![]() |
|
![]() |
#61 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,012
|
Sn.Aslan_k, Biraz fazla olmuşlar sanki. Ortamdaki hava da biraz nemli gelmiş olabilir. Ben biraz daha farklı bir yöntem uyguluyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2008
Şehir: Ankara-Mersin
Mesajlar: 132
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,012
|
Evet, meyveler sertken soyuluyor. Kaynar suya daldırılıp resimdeki gibi kurutulmak üzere aslılıyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,012
|
Sert hurmaları saplarını koparmadan soyun. Pamuklu iple saplarından bağlayın. Kaynar suya daldırıp ona kadar sayıp çıkarın ve çıtalara bağlayın. Çıtalar üstü kapalı ama etrafı açık, mümkünse rüzgar alan bir yerde olsun. Unutmayın, kurumayı esas sağlayan hava akımıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,012
|
Meyveleri sertken saplarını koparmadan soyuyorsunuz, pamuklu bir ip ile saplarından bağlıyorsınız (ikişer üçer dizi dizi bağlayabilirsiniz), kaynar suya batırıp ona kadar sayıyorsunuz, çıkarıp çıtalara bağlıyorsunuz. Çıtalar, üstü kapalı, etrafı açık, rüzgar alan bir yerde olmalı. Meyvelerin kuruması hava akımının bağlıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Ağaç Dostu
|
Gölbaşı / Adıy. son yıllarda hurmacılık bakımından yörenin asli meyvesi durumuna geldi sanki. Pazarlama güçlüğü çekmeye başladılar. Bahçemizde de üç beş ağaç var. Üç ağaç normal sayılır. Beş altı tanesi küçük fidan dı, Ziraat Müh. elemanları bunlar daha iyi dediler beş altı yıl oldu hala gelişmediler. Normal olan ağaçlardan birinin dalları devamlı doğu yönüne doğru büyüyor. Meyveler çoğunlukla ya bir çekirdekli **** çekirdeksiz. Turuncu buruk hurma cinsi. Burada özel bir bakım veya gübreleme yapmıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
|
Karadenizin önemli zirai ürünlerinden olan trabzon hurması, çukurova bölgesinde büyük miktarda yetiştirilmesiyle pazarlanamıyordu son yıllarda. (Önceleri karadenizin önemli ürünlerinden olan mısır tarımı da son buldu denilebilir) Bu yıl trabzon hurmasının kilosunu buralarda tüccara 0,4 ykr den satılıyor,parası 2 ay sonraya veriliyomuş.şimdi ziyan olmasın denilip toplanılıp satılsa toplama ve taşıma maliyetini anca karşılıyor.Tüccara ben yiyemiyorum al sen de ye diyecek halimiz yok ,Bizim bahçede de var bir miktar, pekmez yapıp tüketmeyi düşünüyoruz.Mısırdan sonra da trabzon hurması karadenizli için bitti sıra fındığa geldi. 40' a yakın ilimizde yetiştirilmeye başlandığı haberlerini anlınca bu kanıya varabiliyorsunuz. Maliyeti 3,5 ytl olan fındık bugün serbest piyasa da 2,4 ytl. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
çukulatalı trabzon hurması yetiştirmek istiyorum
Sevgili Dostlar, 20 yıldır Antalya da oturuyorum.Çocukluğum ve gençliğim İstanbul Çengelköy de geçti.Bahçelerimiz Hurma ağaçları ile dol idi.Bizim en çok sevdiğimiz ise bu ağaçlara çıkıp o hurmaların arasından Ham Yenen tabir ettiğimiz,içi çekirdekli ve çukulatalı olanlarıydı. O Ham Yenenlerin tadı hala damağımda.Antalya da semt pazarlarını doaliıyorum.Burada onları ne bilen ne tanıyan var.Pazarcıya içi çukulatalımı diye sorunca,suratıma sert sert bakıyor.Bahçemizde bir tane hurma ağacı var.Ama oda normal Trabzon hurması tipi.Bu ağacı aşılamak istiyorum.Ama zamanı ne zamandır.Aşıyı nerden bulacağım bunu bilmiyorum.Çekirdekden yetiştirmeye kalksam,diyelim buldum bir çukulatalı hamyenen çekirdeklerini çıkarttım. Bu nasıl saklayacağım ve ne zaman ekeceğim fide haline getireceğim. Fideden elde edeciğim fidandan çıkacak meyve çukulatalı hamyenen olacak mı? Bana bu konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim. HAŞİM ARIKAN ANTALYA 0242-3169700 sigortacihasim07@gmail.com |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,012
|
Sn.sigortacihasim, Biz de tam tersi, çikolatalıya dönmeye başlayan ağaçlarımızı bundan nasıl kurtaracağız onu düşünüyoruz. Ağacınızı çikolatalıya döndürmek isterseniz, bir çikolatalı fidanı alıp ağacınızın yakınına dikin. İki yıl içinde diğer ağacınız da çikolatalı olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,012
|
Sn.Tolgahann, Resimden soyulmuş hurmaları iç mekana asmışsınız gibi gördüm. İçeride küflenebilir ve zor kurur. Mümkünse dışarı, rüzgarlı bir yere asmanızı tavsiye ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2008
Şehir: Ankara-Mersin
Mesajlar: 132
|
Alıntı:
![]() Çiçeklerin döllenmesinden dolayı mı meyvelerin cinsi değişiyor? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,012
|
Evet, kesinlikle öyle. Tozlaşma sebebiyle değişiyorlar. Bu forumun başlarındaki bir bölümde bu dırum detaylı olarak anlatılıyordu yanılmıyorsam.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,012
|
Sn.Tolgahann, iyi hava akımı olan bir yerde en fazla 2-3 hafta yeterlidir sanırım. Kargalar için kolay gelsin. Dadanırlarsa size bir şey bırakmamaları muhtemel ![]() Ağacınızda çekirdek olmaması meyvelerin döllenmeden oluştuğunu gösterir ki, bu daha makbul sayılıyor. Soyduğunuz meyvelerin de lekesiz olduğunu görebiliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#80 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Messjınızda çikolatatlı cinsinden sakınmaya çalıştığınızı söylüyorsunuz, bunun nedeni nedir? Çikolatalı cins tadı buruk olmayan yenmeye hazır, pazar değeri olan cinsi değilmidir? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-06-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1
|
Trabzon hurması için bilgilerini esirgemeyenlere teşekkürler.Bende Trabzon hurmasından pekmez yapmak istiyorum. Nasıl yapılır bilenlerin yazmasını bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,012
|
Sn.Aslan_K, Çikolatalı cinsi kendi içinde iyi bir tür olabilir özellikle buruk tadı olmadan meyvelerini sert şekilde yemek isteyenler için. Öte yandan, çikolatalıdan döllenen normal hurmalar lekesiz sarılıklarını kaybediyorlar, meyve etinde kahverengi çizgiler oluşmaya başlıyor, dahası meyve eti mantarımsı renkte kahverengi oluyor. Normal hurmanın sertken buruk tada sahip olması onun özelliği. Kurutulduğunda veya olgunlaştığında mükemmel lezzete sahip oluyorlar. Problem, bir kaç yüz metre yakındaki tek bir çikolalatalı ağacı civarda tek bir normal hurma bırakmıyor, ki bu oldukça can sıkıcı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 369
|
Sn. Meyvelitepe' nin bütün fikirlerine değer verdiğimi belirtmek istiyorum. Fakat kafam iyice karıştığını da söylemeliyim. Ben çocukken yediğim tadı buruk Trabzon Hurmasından dolayı 30 sene yemeğe ara verdim. Geçen yıl tekrar denedim ve hem ağacına, dallarına hem de meyvesine aşık oldum desem yeridir. Yaklaşık 6 aydır türleri hakkında bilgi toplamaya çalışıyorum. Profesyonel olarak değil de sadece kendi ailem için yetiştirmeye çalışıyorum. Aşağıda yazacağım şeylerle ilgili bir yanlışlık olursa lütfen beni düzeltin. Ben pazarlarda ve marketlerde 3 değişik tür gördüm. Birincisi normal tür (Olgunlaşmadan yenilince tadı buruk olan). İkincisi normal tür ile aynı olup içi hafif kahverengimsi olan (ama tadı normal tür kadar orjinal değil, Trabzon Hurması yediğimi anlayamıyorum). Üçüncüsü ise bu sene ilk defa tattığım ve elma gibi sert olan, aroması biraz daha az olan Trabzon Hurması. Şimdi benim anlamadığım çukulatalı dediğiniz sert olan mı yoksa döllenmeden dolayı rengi kahverengimsi olanlarmı? Sert olan Trabzon Hurmasında çukulatamsı bir tat veya renk göremediğimi belirmek isterim. Şu anda bahçemde normal türden 1 adet ağacım var. 2 tane yeni çukulatalı tür dikmeyi planlamıştım ama satan arkadaş bunların gerçek çukulatalı çeşit olması için aynı ağacın Lotus türünü dikersek diğer Trabzon Hurmalarının gerçek çukulatalı olacağını belirtti. Ayrıca sert olan türden fidan temin ettiğimde bunlar da döllenmeden dolayı çukulatalı mı olurlar? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 873
|
Bu elma gibi sert olan çikolatalı tür aslında. Normalde turuncu olan hurmayı belli bir süre beklettiğinizde içi kahverengileşmeye başlıyor. Çikolatalı oluyor. 2 yıl önce pazardan alıp diktiğim hurma bu yıl 20 kadar meyve verdi. Bazılarını sertken yedim; içi kahverengi değildi ve burukluk yoktu. Bunların bir kısmını yumuşayana kadar beklettim; içi kahverengi olmuş ve daha da tatlanmıştı. Normal hurma ile çikolatalı hurma arasındaki bir diğer fark da çikolatalı hurmada 2-3 adet çekirdek olmasıdır. Diğer hurmada genelde çekirdek olmuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Ağaç Dostu
|
Trabzon hurması en sevdiğim meyvelerden biridir . Çikolatalı küçük bir fidanım var birde 3 metre uzağında normal hurma var . Çikolatalının meyvesini bir kaç hafta evvel pazardan aldım ve hiç sevmedim . Sevgili Meyvelitepe , uyarınız için teşekkür ederim demekki küçük çikolatalı fidanı sökmem gerekiyor . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,012
|
Bu başlıktaki #2 ve #3 numaralı mesajlarda Mine hanım bu konularda epey detaylı bilgi vermiş. Konu tozlama ile ilgili. Tozlanmış meyvelerde çekirdek oluyor ve tozlamanın miktarına göre meyve etindeki kahverengilik artıyor, burukluk azalıyor veya tamamen kayboluyor. Tozlanmamış meyvelerde çekirdek olmuyor ve meyve eti hiç lekesiz turuncu oluyor ve ve tadı da sert haldeyken buruk. Çikolatalı denilen türde meyveler sert olduğu halde tadı buruk değil. Bu türden ağacın çikolatalı olmayan ağaçların yakınında bulunması çapraz tozlanmayı arttırıyor ve normal agaçta çekirdekli, meyve eti kahverengiye dönen meyve miktarı da artıyor. Esasında, etrafta çikolatalı olmasa da aynı ağaçtaki erkek ve dişi çiçekler kendi aralarında tozlandığında aynı şey oluyordu. Fakat bunun miktarı (en azından bizim ağaçta) çok azdı. Söz gelimi, geçen yıl tek başına 150-200 kilo veren ağaçta topu topu 5-10 tane çekirdekli meyve varken, bu yıl her 10 hurmadan biri tozlanmış. Sebebinin ise etrafta artan çikolatalı türler olduğunu düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Ağaç Dostu
|
Sn.MeyveliTepe kurutmaya çalıştığım hurmaların rengi kahverengi olmaya başladı sanırım bu normal bi olay ama bazılarının dış yüzeyinde minik minik küf benzeri oluşumlar var bunlar normal midir, sizin başınıza da böyle bir olay geldi mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,012
|
Yeşilimsi küf ise hava akımı yeterli gelmemiştir. Beyaz küçük noktalar ise meyvedeki şekerin yüzeye çıkması olabilir. İçi çok yumuşak olmayanlardan yemeye başlayabilirsiniz. Hiç tadına baktınız mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Ağaç Dostu
|
Sn.MeyveliTepe siz deyince tadına baktım.Tadı çok güzel şeker oranı da bi hayli yüksek.İç kısım tam kurumamış dışındaki lekeleri ise beyaz ve küçücük sanırım ediğiniz gibi şekerlenme sonucu oluşmuşlar.Cevabınız için çok teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Ağaç Dostu
|
Rafta gördüm
Bayramda Mersin'e giderken Bolu civarında otoban üzerinde yeni açılmış olan Berceste isimli dinlenme tesisinde kahvaltı için duruduğumuzda gördüm, köy ürünleri reyonunda, kurutulmuş Trabzon Hurmasını kilosu 20,00 YTL'den satıyorlardı ,Trabzon Hurması olanlar bilginize ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|