Konu: Nergis
View Single Post
Eski 19-02-2012, 21:25   #1092
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Nergis hastalıkları

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akon Mesajı Göster
...ben soğanları kasım ayında dikmiştim derin bir saksıya taa subatın ikinci haftasına kadar -5 ila +2 derecede olan ve günde 4-5 saat ışık alan bir ortamda kaldılar. gayet güzelde geliştiler. çiçeklerde boylanınca ben de içeriye aldım. aldıgım ortam 15-20 derecede sürekli fazlası yok. sonra çiçekler açınca tam gelişsinler diye daha ışıklı bi yere camın önüne koydum ama yine içerideler dışarıya falan hiç almadım.

ne olduysa o gün oldu. hava aniden açınca camın arkasında sera etkisi yaptı galiba. yapraklar kendini biraktı çiçeklerle beraber. böyle işte.
.
Akla gelen ilk şey; fazla sulama-topraktaki nem fazlalığı, ayrıca oda ortamının %85'ten fazla nem oranının ve oda ısısının 15-25 derecelerde olması sonucu, sanki ''kurşuni küf'' hastalığına yakalanmış olmaları..

Dışarda ne güzel, kendi doğal ortamlarında yetişirlerken böyle bir duruma gelmeleri üzüntü verici..
Keşke hiç içeriye almasaydınız sayın akon..keşke böyle kar altında kalsaydılar..benim saksıların toprağı bile donlarda taş gibi olmuştu..ben -7'lerde bile naylon sera örtüsüyle örtmedim saksılarımı...

http://www.agaclar.net/forum/904394-post1060.htm

Hadi diyelim Ankara çok daha soğuk..geçici olarak şiddetli don olan günlerde örterdiniz naylon örtüyle üstlerini,yeter artardı..

Tam bir bilgim yok, ama artık olan olmuş..onları yine de biraz serin ve havadar bir dış mekana çıkarıp, saksının üst toprağını biraz karıştırıp havalandırsanız ve uzunca bir müddet sulamasanız soğanlarını kurtarabilir misiniz, bilemiyorum..
Denemeye değer..

Düzenleyen pria : 19-02-2012 saat 22:13
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön