agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna (https://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/)
-   -   Fırın Makarna (https://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/17470.htm)

Güler 28-09-2009 19:41

Fırın Makarna
 
1 Eklenti(ler)
Bugün canım Fırın Makarna istedi.
Mutfak konusunda da hiç üşenmem, yeter ki canım istesin. Saatin kaç olması hiç umurumda olmaz.

Hem pişirdim hem de sizler için fotoğrafladım.
Pişirmeye karar verdiğimde saat 19.00 u geçiyordu, bu yüzden fotoğraflar ev içinde çekildiği için biraz karanlık çıktı.

Fırın Makarna

Kaynamakta olan suya biraz tuz koyarak fırınlık kalınca makarnayı (ben Pastavilla Fırın Makarna kullanıyorum) onbeş dakika haşlayın. Çatlamamasına dikkat edin.

Daha sonra hemen süzerek, içinde soğuk su bulunan bir tencerede onbeş dakika kendisini toparlamasını sağlayıp, iyice süzün.

70 gr. tereyağının eritip, içine birçay kaşığı karabiber ilâve edin.
150 gr. rende kaşar peyniri hazırlayın.
4 adet yumurtayı iyice çırpıp, içine bir su bardağı (250 gr.)süt ilave edin.

Soğuk suda kendini toparladıktan sonra iyice süzülen makarnaları derin bir kaba alarak erimiş haldeki tereyağını, kaşar peynirinin 3/4 nü ve bir tatlı kaşığı dolusu tuzu da ilâve ederek karıştırın.

Ortası delik kek kalıbını yağlayın.
Uzunlamasına demet demet yaptığınız makarnaları kalıbın içine düzenli bir şekilde yerleştirin ve hafifçe bastırın.

Yerleştirme işi bitince, kalan kaşar peynirini üstüne döşeyin ve çırpılan süt, yumurta karışımını da kaşık kaşık yedirin.

Isıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin (ben turbo 190 derecede pişirdim)
Kalıbı ters çevirerek servis yapın.


Makarnalar haşlandı.

Eklenti 104871

Güler 28-09-2009 19:43

1 Eklenti(ler)
Yumurta çırpıldı ve süt ilave edildi. (ben bu karışıma çok az; bir tatlı kaşığı un da ilâve ettim)

Eklenti 104872

Güler 28-09-2009 19:45

1 Eklenti(ler)
Yağlanan kalıp.

Eklenti 104873

Güler 28-09-2009 19:47

1 Eklenti(ler)
Rendelenmiş kaşar peyniri ve karabiberli, eritilmiş tereyağ.

Eklenti 104874

Güler 28-09-2009 19:48

1 Eklenti(ler)
Makarnalar soğuk suda onbeş dakika bekletilip, süzülecek.

Eklenti 104875

Güler 28-09-2009 19:50

1 Eklenti(ler)
İyice süzülen ve malzemeler ile karıştırılan makarnalar kalıba döşendi.

Eklenti 104876

Güler 28-09-2009 19:52

2 Eklenti(ler)
Üzerlerine kalan kaşar peyniri ve yumurtalı süt de ilave edilerek fırına sürüldü.

VE.... (Fotoğrafta yanık gibi ama katiyyen yanık değil)


Eklenti 104877

Eklenti 104878

hazan-z 28-09-2009 20:12

Sn Güler Hanım, tarifiniz pratik, görünüm süper, eminim lezzet de çok güzeldir. Sabırla hem yapıp hem de resimlemişsiniz. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

DefneD. 28-09-2009 21:03

Elinize sağlık Güler Hanım.
Ben de çok severim fırın makarnayı. Eğer seviyorsanız (kimileri sevmez ya), dereotu da güzel oluyor fırın makarnada.

Güler 28-09-2009 21:07

Sevgili DefneD. bak bunu hiç düşünmemiştim. Bir dahaki sefere denerim. Teşekkürler.

memet 28-09-2009 21:14

Bütün makarnalarda ve fırında makarnada reyhan denemeyenlere bir deneyin derim.
Hatta salatada ve bütün et yemeklerinde de.

Güler 28-09-2009 21:18

memet bey, reyhanlı güzel bir makarna tarifim de var.
Haklısınız çok yakışıyor. Sık sık da yaparım.
Dediğiniz gibi salatalarda da kullanırım.

myıldız 28-09-2009 21:39

teşekkürler tarif için.....

hassoman 28-09-2009 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DefneD. (Mesaj 503016)
Elinize sağlık Güler Hanım.
Ben de çok severim fırın makarnayı. Eğer seviyorsanız (kimileri sevmez ya), dereotu da güzel oluyor fırın makarnada.

