Konu: Nergis
View Single Post
Eski 30-01-2012, 17:01   #1065
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Çiçek açmaya fırsat bulamadan çiçek sapının kuruması ilginç geldi bana..
Sanırım aşırı sulamadan dolayı soğanlarda ve köklerinde bir çürüme-bozulma var..
Zaten yaprakların rengi de pek iyi değil; kurşuni gibi, koyu yeşil değil..küf hastalığına yakalanma ihtimali var..

Keşke dışarda kendi doğal ortamında büyümesine izin verseydiniz..ve dışarda çiçek sapı verdiğinde, sadece çok soğuklarda içeri alsaydınız geçici olarak..

İçerde, 14-15 dereceden fazla ısıda çok şımarır bunlar..Erkenci tür müdür bilmiyorum ama, belkide zamanından önce açmasına sebep oldunuz..

Sulama konusunda en büyük hata, saksı toprağının hemen üstünü azıcık kuru gördüğünüzde su şişesine sarılmaktır..oysa toprağın derinlikleri ıslaktır..

Çiçekseverlerin ikinci büyük hatası da; kar falan yağdığında kendileri biraz üşümeye başladıklarında çiçeklerinin de üşüyüp donacağını sanarak saksılarını hemen içeri almalarıdır..oysa, çiçeklerin sıcağa da soğuğa da ihtiyacı vardır..mesela, İstanbul'da hiçbir nergis türünün donma ihtimali yoktur bence..çünkü ısı düşsse düşse en fazla eksi 5-7'lere düşer..hava bu kadar soğusa bile, saksınızı yine içeri almayıp, üstüne geçici olarak bir beyaz poşet geçirseniz, onları olası don tehlikesinden kurtarırsınız..

Saksıları sulamanın en garantili yolu saksı altlığından sulamaktır..altlığa koyduğunuz sudan ihtiyacı kadarını alır toprak..

Bence, artık olan olmuş..havalar biraz iyileşince dışarı, güneşli bir yere çıkarın ve 8-10 gün hiç su vermeyin..
Hiç olmazsa soğanları kurtarmaya bakın..


Düzenleyen pria : 19-02-2012 saat 22:21
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön