![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Bu tarifler çok eski yıllarda kalmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırın Makarna Tarifi: Dikdörtgen fırın tepsisi için: 1,5 paket kalın spagetti makarna 250_300 gr beyaz peynir, ben yağlı peynir tercih ediyorum arzuya göre sert yağsız penir kullanabilirsiniz 350_400 gr kaşar Beşamel sos için: Hazır beşamel sos kullanabilirsiniz 125 gr tercihen tereyağı , margarinde kullanılabilir. 6 silme çorba kaşığı un 1,5 lt süt Beşamel sos yapımı: Yağı eritip, unu içine döküyoruz,unun kokusu çıkana kadar (un beyaz kalacak şekilde) kavuruyoruz. Üzerine yavaş yavaş çırpma teliyle çok hızlı karıştırarak sütü ilave ediyoruz. Acemiler için ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada makarnayı haşlayıp süzdük. Haşlarken içine biraz sıvı yağ ilave ederseniz yapışmayı önlemiş olursunuz.Markana nasıl haşlanır onu da anlatıyım mı? Şimdi efendim suyu büyükçe bir tencereye koyuyoruz. Ağzına kadar doldurmuyoruz. Yarıdan biraz fazla. İçine arzuya göre tuz atıyoruz.. Su kaynayınca makarnayı ilave ediyoruz. Bir kaç çorba kaşığı kadar sıvıyağ. Yaklaşık 20 dakika haşlanma süresi. Çok aşırı haşlanmamasına dikkat ediyoruz. Makarna erimesin. Yağlı kağıt kullanabilirsiniz. Yapışmıyor, yinede düzgün durması için.Genişce bir kapta. Süzdüğünüz makarnayı, beşamel sosu karıştırıyoruz, sonra rendelediğimiz beyaz peynir, kaşarın bir kısmını ekliyoruz. Hepsini bir güzel karıştırıp fırın kabımıza aktarıyoruz. Kalan kaşar rendesini üzerine döküyoruz. Efendim afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
![]() ![]() Efendim birincisi: Makarna kesinlikle bol suyla haşlanmalıymış İkincisi: Haşlama suyuna asla ve asla yağ eklenmemeliymiş, tuz atılacak onda sıkıntı yok Üçüncüsü: Makarnanın kullanım amacına uygun pişmesi için her makarna paketinin üstünde yazan pişirme süresine uyulmalıymış yani 20 dakika biraz fazla gelebilir. Dikkat ederseniz her makarnanın pişme süresinin aynı olmadığını fark edeceksiniz, bu da kullanılan un ve imalat aşamasında uygulanan ısı ile alakalı oluyormuş. Dördüncüsü: Makarna süzüldükten sonra kesinlikle üstüne soğuk su dökülmemeliymiş ve makarna yeneceği zaman-yenecek kadar yapılmalı, çok miktarda yapıp, kalanını bekletip sonradan ısıtılarak tüketilmemeliymiş ![]() Ukalalığımı hep -miş'li -muş'lu cümlelerle icra ettim çünkü İtalyan makarna ustalarının önerileriydi bunlar. Yıllar önce bir sebepten, pek çok ustayla görüşmüştüm ve hepsinin hemfikir oldukları noktalar bunlardı. Notlarımdan aktardığım için kaynak belirtemiyorum ama sanırım küçük bir araştırmayla bu bilgilere ulaşılabilir, devlet sırrı değiller nihayetinde ![]() Bu arada fırın makarna enfes görünüyor, elinize sağlık ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|