![]() |
|
![]() |
#991 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Sizi takip etmenin en önemli sebebi; yaptınız kompostun solucanlarım için çok iyi besin olacağının düşüncesi... Onlar için kompost yapıyorum ama... ![]() sonuçlarını görürsem... ![]() onlara güzel ziyafet cekebilirim, denediğiniz kompost ile... ![]() Ne demişler; arabın derdi kırmızı papuçmuş... ![]() Kolaylıklar ve başarılar diliyorum... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#992 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-05-2012
|
Sevgili dostlar, yukarıda ayrıntılarını verdiğim kompost karışımımı (20 kg kadar talaş, 9-10 kg kadar sebze, meyve, çay artığı, yumurta kabuğu vs. 60 kg. kadar dut süprüntüsü, 20 kg kadar, perlit karışımlı torf) alt üst etmek istediğimde, talaşların at dışkısı görüntüsünde olduğunu ve diğer malzemenin ise içi çivit mavisi, dışı siyahımsı koca koca topaklanmalar oluşturduğunu gördüm. Evet, düpedüz ÇİVİT MAVİSİ! Bu mavi topaklar ne anlama geliyor? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#993 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2011
|
Alıntı:
Düzenleyen hevesli meraklı : 23-08-2012 saat 18:10 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#994 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
|
Alıntı:
1 - Karışımda yeşil ( N ) oranı çok fazla görünüyor. Dolayısıyla eşit miktarlarda karışmamış görünüyor. 2 - Eğer koku da varsa, Yeterli oksijen alamamış demektir. Ya da çok fazla sıvı vardır. Malzemeyi yayıp biraz bekletirseniz hem oksijen almasını sağlamış hem de fazla sıvıyı buharlaştırmış olursunuz. 3 - Kompost başlatıcı olarak gübre ya da bahçe toprağı kullanmadıysanız, bir başlatıcı kullanın, ve kahverengi malzemeyi çoğaltarak, hava alabilecek bir kompost kabında NEM / OKSİJEN dengesini kontrol ederek prosesi tekrar başlatın derim. 4 - Emin olmamakla beraber, Köpek dışkısı içindeki bakteriler baskın çıkmaya çalışıyor da olabilir. Benim aklıma gelenler bunlar. Umarım, daha tecrübeli üyelerimiz mesajınızı görür ve net çözüm önerileri verirler. Kolaylıklar dilerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#995 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-05-2012
|
ben evde cama koyduğum 5 lt lik yağ tenekesini boylamasına yardım vede içine şimdi ev atıklarını atıyorum vede güneşte bu atıklar kuruyor bu sayede böceklenmeyi engelliyorum diyorum acaba bu şekilde toprağa koyduğumda tekrardan böceklenirmi sizce bu işlem doğru olurmu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#996 |
Ağaç Dostu
|
Bizim torbadaki karışımlar gece bile ateş gibi sıcacık. Akşam bidonumuz gelecek ve ona aktaracağız bir kısmını, çünkü 4 poşetin hepsi birlikte sığamayacak sanıyoruz. Akşam fotoğraflar gelecek ![]() Düzenleyen hevesli meraklı : 23-08-2012 saat 18:09 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#997 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-07-2012
|
Acemi Bahçevan ve Kompost Faciası!
Geçtiğimiz mart ayında Bahçem olmadığından bu saksılarda biber, salatalık, fasulye ve patlıcan yetiştirmeye karar verip yukarda saydıklarımın tohumlarından aldım. 20 lt lik torf aldım. Saksılar edindim ve çok keyifli bir şekilde her tohum paketinin yarısını toprağa boca ettim. ![]() Oysa ben sadece hobi olsun diye yapıcaktım bu işi... Dedemi arayıp panikle olanları anlattım. Bana sakin bir ifade ile "fazlalarını kopar at!" dedi. Telefonu kapatıp fidelerin başına döndüğümde kıyamadım. Zaten minik bardaklara ekmiştim. Konu komşu, bakkal, kasap heryere ver ver bitmediği gibi yenileri de çıkıyordu. Mart ve Nisan ayları fide dağıtmak, şaşırtmak, eşime her iş dönüşü toprak almasını söylemekle geçti. İşleri yoluna koyup, keyiflenirken kompost işine merak saldım. Hazırlık aşaması güzeldi fakat, sineklerle başedemeyince eşim herşeyi atmazsam ![]() ![]() İşte bu yandığımın resmiydi... bitkilerimi kabediyorum. Hala okadar çoklar ki topraklarını değiştirmek delilik olur. Bilgi eksikliği ve gereksiz kararlılık işini abarttım kabul ediyorum. Bu durumdan bitkilerimi nasıl kurtaracağım hakkında bana kim yardımcı olmak ister ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#998 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Bitkilerinizi değil kendinizi hasıl kurtarırım diye plan yapmalısınız... ![]() Aramıza hoş geldiniz... Sizi şöle alalım lütfen... ![]() http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...niyor/8436.htm sonra da şöle... ![]() http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...niyor/2595.htm burayı biliyorsunuz zaten...? ![]() Kompost - agaclar.net saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#999 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-07-2012
|
Teşekkürler...
Alıntı:
inceleyip geri döneceğim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1000 | |
/
Giriş Tarihi: 06-06-2007
|
Alıntı:
4 adet jumbo boy çöp poşetini bidona aktaracaktınız ve fotoğraflarını bizimle paylaşacaktınız ne oldu acaba.? Bir sorun yoktur umarım. Çalışma sonuçlarınızı merakla bekliyoruz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1001 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() 22 temmuzda jumbo boy çöp poşetlerimizin ancak üçünü kompost bidonuna aktarabildik , 4. yü öyle bıraktık. Resimleri çektik ama şu ana kadar sizlere sunma fırsatmız olamadı. Kızım fırsat bulduğunda onları ekleyecek, ben yapamıyorum ![]() Bidondan şimdiye kadar kötü koku gelmedi. Resimlerde göreceğiniz üzere sistem, kompost malzemesini karıştırmaya çok uygun, oğlum bu işi ben yokken vazife edinmiş ![]() Dün açıp bir baktım, talaş tozu nedeniyle sanki talaş kokuyor gibi geldi. Bahsedildiği üzere rengi siyah değil koyu kahve idi. Çuvallar dolusu sebze ve meyveden eser kalmamıştı, ama küçültemediğimiz ağaç kabuklarından bazı parçalar göze çarpıyordu. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1002 |
Ağaç Dostu
|
Birde talaş tozları sanki hiç kaybolmamış gibiydiler. Alırken hangi ağacın talaşı olduğunu sormadığımız aklıma geldi. Kızım çam olabilir diye düşünüyor. Hortumun sprey ucu ile biraz ıslattık kompostu, ağzını kapatıp bidonu 10-12 kere çevirip ıslaklığın elden geldiğince dağılmasını sağladık. Sıcaklık azalmıştı ama karıştırınca sanki tekrar ısınma başlad.ı Kokuşmanın olmadığı, yeşil kısmın iyice parçalandığı, kahverengi kısım olarak kullandığımız karton kutu parçaçıklarının da görünmediğini dikkate alınca sanki ana-kız biz bu işi başardık gibi geliyor bana ![]() ![]() Bundan sonrası için aklımda bazı sorular vardı ama kızım resimleri yükleyince sormak alacağımız cevapların daha net olmasını sağlar diye düşünüyorum ![]() Düzenleyen hevesli meraklı : 16-08-2012 saat 22:51 Neden: unutulmuş bilgi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1003 |
/
|
Sürekli karıştırılmamasını sağlık veriyordu arkadaşlar. Bunu da dikkate almalısınız. Başarılar. Fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1004 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Bu sabah çiçekleri sularken baktım bidonda yine sıcaklık vardı. Sitede bir yerde okumuştum, karıştırdığımızda eğer tekrar ısınma olursa bu kompostun tamamlanmadığı anlamına geliyor diye hatırlıyorum. Beni en çok mutlu eden koku ve sinek olmaması. Çünkü, biz kompostu terasımızda yapıyoruz. Yan komşumuzla aramız açılsın istemem ![]() Aslında bende sizler gibi resimleri sabırsızlıkla bekliyorum. Diğer üyelerin resimlerini görmek çok hoşuma gidiyordu. Benimkiler nasıl değerlendirilecek, neyi doğru neyi yanlış yapmışız öğrenmek istiyorum. Yeri burası değil sanırım ama, benimde bilmediğim şeyi bozarım düşüncesiyle ellememek gibi bir korkum var ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1005 |
/
|
Evet ısınma bitmiş ve tüm eklenenler kahverengi topraksı bir yapıya kavuşmuşsa kompost olmuş demektir. Oluşan kompostu terasta kuracağınız bir elek sistemi ile elemenizi sağlık veririm. Ayrışmamış parçacıkları bir sonraki parti kompost üretiminde kullanabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1006 |
Ağaç Dostu
|
22.07.2012 de bidonumuz geldi. Resimlerde de gördüğünüz gibi bidonumuz harika oldu. Bidonu, bizim şantiyemizde yaptırdım; içinden yatay geçen boruyu bidona sabitlemişler ve onunda içinden daha küçük çaplı bir galvaniz boru geçirmişler ki ağırlıkla bidonun kenarlari ezilip büzülmesin diye. Alt kısmına pprc vana koymuşlar. Ortasından da havalandırma delikleri açılmış olan 100 luk pvc boruyu geçirmişler. Tabi burda biraz montaj hatası olmuş, denk gelmemiş. PVC borunun ortasında bayağı büyük bir boşluk vardı, oraya bir tür plastik deterjan naylonu ve silikon yardımıyla kapattık, bir çeşit yama yaptık. Havalandırma borusunu bidona alttan depo rakoru ile birleştirmişler ama sızdırıyordu. Bizde etrafını silikonla kapatmaya çalıştık. Bu sızıntının bidonun o yüzeyinin düz olmamasından kaynaklandığını anladık. Düzenleyen hevesli meraklı : 23-08-2012 saat 18:07 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1007 |
Ağaç Dostu
|
Bidonumuza 4 jumbo çöp torbasının sadece 3 tanesini boşaltabildik ancak aldı. Bu resimlerdeki karışım tam bir hafta poşetlerde bekledikten sonra bidona geçti. Resimlerde öbek öbek gördüğünüz talaşlar torbaların altına serptiğimiz talaşlardır. Bidona aktarırken arasına gübre serpiştirdik ve hafifçe suladık. Son fotoğraftaki şey ise bir üzüm tanesi. Kapağını kapadık ve karıştırdık. Şu tarih itibari ile tam 4 hafta oldu ama sanırım bizim kompost annemin düşündüğü gibi tam olmamış içinde hala talaş tozları belli oluyor ve kokusu hiçde toprak gibi değil, rengi de kahverengi, şimdiye kadar hiç kötü koku gelmedi ama bugün açtığımızda ıslak talaş kokusu gibi kokuyordu, tipi de toprak gibi değil ama çoğu şey erimiş neredeyse hiç birşey kalmamış. Ben bir tane patlıcan sapı buldum ama ![]() Kışa kadar olur umarım. (annem kışa!!!!!! kadar mı???!!!!!! dedi şuan yanımda ) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1008 |
Ağaç Dostu
|
Tarih 17 ağustos 2012 itibari ile şimdi çektiğimiz fotoğraflar aşağıda... Sizce durumumuz çok mu vahim??? ![]() ![]() ![]() Bir bidon ıslak talaş mı !!!, yoksa kompost öncesi karışım mı? Düzenleyen hevesli meraklı : 23-08-2012 saat 18:04 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1009 |
Ağaç Dostu
|
Bir, 5 adet fotoğraf daha. Annem dikte ettiriyor; 2, 3 ve 4. fotoğraflara bakınca biz bu işi başardık gibi düşünsekte, son fotoğrafta ki bozulması bitmemiş bir üzüm tanesi işlerin henüz bitmediğini söylüyor. (annem şuraya devam et diyerek ekrana dokundu evet evet tam annem yazdığım yere dokundu) Umarız hayak kırıklığımız çok büyük olmayacaktır(annem "u" büyük diye ihtarı çekti ama, ben özellikle büyük yazmayacağım ![]() ![]() Düzenleyen hevesli meraklı : 23-08-2012 saat 18:03 Neden: smilies ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1010 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Alıntı:
Merhaba efendim, Ailecek girdiğiniz işte siz düşen görev; ''Kış değil, bahar da bir ihtimal, hem de ağırlıklı bir ihtimal''. Demeye şimdiden başlamaktır bence ![]() Kolaylıklar dilerim. Sağlıkla kalın inşallah. Saygılarımla lütfen. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1011 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Neden ama, nerede yanlış yaptık? Düzenleyen hevesli meraklı : 23-08-2012 saat 18:00 Neden: İmla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1012 | |
/
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1013 |
/
|
Bu sayfa yine teklemeye başlamış. Nerede bizim kompostçular.?? Foto ve yazı bekliyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1014 |
Ağaç Dostu
|
Burdayız ben ve annem. Ama kompostumuz siyah toprak gibi görünmemek için resmen direniyor. Yeşil malzeme doğrayıp komposta ekledik önemli bir gelişme olduğunda zaten yazacağız. kısmet artık bizde merakla beklemedeyiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1015 |
/
|
Yapılmakta olan komposta ilave malzeme eklemek pek pozitif yarar sağlamıyor diyordu deneyimli üretici arkadaşlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1016 |
Ağaç Dostu
|
![]() Evet okuduk onu amma velakin ben kahverengi malzemenin çok olduğuna karar verdim ![]() ![]() Ve önceki mesajların birinde bu durumda diğerinden ekleme yapılması gerektiğini okumuştum bizde ekledik. Yeşilleri eklediğimizde fotoğraf çekmedik çünkü ben evde değildim. aşağıdaki fotoğraf yeşilleri eklemeden önce yumurta tozu eklediğimiz ana ait bir kaç gün öncesine yani yeşil malzeme eklediğimiz günden. Sanırım bizim talaşlar kolay dönüşen bir bir çeşitten değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1017 |
Ağaçsever
|
hevesli meraklı siz birde solucan alsanız o kompostu çok güzel tüketirler sanırım öyle değilmi acaba |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1018 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
annem solucanlara pek sıcak bakmıyor ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1019 |
Ağaçsever
|
ben de yapıyomda foto makinesi yok o yüzden çekemiyorum ama şunu söyliyeyim ben kendi kompostumda arada fazla üztü nemli veya sinek olacak gibiyse medefe talaşı var onlardan serpme usülü atıyorum fazla atınca top gibi oluyor vede hiç bir faydası olmuyor çok minik olduğundan dolayıda uzun vadede tamamiyle gübreleşiceğini tahmin ediyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1020 |
/
|
MDF talaşı kullanılması sağlık verilmiyor. Çünkü MDF üretiminde kimyasal yapıştırıcılar kullanılıyor. Bu ürünler talaş ile beraber kompost malzemeleri arasına nüfus etmekte. Kimyasal ürünlerin toprakta çözülmesinin nedenli zor olduğunu kabul edersiniz. Yapanların yazdıklarından yola çıkınca KAVAK Talaşı kullanmanızı öneririm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|