Konu: Nergis
View Single Post
Eski 13-02-2012, 09:51   #1084
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Sayın yeşillim..

Ben yılların verdiği deneyimlerimi paylaşmaya çalışıyorum..tabi..mutlaka daha bilemediğim hususlar da olabilir..ama yazdığım tecrübelerimi izlerseniz çok daha güzel sonuçlar alırsınız..
Genelde yapılan hatalar şunlar oluyor:

-Nergisler oldukça geniş ve derin saksıları seviyorlar ve gelecek yılın soğanlarını daha iyi büyütüyorlar böylelikle..saksı ekimlerinde soğanlar sık dikilmemeli, aralarında hiç olmazsa 10 santim mesafe olmalı..
-Minik saksılara tek tek ekmek yerine büyükçe ve derin bir saksıya topluca ekilmeli..
-Sulama işini abartmamalı..genel olarak saksı altlığından, arasıra da üstten azar azar sulanmalı..filizler pişkin büyütülmeli, özellikle ılıman havalarda fazla sulanarak birden boylanmalarına izin verilmemeli..
-Saksıya ekerken derine ekilmemeli, soğanın tepesi azıcık görünecek şekilde ekilmeli..bunu yaparken, soğanlar köklenip iyice toprağa tutunana kadar soğanların havaya kalkmaması için üzerlerine bir hafta kadar bir ağırlık konulmalı..
-Nergisler genellikle fazla hayvan gübresini, azotlu gübreleri sevmez diye bilinir ama, benim nergisler bayağı hoşlanıyorlar koyun gübresinden..yarı yarıya kumlu hafif toprak ve yarı yarıya da hazır torfla karışım yapılmalı ve ayrıca dörtte bir de yanmış koyun gübresi karıştırılmalı..
-En çok yapılan hatalardan biri de, çiçekler açtıktan sonra nergislerin bakımının ihmal edilmesidir..onları, gelecek yılın soğanlarını iyi hazırlayabilmeleri için haziran sonunda yaprakları iyice kuruyana kadar güneşli bir yerde düzenli olarak sulamalıdır..
-Benim soğanları derin ve geniş bir saksıya ektiyseniz kesinlikle karda kışta içeriye almamalısınız..çok şiddetli donlu (-10, -15 gibi) günlerde ya bir naylonla sarar veya geçici olarak içeriye, daha az soğuk bir yere alabilirsiniz..
-Eğer bahçeye ekiyorsanız, güneş gören kuytu bir yeri seçiniz..ekmeden önce toprağı 30 santim kadar kazıp kabartın..ektiğiniz yerde yağmur suları uzun süre birikmemelidir..toprak geçirgen olmalıdır..Soğanların üstünde 5-6 santim toprak tabakası olacak şekilde bir derinliğe ekmeniz idealdir..

Her aklınıza gelen tereddüte düştüğünüz hususları sorabilirsiniz bana..

Düzenleyen pria : 10-03-2012 saat 00:28
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön