Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak
Sn. heyyamola,
Bahce uygulamalarinizi severek takip ediyorum. Yetistirdiginiz sebzeler arasinda izolasyon mesafesinin korunmasi, fiziksel bariyer olusturma, elle tozlama gibi capraz tozlasmayi en aza indirecek onlemler aliyor musunuz? Almiyorsaniz, bugune kadar bu konuyla ilgili sorun yasadiginiz durumlar, yetistirdiginiz geleneksel tohumlarda ertesi sene aslina uygun olmayan hasat aldiginiz oldu mu?
|
Sayın
birnefestoprak,
Ziyaretiniz ve ufkumuzu açan güzel sorularınız için teşekkürler...
Çapraz tozlaşma konusunda bizi en çok zorlayan biber çeşitleri...
Birçok çeşidi bir arada yetiştirdiğimizden, kimisinde ufak çaplı, kimisinde daha büyük ölçekte açılmalar, çeşit özelliğinden sapmalar gözlemledik. Çeşitler arasında mümkün olduğunca fazla mesafe bırakmak, bir çeşidi sera içinde diğerini açık alanda yetiştirmek, çok hassas çeşitlerde çiçek açar-açmaz elle tozlaşma yapıp akabinde çiçeği, tül, tülbent gibi malzemeyle izole etmek, çapraz tozlaşmayı engellemek adına yaptığımız uygulamalar...
Domateslerde şimdilik bir sorun yaşamadık. Hiçbir önlem almadığımız halde domates çeşitlerinde herhangi bir değişikliğe rastlamadık. Ancak her sene yeni çeşitleri de denediğimizden ucu açık bir serüvenin içindeyiz.