![]() |
|
![]() |
#1051 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-10-2012
|
Geçen sefer bidona koyamadığımız bir jumbo boy kompost adayımız vardı. Artan sebze torbasındakileri de ufaltarak (artık ellerim ağrıdığı için pekte ufaltamadım sanırım)bu aday ile buluşturdum. Yeni bir jumbo çöp torbasını delikler açarak hazırladım. Yeni aldığım gürgen talaşı koyarak, biraz yeni sebzelerden, biraz eski adaydan ekledim. Eskisindeki talaş, çam talaşıydı. Onun oranını azaltmaktı amacım. 1 ve 2. fotolar temmuzda bidona sığmayan aday kompost ![]() 3 ve 4. fotolar bugün yeni hazırladığım jumbo boy çöp poşetinde ki ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1052 |
Ağaç Dostu
|
4 koca torba sebzeyi buz gibi havada, ev bıçağı ile küçültmek çok sevilecek bir iş olmadı ama yazın sebze ve bitkilerimin nasıl verimli olacağını düşündükçe bir hırs ve şevk geldi ki sormayın ![]() ![]() Bu arada terası gören çevre evlerden bakıpta ne yaptığımı merak edenlerin olması da başka bir eğlenceydi. Başımda bere, ayağımda bahçe çizmesi, sırtımda kolsuz bir yelekle -3 derecede bir o yana bir bu yana gidip gelmelerimi, arada bidonu çevirip durmamı büyük bir merakla izlediler ![]() İlk kompostumuzda bol çeşit vardı: domates, biber, patlıcan. Yoo, bu Barış Manço'nun şarkısı değil dostlar, benim kompost malzemelerim. Hıyar, marul, kayısı, şeftali, üzüm, kavun..... Bu sefer ise beyaz lahana, kereviz ve maydonoz çoğunluktaydı... Düzenleyen Pusarık : 21-12-2012 saat 10:33 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1053 |
Ağaç Dostu
|
Bunları kompost olmadan yetiştirdim. Acaba önümüzde ki sezon bunlardan güzel mi olacaklar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1054 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-05-2010
|
Kesinlikle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1055 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-08-2008
|
Sayın pusarık bidonun ortasındaki ve altında gördüğümüz borular havalandırmak amaçlı mı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1056 |
/
Giriş Tarihi: 06-06-2007
|
Ben yanıt vereyim TezzMeretk'lik yapıp. ![]() Evet. Kompostun havalanmasını sağlıyorlar. Dikey ve yatay borular ile. Belli noktaları da delinmişti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1057 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Alıntı:
Evin balkonunda yaptığım için etrafı kirletmemem önemliydi. Dolayısı ile pipetlerin uçlarını da yukarı kıvırdım ki kabı salladığımda parçalar kolay kolay dökülmesin diye. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1058 | |
Ağaç Dostu
|
Borular
Alıntı:
![]() Gerçi Sayın Murat öz cevaplamış ama(çok teşekkür ederim) ben ekleyim cevabımı. Bidonun içinde olan beyaz pimaş boru havalandırma sağlamak için. Üstünde matkapla delikler açıldı şantiyede. Borunun alt ucu, bidonun zeminine ismini unuttuğum bir şeyle yapıştırıldı. (Temmuz 2012 de ki, hevesli meraklı nikle yazılan mesajlarımızda kızım anlatmıştı) Borunun üst ucu, bidonun tepesine değmiyecek uzunlukta oluyor. Bir kutu kapağını telle bağladık bu uca, bidonu çevirirken içindekiler dökülmesin diye. Pimaş borunun içinden geçen gri metal küçük boru ise havalandırma için değil. Bidonun düzenekte döndürülmesi için bir aksam. Sayın Murat Öz, ilk yaptığımız türlü kompostumuzun(yeşil kısmın çoğu sebze olduğundan adını böyle koyduk) sonucunu bekliyordunuz ![]() ![]() Not: Bu başlığın 33. sayfasında ki 979 nolu mesajdan itibaren bakabilirsiniz Düzenleyen Pusarık : 21-12-2012 saat 10:58 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1059 |
/
|
Teşekkürler. Ankara'da olsam gelir alırdım yeni biber tohumlarım için ama İzmir'deyim. Astarı yüzünden pahalıya gelmesine gönlüm razı olmaz. Zaten Kipa'da 3-30 paraya kaliteli torf bulup stok yapmıştım 20 lt. Önümüzde ki haftalarda - Tohum Takas Etkinliğini atlatalım hele - tohum dikimine başlayacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1060 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Murat Öz size bir şey sormak istiyorum ben hazır satılan kompost kutularından almıştım. Bu sene ilk kez kompost yapacağım, kabın hacmi 300 litrelik sanırım çok doldurdum 2 poşet çim ve bir o kadarda yaprak döktüm. Bu kap bauhausda da satılıyor. Bir ara çok kötü kokuyordu sanırım havasızlıktan dolayı şimdi bu koku yok ama yeşil materyal hemen yandı ve bitti. Sizce üre atmalı mıyım yaprakları yakmak için çünkü Mine hanım yaprakları ya makinayla ufaltma mı ya da üre atıp ancak öyle gübre yapabileceğimi söylemişti forumda. Sayın Pusarık sizinde fikirlerinizi almak isterim açıkçası. Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1061 |
/
|
Hiç kompost yapmadım. Tüm bilgilerim teorik. (hoş balkonumda 1 lt.lik denemem var ya) 2 poşet çim kuru çim mi yeni kesilmiş çim mi.? Aynı şekilde yaprakların durumu? Yeşil - Kuru .? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1062 |
Ağaç Dostu
|
Yeni kesilmiş çimdi Murat bey ve yapraklarda kuruydu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1063 |
/
|
Kuru yaprak sayısı az gelmiş. Çürüme sebebi ile koku oluşmuş olmalı. Üre atmanız bu zaman dilimi içinde ( çürüme ve oluşma başlamış ) pek faydalı olacak değildir kanımca. Yapanlar daha iyi yanıt vereceklerdir ama teorik bilgilere göre Üre ilk aşamada konuyordu. Mine hanımın yazdığı gibi küçültülüp ufaltılmış materyalleri üre ile karıştırmak gerekiyor ama en başta. Sonradan katılacak ürenin ne kadar faydalı olacağını bilemem. Siz deneyin sonuçları bizimle paylaşın. Bilgilerimiz artas sayenizde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1064 |
Ağaç Dostu
|
Saolun Murat bey aslında yeşil ve kuru katmanlarını kuru yeşil diye başlatsaydım ve yeşille bitirseydim daha iyi olacaktı birde kaba 2 kaplık malzeme doldurarak hata yaptım. Havalandırmak için de compost aerator google dan aratırsanız görürsünüz özel havalandırma demirlerinden yaptırdım ama kabımı kırdı çelikten olunca şimdi Amerika'dan bir tane getirtmeyi düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1065 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Evet siz şimdi kompost yaptınız. Kompost gübre değilidir. Komposu zenginleştirmek daha doğrusu gübre haline getirmek için en kolay yol; içine üre ya da şeker gübresi (amonyum sülfat) atılmasıdır. Bu kompostunuzu azot olarak zenginleştirecektir. Kompost kabına _ister yeni ister eski malzeme olsun_ 300 lt. 3 kg üre ya da üre ya da şeker gübresi atmalısınız. Kompostunuz ıslak olmalı. Kuru ise gübre ile beraber su püskürtülmeli... Attığınız gübre su ile erimeli. Üzeri kapatılmalı... Yanma 60-65 dereceği geçmemeli. Bu derecedeler üzerine tekrar su atılmalı. Kompost soğutulmalı. Bu sıcaklıkta kompost içindeki yabancı ot tohumlarının çoğu ölür. Tekrar kapatılmalı... İkinci yanma daha az olacaktır... Sıcaklık yüksek seyrederse tekrar soğutulur. Buradaki amaç gübre içindeki besin maddelerini komposta hapsetmektir... 4-5 ay bu şekilde bekletilmeli. Hatta bir yıl olursa daha iyi. Toprağa karıştırılır. Erken atarsınız yanma toprak da devam eder ve bitkinizin köklerini yakarsınız... Buna 'serin gübre' denir... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1066 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1067 |
Ağaç Dostu
|
Halil bey haklısınız kompost gübre değildir. Amacım funda toprağı elde etmek. Geçen sene ağaçlandırma yaptığım ormanımda 1 metre derinliğinde bir çukur kazdım 1 kat yaprak 1 kat toprak şeklinde bu işlemi 5 kez daha yaptım toplamda 6 kat oldu ama hata yapmışım hiç hava almadığından çürüme olmamıştı. Bunun üzerine bu yaprakları nasıl hızlı çürütürüm diye Mine hanıma sordum. Kendisi de bana bunu söyledi m3 600 gr üre ya da şeker gübresi atmamı söylemişti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1068 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Daha doğrusu üre için birşey okuduysam da unuttum(yaşımız epey yol aldığı için sanırım). Bizim kompost maceramız 33. sayfadan itibaren kayıtlı, arzu ederseniz takip edin bakın. Orda aklınıza takılan olursa izah etmeye çalışırım, ustalardan öğrendiğimiz kadarıyla. Yanlış bildiğimiz, yaptığımız varsa bu arada onu da düzeltiriz. Bizim kompostu temmuzda yaptık, tek seferde tüm malzemeyi ufaltarak, talaş, gübre ve toprakla karıştırarak koyduk bidona. Hava yazın çok sıcak olduğu için, arada sprayleme