![]() |
Sevgili Nesrin Sarı, fırın makarna dağılmasın ve kesimi kolay olsun diye yufka koyanlar da var, ben de gördüm.
Benim tarifimde kek kalıbına düzgün, düzgün dizdiğim için dağılma olmuyor. |
Ben de eşimin anneannesinden öğrenmiştim. Belki katkım olur diye yazayım dedim :)
Tarif hemen hemen aynı ama biz yeşilliği çok sevdiğimizden hem bol Maydanoz hem Dereotu ekliyoruz. Teflon veya Döküm yapışmayacak tavayı biraz sıvı yağla yağlayıp, bir adet yufkayı kenarlardan taşacak şekilde yerleştiriyoruz, makarna-süt-yumurta-peynir ve yeşillik karışımını yufkanın üzerine ekleyip, kenarlardan taşan kısmı üzerine kapatıyoruz. Aynı Su Böreğinde olduğu gibi, çok kısık ateşte, tavayı döndüre döndüre eşit şekilde pişiriyoruz. Tava çapına uygun düz tabağa böreği ters çevirip, pişmeyen diğer yüzünü tavaya yerleştirip aynı işlemi tekrarlıyoruz. Bunun bir avantajı da eğer önceden hazırladıysanız ve hemen tüketilmeyecekse, bir yüzünü pişirince ters çevirmeden soğuyunca buzdolabına kaldırıp, yenileceği zaman pişmemiş tarafını çevirip pişirince pratik yoldan tazecik böreğiniz hazır oluyor. Ha bunun nesi pratik, ben uğraşamam atarım fırına pişer diyebilirsiniz. :) Bizim anneanne Seksenine merdiven dayadı, mum ışığı gibi ateşte pişirir yemeklerini, başında bekler, en büyük zevkidir :) |
3 Eklenti(ler)
Bu tarifler çok eski yıllarda kalmış:). Artık fırın makarna için yumurta, yufkaya gerek yok:). Çok beğenilen fırın makarnamın tarfini sizlerle paylaşmak istiyorum:).
Eklenti 584037 Eklenti 584038 Eklenti 584039 Fırın Makarna Tarifi: Dikdörtgen fırın tepsisi için: 1,5 paket kalın spagetti makarna 250_300 gr beyaz peynir, ben yağlı peynir tercih ediyorum arzuya göre sert yağsız penir kullanabilirsiniz 350_400 gr kaşar Beşamel sos için: Hazır beşamel sos kullanabilirsiniz 125 gr tercihen tereyağı , margarinde kullanılabilir. 6 silme çorba kaşığı un 1,5 lt süt Beşamel sos yapımı: Yağı eritip, unu içine döküyoruz,unun kokusu çıkana kadar (un beyaz kalacak şekilde) kavuruyoruz. Üzerine yavaş yavaş çırpma teliyle çok hızlı karıştırarak sütü ilave ediyoruz. Acemiler için:)hazır beşamel sos kullanmayı tavsiye ederim. Zira baya uğraştırıcı. Topaklanma olasılığı çok yüksek:). Olur da topaklandığında sakın üzülmeyin. Her derdin bir devası var yahu:).Etrafa sıçratmıyacak bir kaba alıp, mikserle çırpabilirsiniz. Kıvama geldikten sonra altı kısık ateşte 5_10 dak kaynaması kafi, zaten fırında pişecek:) Bu arada makarnayı haşlayıp süzdük. Haşlarken içine biraz sıvı yağ ilave ederseniz yapışmayı önlemiş olursunuz.Markana nasıl haşlanır onu da anlatıyım mı? Şimdi efendim suyu büyükçe bir tencereye koyuyoruz. Ağzına kadar doldurmuyoruz. Yarıdan biraz fazla. İçine arzuya göre tuz atıyoruz.. Su kaynayınca makarnayı ilave ediyoruz. Bir kaç çorba kaşığı kadar sıvıyağ. Yaklaşık 20 dakika haşlanma süresi. Çok aşırı haşlanmamasına dikkat ediyoruz. Makarna erimesin. Yağlı kağıt kullanabilirsiniz. Yapışmıyor, yinede düzgün durması için.Genişce bir kapta. Süzdüğünüz makarnayı, beşamel sosu karıştırıyoruz, sonra rendelediğimiz beyaz peynir, kaşarın bir kısmını ekliyoruz. Hepsini bir güzel karıştırıp fırın kabımıza aktarıyoruz. Kalan kaşar rendesini üzerine döküyoruz. Efendim afiyet olsun. |
Alıntı:
Efendim birincisi: Makarna kesinlikle bol suyla haşlanmalıymış İkincisi: Haşlama suyuna asla ve asla yağ eklenmemeliymiş, tuz atılacak onda sıkıntı yok Üçüncüsü: Makarnanın kullanım amacına uygun pişmesi için her makarna paketinin üstünde yazan pişirme süresine uyulmalıymış yani 20 dakika biraz fazla gelebilir. Dikkat ederseniz her makarnanın pişme süresinin aynı olmadığını fark edeceksiniz, bu da kullanılan un ve imalat aşamasında uygulanan ısı ile alakalı oluyormuş. Dördüncüsü: Makarna süzüldükten sonra kesinlikle üstüne soğuk su dökülmemeliymiş ve makarna yeneceği zaman-yenecek kadar yapılmalı, çok miktarda yapıp, kalanını bekletip sonradan ısıtılarak tüketilmemeliymiş :) Ukalalığımı hep -miş'li -muş'lu cümlelerle icra ettim çünkü İtalyan makarna ustalarının önerileriydi bunlar. Yıllar önce bir sebepten, pek çok ustayla görüşmüştüm ve hepsinin hemfikir oldukları noktalar bunlardı. Notlarımdan aktardığım için kaynak belirtemiyorum ama sanırım küçük bir araştırmayla bu bilgilere ulaşılabilir, devlet sırrı değiller nihayetinde :D Bu arada fırın makarna enfes görünüyor, elinize sağlık ;) |
Estağfurullah sevgili NOMAD. Bende zaten yazmıştım ilk cümlemin sonuna biraz ukalalık yapayım diye:). (Biraz ukalalık yapayım derken başıma gelene bakın):D.Çok fazla ikon algıladığı için sistem onu sildim. Kalp kalbe karşıymış:).
Ben şimdi neye takıldım biliyor musunuz?. Sn ozlemA benim fotoğrafladığım lezzetli fırın makarna mı beğenmeyip, sizin yazınızı beğenmişler:). Ben çekiliyorum bu durumda :). 1_ Ben yanlış bilmiyorsam bol suyla haşlandığında, makarnanın içinde bulunan faydalı şeyler suyla atılıyor. O yüzden ben özellikle ev eriştesini yumurta faydalı olduğundan minimum suda haşlarım. 2_ 1,5 paket makarnayı, (orta büyüklükte) herkesin evinde devasa tencereler olmayabilir haşladığınızda , yağ koymadığınız da mutlaka yapışacaktır. Süzdükten sonra yağlıyoruz zaten. Söz ettiğiniz durumlar soslu makarnalar için geçerli olabilir. 3_20 dakika tam bir süre vermek doğru olmayabilir. Bildiğimiz türdeki makarnaları, ben 15 dakika haşlıyorum. Bu da yuvarlak 20 dedim. Hiç makarna pişirmeyen biri de bu tarifi okuyabilir. Süre vermediğimde de pişip pişmediğinden emin olamayacak. Veyahut erimiş duruma gelecek vs.. 4_Bu aşamalar arasında süzüp soğuk su tutun gibi bir bahis yok:). O durum, yapışmayı ortadan kaldırmak için yapılıyor. Ben genel de pişerken yağ koymayı tercih ediyorum. Pek soğuk suya tutmam. O konu da bilimsel bir bulgu var mı?. Pişirken yağ koyulmasının sakıncası neymiş? Gerçi olsa ne olacak bir bilim adamının yararlı gördüğü şeyi diğeri yararsız buluyor:) Teşekkür ederim umarım bir gün beraber yemekte kısmet olur. Sevgilerimle. |
Bilimsellikten ziyade kıvam ve lezzetle ilgili ipuçlarıydı bunlar. Sizin dile getirmediğiniz soğuk su konusunu da kaptırmışken araya sıkıştırıverdim, ne var yani :mad: :D
Haşlarken suya yağ eklendiğinde inandığımızın aksine makarnamız hamurlaşmaya daha meyilli olur. Deneyin, göreceksiniz :) Ben uzun yıllardır bu kurallara göre makarna yaparım ve hiç kazam olmadı. Bol su konusunda çok ısrarlıydılar, makarnadan zaten ne kadar vitamin-mineral alabiliyoruz ki malum hazır makarnalar işlemden geçerek paketleniyor... Ev eriştesi ya da taze makarna için bol su söz konusu değil, sadece hazır paketlenmiş kuru makarnalar için bu kural böyle. Bol su dediysem makarna tenceresinin 3/4'ü olarak düşünün. Fırın makarnada çok fazla deneyimli değilim, konu makarna haşlamadan açılınca öyle bir coştum işte ve size de azıcık takılmak istedim :p Özlem A. konusunda benim düşüncem: Gözü acı biber sosunda kaldığı için aceleyle okuyup, beğendiğini düşünerek geçmiş olabilir :D |
Faydalı bilgiler bunlar. Ne var yani biz de ciddiye alıp madde madde açıkladık:D
Ablam çok dikkat eder. Her şey usulünce olmalı. Mesela o fırında makarna yaparken hepsini karıştırmaz. Beşamel sosu makarnanın yarısıyla karıştırır tepsiye döker. Peynirleri azar azar ilave eder. kalan yarısını sonra döker vs. Yemek işi gerçekten özen istiyor. Araya sıkıştırılmış yemekle, uzun zaman ayrılarak yapılmış olan, lezzet olarak farklı oluyor. Lezzetli olan, sağlığa zararlı,birde o durum var. Mesela katı yağ kullanmayın diyorlar. Ben margarin kullanmıyorum. Tereyağından vazgeçemem:). Tereyağ, kaşar, yağlı peynir of of süperdi :). Özel sosumdan da açabilirim , turşumda çok güzel. Beklerim:D. Not: Kimse alınmasın o tarifler geçmişte kaldı derken. 2009 de açılmış konu başlığı ona latife yaptım:). |
Alıntı:
Korkmayın eriştenizi maksimum suda haşlayın süzdüğünüz suyuna da bol naneli tereyağlı harika bir yayla çorba pişiriyorsunuz veya hazır pişmişi dolapta var ise yoğunlaşmıştır, bu suyu ilave ederek tekrar kaynatıp seyreltiyorsunuz. Denenmiştir efendim...:D bu kadardı! |
Alıntı:
Tabi ki mutfakta değerlendirmeler güzelde. Eriştenin tadı olmaz çok suda pişerse:) Saygılarımla. |
Fırın makarnanız öyle lezzetli görünüyor ki buradan uzanıp tepsiyi kaçıramadığımız için konuyu sabote etmeyi tercih ettik, düşünün nasıl çarpıcı bir tarif vermişsiniz, değil mi sayın sinbas?
:D :D |
Emekli olduğumdan beri fırın makarna yemiyorum, şimdi bir de canım çekti kiiii... Tarifler için teşekkürler yapmaya çalışayım bakayım inşallah!..
|
Gitti benim afrika menekşesesi dersim. Ne işim varsa yemek bölümlerinde:D
Arkadaşlar iyi ki varsınız diyeceğim. Acunun yarışmacıları gibi olacağız:) Ah ah mesafeler, gönüllerde olmasında, iyi ki varsınız:). |
Alıntı:
şaka bir tarafa ev eriştemiz biraz tuzlu olmuş mecburen bol suda pişiyor ve bol sudan geçiriliyor. ilk süzülen suyu da yayla çorbası suyu oluyor... ben yaptım oldu... :D |
:) Sanki yarın yazılı var, sonra da çalışırsın. Tarif için de teşekkürler. Yemek bölümlerini de aksatma lütfen sevgili aleydi'm.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
yazılanları okudukça da gülmekten katılıyorum.:D iyi ki varsınız. Hepinize sonsuz teşekkürler. |
Alıntı:
|
Alıntı:
buraya eklersem burayı da alt üst eder onun için biraz sakinlesin eklerim. |
Alıntı:
Tamam sen de, oku çalış, öğren... :) Ben sana da sorarım vakti zamanı gelince... Teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız, iyi ki buradayım... Çok şükür... |
Herkesin ellerine sağlık, bol resimli tarifler için teşekkürler.. Mutfak masa başındaki sohbet gibi olmuş :)
Herkesten yeni tarif ve fikirler bekliyoruz.. |
Bu arada ben fırın makarnayı yazın patlıcan, biber, kabak gibi sebzeleri zeytinyağla hafifçe fırınlayıp bol fesleğen, reyhan ve domates ile yapıyorum. Üzerine de dil veya çeçil peyniri ile.
Makarnayı üzerinde belirtilen süreden 2-3 dakika az ve epey diri kalacak şekilde haşlıyorum, max. 10 dakika gibi. Sonrasında fırında sos ile de pişeceğinden hamur olmasını istemiyorum. Sosuna yumurta, un, ekstra yağ vb koymadığımdan olabildiğince hafif bir makarna oluyor. |
Alıntı:
Ne, nerede, ne zaman, nasıl yeterli. Gerisi teferruattır:). Sn Malina' fırça yememek için çalışıyorum dermişim:) Sevgili NOMAD'IN dediği gibi kahveye mi taşısak sohbeti:). |
Alıntı:
Yalnız belirteyim herhangi bir hamurlaşma yok:). Çok fazla pişirmiyorum fırında. Zaten bütün malzemeler pişmiş durumda. 200 derece de üstü altı kızarana kadar. |
2 Eklenti(ler)
Yemek işi şakaya gelmez:D
Sağdakinin pişme süresi daha az gösterilmiş,muhtemelen fırın için kullanıldığı göz önüne alınarak. (Bazen spagettiyi bile 15 dakikadan fazla tutuyorum). O kadar kolay pişmiyor:). Eklenti 584107 Dünden kalan fırın makarnanın parçalanmış hali. Hala diriler. Herhangi bir hamurlaşma yok:). Sadece peynirler yapışmış:). Eklenti 584108 |
Ellerinize sağlık sayın aleydi. Sayın Ozlem A sebzeli fırın makarna yı da daha önce hiç duymadım ve tatmadım ama emin olun ki denemeden durmayacağım. Haddim olmadan ben de kendi usulümü paylaşmak istedim. Ben beşamel sosu sevmeme rağmen yapmaya çok üşeniyorum ve bu yüzden pek çok yemeği yapmaktan da vazgeçiyorum. Fırın makarna için tercih ettiğim makarna fiyonk, yalnız diri bırakmak yerine biraz daha haşlıyorum, içine beşamel koymayacağımdan hamurlaşma olmuyor.Derince bir kabın içinde 2 yumurta, bir kase yoğurt, yarın kalıp beyaz peynir, yarım bardak kaşar, maydanoz, yarım bardak da sıvıyağ koyup güzelce karıştırıyorum. Haşlanmış bir paket makarnayı da ekleyip tekrardan iyice karıştırıyorum. Tepsiyi yağlayığ döküyorum ve 200 derece fırında alt üst kızarana kadar pişiriyorum. Çıkarırken de üzerine kaşar ilave ediyorum. Yanında da ev yapımı vişne suyu ile çok güzel gidiyor. denemek isteyenlere afiyet olsun. Bu arada sayın sinbaş ın makarna suyuna yayla çorbası tarifinide destekliyorum.
|
Makarnayı bir de düdüklü tencerede haşlamanızı tavsiye ederim. Üç dakika yeterli oluyor. İşden eve gelip hemen bi makarna yapayım dediğinizde her zaman olduğu gibi düdüklü tencere kurtarıcı oluyor.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Kesinlikle beğeneceksiniz fırın makarnayı, denemenizi tavsiye ederim. Beğeni için ayrıca teşekkür ederim.Sevgiler |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025