Güler Hanım,
Harikasınız. Mutlaka denenecektir merak etmeyin. Dereotunun yanısıra sanırım parmesan peyniri benzeri bir şeyler de karıştırırım. Hatta diyorum dereotu yerine -olursa- fesleğen kullanmak daha iyi gibi. Hatta ceviz bile ekleyebiliriz.

Ha bu arada makarna suyu dökmüyorsunuz değil mi?
Çorbalarda kullanıyorsunuzdur...
Ellerinize sağlık

DefneD. 28-09-2009 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 503081)
Hatta ceviz bile ekleyebiliriz.

Cevizi; içli köfte, sini köftesi, oruk gibi yemeklerin içinde yemeyi sevmeme rağmen, çocukluğumdan beri makarnanın içinde sevemedim bir türlü.
Sevenlere afiyet, bal şeker olsun. Topan topan et olsun.:D

Faruk 28-09-2009 23:58

Fırın makarna en sevdiğim pratik yemeklerden birisidir. Ellerinize , emeğinize sağlık Güler hanım. Annem fırın makarnayı maydanozlu yapar. Maydanoz çok farklı ve güzel bir tat veriyor fırın makarnaya...

Baldaş 29-09-2009 08:56

Şekilsiz kurabiyenizi haftasonu denedim. Kitaplardan bakıp bir türlü beceremediğim halde sayenizde harika bir şekilde pişirmeyi başarabildim... Hatta tekrar yapmayı düşünüyorum. Çünkü hazır bisküviler gibi midemi yakmıyor ( Bu aralar inanılmaz mide yanmaları başladı ) Verdiğiniz ölçüleri kullanmak gerçekten işe yaradı Güler Hanım.
Şimdi de bu makarnayı denemek istiyorum. Tek başına bile güzel bir öğün olur...

Güler 29-09-2009 10:25

Ben cevizi kesme makarna (erişte) da kullanıyorum genelde. Onu da son anda sofraya getirirken üzerine serpiştiriyorum. İçine koyarak bir iki çevirsem bile makarnanın rengi kararıyor sanki.

Reyhan ve fesleğen ile yaptığım makarna da bambaşka bir güzel oluyor. Eş-dost çok beğeniyor.

Makarna suyuna yuvalama çorba çok güzel oluyor, bir deneyin derim.

Fırın Makarnada dereotu hiç denememiştim ama aklım yattı, deneyeceğim.

Yukarıda tarifini verdiğim makarnayı pişirmek çok kolay, takdim şekli de güzel oluyor.
Bir keresinde kalıba bir adet yufka sererek denemiştim, o da fena olmadı, aklınızda bulunsun diye yazmak istedim. Ama benim tercihim, yukarıda tarifini verdiğim şekil.

malina 29-09-2009 11:17

Kare bir borcamda pişirecek olursanız, üzerini milföy ile de kapatabilirsiniz, fırında makarnaya yakışıyor. Tek bir parça milföyü, unlayarak, oklava ile 4 katı kadar büyütmeniz gerekiyor ki, makarnanın üstünü kapabilsin (hatta kenarlardan içeri biraz dönecek).

İnceltmenin en önemli nedeni, milföy etkisinin azaltmak. Amaç sadece üstünü kapatmak olsa 4 parça da kullanılabilirdi...

Güler 29-09-2009 11:23

Üstüne döşenen milföy sanıyorum makarnayı toparlamak için değil değil mi?

Bir keresinde kalıbın içine döşediğim yufka, makarnanın kesilirken dağılmaması ve daha güzel görüntü vermesi içindi. Ama benim yukarıda yaptığımda da hiç dağılma olmuyor, aynen güzel bir pasta gibi kesebiliyorsunuz.

thomasina 29-09-2009 11:42

Güler Hanım Ellerinize sağlık, çok leziz duruyor. Ben de aynen sizin yaptığınız gibi yapıyorum ama o yumurtalı karışıma bir yemek kaşığı toz hindistan cevizi ekliyorum. Bazen de kahvaltıda artan salam, sucuk, sosis gibi parçaları da ekliyorum. Hindistan cevizi önce şaşırtıyor ama inanılmaz bir lezzet veriyor. Tabii kattığınız zaman tereyağ oranını biraz düşürmeniz gerekiyor. Enteresan ama gerçek bir lezzet tavada yaptığım makarna böreğinde de hindistan cevizini kullanırım. Aklınızın bir yerinde olsun)

Bu arada ceviz ve makarna denince, biz de sizin gibi ev eriştesinde ceviz kullanıyoruz. Ama bilen var mı bilmem Bolu' ya has bir keş vardır. Onunla beraber kullanırız. Keş yağlı ve çok sert bir peynir türü. Tek Bolu' da üretilir, benim bildiğim kadarıyla. Rendelenir ve bir kısmı tereyağında kavrulur, bir kısmı cevizle birlikte çiğ olarak makarnaya eklenir. Son derece farklı yöresel bir lezzet. Sahurluktur işin aslı. Bolu' ya yolunuz düşerse bir bilenle birlikte almanızı tavsiye ederim. Yoksa çok kalitesizi veriyorlar yeni tanıyanlara.

Ya da daha iyi bir önerim var. Bana buyrun, merak edenlere bir erişte şöleni sözüm olsun.
Sevgilerimle.

malina 29-09-2009 12:09

Alıntı:

Keş yağlı ve çok sert bir peynir türü
Keş, kurutulmuş yoğurt değil mi?

Güler 29-09-2009 12:09

Ooo bu negüzel bir davet.
Sevgili thomasina bakın biz bu davetleri hiç geri çevirmeyiz. Bir kere nezaketen bile söyleseniz, yandınız demektir. ;)

Bahsettiğiniz peyniri duymadım. Bolu'ya yeni yerleşip çok güzel bir çiftlik kuran bir arkadaşımız var ondan tedarik etmeye çalışır ve denerim.
Teşekkür ederim.

malina 29-09-2009 12:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 503255)
Üstüne döşenen milföy sanıyorum makarnayı toparlamak için değil değil mi?

Evet, makarnanın üzerini düzgün göstermek için...

malina 29-09-2009 12:18

1 Eklenti(ler)
Keş
Eklenti 105005

6 ay kadar olmuştur alalı.. :)
Bazı yerel ürün satan marketlerde bulunuyor...

Adalet Yağcı 29-09-2009 13:33

Sevgili Güler tam da bu gün fırın makarna yapmayı düşünüyordum, tarifi görünce hemen atladım :)
Sanırım bir paket makarnaya dört yumurta konuluyor, ben hep yarım paket pişiriyorum, iki kişiye çok bile :)

Tariflerimiz aynı, un ilavesi de iyi olur, daha önce denememiştim.
Patates böreğini torunlara yapmıştım, bayıldılar, benim yufkalarım çok inceydi, bazıları patladı :(
Tarif ve fotoğraflar için teşekkürler, ellerine sağlık.

thomasina 29-09-2009 14:19

Sevgili malina, bizim keşimiz resimdeki gibi oluyor ama genellikle küp şeklinde oluyor. Evet aslında yağlı yoğurtun kurutulmuşu. Ama bizde hep peynir türevi gibi geçer, konusu.

Şimdi anımsadım sanırım Adapazarı' nda da yöresel olarak kullanılıyor. Hatta onların bizden farklı olarak kahvaltıda yediklerini de duymuştum. Aylarca buzdolabında kalabilir. Ama doğrusu biz Bolu' dan getirdiğimiz için hiç nerelerde satılıyor, araştırmadım.


Sevgili Güler nezaketen değil, son derece samimi bir teklif benimkisi. Her zaman beklerim. Hatta en kısa zamanda annemin stoğundan bir tane kapıp size bir denemeniz için göndereceğim. Bizim aileye katılan bütün gelin ve damatlar bunun müptelası oldular, sizin de beğeneceğinizi sanıyorum.
Sevgilerimle.

Arzu Kırlangıç 29-09-2009 14:35

Güler Hanım elinize sağlık. Kek kalıbında çok hoş olmuş. Ben borcam tepside kıymalı ( karnıyarık harcı gibi ) yapıp, harcı ve kaşarı ikiye böldüğüm makarna arasına döküp üzerinede hazır dilimli kaşardan koyuyorum. Kare şeklinde kesip servis yapıyorum.

Kurutulmuş yoğurda Vanda kurut veya keş diyorlar. Özelliklede Vanın yöresel yemeği olan Keledoş kurut ile çok lezzetli oluyor. Çökelekle denedim kurut gibi lezzetli olmadı.

Sevgili Thomasina , Keşli erişteden tattım . Erişteler tereyağında kavrulup, üzerini geçecek kadar su ilave edilip pilav gibi demleniyor. Peynir ceviz vs.ilave ediliyor. Gerçekten besleyici ve harika bir tat.

Nesrin Sarı 12-10-2009 22:32

Güler hanım bende aynı tarifi fırın tepsisine ve altına üstüne 1 kat yufka ile yapıyorum. sizinkide güzel olmuştur eminim.

Dirayet 18-10-2009 18:40

Çok güzel görünüyor, elinize sağlık. Denemeli :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025