Birkaç gündür başından itibaren bu başlığı okuyorum. Epey fikir sahibi oldum. Katkısı olanlara şimdiden teşekkür etmek istiyorum.
Ben de uzun süredir kompost yapma hevesindeyim. Şimdilik apartmanın küçük bahçesinde( ana kaya üzerinde derinliği 10-15 cm kadar killi bir toprak) oluk şeklinde açılan bir çukura, biriktirdiğim bir miktar mutfak atığını gömdüm ve üzerini ince bir toprak tabakasıyla kapattım. Mutfak atıklarının yanı sıra bahçeden yolduğum otları da katmıştım. Bir diğer kattığım şeyde ise şüpheliyim. Macun-reçel benzeri, bir kavanoz tatlıyı karıncalar istila edince çöpe atmaya kıyamadım ve bunu da bu karışıma ekledim. Komposta melas-pekmez karıştırmaktan bahsedildiğini de okumuştum bazı mesajlarda. Bu da ona benziyor diye düşündüm
Asıl merak ettiğim ise; sıcak kompost yapmak istiyorum ama balkonum küçük ve sebze-çiçek saksılarıyla doldu. Yeterli hacimde bir kap sığdıramayacağım için gözümü apartman bahçesine diktim. Binanın yan tarafına denk gelen kısım 2 mt kadar genişliğinde ve bu iş için de çok uygun aslında ama komşuların tepkisinden çekiniyorum. Bahçe katında oturan bir komşum yavru sokak kedisine yemek verdim diye anneme söylenmiş, düşünün ne tür insanlarla yaşıyorum( bu olaydan sonra bahçede kedi büyüklüğünde lağım faresi görüldüğü söylenince çok sevindim. Kedi düşmanlığının bedelini çeksinler).
Ne yaptığımı biraz örtbas ederek kompost kabını kondurmayı planlıyorum( mutfak artıklarından bahsetmiycem, çim-talaş gibi daha şık görünen malzemeden bahsederim muhtemelen). Nasıl yapsam diye düşünürken, hemen karşımızdaki boş toprak alana yandaki inşaattan atılan 3 tane tahta paleti gördüm ve bunları birleştirip bir kasa yapabilirim dedim. Bu paletler daha seyrek aralıklı (galiba 2-3 cm genişlikte boşluk kalacak şekilde) çakılmış tahtalardan yapılmış. Tahminim 1 m2 ebatındalar. 3 tanesini birleştirip bir kenarını da kalın bir branda vs. ile kapatmayı düşünüyorum. Tabanı doğrudan bahçe toprağı olacak. Tahtaların seyrek aralıklı olması havalanma açısından yetersiz olur mu sizce? Biraz kaçak göçek yapacağım için bu kompost işini, çok sık döküp yeniden doldurma imkanım da olmaz sanırım.
Epey büyük bir hacim olucak ve bir seferde nasıl dolduracağımı da ciddi ciddi düşünüyorum. Yeşil malzeme için şöyle bir planım var; zaten 1 haftadır çıkan sebze-meyve artıklarını iyice ufaltarak biriktiriyorum( karpuz kabuğu rendelemekten, epey kas yaparım bu yaz

) Kokuşma ve böcek çekme problemi nedeniyle mutfakta tutamam. Daha önce yaptığım gibi bahçede açacağım çukurlara doldurup üzerini toprak örterek bekletmeyi düşünüyorum. Daha önce gömdüklerimi de çıkarıp karışıma ekleyebilirim sanırım. Bir diğer kaynak olarak da; yakındaki parkta kesilmiş çimleri görevlilerden istemeyi düşünüyorum. Birkaç kez de pazardan artıkları toplayabilirsem( pazarcılar anlam veremeyecek muhtemelen) epey yeşil malzeme toplarım gibi geliyor. Bu arada, ben de çimleri önce bahçeye sermeyi planlıyorum. Sturbucks' tan da bir miktar kahve telvesi alıp katarım. Ama sanırım çok abartmamak lazım.
Evde bayatlamış toz baharatlar var bunları da katabilirim sanırım. Yeşil malzeme midir bunlar?
Az miktar torfum var kötüleşen, bunu da katacağım.
Kahverengi malzeme temini benim için biraz zor olabilir. Gözümü, karşımızdaki toprak arsada kurumaya başlayan otlara diktim

Yakınlarda da böyle boş alanlar var kuru ot bulabileceğim. Bunları ufak ufak doğramak epey mesai alacak.Talaş temini en mantıklısı ama marangoz var mı yakınlarda bilmiyorum. Ben sıfır maliyetle bulmaya kararlıyım hem. Marangoz bir ton para istemesin şimdi menşeinden bile emin olamayacağım talaş için. Hacimde bir yer teşkil etmez ama biriktirdiğim, fındık ve cevizlerin sert kabukları da sanırım kahverengi malzemedir. Hem yapışmayı da azaltabilir.
Karton ve gazete kağıdı konusunda çok çekimserim. Bir kaç kişi sormuştu ama sanırım kimse yanıtlamadı. Özellikle gazeteler bir ton kimyasal ve boya içerdiği için çok sorunlu bir malzeme değil mi? Kartonlardan da emin değilim. Şu zararlı kimyasal meselesi olmasa en kolayı karton olurdu malzeme açısından.
Bunları biriktirip hep birlikte iyice harmanlayarak dolduracağım. Ekşitilmiş yoğurt suyuyla ve yaş mayayla sulamayı düşünüyorum. Mikroorganizma oluşumu için yeterli olur mu?
Hayvan gübresi teminim zor. Yakınlardaki alanlardan belki bir poşet toplasam kardır diye düşünüyorum. Biophos kompost tavuk gübresi var markette satılan, bundan da katabilirim az miktar.
Malzemeyi doldurup fazla sıkıştırmadan ortasına da pimapen yardımıyla geniş bir delik açabilirim. Bilmiyorum, ciddi ciddi kafaya koydum ama hayata geçirebilecek miyim? Sıcak mevsimdeyiz. 3-4 haftada kompostumu elde edebilsem çok iyi olur. Çiçeklerim ve sebzelerim için daha epey toprağa ihtiyacım var. Başarılı olursam yaz-kış devam eder bahçe toprağını da iyileştiririm.
Çok uzun oldu ve çok fazla soru sordum affola ama okuduğum 27 sayfada bulamadığım ya da tam anlamadığım şeyleri sormaya çalıştım. Bir de olaya kalkışmadan önce paylaşmak istedim tasarımı.