Bu başlıktaki #2 ve #3 numaralı mesajlarda Mine hanım bu konularda epey detaylı bilgi vermiş.
Konu tozlama ile ilgili. Tozlanmış meyvelerde çekirdek oluyor ve tozlamanın miktarına göre meyve etindeki kahverengilik artıyor, burukluk azalıyor veya tamamen kayboluyor. Tozlanmamış meyvelerde çekirdek olmuyor ve meyve eti hiç lekesiz turuncu oluyor ve ve tadı da sert haldeyken buruk.
Çikolatalı denilen türde meyveler sert olduğu halde tadı buruk değil. Bu türden ağacın çikolatalı olmayan ağaçların yakınında bulunması çapraz tozlanmayı arttırıyor ve normal agaçta çekirdekli, meyve eti kahverengiye dönen meyve miktarı da artıyor. Esasında, etrafta çikolatalı olmasa da aynı ağaçtaki erkek ve dişi çiçekler kendi aralarında tozlandığında aynı şey oluyordu. Fakat bunun miktarı (en azından bizim ağaçta) çok azdı.
Söz gelimi, geçen yıl tek başına 150-200 kilo veren ağaçta topu topu 5-10 tane çekirdekli meyve varken, bu yıl her 10 hurmadan biri tozlanmış. Sebebinin ise etrafta artan çikolatalı türler olduğunu düşünüyorum.
|