincisi: Haşlama suyuna asla ve asla yağ eklenmemeliymiş, tuz atılacak onda sıkıntı yok Üçüncüsü: Makarnanın kullanım amacına uygun pişmesi için her makarna paketinin üstünde yazan pişirme süresine uyulmalıymış yani 20 dakika biraz fazla gelebilir. Dikkat ederseniz her makarnanın pişme süresinin aynı olmadığını fark edeceksiniz, bu da kullanılan un ve imalat aşamasında uygulanan ısı ile alakalı oluyormuş. Dördüncüsü: Makarna süzüldükten sonra kesinlikle üstüne soğuk su dökülmemeliymiş ve makarna yeneceği zaman-yenecek kadar yapılmalı, çok miktarda yapıp, kalanını bekletip sonradan ısıtılarak tüketilmemeliymiş ![]() Ukalalığımı hep -miş'li -muş'lu cümlelerle icra ettim çünkü İtalyan makarna ustalarının önerileriydi bunlar. Yıllar önce bir sebepten, pek çok ustayla görüşmüştüm ve hepsinin hemfikir oldukları noktalar bunlardı. Notlarımdan aktardığım için kaynak belirtemiyorum ama sanırım küçük bir araştırmayla bu bilgilere ulaşılabilir, devlet sırrı değiller nihayetinde ![]() Bu arada fırın makarna enfes görünüyor, elinize sağlık ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Estağfurullah sevgili NOMAD. Bende zaten yazmıştım ilk cümlemin sonuna biraz ukalalık yapayım diye ![]() ![]() ![]() Ben şimdi neye takıldım biliyor musunuz?. Sn ozlemA benim fotoğrafladığım lezzetli fırın makarna mı beğenmeyip, sizin yazınızı beğenmişler ![]() ![]() 1_ Ben yanlış bilmiyorsam bol suyla haşlandığında, makarnanın içinde bulunan faydalı şeyler suyla atılıyor. O yüzden ben özellikle ev eriştesini yumurta faydalı olduğundan minimum suda haşlarım. 2_ 1,5 paket makarnayı, (orta büyüklükte) herkesin evinde devasa tencereler olmayabilir haşladığınızda , yağ koymadığınız da mutlaka yapışacaktır. Süzdükten sonra yağlıyoruz zaten. Söz ettiğiniz durumlar soslu makarnalar için geçerli olabilir. 3_20 dakika tam bir süre vermek doğru olmayabilir. Bildiğimiz türdeki makarnaları, ben 15 dakika haşlıyorum. Bu da yuvarlak 20 dedim. Hiç makarna pişirmeyen biri de bu tarifi okuyabilir. Süre vermediğimde de pişip pişmediğinden emin olamayacak. Veyahut erimiş duruma gelecek vs.. 4_Bu aşamalar arasında süzüp soğuk su tutun gibi bir bahis yok ![]() Gerçi olsa ne olacak bir bilim adamının yararlı gördüğü şeyi diğeri yararsız buluyor ![]() Teşekkür ederim umarım bir gün beraber yemekte kısmet olur. Sevgilerimle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Bilimsellikten ziyade kıvam ve lezzetle ilgili ipuçlarıydı bunlar. Sizin dile getirmediğiniz soğuk su konusunu da kaptırmışken araya sıkıştırıverdim, ne var yani ![]() ![]() Haşlarken suya yağ eklendiğinde inandığımızın aksine makarnamız hamurlaşmaya daha meyilli olur. Deneyin, göreceksiniz ![]() Ben uzun yıllardır bu kurallara göre makarna yaparım ve hiç kazam olmadı. Bol su konusunda çok ısrarlıydılar, makarnadan zaten ne kadar vitamin-mineral alabiliyoruz ki malum hazır makarnalar işlemden geçerek paketleniyor... Ev eriştesi ya da taze makarna için bol su söz konusu değil, sadece hazır paketlenmiş kuru makarnalar için bu kural böyle. Bol su dediysem makarna tenceresinin 3/4'ü olarak düşünün. Fırın makarnada çok fazla deneyimli değilim, konu makarna haşlamadan açılınca öyle bir coştum işte ve size de azıcık takılmak istedim ![]() Özlem A. konusunda benim düşüncem: Gözü acı biber sosunda kaldığı için aceleyle okuyup, beğendiğini düşünerek geçmiş olabilir ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Faydalı bilgiler bunlar. Ne var yani biz de ciddiye alıp madde madde açıkladık ![]() Ablam çok dikkat eder. Her şey usulünce olmalı. Mesela o fırında makarna yaparken hepsini karıştırmaz. Beşamel sosu makarnanın yarısıyla karıştırır tepsiye döker. Peynirleri azar azar ilave eder. kalan yarısını sonra döker vs. Yemek işi gerçekten özen istiyor. Araya sıkıştırılmış yemekle, uzun zaman ayrılarak yapılmış olan, lezzet olarak farklı oluyor. Lezzetli olan, sağlığa zararlı,birde o durum var. Mesela katı yağ kullanmayın diyorlar. Ben margarin kullanmıyorum. Tereyağından vazgeçemem ![]() Tereyağ, kaşar, yağlı peynir of of süperdi ![]() ![]() Not: Kimse alınmasın o tarifler geçmişte kaldı derken. 2009 de açılmış konu başlığı ona latife yaptım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
|
Alıntı:
![]() Korkmayın eriştenizi maksimum suda haşlayın süzdüğünüz suyuna da bol naneli tereyağlı harika bir yayla çorba pişiriyorsunuz veya hazır pişmişi dolapta var ise yoğunlaşmıştır, bu suyu ilave ederek tekrar kaynatıp seyreltiyorsunuz. Denenmiştir efendim... ![]() bu kadardı! |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Alıntı:
