Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seaa
........................
Sayın Pusarık sizinde fikirlerinizi almak isterim açıkçası. Şimdiden teşekkürler.
|
İyi akşamlar Sayın seaa, üre konusunda bizim yaptığımız bir çalışma olmadı.
Daha doğrusu üre için birşey okuduysam da unuttum(yaşımız epey yol aldığı için sanırım).
Bizim kompost maceramız 33. sayfadan itibaren kayıtlı, arzu ederseniz takip edin bakın. Orda aklınıza takılan olursa izah etmeye çalışırım, ustalardan öğrendiğimiz kadarıyla. Yanlış bildiğimiz, yaptığımız varsa bu arada onu da düzeltiriz.
Bizim kompostu temmuzda yaptık, tek seferde tüm malzemeyi ufaltarak, talaş, gübre ve toprakla karıştırarak koyduk bidona. Hava yazın çok sıcak olduğu için, arada sprayleme şeklinde ıslatarak nem sağladık. Önceleri bidonu, malzeme karışsın diye 2-3 günde bir çevirdik. Sonra galiba eylül başıydı, bayağı seyrek karıştırdık uyarı üzerine.
Altı mermer, üstü yaz güneşi olmasına rağmen hiç kokmadı. Teras yan komşumuzdan hiç şikayet almadık yani, bu da kompostta sorun olmadığını bize düşündürdü.
Bu kompostun yapımında ki tek acemiliğimiz, talaş ve kabuk alırken ne ağacı olduğu sormadık. Daha sonra kompost oluşmaya başladığında talaş ve kabukların belirgin olması bizi rahatsız etti, böylece bunların çam ağacının talaşı ve kabukları olduğunu öğrendik.
Geçen hafta hazırlayıp başlattığım kompostta ise gürgen talaşı kullandım.
İlk yapılanı eledikten sonra kalan kaba kısmı, terasta ki 8 ağacımın altına malç olarak kullandım.
Son olarak diyeceğim, nerde okudum hatırlıyamıyorum, muz kabuğu ve un haline getirilmiş yumurta kabuklarının, komposta katılacak iyi malzeme olduklarıydı.
Nacizane bilgi ve tecrübelerimiz bunlar, işinize yaraması dileğiyle, kolay gelsin.