Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Kompost işlemi sırasında yeşil malzeme su kaybettiği için hacmi önemli ölçüde azalır. Bu gayet normaldir. Isı düştü dediğinizde proses tamamlandı şeklinde algılamıştım. İşlem bittiğinde ısının düşmesi de normal. Fakat kompostlaşma tamamlanmadan ısı düşüyorsa bir terslik vardır. Bunun iki nedeni olabilir. Ya havalanması gerekir, ya da nem azalmıştır.
Başlayıp epey ilerlemiş komposta mümkün mertebe yeni malzeme eklememeli. Eklenirse, süre uzamış olur.
|
Sayın Meyvelitepe
Proses sırasında hacimin azalacağını biliyordum fakat kasanın içindeki seviye yarıdan aşağı düşünce yığın miktarın yetersiz olacağını düşünerek yeniden malzeme ekledim. Prosesin başa döndüğünü, yaklaşık 8 9 gün kaybettiğimi biliyorum. Şuan 3. gün ve yığının içi el yakacak derecede sıcak. Kompost içinde elimi fazla tutamadığıma göre yaklaşık 50-55 derecelik (fabrika çalışma hayatından bir tecrübe) bir sıcaklık var. Bugün yığına yaklaşık 5 cm çapında 10 adet delik açtım ve buhar çıkışını seyrettim.
Benim anladığım sıcaklık düşmeye başlarsa yığını boşaltarak havalandıracağım. Bu arada nemi kontrol edip gerekiyorsa biraz su **** EMA spreyleyeceğim. Ve böyle devam edeceğim. Doğru anlamışımdır umarım. Yardımlarınız için teşekkür ederim.