![]() ![]() Tabi ki mutfakta değerlendirmeler güzelde. Eriştenin tadı olmaz çok suda pişerse ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Fırın makarnanız öyle lezzetli görünüyor ki buradan uzanıp tepsiyi kaçıramadığımız için konuyu sabote etmeyi tercih ettik, düşünün nasıl çarpıcı bir tarif vermişsiniz, değil mi sayın sinbas? ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Emekli olduğumdan beri fırın makarna yemiyorum, şimdi bir de canım çekti kiiii... Tarifler için teşekkürler yapmaya çalışayım bakayım inşallah!.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Gitti benim afrika menekşesesi dersim. Ne işim varsa yemek bölümlerinde ![]() Arkadaşlar iyi ki varsınız diyeceğim. Acunun yarışmacıları gibi olacağız ![]() Ah ah mesafeler, gönüllerde olmasında, iyi ki varsınız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
|
Alıntı:
şaka bir tarafa ev eriştemiz biraz tuzlu olmuş mecburen bol suda pişiyor ve bol sudan geçiriliyor. ilk süzülen suyu da yayla çorbası suyu oluyor... ben yaptım oldu... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
|
Alıntı:
yazılanları okudukça da gülmekten katılıyorum. ![]() iyi ki varsınız. Hepinize sonsuz teşekkürler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
|
Alıntı:
![]() buraya eklersem burayı da alt üst eder onun için biraz sakinlesin eklerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Alıntı:
Tamam sen de, oku çalış, öğren... ![]() Teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız, iyi ki buradayım... Çok şükür... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Herkesin ellerine sağlık, bol resimli tarifler için teşekkürler.. Mutfak masa başındaki sohbet gibi olmuş ![]() Herkesten yeni tarif ve fikirler bekliyoruz.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Bu arada ben fırın makarnayı yazın patlıcan, biber, kabak gibi sebzeleri zeytinyağla hafifçe fırınlayıp bol fesleğen, reyhan ve domates ile yapıyorum. Üzerine de dil veya çeçil peyniri ile. Makarnayı üzerinde belirtilen süreden 2-3 dakika az ve epey diri kalacak şekilde haşlıyorum, max. 10 dakika gibi. Sonrasında fırında sos ile de pişeceğinden hamur olmasını istemiyorum. Sosuna yumurta, un, ekstra yağ vb koymadığımdan olabildiğince hafif bir makarna oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Alıntı:
![]() ![]() Ne, nerede, ne zaman, nasıl yeterli. Gerisi teferruattır ![]() Sn Malina' fırça yememek için çalışıyorum dermişim ![]() Sevgili NOMAD'IN dediği gibi kahveye mi taşısak sohbeti ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#53 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Alıntı:
![]() Yalnız belirteyim herhangi bir hamurlaşma yok ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Yemek işi şakaya gelmez ![]() Sağdakinin pişme süresi daha az gösterilmiş,muhtemelen fırın için kullanıldığı göz önüne alınarak. (Bazen spagettiyi bile 15 dakikadan fazla tutuyorum). O kadar kolay pişmiyor ![]() ![]() Dünden kalan fırın makarnanın parçalanmış hali. Hala diriler. Herhangi bir hamurlaşma yok ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 184
|
Ellerinize sağlık sayın aleydi. Sayın Ozlem A sebzeli fırın makarna yı da daha önce hiç duymadım ve tatmadım ama emin olun ki denemeden durmayacağım. Haddim olmadan ben de kendi usulümü paylaşmak istedim. Ben beşamel sosu sevmeme rağmen yapmaya çok üşeniyorum ve bu yüzden pek çok yemeği yapmaktan da vazgeçiyorum. Fırın makarna için tercih ettiğim makarna fiyonk, yalnız diri bırakmak yerine biraz daha haşlıyorum, içine beşamel koymayacağımdan hamurlaşma olmuyor.Derince bir kabın içinde 2 yumurta, bir kase yoğurt, yarın kalıp beyaz peynir, yarım bardak kaşar, maydanoz, yarım bardak da sıvıyağ koyup güzelce karıştırıyorum. Haşlanmış bir paket makarnayı da ekleyip tekrardan iyice karıştırıyorum. Tepsiyi yağlayığ döküyorum ve 200 derece fırında alt üst kızarana kadar pişiriyorum. Çıkarırken de üzerine kaşar ilave ediyorum. Yanında da ev yapımı vişne suyu ile çok güzel gidiyor. denemek isteyenlere afiyet olsun. Bu arada sayın sinbaş ın makarna suyuna yayla çorbası tarifinide destekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 184
|
Makarnayı bir de düdüklü tencerede haşlamanızı tavsiye ederim. Üç dakika yeterli oluyor. İşden eve gelip hemen bi makarna yapayım dediğinizde her zaman olduğu gibi düdüklü tencere kurtarıcı oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#58 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 184
|
![]() Doğrudur Sayın A NOMAD. Bir kat yufka ve bir kat bu karışımla yapılıyor diye biliyorum yalancı su böreğini fakat ben hiç denemedim. Bu tarifi 15-16 yaşlarındayken gazeteden kesmiştim çalışan kadının mutfağı diye bir başlıktan. Bugün 43 yaşında çalışan bir bayan olduğum için pratik tarifler her zaman favorim oluyor. Ama su böreği diye evdekileri kandıramam onlar benim klasik su böreğimi daha çok seviyorlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Alıntı:
![]() Kesinlikle beğeneceksiniz fırın makarnayı, denemenizi tavsiye ederim. Beğeni için ayrıca teşekkür ederim.Sevgiler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|