![]() |
|
![]() |
#421 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-06-2009
|
merhaba arkadaşlar ben foruma yeni üye oldum torfla ilgili bi sorum olacak herkez ayrı bir süre vermiş ortalama yaz ayında kaç günde torf olgunlaşır |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#422 |
Yeni Üye
|
Çok uzun bir forum başlığı. İlgiyle ve hızlı bir şekilde incelemeye devam etmekteyim. Ticari amaçla yapılmış kompos hazırlama kutusu linkini paylaşmak istedim. http://www.aldesem.com/5922-kompost-...mpost-700.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#423 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-05-2009
|
Öncelikle herkeze selamlar. ben sitede yeniyim. İki hafta önce kompost yapmaya başladım.Sitenizdeki önermeler çok işime yaradı, o yüzden hepinize çok teşekkür ederim. 4 çuval kadar biçilmiş çim ile başladım.Gayet iyi gelişme gösteriyorlardı.Ama sanırım bazı hatalarım oldu.Bunlar hakkında sizinde yorumlarınızı bekliyorum mümkünse. 1-Kompostumda sanıyorum yeşiller biraz fazla oldu.Çünkü hacimsel olarak eksilme sanki sizlerin söylediklerine göre daha fazla oldu gibi.Ben kahverengileri yani kurumuş dal,yaprak vb lerini bulamadığım için gazete kağıtlarını kullandım.Gazete kağıtlarındaki yaşadığım sorun eğer sorunsa çokda emin değilim ama okadar küçük küçük bölmeme rağmen bidonların içinde birbirlerine yapıştılar ve çimlerle homojen bir karışım olmadı.sizce bu tespidim doğrumu. 2-Biraz acemiliğimden birazda aceleciliğimden kompostlaşma sırasında sürekli üzerine evsel atıkları ilave ettim. Sanırım buda başka bir hata.Birde bu yetmiyormuş gibi bu hafta sonu komşumun çim biçtiğini görünce dayanamayıp onlarıda bidonların üzerine ilave ettim.Birazda gazete kağıdı ekledim.Ama şu anki görüntü hiçde hoşuma gitmiyor.Sanırım çürüme başladı. Bu konuda sizce ne yapmalıyım.Bütün bidonlarımı bahçeye döküp içine bulabilirsem biraz ince talaş katıp tekrardan yanma işlemini başlatabilirmiyim sizce... ilginize şimdiden çok teşekkürler Düzenleyen 1001 : 25-06-2009 saat 15:20 Neden: ****** işaretleri |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Sn.1001, Herşeyi bahçede bir yere geri boşaltın. Öncelikle içinde kompost yapmak istediğiniz bidonu tarif edin nasıl bir şey. Sonra karışımı konuşalım. Gazete kağıtları risklidir. Kompost kabını ve karışımı doğru hale getirdikten sonra tekrar başlayabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#425 |
Yeni Üye
|
Sevgili meyveli tepe Öncelikle hızlı cevap için çok teşekkürler. Kompost bidonlarımdan biri büyükçe bir su bidonu. ![]() diğeride 2 tekerlekli bir temizlik bidonu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#426 |
agaclar.net
|
Sn.1001, Kompost yapabilmek için öncelikle uygun bir kompost kabınız olmalı. Kompost kabı, hem alttan hem de yanlardan sıvıyı drenaj edebilecek, rahatlıkla hava alıp kompost işlemi esnasında gereken oksijeni sağlayabilecek nitelikte olmalıdır. Her tarafı kapalı sızdırmaz kaplarda malzemeniz zararlı bakteriler marifetiyle süratle çürüyüp kokuşur. Bu başlığın ilk bir kaç sayfasında kompost kaplarıyla ilgili pek çok örnek bulabilirsiniz. En kolay ve işe yarayanı, bahçede aralıklı enine tahtalarla dört tarafından hava alan fakat malzemeyi içeride tutan bir kap yapabilirsiniz. Size tavsiyem, biribirine bitişik iki tane yapın. Daha sonra malzemeyi yazışalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Yeni Üye
|
sn.Meyveli tepe, öncelikle ilgi ve alakanıza tekrar teşekkürler. Gecen gün fazla vaktim olmadığı için size cok teferruatlı bilgi aktaramadım.Size resimlediğim kaplar benimkilerin internetteki bulabildiğim benzerlerinin resimleri. Ben sizin dediğiniz gibi forumun bu başlıktaki bütün yazılarını ve hatta diğer sitelerdeki yazılarıda okuyarak bu işe başladım.Bidonlarımın 10'ar cm aralıkla tüm çeperlerini ve alt kısımlarını matkapla delip hava almasını vede drenajıda sağladım.Daha öncede belirttiğim gibi benim hatam hem sürekli üstüne yeşil malzeme ilave etmek oldu hemde kahverengi malzeme olarakta sadece gazete kağıdı kullanmak oldu.Buda benim biraz tez canlılığımdan. Sizinde uyarınızı dikkate alarak kaplarımı cuma gününün gecesi bahçeye boşaltarak karıştırıp tekrar doldurdum. şimdi yanma işlemi yavaşta olsa tekrar başladı,o kötü koku şimdilik azaldı. Cumartesi günü yeni projeme başladım.Nedir o.. kendi fotoğraf makinem olmadığından internetten indirdiğim bir resimle izah edeyim. ![]() resimdekine benzer bir düzenek kurmaya çalışıyorum. çünkü diğer bidonların karıştırma işlemi beni çok yordu.ve iyi sonuçlar elde edemedim. yapmaya çalıştığım düzeneği resimliye bilirsem daha sonra eklemeye çalışacağım,edindiğim teçrübelerimide paylaşacağım. ![]() çizimde yazdığım yazı okunmuyor,şöyle izah edeyim. 2 demir profili varilin içine paralel olarak monte ettim. Bu profillere havalanmayı sağlaması için birçok delik açtım.Bu profillerdeki amacım hem havalanmayı sağlaması hemde mikser görevi görmesini istememdir. Varili döndürdüğümde içindeki malzeme onlara çarparak daha iyi karışacaklar. Hava delikleri sayesindede havalanma daha iyi olur diye düşünüyorum. Şimdi kafama takılan bişeyler var.Onları iyi etüd edip en iyi sonuçu almaya çalışacağım.İnternetten baktığım,yukarıya eklediğim resimdeki gibi düzeneklerde varilin gövdesinde delikler yok.Ama ben delik açsam daha iyi olur diye düşünüyorum.Onların bir kısmı sadece varilin yanlarına havalandırma deliği açmışlar. Arkadaşlar internetteki okudugum kompost yapma tekniklerinde amerikadaki ev hanımlarının kullandığı varil yöntemi diye anlatılan yöntemin 14 günde işlemin tamamlandığı bir yöntem olarak bahsediliyor.Bu yöntem ile ilgili fazla bir bilgi bulamadım.Bu konuda bilgisi olan varmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
agaclar.net
|
Sn.1001, Sizin de farkettiğiniz gibi havalandırma çok önemli. Kompost yeterli oksijen alamadığında hemen olması gerekenler değil de başka bakteriler devreye giriyor. Tambur tipi kompost kapları, şayet iyi imal edebilirseniz çok başarılı oluyorlar. Nitekim, ABD'de çeşitli boylarda satılan pek çok çeşidi var. Kendiniz yapıyorsanız şaft gibi kullanacağınız demirin bidonun ağırlığı sebebiyle bidonu yırtmamasını sağlamak için bir yöntem düşünmelisiniz. Kompost kabında hemfikir olduğumuza göre, malzemede yeşil ve kahverengi dengesi önemli. Gazete kağıdını tek malzeme olarak kullandığınızda ne kadar iyi kırpılmış olursa olsun ıslandığı için biribirlerine ve çim kırpıntılarına yapışırlar. Bu da oksijen alış verişini engeller. Başka malzeme bulamıyorsanız biraz marangoz talaşı çok iyi iş görür. Mümkünse kavak, söğüt gibi ağaçların talaşı olursa daha iyi (sandık, palet imalathanelerinden çok ucuza alabilirsiniz). Biraz da çiftlik gübresi bakteri aşılama açısından iyi olur. Dikkat etmeniz gereken, bu malzemeleri biribirine çok iyi karıştırın. Tabakalar halinde kalması sorun yaratıyor. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Yeni Üye
|
sn.MeyveliTepe çok hızlısınız. Hızlı cevabınız için yine çok teşekkürler. Talaş gerçekten iyi ve kesin çözüm gibi görünüyor.Yanlız marangozların kaba talaş ve ince talaş diye tabir ettikleri iki çeşidi var. bu hafta içinde talaşlarım gelecek. Bir yakınımdan rica ettim.ben bu talaşlarıda ince ve kabasını karıştırarak kullanmayı düşünüyorum nedersiniz? Birde aklıma şöyle bişey takılıyor.bazı ağaçların talaşı için asidik olmaları dolayısıyla komposta ilave edilmez diye okumuştum.gelen talaşın hangi ağaçlara ait olduğunu bilemiyorum.Deneme yanılma olacak galiba. Sorduğum kompost tekniklerinde bir yanlışım var.Şöyleki... 3-4-3 Varil Yöntemi: ABD'de ev bahçeleri için geliştirilen basit ve kullanışlı bir tekniktir. Varil şeklinde ve büyüklüğünde tavuk kümesi teline benzeyen bir malzemeden imal edilen kutu içerisine kompostlaştırılacak malzemeler ve aktivatörler konur. Bir eksen etrafında döndürülebilen düzeneği sayesinde karıştırma işlemi gerçekleşir. Telli olduğu için rahatlıkla havalanabilir. Oldukça yaygın kullanımı olan bu metodla 45-60 günlük periyod içerisinde kompost üretimi sağlanmakta, bahçeli evlerde çöp problemi halledilmektedir. 3-4-4 14 Gün Yöntemi Kaliforniya üniversitesinde geliştirilen ancak Amerika'da özellikle organik bahçecilik yapan ev hanımları tarafından çok eskiden beri kullanılan bu yöntemde 3-4 günde bir karıştırma ve gerekirse nem ilavesiyle 14 gün gibi kısa sürede ürün elde edilir. Yani varil yöntemi ile 14 gün tekniği farlı iki teknikmiş. İngilizcem çok iyi olmadığımı için 14 gün yöntemi ile ilgili yerli bir kaynak bulamadım.Bilgisi olan varsa beni aydınlatırsa sevinirim... Düzenleyen 1001 : 29-06-2009 saat 13:18 Neden: harf hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#430 |
agaclar.net
|
Sn.1001, Açıkçası bana sorarsanız, bahçeniz de müsait ise, hiç varil, bidon filan uğraşmayıp, bahçenin bir köşesine biribirine bitişik, enine aralıklı tahtalarla çakılmış, üstü açık, bir tarafındaki tahtalar çıkarılabilir (boşaltmak için) iki kompost kabı yapın. Bunu, bir çerçeve yapıp ince delikli kümes telinden de yapabilirsiniz. Bu şekilde hem ucuz, hem pratik ve uğraşması kolay iki kompost kabınız olur. Biri fermentasyondayken diğerine malzeme doldurursunuz. benim her biri 1 metreküpten biraz fazla üç kabım var. Bu mevsimde kaba giren malzemenin olmuş olarak alınması arasında geçen süre en fazla üç hafta. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#431 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Meyveli tepeye tebrikler
Sn.meyvelitepe önce selamlarımı sunarak satırlarıma başlıyorum, geliboluda bulunduğumdan ağaçlar netteki forumları takip etmeme rahmen internet olanaklarımın kısıtlı olmasından dolayı mesajlaşma imkanlarım bahçe çalışmalarımdan vakit buldukça takip ederek sürdürmek zaman alıyor. Öncelikle kompost ve solucanlarla kompost konularına gelen mesaj ve yorumlara göz atmak oluyor. Kompost konusunda son mesajlardaki senin bir yorumun dikkatimi çektiğinden özelliklle seninle paylaşmak ihtiyacını hissettim. Sayın arkadaşım bu yorumun senin kompost konusundaki ileri bir aşama sergiliyen yaklaşımını ortaya koyması, benim çukurda kompost tekniğimle örtüşen paralelik gösteriyordu. Arkadaşım sen kompost konusunda iyi bir aşama yapma başarısı sergiliyen bir tutum içine girerek ahır gübrelerini kompostlaştırarak gübrelerin yarayışlılığını artırma gerçeği, kompost konusunu kavramış bir uzman yapmıştı seni kendi adıma ve çevreciliğe yapmış olduğun bu olumlu katkılardan dolayı kutluyor, bahçe işlerinde başarılar mutluluklar dilerken bol mahsüllü bereketli hasatlar diliyorum sağlık esenlik içinde olasın Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#432 |
Ağaç Dostu
|
Resimlerle kompostlamaya başlangıç
Kompost konusuna ilgi duyan arkadaşlara selamlarımı sunarak yeni paylaşımlar la sizleri bilgilendirmek, kompost yapımında kendi uygulamalarımı güncelliyerek, soğuk kompost uygulayarak çukurda solucanların nihayi işlemini tamamlıyarak solucanlarla kompost yapmanın aşamalarından biriside bahçemde vede çevre komşularının bahçe atıkları ot, yaprak kuru otlarının toplanarak güneşte soldurma işlemini mütakip karbon-azot dengesini sağlama işlemini vede ön kompost işleminin resimleyerek sizlerin bilgilerine sunarak yeni kompost sezonunu açmış olacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
|
Ben kompost konusunda acemiyim. Şu ana kadar hiç kompost hazırlamadım. Ancak başlamak istiyorum. Bu yüzden evde çiçeklerimin kuruyan yapraklarından başlayarak kahverengi malzemeyi biriktirmeye çalışıyorum. Çok yakınımızda bir çam ormanı var. Ormandaki çam ibrelerinden de faydalanacağım. Ama sitede oturduğumdan kompost için çukur açabileceğim bir yer yok buyüzden nasıl bir sistem kurmam gerekli bilemiyorum. Elimde yeteri kadar malzemem olduğunda bu işe başlayacağım. Gelecek yaz bitkilerim için çok verimli olacak. Sizlerin burada paylaşmış olduğunuz tecrübelerinizle bu işin altından kalkabileceğimi düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Ağaç Dostu
|
kompostta havalı yakmaya son
Arkadaşlar sizlere bu mesajımda kompost konusuna yeni bir açılımla, bu konuda arkadaşlarla bilgi paylaşımlarında bulunurken polemiklere neden olarak açıklığıyamadığım çukurda kompost uygulamalarımın bilimsel boyutlarını açıklarken de, uyguladığım bu tekniğine karşı çıkarak tenkit ederek eleştiriler koyan arkadaşlarıma cevap olacaktır. Arkadaşlar benim çukurda kompost uygulamalarımın gerçek nedeni fermantasyon esasına dayanıyor. Diğer arkadaşların uyguladıkları yöntem, benim ifadelerimle klasikleşmiş yöntemle oksidasyon esasına göre havalı oksijenle yanma ile organik bileşenli atıkların bertarafını sağlıyarak bitkilere ve toprağa yarayışlı bir malzeme sağlamak. Bu uygulamalarının sakıncalı ve kötü tarafı, organik bileşiklerin yakılarak mineriliazyon uygulamasında açığa çıkan ısı ve enerji kayıpları bizim atıkların içindeki besinlerin de enerjilerinin koku,gaz,ısı olarak kaybını sağlıyarak sonuçta bitkilere sağlıyacağımız bitki besinlerinin enerji kayıplarından dolayı sonuçta elde ettiğimiz kompostun içeriğinin besin enerjisi azalmış oluyor. Arkadaşlar ben bu forumlarda devamlı kompostun ve gübrelerinin oksidasyona tabi tutularak yakılmasına bu yüzden karşı çıkmışımdır. Bu konulara aşina arkadaşların havalı yanma (oksidasyon) olayının bu yüzünü düşünmeden hep kendi tezlerini savuna gelmişlerdir. Havalı yakmanın bir diğer kütü tarafıda oluşturacağımız kompostun enerji kayıplarıda sera gazı olarak çevre kirliliği yaratmaktadır.Nekadar kontrol sağlanırsa sağlansın, havalı yakmalı sistemlerde enerji kayıpları çok yüksektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
|
Sn Epsody'i destekliyorum. Asya ülkelerinde genelllikle kompost Sn Epsody'nin söylediği gibi yapılmaktadır. Yani oksidasyon değil de fermantasyon yoluyla. Böylece atmosfere ısı olarak kaybolup gidecek enerji kompostta kalmaktadır. Böylece geri dönüşüm daha yüksek oranda elde edilmektedir. Buradaki geri dönüşüm kompostlaşmakta olan bitkilerin ölmeden önce büyürlerken fotosententez sırasında depoladıkları enerjinin geri dönüşümüdür. Tabii ki bir kısım enerjinin kaybı kaçınılmazdır ancak oksidasyon yoluyla üretilen kompostlara oranla daha büyük miktrarda bir enerji kompostta kalmakta, kısacası yüksek enerjili kompost üretilmektedir. Üstüne üstlük kompostta kalması sağlanan bu enerji, Sn Epsody'nin belirttiği gibi, kürsel ısınmaya da neden olmamış olur! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#436 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-06-2009
|
selam millet.. dun solucanli gubre uretimine gectim..kucuk bir konteynira , kesilmis kagit parcalari, hindistan cevisi puskulu, kurumus yapraklar ,biraz toprak ile yatak hazirlayip , bir kosesine meyve atiklarni biraktim...sonra karsi koseyi elimle acip icersine kirmizi solucanlari biraktim ortamida suyla hafif nemlendirdim..sonra bu sabah gelip meraktan baktim ..ne var ne yok hemde gunaydin demek icin bizim solucanlara..ama bi kipirti yok..acaba bi kac gun beklemelimiyim yemeye basladiklarini gormek icin.. yeni fikir ve onerilere acigim..paylastikca gelisiriz dimi? saygilar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
Ağaç Dostu
|
Aynen söylediğiniz gibi sevgili wega, paylaştıkça gelişiyoruz. Size bir sorum olacak. Merak ettiğim konu şu : Acaba solucanlı gübre üretiminde sadece belirli türdeki solucanlar mı kullanılmakta? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-06-2009
|
sn. bernacyhn solucanli gubre uretiminde kullanilan tur "RED WORM " dir.latincesi "eisenia fetida " dir. bu tur toprak altinda yasamaz ve toprak yemez.genelde at pisliginde yasar.ve bitki artilari , yapraklar, hayvan diskilari , mutfak atiklari ile beslenir.Ve bu tur toprak alti solucanlarina oranla ortam sartlarina ( sicaklik-nem v.s) daha dayaniklidir. kirmizi solucanlarin , meydana getirdigi bu organik gubreye amerikada " balack gold "olarak adlandirilmakta.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Ağaç Dostu
|
bernacyhn'a kompost konusunda önerilerim.
Sn.bernacyhn mesajından anladığıma göre bitkilerin için kompost yapmaya karar verdiğini,malzeme toplamaya başladığını, sitede oturduğundan çukur açma imkanın olmadığımı belirtmişsin. Bu konunun uzmanı olarak senin bu imkanların sınırları içinde acil olarak buna bir çözüm üretelim; Biliyorsunuzki kompost tekniğinde havalıbir sistem (oksidasyon) bir de Havasız sistem olan (fermantasyon) yöntemi uyguluyarak organik bileşikli atıkların çevrecilik açısından bertarafını sağlıyarak hem toprak için organik düzenleyici hemde bitkiler için besin kaynağı elde ederek atıklarımızdan faydalandığımız gibi çevremizide atık kirliliğinde kurtarmış oluyoruz. Arkadaşım bernacyhn durumundan anladığım kadarıyla havalı sistem ile kompost oluşumu sağlanamaz çünkü havalı sistem yığınları 1-1.5 mt uluşumunda yanma olayı başlıyor, site içinde çukur açma imkanının olmayışıda soğuk kompost imkanı görünmüyor. Bize ancak tek seçenek olarak altan musluklu kapalı kap içersinde bütün atıklarımızı (mutfaktan sebze meyve haşlama suları vede sizinde ormandan topladığınız yaprak ve çam ibrelerini) bunun su ile fermentasyona tabi tutarak eriğik çözeltisi hazırlayıp bitki sulama sularına katarak bitkilerinizi besleyebilirsiniz, femantasyon olayını hızlandırmak için aktivatör olarak mikro biyal enzim gübre ilave edebilirsiniz. Bu gübrelerin reklamı olmasın diye ad veremiyorum bu konuda ağaçlar netin içinde biyoteknoloji başlğından yararlanabilirsin. Açıkladığım bilgilerden eksik veya anlaşılamıyan bir taraf var ise forumlarda tekrar hatırlatırsan seve seve açıklamaktan zevk alacağım. Geliboludan sevgi dolu selamlar hoşça kal. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#440 |
Ağaç Dostu
|
Çalışmalarımı onure edenlere sevgiler.
Sn. doğasever ve Oğuz alper arkadaşıma çalışmalarıma göstermiş oldukları ilginin beni onure ederek bu yöndeki çalışmalarıma moral katarak güç verdiler. Çalışmalarımızın paralelik arz etmesi ile kendimi bu alanda yanlız olmadığım düşüncesiyle sizler gibi arkadaşlarların bilgilerini ve destekleri almak beni ziyadesiyle memnun etmiştir. Ağaçlar net çatısı altında sizler gibi arkadaşların bulunması çevre , toprak, tarım adına çok değerler ifade etmektedir . Satırlarıma son vermeden biyoteknolojik çalışmalarınızda başarılar dilerken sağlık ve esenlikler içinde olasınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Ağaç Dostu
|
Kompostlaşmanın ilk adımı
Kompost konusunun ilgililerine Bu senenin çukurda kompost (soğuk kompost),Havasız fermentasyon esasına göre yapmanin ilk aşaması kızışma sağlamadan otların çürütülme aşamasını konuyla ilgilenen arkadaşlarla fotoğraflarını paylaşmak istedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili epsody, açıklamalarınız gerçekten çok teşekkür ederim. Sanırım kompost hazırlama işi benim boyumu bir hayli aşacak. Bu yüzden solucanlardan faydalansam benim için daha uygun olacak. Umarım ileriki zamanlarda bahçeli olan eski evim gibi bir eve taşınabilirim. Böylece havalı sistemi oluşrurabilirim. Şimdi size sormak istediğim bu solucanları nereden temin edebilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#443 |
Ağaç Dostu
|
Kompost resimlerim
Arkadaşlar sizlere yeni hazırlayacağım kompost resimleri ile, geçen sene çukurda soğuk kompost esasına göre oluşan kompostun resimlerini sizlerle paylaşarak bilgilerinize sunduktan sonra tenkit eleştirileriniz ve önerilerinizle konumuzun işlerliğine katkılar sağlıyacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#444 |
Ağaç Dostu
|
Kompost resimlerim
Kompost resimleri ve bu kompostla üretilmiş ürünler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Ağaç Dostu
|
Bilgilerin güncellemesi
Ağaçlar net.'in kompost konusuna ilgi duyan arkadaşlara selamlarımı sunarak bu haftaki kompost başlığına ekliyiceğim yazımın içeriğinde ağaçlar net çatısı altında konulara aşina arkadaşlarla paylaşımlarıyla geliştirdiğim çalışmalarımı toparlıyarak bitkisel atıkların kompost yapmanın öneminide vurgulamış olacağım. Arkadaşlar ben geliboludaki evimin bahçesinde bitki,toprak ve kompost konularını hep ayni paralellik içinde yürüterek, organize bilgi birikimiyle bitki yeyiştirmeyi istiyorsak önce toprağımızın bakım ve beslemesini yapmamazın gereğini öğrendim. Tabii bu arada hatırlatmakta yarar görüyorum, toprak bakım ve beslemesi diyorum ama içindeki canlıları düşünmeden topraklara yapılacak bir düzenleme ile bitki yetiştirmek olanağının olmadığıdır. Toprağımızı toprak yapan bence bu canlılardır, önce bu canlıları kollayıp gözeteceğiz ki bahçemizin düzeni bozulmadan sağlıklı bitkileri yetiştirebilelim. Arkadaşlar toprak altı dünyasının canlılarına bir göz atalım başta mikro organizma diyerek ayrıntıya girmeden faydalı (ETKİN),zararlı(BASKIN) diye tanımlıyabilirim,bunları dengede tutabilen hata zararlıları (BASKIN) elimine ederek baskılıyan benim araştırmalarıma konu başlğında yorumlar getirerek hatta kendi avatarım yaptığım, bu toprak altı canlılarının bana göre en büyüğü "SOLUCANLAR" dır. Arkadaşlar yazımzı toparlarsak oluşturacağımız kompostları bahçemizde malç olarak kullanarak, bahçe toprağımızda hem kış örtüsü, ot oluşumuna engel çürüyererek gübre ve toprağımızdaki solucanlara barınak ve besin, tabii yaşıyarak üreyen ve dışkılarıylada toprağımıza iksir sayılacak enzim kaynağı yazım biraz uzun oldu af ola. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#447 |
Ağaç Dostu
|
Sn.denizakvaryumu önce selam diyerek konuya gireyim, arkadaşım forumlarda seni hep soru sorarken rastlıyorum. Sorunun cevabı bende hazır şimdi soru sorma sırası bende, nasıl oluyorda bu soruya forumlarda cevap yazan çok arkadaşlar oldu da sen bunu öğrenemeden kaldın ? Ben bunu çok merak ettim, cevaba cevap tammı !!!. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#448 |
Ağaç Dostu
|
Kompostla bahçe alana kadar hiç ilgilenmedim, bahçeyi de yeni aldım. Tel örgüsü,sürmesi, dozeri derken kompost olayına yeni yeni girmeye başladım ![]() EM den Kayhan Beyin ve sizin belirttiğiniz; soğuk kompost-fermantasyon olayı asıl ilgimi çeken. Diğer kompostu zaten MeyveliTepeden ezberledim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşım sorunu tam detayları ile sana açıklıyacağıma söz veriyorum ben şu anda bilgisayarın başında geçici olarak takılıyorum, vaktin müsait ise benim bu konudaki mesajlarıma bir göz atmanı istiyeceğim buarada senin sorunun boyututa netleşmiş olur iletişimimiz kolaylaşmış olur bu konularda tekrar görüşme dileğiyle hoşça kal sağlıkla kal. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#450 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |