![]() |
|
![]() |
#721 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Talaşı mümkün mertebe sandık, palet vb. yapıcılardan temin etmekte fayda var. Onlar genelde çam dışında kavak vb. ağaçlar kullanırlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
|
Yorumsuz
25. günde kompost |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#726 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
|
Sayın Meyveli Tepe Eğirdir'de soğuk hava depolarına konulan elma kasaları çam ağacından yapılmakta, bilgi amaçlı yazıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
agaclar.net
|
Talaş çam dışında kavak, söğüt vb ağaçlardan olursa kompost nötr olur. Çam gibi ağaçlardan olursa biraz asitik olur. Olursa ne olur? Çok da önemli değil. Sebzeler genelde biraz astik toprak severler. Sn.İndomie, ha gayret. Fide dikiminden önce tüm adalara yeterli ve kaliteli kompost yetiştireceksiniz gibi görünüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#728 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2008
|
Sayın İndomie Ellerinize kollarınıza sağlık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-11-2007
|
Sayın indomie Bu arada bahçeniz çok güzel hakikaten imrenerek baktım maşallahı var inşallah ilerde benim de böyle bir bahçeli evim olur... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-03-2010
|
merhaba foruma henüz yeni üye oldum bir tatil köyünde peyzaj mimarı olarak çalışmaktayım. günlük çim kesimi ve form budamaları sonucunda günlük olarak bol miktarda artık yeşil ürün elde ediyorum. bunların hepsi çöp olarak değerlendirilmekte ve geri dönüşleri olmamakta.ayrıca mutfaktan çıkan sebze çöplerinide kullanarak kompost yapmak istiyorum. bunun için sizce nasıl bir yöntem izlemeliyim? konuların birçoğunu inceledim genel olarak daha küçük ölçekte yapılan çalışmalar. daha profesyonel olarak kompost yapımı hakkında yardımcı olabilecek arkadaslar var ise yardımlarını bekliyorum. aslında ilk olarak taral bahçe makinelerinden caravaggi bio 150 serisinden bir çöp ve dal öğütme alarak başlamayı düşünüyorum. bu makineler hakkında bilgisi olan arkadas var mıdır? veya önerebileceğiniz başka yöntemler? cevap yazan arkadaslara şimdiden tesekkurler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#732 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
mstf48 hoş geldiniz.
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18039 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#733 |
Ağaçsever
|
Arkadaşlar merhaba
Kompostun 7 günü. Bugün kasayı boşaltıp karıştırdıktan sonra 1/500 seyreltilmiş EMA spreylerek tekrar doldurdum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
|
Sn Girgin kompostunuz gayet iyi gorunuyor. Sadece kucuk bir uyarida bulunmak istedim. Kompost yapiminda genelde kullandigimiz seyreltme orani 1/500 degil en fazla 1/20 hatta 1/10 kullaniyoruz. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#735 |
Ağaçsever
|
Sayın Doğasever İkazınız için teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#736 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-11-2007
|
Selamlar Ben evde salata yaparken soyduğumuz hıyar,taze soğan,domates kabuklarını ve saplarını 5 Kg'lik boş su şişesine koyuyorum ,içine 1 su bardağı kadar su koydum. Yeni kabuk sap vs. koydukça birazcık çalkalayıp şişenin ağzını tekrar kapatıyorum. Bu doğru mu yapıyorum bilmem ama şişeyi biraz güneşte bırakıyorum. Şişenin içerisindeki su yeşilimsi bir hal aldı ve bu sıvının 2-3 hafta sonra organik gübre olarak kullanılacağını düşünüyorum. Sizce yanlış yaptığım veya yapmam gereken ek birşeyler var mıdır? Teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
Ağaçsever
|
Merhaba arkadaşlar
Komposta uyguladığım işlemler tarih sırasına göre aşağıdadır: -26 mart Yığına yeni malzeme ekleyip kasaya doldurdum. -27 mart Yığın çok sıcak -28 mart Yığına havalandırma delikleri açtım.Buhar çıkıyor. -29 mart Yığını boşaltım, 5kg tavuk gübresi ve yaklaşık 1 litre (1/15 oranında) EMA spreyledim.Yığını tekrar doldurdum. -30 mart Yığın ısınmaya başladı. (daha az sıcak) -3 nisan Yığın ılık -9 nisan Yığını boşalttım.5kg tavuk gübresi, 1,5litre EMA (1/10) spreyledim.Yığını tekrar doldurdum.(3-9 nisan arası yağmurlu ve fırtınalı olduğu için müdehale edemedim) -10 nisan yaklaşık 24 saat sonra kontrol ettiğimde yığının hiç ısınmadığını ve yeterince nemli olduğunu gördüm. Yığında kullandığım kırılmış saman ve ince ağaç talaşı nedeniyle rengin çok koyulaşmadığını düşünüyorum. Yukarıdakilerden yanlış yapılmış veya zamanlaması yanlış olan varmı? Bu yığını malç olarak kullanıp yeni yığınmı hazırlamalıyım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#738 |
Ağaçsever
|
Sayın Meyvelitepe'ye bana balık tutmasını öğrettiği için; Sayın İndomie'ye yeniden başlamamı sağladığı için çok teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
agaclar.net
|
Sn.ggirgin, rica ederim. Kompostunuz hakkında resimden pek bir şey çıkaramadım. En iyi kararı yine siz verirsiniz. Şayet, içinde çözünmemiş yeşil malzeme kalmadıysa (kahverengi kalmış olabilir), iyi kötü bir toprak yapısına sahip olduysa malç olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Böylece zaman içinde tamamıyle olgunlaşır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#740 |
Ağaçsever
|
Merhaba
Sayın Meyvelitepe Kompost içinde hiç yeşil malzeme görünmüyor. Kahverengi olarak kullandığım saman parçalarının dış yüzeyi bambu gibi sert ve dayanıklı olduğu için resimde öne çıkıyor. Saman parçalarını bir kenara bırakırsak bence malçtan ileri komposta yakın bir şey oldu. Kasayı boş bırakmayıp yeni yığını hemen oluşturdum. Kompost yapmaya devam |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-04-2010
|
Sizlerin yaptıklarını gördükten vede okuduktan sonra çok imrendim açıkcası.Hevesleniyorum kompost yapmaya ancak şehrin merkezinde bu kadar çeşit malzeme bulma şansım yok ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#742 | |
Ağaç Dostu
|
Canercp'in uygulamalarına destek.
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16717 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#743 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2007
|
Bundan önce kendimce değerli gördüğüm pancar, muz, bakla kabuğu kereviz gibi mutfak atıklarını kış boyu bir tenekede toprakla karıştırır bekletirdim. Baharda saksı değişimi sırasında toprağa bu karışımı eklerdim. Bu başlığı okuyunca kompost nasıl yapılırmış öğrendim. Geçenlerde yakındaki bir palmiyeyi budamışlar. İpliksi kabukları hemen aldım. Teras saksı doldu, yer sıkıntısı yaşıyorum. Çok yapamasam da öğrenmek için az da olsa uygulamak şart. Hele de hazırlanmış kompostları görünce... Bu arada aklıma takılan bir iki konu var. Komposta koyduğumuz malzemeler yonca- sebze vb ilaçlı , hibrit vs olursa, doğal üretimde kullanılmalarında sakınca olabilir mi? Kompost işlemindeki kimyasal olay bu riskleri bertaraf eder mi? Ya da solucanlı yöntem bertaraf mı eder? Bu konuda yapılmış bir araştırma var mı acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#744 | |
Ağaç Dostu
|
Kompos'tun gizemlerinden.
