Bilgilerin güncellemesi
Ağaçlar net.'in kompost konusuna ilgi duyan arkadaşlara selamlarımı sunarak bu haftaki kompost başlığına ekliyiceğim yazımın içeriğinde ağaçlar net çatısı altında konulara aşina arkadaşlarla paylaşımlarıyla geliştirdiğim çalışmalarımı toparlıyarak bitkisel atıkların kompost yapmanın öneminide vurgulamış olacağım.
Arkadaşlar ben geliboludaki evimin bahçesinde bitki,toprak ve kompost konularını hep ayni paralellik içinde yürüterek, organize bilgi birikimiyle bitki yeyiştirmeyi istiyorsak önce toprağımızın bakım ve beslemesini yapmamazın gereğini öğrendim.
Tabii bu arada hatırlatmakta yarar görüyorum, toprak bakım ve beslemesi diyorum ama içindeki canlıları düşünmeden topraklara yapılacak bir düzenleme ile bitki yetiştirmek olanağının olmadığıdır.
Toprağımızı toprak yapan bence bu canlılardır, önce bu canlıları kollayıp gözeteceğiz ki bahçemizin düzeni bozulmadan sağlıklı bitkileri yetiştirebilelim.
Arkadaşlar toprak altı dünyasının canlılarına bir göz atalım başta mikro organizma diyerek ayrıntıya girmeden faydalı (ETKİN),zararlı(BASKIN) diye tanımlıyabilirim,bunları dengede tutabilen hata zararlıları (BASKIN) elimine ederek baskılıyan benim araştırmalarıma konu başlğında yorumlar getirerek hatta kendi avatarım yaptığım, bu toprak altı canlılarının bana göre en büyüğü "SOLUCANLAR" dır.
Arkadaşlar yazımzı toparlarsak oluşturacağımız kompostları bahçemizde malç olarak kullanarak, bahçe toprağımızda hem kış örtüsü, ot oluşumuna engel çürüyererek gübre ve toprağımızdaki solucanlara barınak ve besin, tabii yaşıyarak üreyen ve dışkılarıylada toprağımıza iksir sayılacak enzim kaynağı yazım biraz uzun oldu af ola.
|