View Single Post
Eski 28-03-2010, 20:34   #716
indomie
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ggirgin Mesajı Göster
Sayın İndomie 3 günde bir yığını boşaltıp karıştırdığını söylediği için böyle düşündüm.
Sayın ggirgin, Sayın Savaş, Sayın berduray,

Sizlere ve diğer kompost yapmağa çalışan arkadaşlara başarılar diliyorum. Ve görüyorum ki çalışmalarınız gayet güzel gidiyor.

Öncelikle belirtmek isterim ki; benim kompost tecrübemin geçmişi üç ay ile sınırlı. Başta Sayın Pakkaner ve Sayın MeyveliTepe'nin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmaya çalışıyorum.

Şu kısacık zaman zarfında edindiğim tecrübelerimi aşağda sıralıyorum. Her türlü eleştiriye açığım.

1. Kompostta Yeşil ve kahverengi malzemeleri kat kat değil de, iyice karıştırarak kompost yapılacak kabın içine doldurmak süreci hızlandırdığı gibi daha iyi bir kompost oluşumunu sağlıyor.

2. Hemen her yerde kompost oluşumuna yeni malzeme eklenmemesi tavsiye edliyor. Evet eklenmemesi gerekiyor, eklenirse ne olur? Bence de Sayın MeyveliTepenin belirttiği gibi sadece kompostlaşma süreci uzatılmış olur. Bu sebeple ilk kompostum 45 günde oluşmuştu. Yeni malzeme eklemediğim ikinci kompostum ise 25 günde oluşmak üzere.

3. Kompostun haftada bir aktarılması tavsiye ediliyor. Normal bir karışımda elbette bu doğrudur. Ancak benim gibi Yeşil/Kahverengi ayarını tam yapamamış olanlar ve Yeşil oranını fazla kaçırıp aşırı kızışmaya sebep olanların, kızışmayı önleyene kadar 3-4 günde bir havalandırma yapmalarında fayda görüyorum. Aksi takdirde çürüme ve kokuşma başlayacaktır.

Ben ikinci kompostumda yeteri kadar talaş (Kahverengi) temin edemediğim ve oluşuma aşırı miktarda biçilmiş çim kattığım için oluşumun üçüncü gününde aşırı ısı tesbit etmiş ve kompostu boşaltarak hem havalandırmış hem de talaş ilave etmiştim. Yeşiller birbirine yapışmış vaziyette idiler ve kokuşma başlamak üzere idi.

İkinci kompostumun takvimi şöyle:
3 Mart Çarşamba, sebze atıklarının pazar yerinden toplanması,
4 Mart Perşembe, sebze atıklarının çim biçme makinesi ile parçalanması,
5 Mart Cuma, Yeşil/Kahverengi karışımının yapılarak kompost kasasına doldurulması
8 Mart Pazartesi, aşırı ısınan kompostun boşaltılıp havalandırılarak talaş ilave edildikten sonra tekrar kasaya doldurulması
11 Mart Perşembe, kompostun boşaltılıp havalandırıldıktan sonra tekrar kasaya doldurulması
15 Mart Pazartesi, Kompostun boşaltılıp havalandırıldıktan sonra tekrar kasaya doldurulması
22 Mart Pazartesi, Kompostun boşaltılıp havalandırıldıktan sonra tekrar kasaya doldurulması

Kısmetse son olarak 30 Mart Salı günü, yani 25 gün sonra kompost oluşumu tamamlanmış olacak. Resimlerini yükleyeceğim.

Şimdiden iddia ediyorum, havaların ısınmasıyla birlikte kahve telvesi gibi bir kompost oluşmuş olacak.

İddialı konuşmamdan dolayı herkesten özür diliyorum, ama nedense buna ihtiyaç duydum.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön