agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni22105Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-03-2013, 22:24   #1
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Ben de domatesleri cok yakin yetistiriyorum. Domateslerde capraz tozlasmanin %5'e kadar ciktigi biliniyor. Bir de eski ve modern domateslerin capraz tozlasmaya yakalanma oranlarinin cicek yapilarindaki farkliliktan dolayi farkli oldugu biliniyor. Aci biber cesitleri arasinda da capraz tozlasma tatli olanlara gore daha cok goruluyor. Sizin aldiginiz onlemler oldukca profesyonel.
Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ata yadigarı, evladiyelik domates tohumlarının, özelliklerini yitirmeden günümüze kadar ulaşmaları; çapraz tozlaşmaya yatkın olmadıklarının göstergesi...

Acı biber çeşitlerindeki değişim de benim gözlemlediğim kadarıyla, hep acılıklarının azalması yönünde seyrediyor. Farklı bilgi ve gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 22:37   #2
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola Mesajı Göster
Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ata yadigarı, evladiyelik domates tohumlarının, özelliklerini yitirmeden günümüze kadar ulaşmaları; çapraz tozlaşmaya yatkın olmadıklarının göstergesi...

Acı biber çeşitlerindeki değişim de benim gözlemlediğim kadarıyla, hep acılıklarının azalması yönünde seyrediyor. Farklı bilgi ve gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Kalifornya tipi biberler dışında açılım oranı %50 ye kadar olabiliyor. Mesela geçen sene izolasyon mesafesine uymadan diktiğim siyah inci biberim bu sene ektiğimde neredeyse yarısının yaprakları ya yeşil ya da yeşilimsi siyah. Normal olanlar kotiledon yapraklardan itibaren siyahımsı mor.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 23:41   #3
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Kalifornya tipi biberler dışında açılım oranı %50 ye kadar olabiliyor. Mesela geçen sene izolasyon mesafesine uymadan diktiğim siyah inci biberim bu sene ektiğimde neredeyse yarısının yaprakları ya yeşil ya da yeşilimsi siyah. Normal olanlar kotiledon yapraklardan itibaren siyahımsı mor.
Çiçek, meyve yapısı ve tadı da değişecek mi acaba?

Geçen seneki benim gözlemlerim; Yapraklarda sizin de belirttiğiniz gibi yer-yer yeşile kayma, çiçek ve meyve rengi aynıydı. Bitki yapısı ve meyveler daha ufak kalmıştı. Tadındaki acılık biraz azalmıştı.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2013, 00:17   #4
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
İç mekanda biber tohumu ekimi

27 Şubat 2013' den

Tohum ekimi için kullanacağımız şeffaf plastikten kapaklı ambalaj kapları
Name:  DSCN4106.jpg
Views: 1412
Size:  31.6 KB

Küçük olanı 12 kuruş, büyüğü 18 kuruş'dan satın aldık.
Name:  DSCN4107.jpg
Views: 1329
Size:  28.5 KB

Metal tepsi 40 kuruş
Name:  DSCN4110.jpg
Views: 1337
Size:  40.1 KB

Tabanına ve kapağına delikler açtık.
Name:  DSCN4115.jpg
Views: 1329
Size:  37.4 KB

Tohum ekim harcımızla kaplarımızı doldurduk. Aslında sadece torf kullanmamız gerekirdi. Ancak bu sefer kafamıza göre bir harç hazırlayıp denemek istedik.
Harcımız; 1 ölçü elenmiş keçi gübresi, 1 ölçü perlit, 1 ölçü zeolit, 1 ölçü torf, 2 ölçü cocopeat ve 9 ölçü elenmiş bahçe toprağından oluşmakta..

Name:  DSCN4116.jpg
Views: 1358
Size:  51.4 KB

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2013, 00:51   #5
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
İç mekanda biber tohumu ekimi devamı

27 Şubat 2013' den

Tohum yataklarını hazırladık.
Name:  DSCN4118.jpg
Views: 1389
Size:  50.7 KB

Biber tohumlarını eşit aralıklarla yerleştirdik.
Name:  DSCN4121.jpg
Views: 1345
Size:  64.5 KB

Tohumların üzerini 1 cm kadar harcımızdan serpeleyip kapattık. Hafifce sıkıştırdık. Harcımızı oymadan, tohumları oynatmadan dikkatlice nemlendirdik.
Name:  DSCN4125.jpg
Views: 1388
Size:  28.8 KB

16 çeşit biber tohumunun ekimini bitirdik.
Name:  DSCN4123.jpg
Views: 2144
Size:  41.6 KB

Mini sera vazifesi görecek olan kaplarımızın kapaklarını kapatıp petek üzerine yerleştirdik.
Name:  DSCN4128.jpg
Views: 1420
Size:  35.6 KB

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2013, 16:53   #6
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola Mesajı Göster
Çiçek, meyve yapısı ve tadı da değişecek mi acaba?

Geçen seneki benim gözlemlerim; Yapraklarda sizin de belirttiğiniz gibi yer-yer yeşile kayma, çiçek ve meyve rengi aynıydı. Bitki yapısı ve meyveler daha ufak kalmıştı. Tadındaki acılık biraz azalmıştı.
Bitki yapısı sanırım kısalmaz çünkü yanındaki süs biberleri kısa değildi. Rengi ise sarıydı diğer süs biberlerinin. Birkaç tane de diğerlerinden ekeceğim bakalım nasıl bir açılım olmuş.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 23:24   #7
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Kış aylarında bahçemiz

25 Şubat 2013' den

Büyüklükleri fındık ile ceviz arası muhtelif boylarda değişen pomza taşı'nı sebze adalarımızın en alt bölümüne 10 cm kalınlığında seriyoruz. Drenajı sağlama, toprak nemini muhafaza etme, toprak altında yeterli hava boşlukları oluşturma gibi avantajları var.

Name:  DSCN3908.jpg
Views: 1294
Size:  53.7 KB

Pomza taşının üzerine 5 cm kalınlıkta bims döşüyoruz. (pirinç ile mercimek arası muhtelif boylarda)
Name:  DSCN3909.jpg
Views: 1408
Size:  46.3 KB

Bu günlerde hasat edebileceğimiz sadece taze yeşil soğan (sera içinde)
Name:  DSCN4076.jpg
Views: 1805
Size:  71.2 KB

İnce-ince doğrayıp, bir tabağa döşüyoruz...
Name:  DSCN4077.jpg
Views: 1241
Size:  67.6 KB

Üzerine tavada iyice pişmiş ince bir tabaka halinde yumurta (basit ama bıkmadığım ender lezzetlerden...)
Name:  DSCN4079.jpg
Views: 1233
Size:  49.2 KB

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025