View Single Post
Eski 19-12-2012, 18:19   #1065
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seaa Mesajı Göster
Sayın Murat Öz size bir şey sormak istiyorum ben hazır satılan kompost kutularından almıştım. Bu sene ilk kez kompost yapacağım, kabın hacmi 300 litrelik sanırım çok doldurdum 2 poşet çim ve bir o kadarda yaprak döktüm. Bu kap bauhausda da satılıyor. Bir ara çok kötü kokuyordu sanırım havasızlıktan dolayı şimdi bu koku yok ama yeşil materyal hemen yandı ve bitti. Sizce üre atmalı mıyım yaprakları yakmak için çünkü Mine hanım yaprakları ya makinayla ufaltma mı ya da üre atıp ancak öyle gübre yapabileceğimi söylemişti forumda.

Sayın Pusarık sizinde fikirlerinizi almak isterim açıkçası. Şimdiden teşekkürler.
Sevgili seaa;

Evet siz şimdi kompost yaptınız. Kompost gübre değilidir. Komposu zenginleştirmek daha doğrusu gübre haline getirmek için en kolay yol;

içine üre ya da şeker gübresi (amonyum sülfat) atılmasıdır. Bu kompostunuzu azot olarak zenginleştirecektir.

Kompost kabına _ister yeni ister eski malzeme olsun_ 300 lt. 3 kg üre ya da üre ya da şeker gübresi atmalısınız.

Kompostunuz ıslak olmalı. Kuru ise gübre ile beraber su püskürtülmeli...

Attığınız gübre su ile erimeli.

Üzeri kapatılmalı...

Yanma 60-65 dereceği geçmemeli. Bu derecedeler üzerine tekrar su atılmalı. Kompost soğutulmalı. Bu sıcaklıkta kompost içindeki yabancı ot tohumlarının çoğu ölür.

Tekrar kapatılmalı...

İkinci yanma daha az olacaktır...

Sıcaklık yüksek seyrederse tekrar soğutulur.

Buradaki amaç gübre içindeki besin maddelerini komposta hapsetmektir...

4-5 ay bu şekilde bekletilmeli. Hatta bir yıl olursa daha iyi. Toprağa karıştırılır.

Erken atarsınız yanma toprak da devam eder ve bitkinizin köklerini yakarsınız...

Buna 'serin gübre' denir...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön