![]() |
|
![]() |
#691 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2008
|
Arkadaşlar merhaba
Kompost denememin 5.günü. Bugün kabı tamamen boşaltıp karıştırdıktan sonra tekrar doldurdum. İlk gün malzemenin rengi saman ve talaşdan dolayı beyaza yakın sarı iken bugün kahverengi rengine dönüştüğünü gördüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#692 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Bu bir başarıdır.
Alıntı:
Bu kompostunuzun içeriğine katacağınız mineral kompoze gübrelerlede kompostunuzun içeriği zengin bir bitki besini ve gübre özelliği kazanacaktır, sakın endişeniz olmasın mineral gübreler katarak toprak yapıma kimyasal bulaştıracağım endişesine kapılmayın, çünkü oluşturmuş olduğun kompost yapısındaki mikrooranizmalar sizin katmış olduğunuz kimyasal gübreleri işleyerek çözeceklerdir, toprakta ve bitkilerinize hiçbir kalıntı bırakmasıdan kuşkuya kapılmayınız. Bu çalışmalarla sonuçta iyi bir organik gübrede sağlamış olacasınız, çalışmalarınızın takipçisi ve destekleyicisi olduğumu bilmenizi isterim, bahçe ve toprak çalışmalarınızda başarılar dilerken sağlık ve esenlikler içinde olasınız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#694 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-05-2006
|
ben ilgili arkadaşa bir şey sormak istiyorum.yazılanlardan yeşil ve kahverengi malzemenin kat kat koyulması gereğini okudum.sayın meyvelitepe ve sayın indomie nin deneyimlerinden oldukça faydalandım.hele de çim biçme makinesi ile malzeme biçmek doğrusu iyi bir fikir.zira bende kara kara düşünüyordum nasıl yapsam diye.sn indomie ye bu fikir için tş ederim. soruma gelince;yeşil ve kahverengi malzemeyi kompost kasasına kat kat değil de karıştırarak koyarsak sonucu ne olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#695 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Malzemeyi özellikle karıştırarak koyun. Kat kat koymak iyi sonuç vermiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#696 |
Ağaç Dostu
|
Bu gün biraz daha parçalanmış karton ve taze tavuk gübresi ilave ettim, boru soktuğum yerden dumanlar fışkırıyordu. Yarın komple bir harmanlayacağım. Yarını bekleyemedim. Dumanı üstünde resimledim. Ne dersiniz, olma ihtimali % kaç? Düzenleyen berduray : 25-03-2010 saat 18:49 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#697 | |
Ağaç Dostu
|
İşler yolunda görünüyor.
Alıntı:
Bu açıklamalarımı samimi olarak almanızı isterim, kompost oluşumunuz sizi yanıltmasın, daha önceki arkadaşların kompost resimlerine bakarak, çünkü onların kompost oluşumları ağılıklı olarak yanmış ahır gübreleri içerdiğinden, renklerinin koyulukları yanmış gübrelerden dolayı, bu görünümde, sizin ilave ettiğiniz tavuk gübreleri taze olduklarından kompostunuz oluşumuna daha hızlılık kazandırarak olgunlaştığında aynı görünümü alacaktır. Kompost işiniz iyi yolda gidiyor, çalışmalarınız kolay yzüzünüz güleç olması dileklerimle. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#698 |
Ağaç Dostu
|
Dal öğütme makinem olmadığı için, satırla küçülttüm dalları, arada iri kaçanlar olmuştur. Kesinlikle tavuk gübresi kimyasal olarak işlemi hızlandırdı. Önceden buhar çıkışı gözlemlemedim, ta ki tavuk gübresi (o da 2 kova) ekleyene kadar. Ben sadece elimdeki malzemeyi değerlendirme peşindeyim, yoksa bir traktör keçi gübresi 250 lira. Yüreklendirici sözleriniz için teşekkür ederim, yanlış giden birşey var mı diye ekledim resimleri. Ne de olsa ben yolun başındayım, ustalar fikirlerini yazarsa sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#699 |
Ağaçsever
|
Arkadaşlar merhaba
Bu sabah kompostu kontrol ettiğimde içindeki ısının iyice düştüğünü gördüm. Kompost kabı içinde çökme olduğu için hacmin yetersiz hale geldiğini düşündüm.İşlemin yarım kalacağını düşünerek kompostu boşaltım ve 180litre yeşil, 180 litre kahverengi karıştırarak tekrar doldurdum. Ben ve benim gibi kompost konusunda hiç tecrübesi olmayanlar için bir prosedür oluşturmak faydalı olacak diye düşünüyorum. Bu başlık altında prosedürden daha çok detaylarla ilgili yazışmalar olmakta. Bu detaylarında mutlaka gerekli olduğunu biliyorum fakat tecrübesi olmayanların süreci nasıl kontrol edecekleri konusundaki bilgiler bölük pörçük. Bunları toparlayıp bir prosedür oluşturarak benim gibi acemilerin yararlanmasına açmalıyız. Yardımda bulunacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#700 |
Ağaçsever
|
Arkadaşlar Yığına fermente edilmiş tavuk gübresi eklemek işlemi hızlandırırmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#701 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
|
Sn. Ggirgin elbette hızlandırır. Ayrıca kendi tecrübelerimden, EM spreylemek süreci oldukça hızlandırıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#702 |
Ağaçsever
|
Teşekkürler Acemi Çaylak Her ikisinide yapsam mahzuru olmaz herhalde? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#703 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
|
Aksine ikisini birden yapmak çok daha iyi olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#704 |
Ağaçsever
|
Teşekkürler Acemi Çaylak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#705 |
Ağaç Dostu
|
Çukur yöntemiyle kompost yapıyorum. Çeşitli kaynaklarda çürüme işlemini hızlandırmak için Isırgan otu (Urtica dioica), civanperçemi (Achillea millefolium) gibi otlar konulduğunu okumuştum. Bu bilgiden dolayı kompost çukuruna ısırgan eklerim. Fakat çukur yöntemi uzun süreli olduğu için test etmedim; dikkat etmedim. İlgilenen arkadaşların belki işine yarar. Düzenleyen üzüm : 26-03-2010 saat 20:49 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#707 | |
Ağaç Dostu
|
Sizin kompost çalışma yönteminiz soğuk kompost.
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=604691 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#708 | |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşım ggirgin'e ikaz gerekçem.
Alıntı:
Arkadaşım kompost oluşum süreci tamamlanmadan komposta yeni malzemelerin ilaveleri kompost içindeki malzemelerin oluşumlarında faklılıklar yaratacağından kompost tamamalama süreci sekteye uğruyarak homojen bir kompost eldesini etkiliyerek, sonuçta bazı malzemelerin olgunlaşması sağlandığı halde bazılarının da olugunlaşmadığı görülecektir. Kompostunuz tamamlanana kadar bu durumlar içinde hareket etme mecburiyeti vardır, elimizde birikmiş atıklarımız varsa onlar için ayrı bir kapta bu işi başlatmamız gerekene kadar biriktirmek durumundayız, çalışmaların kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#709 |
Ağaçsever
|
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz konuda Sayın Savaş'da ikaz etmişti. Fakat ben kasa içindeki kompostun seviyesi iyice aşağı düşüp (yarının altına) sıcaklıkta azalmaya başlayınca yine başa döndüğümü düşünerek malzeme ekledim. Şu an kasanın içine el sürülmeyecek kadar ısı var. Yapmam gereken şeyi bilmeyince böyle hatalı yollara sapacağım. Daha önce 758 no.lu mesajda anlatmaya çalıştığım bu. Sayın indomie gibi 3 günde bir boşaltıp karıştırmalıyım herhalde. Bizim gibi acemiler için el yordamıyla uğraşmak yerine bir akış şeması **** bir prosedür hazırlayıp başka acemi arkadaşlara yardımcı olmalıyız. Kompost ile ilgili yazı okumaktan helak oldum. Okuduğumu anlamaz hale geldim. Kompost sen nelere kadirsin!!! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#710 |
agaclar.net
|
Kompost işlemi sırasında yeşil malzeme su kaybettiği için hacmi önemli ölçüde azalır. Bu gayet normaldir. Isı düştü dediğinizde proses tamamlandı şeklinde algılamıştım. İşlem bittiğinde ısının düşmesi de normal. Fakat kompostlaşma tamamlanmadan ısı düşüyorsa bir terslik vardır. Bunun iki nedeni olabilir. Ya havalanması gerekir, ya da nem azalmıştır. Başlayıp epey ilerlemiş komposta mümkün mertebe yeni malzeme eklememeli. Eklenirse, süre uzamış olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#711 |
Ağaç Dostu
|
Sayın epsody, Sıcak kompost yönteminde ısırgan kullanılmaz mı diyorsunuz. (Ben mi yanlış anladım?) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#712 | |
Ağaç Dostu
|
Yanlış anlamaları düzeltmek adına.
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#713 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Proses sırasında hacimin azalacağını biliyordum fakat kasanın içindeki seviye yarıdan aşağı düşünce yığın miktarın yetersiz olacağını düşünerek yeniden malzeme ekledim. Prosesin başa döndüğünü, yaklaşık 8 9 gün kaybettiğimi biliyorum. Şuan 3. gün ve yığının içi el yakacak derecede sıcak. Kompost içinde elimi fazla tutamadığıma göre yaklaşık 50-55 derecelik (fabrika çalışma hayatından bir tecrübe) bir sıcaklık var. Bugün yığına yaklaşık 5 cm çapında 10 adet delik açtım ve buhar çıkışını seyrettim. Benim anladığım sıcaklık düşmeye başlarsa yığını boşaltarak havalandıracağım. Bu arada nemi kontrol edip gerekiyorsa biraz su **** EMA spreyleyeceğim. Ve böyle devam edeceğim. Doğru anlamışımdır umarım. Yardımlarınız için teşekkür ederim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#714 |
Ağaç Dostu
|
Benim balkonda yaptığım kompost çalışmasında, yığın hacmi olması gerektiği kadar büyük olmamıştı. Ancak yine de yanma olayı sonucu ısı yaklaşık 55-60 derceye ulaşmıştı. Her şeye rağmen, yığının içinde dürece giremeyen malzemeler kalabiliyor. Mesela, yumurta mukvvaları çok zor çözülüyor. Ağaç dal ve kabukları yine öyle. Ya da, eğer yığını hımıjen bir şekilde karıştıramıyorsanız, kenarlarda kalan ve kompostlaşma sürecine hiç girmeyen malzemeler mutlaka kalıyor. Bu nedenle, malzeme hacmi azaldığında yeni malzeme eklemekten ziyade, mevcut kompost yığınının iyice olgunlaşmasını beklemek daha iyi. Yığın tamamen yanıp soğuduktan sonra iş elemeye geliyor. Eleme sonrası yukarıda bahsettiğim ve sürece giremeyen malzemeleri yeni bir kompost yapımı çalışmasında kullanmak mümkün. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#715 |
Ağaçsever
|
Sayın Savaş İlgi ve bilgi için teşekkür ederim. Sanırım ben hacmin yetersiz olduğunu düşünerek hata yaptım. Benim kompost yığınımda 1cm.den büyük parça yok. Sanırım bu yüzden hepsi kompostlaşacak. Homojen olması için yığını ilk oluşturduğumda 3 kere aktararak karıştırdım. Daha sonra boşaltıp yeni malzeme eklediğimde de iyice karıştırdım. Benim problemim şu: Yığın şu an gayet sıcak, 10 tane 5cm. çapında delik oluşturdum ve bu deliklerden buhar çıkıyor. Ben bu şekilde bekleyecekmiyim veya yığını belli günlerde boşaltıp karıştırarak tekrar sandığa dolduracakmıyım. Sayın İndomie 3 günde bir yığını boşaltıp karıştırdığını söylediği için böyle düşündüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#716 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
|
Alıntı:
Sizlere ve diğer kompost yapmağa çalışan arkadaşlara başarılar diliyorum. Ve görüyorum ki çalışmalarınız gayet güzel gidiyor. Öncelikle belirtmek isterim ki; benim kompost tecrübemin geçmişi üç ay ile sınırlı. Başta Sayın Pakkaner ve Sayın MeyveliTepe'nin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmaya çalışıyorum. Şu kısacık zaman zarfında edindiğim tecrübelerimi aşağda sıralıyorum. Her türlü eleştiriye açığım. 1. Kompostta Yeşil ve kahverengi malzemeleri kat kat değil de, iyice karıştırarak kompost yapılacak kabın içine doldurmak süreci hızlandırdığı gibi daha iyi bir kompost oluşumunu sağlıyor. 2. Hemen her yerde kompost oluşumuna yeni malzeme eklenmemesi tavsiye edliyor. Evet eklenmemesi gerekiyor, eklenirse ne olur? Bence de Sayın MeyveliTepenin belirttiği gibi sadece kompostlaşma süreci uzatılmış olur. Bu sebeple ilk kompostum 45 günde oluşmuştu. Yeni malzeme eklemediğim ikinci kompostum ise 25 günde oluşmak üzere. 3. Kompostun haftada bir aktarılması tavsiye ediliyor. Normal bir karışımda elbette bu doğrudur. Ancak benim gibi Yeşil/Kahverengi ayarını tam yapamamış olanlar ve Yeşil oranını fazla kaçırıp aşırı kızışmaya sebep olanların, kızışmayı önleyene kadar 3-4 günde bir havalandırma yapmalarında fayda görüyorum. Aksi takdirde çürüme ve kokuşma başlayacaktır. Ben ikinci kompostumda yeteri kadar talaş (Kahverengi) temin edemediğim ve oluşuma aşırı miktarda biçilmiş çim kattığım için oluşumun üçüncü gününde aşırı ısı tesbit etmiş ve kompostu boşaltarak hem havalandırmış hem de talaş ilave etmiştim. Yeşiller birbirine yapışmış vaziyette idiler ve kokuşma başlamak üzere idi. İkinci kompostumun takvimi şöyle: 3 Mart Çarşamba, sebze atıklarının pazar yerinden toplanması, 4 Mart Perşembe, sebze atıklarının çim biçme makinesi ile parçalanması, 5 Mart Cuma, Yeşil/Kahverengi karışımının yapılarak kompost kasasına doldurulması 8 Mart Pazartesi, aşırı ısınan kompostun boşaltılıp havalandırılarak talaş ilave edildikten sonra tekrar kasaya doldurulması 11 Mart Perşembe, kompostun boşaltılıp havalandırıldıktan sonra tekrar kasaya doldurulması 15 Mart Pazartesi, Kompostun boşaltılıp havalandırıldıktan sonra tekrar kasaya doldurulması 22 Mart Pazartesi, Kompostun boşaltılıp havalandırıldıktan sonra tekrar kasaya doldurulması Kısmetse son olarak 30 Mart Salı günü, yani 25 gün sonra kompost oluşumu tamamlanmış olacak. Resimlerini yükleyeceğim. Şimdiden iddia ediyorum, havaların ısınmasıyla birlikte kahve telvesi gibi bir kompost oluşmuş olacak. İddialı konuşmamdan dolayı herkesten özür diliyorum, ama nedense buna ihtiyaç duydum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#717 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-09-2009
|
Sayin Indomie Kompost yapimi ile ilgili calismalariniz ve basarilariniz icin sizi ve arkadaslarin tumunu tebrik ediyorum. Her evin bahcesinde ya da balkonununda tum organik atiklarimizin kompost yapildigi gunlerin en kisa surede gelmesini diliyorum. Sezon itabari ile cimler kisa araliklarla bicilecegi ve kompostun temel malzemelerinden olacagi icin partide kullanimi ile ilgili iki kucuk onerim olacak.. 1. Bicilen cimleri komposta ilave etmeden bir iki gun serip bekletmek, boylece nem oranini biraz dusurmek (birbirine yapismasi da engellenmis oluyor) 2. Bilye buyuklugunde kagittan kucuk topcuklar yaparak komposta ilave edeceginiz cimleri iyice harmanlamak. Mumkunse islem gormemis kagittan – kese kagidi gibi, bulamadigimda siyah beyaz gazete kullaniyorum.. Boylece cimlerin birbirine yapismasi ve havasiz kalmasini onlemis oluruz,. (Genelde cocuklar icin topcuklari hazirlamak eglenceli oluyor hem de ailenin ortak projesi haline geliyor) Eminim ki yakinda mis gibi toprak kokusunu kompostunuzdan almaya baslayacaksiniz.. Calismalarinizda basarilar dilerim. Saygilarimla Ozlem |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#718 |
Ağaçsever
|
Sayın İndomie Sizin anlatımınızın benim için daha açıklayıcı olduğunu yazmıştım hatırlarsanız. Aceminin halinden acemi anlıyor. Son mesajınızdan sonra kompost yapma artık benim içinde oldukça netleşti. Yardım etmeye çalışan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#719 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#720 |
Ağaç Dostu
|
Ben şöyle bir şey yapmıştım. Yeşil malzemeleri kıyma makinesinden geçirerek iyice doğradım. Kahverengi malzemeler ise zaten taşal, ağaş kabuğu vs iyice ufaktı. Bu şekilde hazırladığım malzemeleri katmanlar halinde koydum ve arada, sulandırılmış ekmek mayası da serptim. Bu şekilde kompost çok hızlı kızışmaya başladı. katmanlar halinde koyduğum için bir iki gün sonra yığını kabın içinde iken bir demir çubukla karıştırdım. Her ne kadar mekanım dar, kabım küçük de olsa, güzel bir kompost elde ettim. Ama çim konusunda söylenenler çok doğru. Çim, iyi bir aktivatör, ama aynı zamanda bir birine yapışma ve o şekilde aylarca kalma özelliği de mevcut. Acayip bir madde. Bu nedenle, taze çimi, çok değil az bir miktar talaşla iyice harmanlarsanız, mümkün değil yapışmaz ve kompost yığınını çok sağlıklı bir şekilde eklenebilir. Talaş yığında en geç çözünen malzemelerden olduğu için, çimle karıştırıldığında kompostlaşması da hızlanmış oluyor. Denedim, başardım. Sevgilerimle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|