agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni8299Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-02-2012, 16:50   #1081
Ağaç Dostu
 
ardabora's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2008
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 819
Galeri: 169
Diğer iiki soğan da çiçeklendi, aynı tür değillermiş.

Eklenen Resimler
  
ardabora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2012, 21:30   #1082
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Double Daffodil Erlicheer cinsi nergislerim yavaş yavaş çiçek sapı göstermeye çalışıyorlar..dipleri iyice şişkinleştiler..bir nergis filizinden çiçek gelip gelmediğini ben bu diplerindeki şişkinlikten anlıyorum..
Büyük saksımda 16 soğan ekili..sayabildiğim kadarıyla 30 kadar çiçek açacak..Bir soğanımda 5 çiçek var..bazılarında 1..bazılarında 2-3..boş yok..
Bu nergis cinsinin en güzel taraflarından biri de bu..çiçek açmamazlık yapmıyorlar..soğanlar bakımlıysa tek soğandan 2-3 çiçek bile alınabiliyor..

Küçük saksılarımdaki yavru soğanlarım biraz daha aceleci..bazıları çiçek sapını uzatmaya başladılar..(son foto)..şımarmamaları için suyu çok dikkatli ve azar azar veriyorum..

Havalar ılıman olursa hepsi martın ilk haftası gibi açarlar..

Eklenen Resimler
   
polemos ve çiğdem42 beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2012, 09:25   #1083
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
Çok güzel Sayın pria, bu yıl siparişle edineceğim nergis soğanları için pek heyecanlanıyor ve sabırsızlanıyorum, kokusu için.
Nergis'i mecbur balkonumda yetiştireceğim için daha itinalı davranmam gerektiğine karar verdim.
Zaten nergis yetiştiricilerinin mesajlarından sonra. Bu yıl nergis çalışmalarınızı görseliyle paylaşmanız benim için pekiştireç olacaktır.
Teşekkür ederim.

yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2012, 09:51   #1084
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Sayın yeşillim..

Ben yılların verdiği deneyimlerimi paylaşmaya çalışıyorum..tabi..mutlaka daha bilemediğim hususlar da olabilir..ama yazdığım tecrübelerimi izlerseniz çok daha güzel sonuçlar alırsınız..
Genelde yapılan hatalar şunlar oluyor:

-Nergisler oldukça geniş ve derin saksıları seviyorlar ve gelecek yılın soğanlarını daha iyi büyütüyorlar böylelikle..saksı ekimlerinde soğanlar sık dikilmemeli, aralarında hiç olmazsa 10 santim mesafe olmalı..
-Minik saksılara tek tek ekmek yerine büyükçe ve derin bir saksıya topluca ekilmeli..
-Sulama işini abartmamalı..genel olarak saksı altlığından, arasıra da üstten azar azar sulanmalı..filizler pişkin büyütülmeli, özellikle ılıman havalarda fazla sulanarak birden boylanmalarına izin verilmemeli..
-Saksıya ekerken derine ekilmemeli, soğanın tepesi azıcık görünecek şekilde ekilmeli..bunu yaparken, soğanlar köklenip iyice toprağa tutunana kadar soğanların havaya kalkmaması için üzerlerine bir hafta kadar bir ağırlık konulmalı..
-Nergisler genellikle fazla hayvan gübresini, azotlu gübreleri sevmez diye bilinir ama, benim nergisler bayağı hoşlanıyorlar koyun gübresinden..yarı yarıya kumlu hafif toprak ve yarı yarıya da hazır torfla karışım yapılmalı ve ayrıca dörtte bir de yanmış koyun gübresi karıştırılmalı..
-En çok yapılan hatalardan biri de, çiçekler açtıktan sonra nergislerin bakımının ihmal edilmesidir..onları, gelecek yılın soğanlarını iyi hazırlayabilmeleri için haziran sonunda yaprakları iyice kuruyana kadar güneşli bir yerde düzenli olarak sulamalıdır..
-Benim soğanları derin ve geniş bir saksıya ektiyseniz kesinlikle karda kışta içeriye almamalısınız..çok şiddetli donlu (-10, -15 gibi) günlerde ya bir naylonla sarar veya geçici olarak içeriye, daha az soğuk bir yere alabilirsiniz..
-Eğer bahçeye ekiyorsanız, güneş gören kuytu bir yeri seçiniz..ekmeden önce toprağı 30 santim kadar kazıp kabartın..ektiğiniz yerde yağmur suları uzun süre birikmemelidir..toprak geçirgen olmalıdır..Soğanların üstünde 5-6 santim toprak tabakası olacak şekilde bir derinliğe ekmeniz idealdir..

Her aklınıza gelen tereddüte düştüğünüz hususları sorabilirsiniz bana..


Düzenleyen pria : 10-03-2012 saat 00:28
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2012, 11:56   #1085
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Adnan bey benim nergisler hala tepelerini gösterip öylece duruyorlar.Sanıırm bu yıl soğuktan korktular.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2012, 13:11   #1086
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Mevlüt Bey..
Double Daffodil'ler iklim özelliklerine göre kendilerini adapte etmeyi çok güzel başarıyorlar..
Aslında ılıman bölgelerde, mesela Marmara, Ege, Akdeniz ölgelerinin kıyı kesimlerinde bu nergisleri biraz geç, yani kasım sonu gibi, kışları sert, don olan bölgelerde ise biraz daha erkence, yani ekim 15 gibi ekilmeleri daha uygun geliyor bana..
Soğuk, kışları geç geçen bölgelerde biraz geç kalındığı zaman nergisler filizlerini çıkarıp uzatamıyorlar, dolayısıyla kış güneşinden yararlanamıyorlar..

Siz Denizli/Acıpayam'da eğer biraz erken, ekim 15 gibi ekseydiniz, şimdi yapraklar hiç olmazsa 10 santim kadar uzamış olur ve fotosentez olayı daha güzel devam eder, bu soğuk günlerde bile kış güneşini özümseyebilirler, sert kış günlerini tamamen uykuda geçirmezlerdi..

Sizin nergisler bahar havaları başlayıp, ısı 13-15 derecelere gelince hızlanırlar Hocam..
Acıpayam'ın sert ikliminde bu nergisler ancak mart sonları gibi açacaklar gibi gözüküyor..
İstanbul'a göre arada bir 20-25 gün açma farkı olur..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2012, 13:29   #1087
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
Sayın hocam100, geçmiş mesajlardan hatırladığım kadarıyla elinizdeki sanırım Karaburun mordoğan sağanıydı, aslında ekdiğinizin cinsini de merak ettim!
forumda aynı zamanda ekip gelişimleri hakkında bir yazı vardı.. Hatta bu farklılığı bizzat görmeyi isterdim. Asıl olan,Karaburun soğanını
araştırıken kendimi burada buldum.

Sayın pria, teşekkür ederim şu an için, ileride düşündüğüm gerçekleşebilirse sizi sorularımla rahatsız edebilirim.


Düzenleyen yeşillim : 13-02-2012 saat 13:50 Neden: ek yazı
yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 15:43   #1088
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-05-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 143
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Mevlüt Bey..
Double Daffodil'ler iklim özelliklerine göre kendilerini adapte etmeyi çok güzel .
adnan bey sizden aldıgım nergisleri gecen hafta içeri aldım bay bi uzamışlardı. sonra çiçek açmaya başladılar. ben de ışık alsın diye camın önüne koydum. hava kapalıydı ama dün gece şiddetli rüzgar bulutları götürmüş sabah güneşi getirmişti.

sabah bi uyandım bütün çiçekler yapraklarıyla birlikte haşlanmış sanki soğuk almış gibi et gibi olmuş.. çok üzüldüm valla kaç aydır bekliyorum mahvoldu her şey. düzelirler mi sizce??

akon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 19:09   #1089
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Sayın akon..

-10 gün kadar oda içinde durduktan sonra sanırım dışarıya aldınız nergisleri..''camın önüne koydum'' sözlerinizden ben öyle anladım..

- Siz, şiddetli soğuklardan çekinerek nergis saksılarını sanıyorum oda içine, 18-20 derece bir ortama alarak onların 10 gün içinde hızla filizlerini ve çiçeklerini göstermesine neden olmuşsunuz..Buna da tamam diyorum..Ama keşke hep o sıcak, ılık ortamda kalaydılar ve çiçeklerini görüp koklayabilseydiniz..

- Asında benden satın aldığınız nergislerin Ankara koşullarında bırakın çiçek açmaya başlamasını, şimdilerde filizlerinin ancak 4-5 santim kadar uzamış olması normaldi..
Ben, Ankara gibi yerlerde şiddetli soğuk (eksi 10-15) ve don olaylarının olduğu günlerde nergislerini saksıya ekenler için yapmaları gereken şeyleri aşağıdaki sayfalarda anlatmaya çalışmıştım Keşke hiç içeriye almayıp, -10,15 gibi donlu günlerde saksılarınıza bir büyük poşet geçirip, öyle bıraksaydınız veya daha az soğuk olan ( -3, -5 gibi) kapalı bir balkona alaydınız)

http://www.agaclar.net/forum/904218-post1054.htm
http://www.agaclar.net/forum/905612-post1065.htm

- Keşke, saksınızı hiç o sıcak ortama almayıp dışarda bıraksaydınız..veya olaki içeri sıcak bir ortama almış olmanıza rağmen onları o pişkin büyümeyen, sıcak bir ortamda hızla büyümüş körpe filiz ve çiçekleriyle tekrar o soğuk ortama almasaydınız..
Körpe filiz ve çiçek sapları ani ısı düşüşüne dayanamamış, şok olup, aşırı strese girmiş olabilirler..
Hiçbir bitki kolay kolay böylesine şoku atlatamaz..
Bir bitkiyi kış ortasında normal soğuk yetişme ortamından alıp 18-20 derece sıcak bir ortama alırsanız bundan olumlu etkilenir, ama, böylesine içeri alınıp şımartılmış bir bitkiyi tekrar -10 gibi dış ortama alırsanız bundan mutlaka olumsuz etkilenir..şok olur.. 30 derecelik ısı farkı bitkinizin ölmesine sebep olur..

- ''sabah bi uyandım bütün çiçekler yapraklarıyla birlikte haşlanmış sanki soğuk almış gibi et gibi olmuş'' diyorsunuz..
Bundan, yaprakların ve çiçek sapının biraz pörsüyerek aşağıya doğru sarkmasını kastediyorsanız, eğer o koyu yeşil renkleri solmadıysa, hala yemyeşil ise birşey olduğunu sanmıyorum..havalar biraz ısınınca tekrar dikilip, doğrulurlar..
Aynı şey bende de oldu..İstanbul'da geçen büyük kışta benim açık balkondaki saksıların toprakları bile dondu..-7'ler oldu sanırım..taş gibi oldu toprak..hiçbir önlem almadım, üstlerini bile örtmedim..fakat yapraklar öyle bir kendilerini aşağı doğru saldılar ki, ben bile azıcık endişelendim..fakat daha sonra hava +5 gibi olunca kendiliklerinden doğrulup eski hallerine döndüler..şimdi çok neşeliler..
Sizin nergislerde de aynı durum olabilir..sıcak bir ortamdan dışarıya, -10 gibi bir ortama aniden çıkınca boyunlarını bükmüş olabilirler..

-Bugünlerde fazla sulamadan, imkanınız varsa, daha az soğuk olan kapalı bir balkonda beklesinler 2-3 gün bakalım..

- Benim yazılarımdan alıntıladığınız ''Double Daffodil'ler iklim özelliklerine göre kendilerini adapte etmeyi çok güzel'' cümlesinede yanıt vereyim..
Ben saksıda olmamak koşuluyla bu nergislerin, su tutmayan süzek bir bahçe toprağında, -30'lara kadar dayandığına inanıyorum..
Bakınız, mesela Hocam100 benden aldığı nergisleri Denizli Acıpayam'da ekti..Ankara gibi karasal bir iklim sayılır..geçenlerde Acıpayam sanırım -15'leri görmüş..buna rağmen bu nergisler gayet temkinli olarak 1-2 santim filiz ancak vermişler, havaların biraz ılıklaşmasını beklemekteler..
Ama..saksı olayı biraz daha farklı..ufacık saksılarda ufacık toprak parçalarında bunların -30'lardan etkilenmemesi için tabi ki biraz tedbir almak gerek..bunu da her fırsatta yazmaya çalışıyorum..
Böylesine çok şiddetli soğuklarda saksılarınızı ya sera gibi, ya da daha az soğuk bir kapalı bir balkon ortamına almanızda yarar var..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 20:38   #1090
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-05-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 143
''Double Daffodil'ler iklim özelliklerine göre kendilerini adapte etmeyi çok güzel''
ben bu alıntıyı üsteki hocama yazdıgınız yazıdan aldım kalabalık görünmesin diye de gerisi sildim. sırf sizin dikkatinizi çeksin diye. başka bi kastım yoktu.

ben soğanları kasım ayında dikmiştim derin bir saksıya taa subatın ikinci haftasına kadar -5 ila +2 derecede olan ve günde 4-5 saat ışık alan bir ortamda kaldılar. gayet güzelde geliştiler. çiçeklerde boylanınca ben de içeriye aldım. aldıgım ortam 15-20 derecede sürekli fazlası yok. sonra çiçekler açınca tam gelişsinler diye daha ışıklı bi yere camın önüne koydum ama yine içerideler dışarıya falan hiç almadım.

ne olduysa o gün oldu. hava aniden açınca camın arkasında sera etkisi yaptı galiba. yapraklar kendini biraktı çiçeklerle beraber. böyle işte.

bi de bazı resimdekilere bakıyorum onların çiçekleri bembeyaz bendekiler ise sarımtırak bir şekilde.

akon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 20:42   #1091
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Aşağıdaki mesajdaki gibi bir durum olabilir mi sayın akon:

http://www.agaclar.net/forum/905318-post1064.htm

ve benim yanıtım:

http://www.agaclar.net/forum/905612-post1065.htm

Double Daffodil Erlicheer'lerin çiçek rengi kremsidir..


Düzenleyen pria : 19-02-2012 saat 22:16
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 21:25   #1092
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Nergis hastalıkları

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akon Mesajı Göster
...ben soğanları kasım ayında dikmiştim derin bir saksıya taa subatın ikinci haftasına kadar -5 ila +2 derecede olan ve günde 4-5 saat ışık alan bir ortamda kaldılar. gayet güzelde geliştiler. çiçeklerde boylanınca ben de içeriye aldım. aldıgım ortam 15-20 derecede sürekli fazlası yok. sonra çiçekler açınca tam gelişsinler diye daha ışıklı bi yere camın önüne koydum ama yine içerideler dışarıya falan hiç almadım.

ne olduysa o gün oldu. hava aniden açınca camın arkasında sera etkisi yaptı galiba. yapraklar kendini biraktı çiçeklerle beraber. böyle işte.
.
Akla gelen ilk şey; fazla sulama-topraktaki nem fazlalığı, ayrıca oda ortamının %85'ten fazla nem oranının ve oda ısısının 15-25 derecelerde olması sonucu, sanki ''kurşuni küf'' hastalığına yakalanmış olmaları..

Dışarda ne güzel, kendi doğal ortamlarında yetişirlerken böyle bir duruma gelmeleri üzüntü verici..
Keşke hiç içeriye almasaydınız sayın akon..keşke böyle kar altında kalsaydılar..benim saksıların toprağı bile donlarda taş gibi olmuştu..ben -7'lerde bile naylon sera örtüsüyle örtmedim saksılarımı...

http://www.agaclar.net/forum/904394-post1060.htm

Hadi diyelim Ankara çok daha soğuk..geçici olarak şiddetli don olan günlerde örterdiniz naylon örtüyle üstlerini,yeter artardı..

Tam bir bilgim yok, ama artık olan olmuş..onları yine de biraz serin ve havadar bir dış mekana çıkarıp, saksının üst toprağını biraz karıştırıp havalandırsanız ve uzunca bir müddet sulamasanız soğanlarını kurtarabilir misiniz, bilemiyorum..
Denemeye değer..


Düzenleyen pria : 19-02-2012 saat 22:13
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 23:33   #1093
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2011
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 413
Merhaba Adnan Bey,
bir söz vardır. Bir müsibet bin nasihatten evladır derler. Hepimiz zaman zaman ilk acemiliklerimizde bir şekilde aceleciliğimiz korkumuz ön plana çıkar ve hata yaparız. Daha önce aynı konuda ne kadar bilgi verilmiş olursa olsun. Ama hatamızın cezasını çektiğimizde ise bir daha aynı hataya düşmeyiz. Keşke hiç olmasa ama oluyor işte. Bizim Ankaralı bir arkadaşımız vardı. O bu durumlarda şu sözü söylerdi. "Tecrube, hayatta yediğin kazıkların toplamına denir" derdi. Bu da akon arkadaşımıza bir tecrube olur inşallah. Bir daha aynı hataya düşmez. Bakın benimde şu an nergislerim, mis zambaklarım ve sümbüllerim var şu an. Ben bahçeye ektim hepsini. Nergislerim son kar yağmadan önce henüz topraktan yeni uç çıkarmaya başlamışlardı. Üzerine yine 20-30 cm kar yağdı. Şu an karın altındalar. Hiç umursamıyorum bile. Bu günlerde burada ayaz var ve hava sıcaklığı zaman zaman -10 u görüyor. Ancak sizin de dediğiniz gibi nergis, mis zambağı ve sümbüller soğuk iklim bitkileri. Zarar göreceklerini hiç sanmıyorum.

wellness Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 00:10   #1094
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Sayın wellness..

Bir istisnası var..Karaburun nergisleri benim tecrübelerime göre -7'lerden sonra donlara karşı riskli, hassas bir tür..
2 yıl önce benim zeytinlikte ekili olaran Karaburun'ların yaprakları soğuktan kavrulmuştu..bende olmadı ama o yıl zeytin yaprakları da kavrulmuştu soğuktan..

Bakın..bu yıl da çok şiddetli soğuklar nedeniyle Karaburun nergislerinin etkilendiğini yazmış sayın Hocam100:
Sanırım Hocam100'ün Karaburun nergislerini ektiği Denizli/Acıpayam bu yıl -15'leri görmüş:

http://www.agaclar.net/forum/899010-post1033.htm

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 00:53   #1095
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2011
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 413
Adnan bey, bende zaten karaburun nergisi yok. Tropik sera dan aldığım nergisler var ve evidea dan aldığım nergislerim var. Allah izin verirse seneye de sizden alacağım katmerli nergislerim olacak. Şu an elimde 7 çeşit nergisim var. Yanlız ben bunları biraz geç ektim. Kasım sonları gibiydi ekimim. Seneye sağ olur ölmezsek, ekim ayında ekmeyi düşünüyorum.

wellness Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 01:13   #1096
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Kışı sert yörelerde benim double daffodillerin biraz erken, ekim 15 gibi ekilmesini öneriyorum ben..Böylelikle erken bastıran soğuklar öncesinde hiç olmazsa yapraklarının 5-10 santim olmalarının kış güneşininden yararlanmaları açısından faydası olur..
Ilıman yerlerde geç te ekseniz zaten böyle bir sorun olmuyor..
Ama, sert iklimli yerlerde işte öyle, koca kışı ancak 1-2 santim filiz çıkararak, havaların bahara dönmesini beklemekle geçiriyorlar..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 01:53   #1097
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2011
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 413
Adnan Bey, ben zaten soğanları geç aldım. Daha önce almaya hiç niyetim yoktu. Sonradan fikir değiştirdim. Burada ki sümbül, nergis, çiğdem, lilium konularını okudukça içime işledi. Bende, neden olmasın dedim. Öyle karar verdim.

Önümüzde ki sezon, daha frezya, ve bulabildiğim renklerden lilium da almayı düşünüyorum. Bu sezon artık geçti.

wellness Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 17:51   #1098
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-05-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 143
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Aşağıdaki mesajdaki gibi bir durum olabilir mi sayın akon:

http://www.agaclar.net/forum/905318-post1064.htm

ve benim yanıtım:

http://www.agaclar.net/forum/905612-post1065.htm

Double Daffodil Erlicheer'lerin çiçek rengi kremsidir..
teşekkürler adnan bey ilginiz için. sizin dediğiniz gibi çiçekleri falan kurumamış. güüneş çarpması diyelim. bugun daha iyiler dirileştiler gittikçe. ama işin ilginci sanki bunlar gece hareket ediyorlar gibi. sabah bi kalkıyorum bütün yapraklar çiçekler yerlrde akşam işten dönünce yine dik duruyorlar anlamadım. beyaz nergisten kastım ise bu üyenin linki ve sizinde ''benden soğan alanlar'' diye onun linkini vermeniz.
http://www.agaclar.net/forum/780742-post153.htm

akon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 18:23   #1099
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Sayın akon..sevindim nergislerinizin ölümcül bir hastalığa yakalanmayışına..

Siz onları 1096 nolu mesajımda belirttiğim gibi, yine de biraz serin ve havadar bir dış mekana çıkarıp, eğer son zamanlarda aşırı sulama yaptıysanız, saksının üst toprağını biraz karıştırıp havalandırsanız ve uzunca bir müddet sulamasanız iyi olur..iyice canlansınlar..

Ben daha önceleri de yazmıştım..Bunları özellkle geceleri, yaşam alanlarının dışın; eğer şiddetli don olayı varsa kapalı bir balkona, yoksa açık alana çıkarmak gerekir..
Çiçekler de öyle..eğer çiçeklerinin uzunca bir süre vazoda dayanmasını istiyorsanız, hem günde en az 2 kez suyunu değiştirmeniz, 2 günde bir saplarının ucunu azıcık daha kesmeniz ve geceleri dışarı çıkarmanız gerekir..
Solan çiçekleri de atmayın isterseniz..kurumaya başlayınca onları saplarının ucundan aralıklı olarak bir ipe bağlayıp, gölge ve serin bir yere çamaşır gibi asıp kurutursanız, vazonuza yine koyabilirsiniz..vazonuzda yapay çiçeklerden daha güzel olur bunların kuruları..

Fotoğraflar, ışık, çekim ayar ve kaltesine göre değişik olabiliyor..bende de aynı durum oluyor..ışığın kırılması değişik tonlar verebiliyor..bakın mesela aşağıdaki sayfadaki fotoda nergisler kremsi değil, sarımtrak görünüyorlar:

http://www.agaclar.net/forum/901750-post1.htm

Neyse..aman..iyiki kötü bir olay yok gibi görünüyor nergislerinizde..selamlar..


Düzenleyen pria : 20-02-2012 saat 21:14
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2012, 13:12   #1100
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 204
Sayın Pria' dan aldığım nergislerin bugünkü hali.

Eklenen Resimler
   
pria beğendi.
alanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2012, 16:26   #1101
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Galeri: 14
Sayın alanur, soğan size geçtikten birinci veya ikinci yılı mı?

yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2012, 17:06   #1102
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 568
alanur çiçeğin açılmış hallerini bekliyorum, nrenk beyazmı? bende katmerli beyaz nergiz almak istiyorum:d

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2012, 17:14   #1103
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 204
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yeşillim Mesajı Göster
Sayın alanur, soğan size geçtikten birinci veya ikinci yılı mı?
Bu sonbaharda dikmiştim. Bendeki ilk sezonu, kısmetse çiçeklerini yeni göreceğim.

alanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2012, 17:23   #1104
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 204
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dünyam1 Mesajı Göster
alanur çiçeğin açılmış hallerini bekliyorum, nrenk beyazmı? bende katmerli beyaz nergiz almak istiyorum:d
Açsın bir, hemen yüklerim. Rengine gelince, sayın Pria' dan aldım bu nergisleri, satış bölümünden fotoğraflarını görebilirsiniz, hatta isterseniz siparişte verebilirsiniz.


Düzenleyen alanur : 24-02-2012 saat 18:00 Neden: kelime ekleme
alanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2012, 20:54   #1105
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alanur Mesajı Göster
Sayın Pria' dan aldığım nergislerin bugünkü hali.
Hanımefendi, gerçekten nergislere çok güzel bir yetişme ortamı sağlamışsınız..
Çok sağlıklı gelişmişler..
Yalnız çiçeklerin uzun dayanabilmesi için 1103 sayılı mesajıma bir göz atın derim..
Fotoğraflarınız da nefis..
Sanırım açık balkondalar..İstanbul'da açık balkonda tutmak en doğrusudur..
Selamlarımla.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2012, 21:45   #1106
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 204
Okumazmıyım sayın Pria. Hemen okuyorum. Bu güzel çiçeği bana kazandırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Hep sevgiyle kalın.

pria beğendi.
alanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2012, 22:45   #1107
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 419
Nergis

Sarı nergis ler güneşi görünce hemen açtılar. ama kokulu değiller. yinede güzeller. geçenlerde dışarıda tesadüfen, kokulu olan cinsler den arabada satışını gördüm. dayanamadım hemen aldım çok fazlaca bir arada ve muhteşem bir koku.. sadece 4 tl, bu zevkten mahrum olmamak gerek. doğa farklı şekilleriyle yaşamı bize gösteriyor. görmesini bilirsek...

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen esracer : 26-02-2012 saat 22:46 Neden: ek
esracer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2012, 11:09   #1108
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Bahçeye ya da saksıya ektiğim nergislerin hiçbiri açmadı..
Name:  100_2664.jpg
Views: 980
Size:  72.7 KB
Tek soğan olan bu nergis açtı sadece.. O da kokusuz ama çok güzel..

Eklenen Resimler
 
pria beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 20:44   #1109
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Bahçeye ya da saksıya ektiğim nergislerin hiçbiri açmadı..
Benim de 2 yıl önce sevgili Hocam100'den satın aldığım 100 kadar Karaburun nergisinde bu yıl yine maalesef 5 adet çiçek var..
Bu Karaburunlar yordu beni..sıkıldım..bu Karaburunların bol çiçek vermesi için denemediğim yol kalmadı sayılır..
Çiçek verimi o kadar az ki..insan emeğine acıyor:

Eklenen Resimler
  
selis beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2012, 21:03   #1110
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Benim bahçeden de kokulu ve kokusuz nergisler efendim.

Katmerli olan seyirlik, diğerinden kesip vazoya aldım, çok uzun süre solmadan dayandığı gibi, kokusu evde her yeri sarıyor.

Eklenen Resimler
  
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024