agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna
(https)




Beğeni Düzeni135Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-11-2015, 18:04   #1
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
Bu tarifler çok eski yıllarda kalmış. Artık fırın makarna için yumurta, yufkaya gerek yok. Çok beğenilen fırın makarnamın tarfini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Name:  12191476_10153735671408415_5415852354726515512_n (Custom).jpg
Views: 361
Size:  67.1 KB


Name:  12219355_10153735670598415_4389390777183960924_n (Custom).jpg
Views: 318
Size:  66.2 KB


Name:  12219520_10153735672623415_5513609220229233595_n (Custom).jpg
Views: 330
Size:  45.2 KB

Fırın Makarna Tarifi:
Dikdörtgen fırın tepsisi için:
1,5 paket kalın spagetti makarna
250_300 gr beyaz peynir, ben yağlı peynir tercih ediyorum arzuya göre sert yağsız penir kullanabilirsiniz
350_400 gr kaşar
Beşamel sos için:
Hazır beşamel sos kullanabilirsiniz
125 gr tercihen tereyağı , margarinde kullanılabilir.
6 silme çorba kaşığı un
1,5 lt süt
Beşamel sos yapımı:
Yağı eritip, unu içine döküyoruz,unun kokusu çıkana kadar (un beyaz kalacak şekilde) kavuruyoruz. Üzerine yavaş yavaş çırpma teliyle çok hızlı karıştırarak sütü ilave ediyoruz. Acemiler içinhazır beşamel sos kullanmayı tavsiye ederim. Zira baya uğraştırıcı. Topaklanma olasılığı çok yüksek. Olur da topaklandığında sakın üzülmeyin. Her derdin bir devası var yahu.Etrafa sıçratmıyacak bir kaba alıp, mikserle çırpabilirsiniz. Kıvama geldikten sonra altı kısık ateşte 5_10 dak kaynaması kafi, zaten fırında pişecek

Bu arada makarnayı haşlayıp süzdük. Haşlarken içine biraz sıvı yağ ilave ederseniz yapışmayı önlemiş olursunuz.Markana nasıl haşlanır onu da anlatıyım mı? Şimdi efendim suyu büyükçe bir tencereye koyuyoruz. Ağzına kadar doldurmuyoruz. Yarıdan biraz fazla. İçine arzuya göre tuz atıyoruz.. Su kaynayınca makarnayı ilave ediyoruz. Bir kaç çorba kaşığı kadar sıvıyağ. Yaklaşık 20 dakika haşlanma süresi. Çok aşırı haşlanmamasına dikkat ediyoruz. Makarna erimesin.

Yağlı kağıt kullanabilirsiniz. Yapışmıyor, yinede düzgün durması için.Genişce bir kapta. Süzdüğünüz makarnayı, beşamel sosu karıştırıyoruz, sonra rendelediğimiz beyaz peynir, kaşarın bir kısmını ekliyoruz. Hepsini bir güzel karıştırıp fırın kabımıza aktarıyoruz. Kalan kaşar rendesini üzerine döküyoruz. Efendim afiyet olsun.

aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2015, 20:03   #2
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aleydi Mesajı Göster
...Haşlarken içine biraz sıvı yağ ilave ederseniz yapışmayı önlemiş olursunuz.Markana nasıl haşlanır onu da anlatıyım mı? Şimdi efendim suyu büyükçe bir tencereye koyuyoruz. Ağzına kadar doldurmuyoruz. Yarıdan biraz fazla. İçine arzuya göre tuz atıyoruz.. Su kaynayınca makarnayı ilave ediyoruz. Bir kaç çorba kaşığı kadar sıvıyağ. Yaklaşık 20 dakika haşlanma süresi...
Bu noktada hemen bir ukalalık etmezsem çatlarım Affınıza sığınarak tabii ki

Efendim birincisi: Makarna kesinlikle bol suyla haşlanmalıymış

İkincisi: Haşlama suyuna asla ve asla yağ eklenmemeliymiş, tuz atılacak onda sıkıntı yok

Üçüncüsü: Makarnanın kullanım amacına uygun pişmesi için her makarna paketinin üstünde yazan pişirme süresine uyulmalıymış yani 20 dakika biraz fazla gelebilir. Dikkat ederseniz her makarnanın pişme süresinin aynı olmadığını fark edeceksiniz, bu da kullanılan un ve imalat aşamasında uygulanan ısı ile alakalı oluyormuş.

Dördüncüsü: Makarna süzüldükten sonra kesinlikle üstüne soğuk su dökülmemeliymiş ve makarna yeneceği zaman-yenecek kadar yapılmalı, çok miktarda yapıp, kalanını bekletip sonradan ısıtılarak tüketilmemeliymiş

Ukalalığımı hep -miş'li -muş'lu cümlelerle icra ettim çünkü İtalyan makarna ustalarının önerileriydi bunlar. Yıllar önce bir sebepten, pek çok ustayla görüşmüştüm ve hepsinin hemfikir oldukları noktalar bunlardı. Notlarımdan aktardığım için kaynak belirtemiyorum ama sanırım küçük bir araştırmayla bu bilgilere ulaşılabilir, devlet sırrı değiller nihayetinde


Bu arada fırın makarna enfes görünüyor, elinize sağlık

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025