şeklinde ıslatarak nem sağladık. Önceleri bidonu, malzeme karışsın diye 2-3 günde bir çevirdik. Sonra galiba eylül başıydı, bayağı seyrek karıştırdık uyarı üzerine. Altı mermer, üstü yaz güneşi olmasına rağmen hiç kokmadı. Teras yan komşumuzdan hiç şikayet almadık yani, bu da kompostta sorun olmadığını bize düşündürdü. Bu kompostun yapımında ki tek acemiliğimiz, talaş ve kabuk alırken ne ağacı olduğu sormadık. Daha sonra kompost oluşmaya başladığında talaş ve kabukların belirgin olması bizi rahatsız etti, böylece bunların çam ağacının talaşı ve kabukları olduğunu öğrendik. Geçen hafta hazırlayıp başlattığım kompostta ise gürgen talaşı kullandım. İlk yapılanı eledikten sonra kalan kaba kısmı, terasta ki 8 ağacımın altına malç olarak kullandım. Son olarak diyeceğim, nerde okudum hatırlıyamıyorum, muz kabuğu ve un haline getirilmiş yumurta kabuklarının, komposta katılacak iyi malzeme olduklarıydı. Nacizane bilgi ve tecrübelerimiz bunlar, işinize yaraması dileğiyle, kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1069 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın Halil Bey, 15.07.2012 tarihli mesajınızda ki temenninizi unutmadık. Sizin solucanlar için, bize kolaylıklar ![]() ![]() ![]() Solucanlarınızın akşam yemeği hazır, talebiniz olduğu takdirde ikram edebiliriz ![]() Saygılar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1070 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz kompostu serin gübre yapıyorsunuz. Onun için üstünü kapatıyorsunuz. Sıcaklık yükseldiğinde su ile soğutuyorsunuz. Tekrar yükselirse _ elinizi komposta soktuğunuzda yakacak kadar ise_ yine su ile soğutuyorsunuz..Üzerini kapatıyorsunuz. Yani gübrenin tüm besinlerini komposta hapsediyorsunuz. Bu serin gübre... Bu ve benzer uygulamalar YAYÇEP in eğitimlerinde veriliyor... Sıcak kompostda yapılırken mutlaka orta bir yerde ya da yanlarda sıcaklığı atacak delik bırakılır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1071 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1072 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
yumurta kabukları fırında biraz kızartılır. Un ufak edilir. Üzerine gömecek kadar sirke dökülür. Yumurta kabukları yumuşatıncaya kadar bekletilir. Yumurta kabuğundaki kalsiyumun hepsi sirkeye geçer... Diyelim ki bir çay bardağı oldu... 5 lt. suya karıştırılır ve bu karışım olgunlaşmış komposta katılır. Kompost kalsiyumca zengin olur... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1073 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gecen yağmurlarda rüzgar güçlüydü ve iki solucan kabının _20 şer kg_ içine su dolmuş. Fark etmemişim. Oradaki solucanlarımı kaybettim. (burada geçmiş olsun denmiyecek...) Onlar için güzel kompost hazırlayıp veriyorum. Toprak üzerinde ve açık alanda... ... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1074 |
Ağaç Dostu
|
Nar kabuğu da attım kompost kabının içine umarım yanlış olmamıştır ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1075 |
/
|
Yapılmış kompost ve Üre. Hımm yeni yeni bilgiler. Ama olması gerek bahçeli evler. ![]() Düzenleyen Murat Öz : 20-12-2012 saat 17:01 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1076 |
Ağaç Dostu
|
Ben ekşi narın suyunu çıkarmış, posasını atmıştım komposta... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1077 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba arkadaşlar, Bu sabah 2 mesajımda ki resimlerin görülmediğini farkettim, dün nasıldı bilemiyorum. İşyerinde ki farklı pc lerden(7 ayrı pc den) girdim göremedim, kızımın nikiyle baktım göremedim. Mesajlar resimlerin açıklaması olduğu için şu an anlamsız bir görünümdeler. 1035 ve 1036 no lu mesajlara bakarak resim var mı, yok mu bildirir misiniz? Eğer sizlerde göremiyorsanız, yöneticilerden ilgilenmelerini rica ederim. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1078 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1058237-post1035.htm http://www.agaclar.net/forum/1058237-post1035.htm |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1079 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Halil Bey, mesaj var ama resimler yok |
|
![]() |