Alıntı:
İşin içine solucanlar girdiğinde bu işlem daha ince ayrıntılarla devam ederek, solucanların sindirim sistemlerinde kimyasal riskler de ortadan kalkmakta hatta ağır metal partakül boyutlarının da küçülerek parçalandığı tesbit edilmiştir. Aşığıda linkini eklediğim gazete haberi bu bilimsel çalışmanın haberini ortaya koymaktadır. http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/459181.asp |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#745 |
Ağaçsever
|
Cevabınızı şimdi gördüm, çok teşekkür ederim sayın epsody ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
Ağaçsever
|
kompost malzemelerim ( teras, sebze parkı -domates, bamya, biber, patlıcan, patates için) kahverengi: badem kabukları, mısır koçanları, palmiye ağacı ince kabukları, karton kutu kırpıkları yeşil: sebze meyve artıkları muz kabuğu bulabildiğim kadar çim taze bakla güvercin gübresi yumurta kabuğu eksik veya hatalı olan malzeme hakkında tecrübeli arkadaşlar yardım edebilirlerse sevinirim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#747 | |
Ağaç Dostu
|
Sayın Doğasever, 1lt Ema ile top formunda 1 kg bukaşi dün Ankara büronuzdan elime ulaştı. Hemen aşağıda fotoğrafı görünen, daha önce bir kez sıcak kompost yapmak amacıyla kullandığım - fakata başarısız olduğum - çamaşır sepetini bu kez yeniden kahverengi-yeşil malzeme oranını gözeterek iki kat çöp torbası içerisine yeniden doldurdum. 1/20 oranında Ema spreyledim. 3 bukaşi topunu göz kararı yeterli gördüm ve kırarak - bunu da yüzey alanını artırmak için yaptım - kovanın içine yerleştirdim. Sepet içinde içi malzeme dolu olan çöp poşetini sıkıca kapattım. Bu ebatta bir sepete 3 bukaşi topu yeterli gelir mi sizce ? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#748 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Sarıus, Tıpkı sizin elinizdeki oranlardaki malzemeyi 2 günde bir elde ediyorum. Ben şu denemeyi yapacağım ; - Yarım kg civarı yeşil ve kahverengi malzeme - Bulabildiğim kadar güverci gübresi -Islatacak kadar 1/20 Ema spreyleme - 1 bukaşi topu Bu az miktardaki malzemeyi mutfakta karıştırıp almış olduğum kese kağıdına dolduracağım ve sıkı sıkı yaprak sarar gibi saracağım. Daha sonra bahçede uygun bir köşede her gün sıralayacağım. Kese kağıdı kahverengi malzeme yerine geçer diye düşünüyorum. Böylece günlük ya da 2 günlük olarak evsel artıklardan kurtulacağım gibi sıra sıra dizilmiş kompostum oluşacak. Sayın Doğasever'e oranların uygun olup olmadığını sormak istiyorum. Ayrıca bir öğretmen olarak " öğrencilerde çevre bilinci oluşturma ve çevre sorunları farkındalığı " zayıf karnım olduğundan Marmaris'te öğrencilerle yapmış olduğunuz çalışmanın detaylarını öğrenmeyi çok isterim. Ben çoktan öğrencilerimle Burdur Gölü'nü temizlediğimizin hayallerini kurmaya başlamıştım zaten ! Selamlar ve cevaplarınıza şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
Birkaç gündür başından itibaren bu başlığı okuyorum. Epey fikir sahibi oldum. Katkısı olanlara şimdiden teşekkür etmek istiyorum. Ben de uzun süredir kompost yapma hevesindeyim. Şimdilik apartmanın küçük bahçesinde( ana kaya üzerinde derinliği 10-15 cm kadar killi bir toprak) oluk şeklinde açılan bir çukura, biriktirdiğim bir miktar mutfak atığını gömdüm ve üzerini ince bir toprak tabakasıyla kapattım. Mutfak atıklarının yanı sıra bahçeden yolduğum otları da katmıştım. Bir diğer kattığım şeyde ise şüpheliyim. Macun-reçel benzeri, bir kavanoz tatlıyı karıncalar istila edince çöpe atmaya kıyamadım ve bunu da bu karışıma ekledim. Komposta melas-pekmez karıştırmaktan bahsedildiğini de okumuştum bazı mesajlarda. Bu da ona benziyor diye düşündüm ![]() Asıl merak ettiğim ise; sıcak kompost yapmak istiyorum ama balkonum küçük ve sebze-çiçek saksılarıyla doldu. Yeterli hacimde bir kap sığdıramayacağım için gözümü apartman bahçesine diktim. Binanın yan tarafına denk gelen kısım 2 mt kadar genişliğinde ve bu iş için de çok uygun aslında ama komşuların tepkisinden çekiniyorum. Bahçe katında oturan bir komşum yavru sokak kedisine yemek verdim diye anneme söylenmiş, düşünün ne tür insanlarla yaşıyorum( bu olaydan sonra bahçede kedi büyüklüğünde lağım faresi görüldüğü söylenince çok sevindim. Kedi düşmanlığının bedelini çeksinler). Ne yaptığımı biraz örtbas ederek kompost kabını kondurmayı planlıyorum( mutfak artıklarından bahsetmiycem, çim-talaş gibi daha şık görünen malzemeden bahsederim muhtemelen). Nasıl yapsam diye düşünürken, hemen karşımızdaki boş toprak alana yandaki inşaattan atılan 3 tane tahta paleti gördüm ve bunları birleştirip bir kasa yapabilirim dedim. Bu paletler daha seyrek aralıklı (galiba 2-3 cm genişlikte boşluk kalacak şekilde) çakılmış tahtalardan yapılmış. Tahminim 1 m2 ebatındalar. 3 tanesini birleştirip bir kenarını da kalın bir branda vs. ile kapatmayı düşünüyorum. Tabanı doğrudan bahçe toprağı olacak. Tahtaların seyrek aralıklı olması havalanma açısından yetersiz olur mu sizce? Biraz kaçak göçek yapacağım için bu kompost işini, çok sık döküp yeniden doldurma imkanım da olmaz sanırım. Epey büyük bir hacim olucak ve bir seferde nasıl dolduracağımı da ciddi ciddi düşünüyorum. Yeşil malzeme için şöyle bir planım var; zaten 1 haftadır çıkan sebze-meyve artıklarını iyice ufaltarak biriktiriyorum( karpuz kabuğu rendelemekten, epey kas yaparım bu yaz ![]() Evde bayatlamış toz baharatlar var bunları da katabilirim sanırım. Yeşil malzeme midir bunlar? Az miktar torfum var kötüleşen, bunu da katacağım. Kahverengi malzeme temini benim için biraz zor olabilir. Gözümü, karşımızdaki toprak arsada kurumaya başlayan otlara diktim ![]() Karton ve gazete kağıdı konusunda çok çekimserim. Bir kaç kişi sormuştu ama sanırım kimse yanıtlamadı. Özellikle gazeteler bir ton kimyasal ve boya içerdiği için çok sorunlu bir malzeme değil mi? Kartonlardan da emin değilim. Şu zararlı kimyasal meselesi olmasa en kolayı karton olurdu malzeme açısından. Bunları biriktirip hep birlikte iyice harmanlayarak dolduracağım. Ekşitilmiş yoğurt suyuyla ve yaş mayayla sulamayı düşünüyorum. Mikroorganizma oluşumu için yeterli olur mu? Hayvan gübresi teminim zor. Yakınlardaki alanlardan belki bir poşet toplasam kardır diye düşünüyorum. Biophos kompost tavuk gübresi var markette satılan, bundan da katabilirim az miktar. Malzemeyi doldurup fazla sıkıştırmadan ortasına da pimapen yardımıyla geniş bir delik açabilirim. Bilmiyorum, ciddi ciddi kafaya koydum ama hayata geçirebilecek miyim? Sıcak mevsimdeyiz. 3-4 haftada kompostumu elde edebilsem çok iyi olur. Çiçeklerim ve sebzelerim için daha epey toprağa ihtiyacım var. Başarılı olursam yaz-kış devam eder bahçe toprağını da iyileştiririm. Çok uzun oldu ve çok fazla soru sordum affola ama okuduğum 27 sayfada bulamadığım ya da tam anlamadığım şeyleri sormaya çalıştım. Bir de olaya kalkışmadan önce paylaşmak istedim tasarımı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#750 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2010
|
merhabalar geri dönüşüm merakıyla başladığım yolculuğumda kompostla karşlaştım sitenize yolum düştü ve üye oldum şimdi sizinle bir sıkıntımı paylaşmak istiyorum meyveli tepesitesinde okuduğum kadarıyla kompost yapmaya karar verdim evimde bulunan talaş parçaları , kuru yaplarlar , mutfak artıkları , saman ve birazda güvercin gübresi ile bir karışım hazırladım iki tarafında bolca delikleri olan eski çamaşır sepetime doldurdum ve biraz nemlendirdim ikinci gün karıştıkmak amacıyla boşalttım ve ısısının baya yüksek oduğunu gördüm çok sevinmiştim heyecanım baya arttı ertesi günde aynı oldu derken taki 6 altıncı güne kadar herşey yolundaydı altıncı gün karışımı boşalttığımda çok üzülerek sölüyorumki karışımımın içinde larvalar vardı bi kaç günde bütün bununla ilgili lan yazılarınızı okudum ama larvalarla ilgili bişey göremedim ne olur bana yardımcı olun şimdi ben bu karışımı atmalımıyım **** ne yapabilirim şimdiden çok teşekür ediyorum herkese saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|