Sn. Meyvelitepe' nin bütün fikirlerine değer verdiğimi belirtmek istiyorum. Fakat kafam iyice karıştığını da söylemeliyim. Ben çocukken yediğim tadı buruk Trabzon Hurmasından dolayı 30 sene yemeğe ara verdim. Geçen yıl tekrar denedim ve hem ağacına, dallarına hem de meyvesine aşık oldum desem yeridir. Yaklaşık 6 aydır türleri hakkında bilgi toplamaya çalışıyorum. Profesyonel olarak değil de sadece kendi ailem için yetiştirmeye çalışıyorum. Aşağıda yazacağım şeylerle ilgili bir yanlışlık olursa lütfen beni düzeltin.
Ben pazarlarda ve marketlerde 3 değişik tür gördüm. Birincisi normal tür (Olgunlaşmadan yenilince tadı buruk olan). İkincisi normal tür ile aynı olup içi hafif kahverengimsi olan (ama tadı normal tür kadar orjinal değil, Trabzon Hurması yediğimi anlayamıyorum). Üçüncüsü ise bu sene ilk defa tattığım ve elma gibi sert olan, aroması biraz daha az olan Trabzon Hurması.
Şimdi benim anlamadığım çukulatalı dediğiniz sert olan mı yoksa döllenmeden dolayı rengi kahverengimsi olanlarmı? Sert olan Trabzon Hurmasında çukulatamsı bir tat veya renk göremediğimi belirmek isterim.
Şu anda bahçemde normal türden 1 adet ağacım var. 2 tane yeni çukulatalı tür dikmeyi planlamıştım ama satan arkadaş bunların gerçek çukulatalı çeşit olması için aynı ağacın Lotus türünü dikersek diğer Trabzon Hurmalarının gerçek çukulatalı olacağını belirtti.
Ayrıca sert olan türden fidan temin ettiğimde bunlar da döllenmeden dolayı çukulatalı mı olurlar?
|