Bundan önce kendimce değerli gördüğüm pancar, muz, bakla kabuğu kereviz gibi mutfak atıklarını kış boyu bir tenekede toprakla karıştırır bekletirdim. Baharda saksı değişimi sırasında toprağa bu karışımı eklerdim.
Bu başlığı okuyunca kompost nasıl yapılırmış öğrendim.
Geçenlerde yakındaki bir palmiyeyi budamışlar. İpliksi kabukları hemen aldım. Teras saksı doldu, yer sıkıntısı yaşıyorum. Çok yapamasam da öğrenmek için az da olsa uygulamak şart. Hele de hazırlanmış kompostları görünce...
Bu arada aklıma takılan bir iki konu var. Komposta koyduğumuz malzemeler yonca- sebze
vb ilaçlı , hibrit vs olursa, doğal üretimde kullanılmalarında sakınca olabilir mi? Kompost işlemindeki kimyasal olay bu riskleri bertaraf eder mi? Ya da solucanlı yöntem bertaraf mı eder? Bu konuda yapılmış bir araştırma var mı acaba?