Konu: Nergis
View Single Post
Eski 19-02-2012, 19:09   #1089
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Sayın akon..

-10 gün kadar oda içinde durduktan sonra sanırım dışarıya aldınız nergisleri..''camın önüne koydum'' sözlerinizden ben öyle anladım..

- Siz, şiddetli soğuklardan çekinerek nergis saksılarını sanıyorum oda içine, 18-20 derece bir ortama alarak onların 10 gün içinde hızla filizlerini ve çiçeklerini göstermesine neden olmuşsunuz..Buna da tamam diyorum..Ama keşke hep o sıcak, ılık ortamda kalaydılar ve çiçeklerini görüp koklayabilseydiniz..

- Asında benden satın aldığınız nergislerin Ankara koşullarında bırakın çiçek açmaya başlamasını, şimdilerde filizlerinin ancak 4-5 santim kadar uzamış olması normaldi..
Ben, Ankara gibi yerlerde şiddetli soğuk (eksi 10-15) ve don olaylarının olduğu günlerde nergislerini saksıya ekenler için yapmaları gereken şeyleri aşağıdaki sayfalarda anlatmaya çalışmıştım Keşke hiç içeriye almayıp, -10,15 gibi donlu günlerde saksılarınıza bir büyük poşet geçirip, öyle bıraksaydınız veya daha az soğuk olan ( -3, -5 gibi) kapalı bir balkona alaydınız)

http://www.agaclar.net/forum/904218-post1054.htm
http://www.agaclar.net/forum/905612-post1065.htm

- Keşke, saksınızı hiç o sıcak ortama almayıp dışarda bıraksaydınız..veya olaki içeri sıcak bir ortama almış olmanıza rağmen onları o pişkin büyümeyen, sıcak bir ortamda hızla büyümüş körpe filiz ve çiçekleriyle tekrar o soğuk ortama almasaydınız..
Körpe filiz ve çiçek sapları ani ısı düşüşüne dayanamamış, şok olup, aşırı strese girmiş olabilirler..
Hiçbir bitki kolay kolay böylesine şoku atlatamaz..
Bir bitkiyi kış ortasında normal soğuk yetişme ortamından alıp 18-20 derece sıcak bir ortama alırsanız bundan olumlu etkilenir, ama, böylesine içeri alınıp şımartılmış bir bitkiyi tekrar -10 gibi dış ortama alırsanız bundan mutlaka olumsuz etkilenir..şok olur.. 30 derecelik ısı farkı bitkinizin ölmesine sebep olur..

- ''sabah bi uyandım bütün çiçekler yapraklarıyla birlikte haşlanmış sanki soğuk almış gibi et gibi olmuş'' diyorsunuz..
Bundan, yaprakların ve çiçek sapının biraz pörsüyerek aşağıya doğru sarkmasını kastediyorsanız, eğer o koyu yeşil renkleri solmadıysa, hala yemyeşil ise birşey olduğunu sanmıyorum..havalar biraz ısınınca tekrar dikilip, doğrulurlar..
Aynı şey bende de oldu..İstanbul'da geçen büyük kışta benim açık balkondaki saksıların toprakları bile dondu..-7'ler oldu sanırım..taş gibi oldu toprak..hiçbir önlem almadım, üstlerini bile örtmedim..fakat yapraklar öyle bir kendilerini aşağı doğru saldılar ki, ben bile azıcık endişelendim..fakat daha sonra hava +5 gibi olunca kendiliklerinden doğrulup eski hallerine döndüler..şimdi çok neşeliler..
Sizin nergislerde de aynı durum olabilir..sıcak bir ortamdan dışarıya, -10 gibi bir ortama aniden çıkınca boyunlarını bükmüş olabilirler..

-Bugünlerde fazla sulamadan, imkanınız varsa, daha az soğuk olan kapalı bir balkonda beklesinler 2-3 gün bakalım..

- Benim yazılarımdan alıntıladığınız ''Double Daffodil'ler iklim özelliklerine göre kendilerini adapte etmeyi çok güzel'' cümlesinede yanıt vereyim..
Ben saksıda olmamak koşuluyla bu nergislerin, su tutmayan süzek bir bahçe toprağında, -30'lara kadar dayandığına inanıyorum..
Bakınız, mesela Hocam100 benden aldığı nergisleri Denizli Acıpayam'da ekti..Ankara gibi karasal bir iklim sayılır..geçenlerde Acıpayam sanırım -15'leri görmüş..buna rağmen bu nergisler gayet temkinli olarak 1-2 santim filiz ancak vermişler, havaların biraz ılıklaşmasını beklemekteler..
Ama..saksı olayı biraz daha farklı..ufacık saksılarda ufacık toprak parçalarında bunların -30'lardan etkilenmemesi için tabi ki biraz tedbir almak gerek..bunu da her fırsatta yazmaya çalışıyorum..
Böylesine çok şiddetli soğuklarda saksılarınızı ya sera gibi, ya da daha az soğuk bir kapalı bir balkon ortamına almanızda yarar var..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön