View Single Post
Eski 03-03-2013, 16:52   #430
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Ben de domatesleri cok yakin yetistiriyorum. Domateslerde capraz tozlasmanin %5'e kadar ciktigi biliniyor. Bir de eski ve modern domateslerin capraz tozlasmaya yakalanma oranlarinin cicek yapilarindaki farkliliktan dolayi farkli oldugu biliniyor. Aci biber cesitleri arasinda da capraz tozlasma tatli olanlara gore daha cok goruluyor. Sizin aldiginiz onlemler oldukca profesyonel.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola Mesajı Göster
Sayın birnefestoprak,

Ziyaretiniz ve ufkumuzu açan güzel sorularınız için teşekkürler...

Çapraz tozlaşma konusunda bizi en çok zorlayan biber çeşitleri...
Birçok çeşidi bir arada yetiştirdiğimizden, kimisinde ufak çaplı, kimisinde daha büyük ölçekte açılmalar, çeşit özelliğinden sapmalar gözlemledik. Çeşitler arasında mümkün olduğunca fazla mesafe bırakmak, bir çeşidi sera içinde diğerini açık alanda yetiştirmek, çok hassas çeşitlerde çiçek açar-açmaz elle tozlaşma yapıp akabinde çiçeği, tül, tülbent gibi malzemeyle izole etmek, çapraz tozlaşmayı engellemek adına yaptığımız uygulamalar...

Domateslerde şimdilik bir sorun yaşamadık. Hiçbir önlem almadığımız halde domates çeşitlerinde herhangi bir değişikliğe rastlamadık. Ancak her sene yeni çeşitleri de denediğimizden ucu açık bir serüvenin içindeyiz.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön