View Single Post
Eski 14-07-2009, 14:22   #434
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
kompostta havalı yakmaya son

Arkadaşlar sizlere bu mesajımda kompost konusuna yeni bir açılımla, bu konuda arkadaşlarla bilgi paylaşımlarında bulunurken polemiklere neden olarak açıklığıyamadığım çukurda kompost uygulamalarımın bilimsel boyutlarını açıklarken de, uyguladığım bu tekniğine karşı çıkarak tenkit ederek eleştiriler koyan arkadaşlarıma cevap olacaktır.

Arkadaşlar benim çukurda kompost uygulamalarımın gerçek nedeni fermantasyon esasına dayanıyor. Diğer arkadaşların uyguladıkları yöntem, benim ifadelerimle klasikleşmiş yöntemle oksidasyon esasına göre havalı oksijenle yanma ile organik bileşenli atıkların bertarafını sağlıyarak bitkilere ve toprağa yarayışlı bir malzeme sağlamak.

Bu uygulamalarının sakıncalı ve kötü tarafı, organik bileşiklerin yakılarak mineriliazyon uygulamasında açığa çıkan ısı ve enerji kayıpları bizim atıkların içindeki besinlerin de enerjilerinin koku,gaz,ısı olarak kaybını sağlıyarak sonuçta bitkilere sağlıyacağımız bitki besinlerinin enerji kayıplarından dolayı sonuçta elde ettiğimiz kompostun içeriğinin
besin enerjisi azalmış oluyor.

Arkadaşlar ben bu forumlarda devamlı kompostun ve gübrelerinin oksidasyona tabi tutularak yakılmasına bu yüzden karşı çıkmışımdır. Bu konulara aşina arkadaşların havalı yanma (oksidasyon) olayının bu yüzünü düşünmeden hep kendi tezlerini savuna gelmişlerdir.

Havalı yakmanın bir diğer kütü tarafıda oluşturacağımız kompostun enerji kayıplarıda sera gazı olarak çevre kirliliği yaratmaktadır.Nekadar kontrol sağlanırsa sağlansın, havalı yakmalı sistemlerde enerji kayıpları çok yüksektir.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön