![]() |
|
![]() |
#991 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gerçi onun da, hindistan cevizi torfu ndan pek bir farkı yok ama... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#992 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-08-2008
|
Sayın Praecox, eski çiçek saplarının gözlerindeki yaprakçıklar henüz yeşil ve canlı. Acaba eski çiçek saplarından da hareketlenme olur mu? Bir süre daha bekleyeyim mi? Hızlı cevabınız için teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#994 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim kastettiğim püskül değil mısırı yediğiniz zaman içinde kalan odunsu kısımdan bahsediyorum.Yani nasıl ağaç kabuğu **** odun kömürünü parçalayıp kullanıyorsak mısır koçanını da aynı şekilde parçalayıp kullanabilirmiyiz diye merak etmiştim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#995 |
Kaybettik...
|
Sayın velveteen, yaprakların özelikle en son çıkan yaprağın diriliği nasıl parmağınızla dürtünce diri gibi mi dırıyor yoksa gevşekçe mi? veyahut, hatta düşecekmişçesine gibi eğreti mi duruyor? Yani kökboğazı çökerten gibi bir hastalıktan (gerçi bu gibi durumlarda sıkça rastlanan ve akla gelen bunlardır) şüphelenmenize gerekçeniz veya septomlarınız var mı? Bu çiçek dökülmesi veya yeşil botyris noktaları harici...? Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#996 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2006
|
Sayın praecox, Yapraklardan adece en alttaki ufak yaprak yumuşamış durumda. Onun dışındakiler gayet sağlıklı ve diri durumdalar. Çiçeklerimin hemen hepsi döküldü 2 gün içinde ama botyris noktalarının sayısında veya miktarında bir artış yok. Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#997 |
Ağaçsever
|
Sayın Praecox, Orkideleri olgunlaşmış meyvelerle aynı ortamda bulunmasının sakıncalı olduğunu söylüyorsunuz. Haklısınız. Orkidelerin mutfakta bulunması da sakıncalı mı acaba. Mutfakta nem oranı daha yüksek ve geceleri suni aydınlatma görevi görüyor. Bu yönlerden avantajlı ama mutfakta meyve yenilip içilmesi de orkideleri etkiler mi acaba?.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#998 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
bir sepet meyvenin içlerinden biri çürümeye yüz tutmuşu ise tümünü çürütür. Bunun sebebi olgunlaşmış meyveler ethylen gazı salgılar. Ethylen (etilen) gazı meyveleri çabuk olgunlaştırır. Örneğin limon sarartma tesislerinde kullanılan acethylen (asetilen) Ethylene dönüşüp olgunlaştırır. Çiçek açmış bir orkidenin yanında da böyle olgunlaşmış meyveler meyve artıkları ve/veya atıkları da ethylen salgılayıp çiçeği çabuk "olgunlaştırıp" erken dökülmesine neden olur. Esasen bitkiye bir zararı yoktur bu sadece görsel bir sorundur. 3 ay hatta 6 ay açık kalabilecek uzun ömürlü phal. çiçeklerinin erkenden dökülmesini sanırım kimse istemez ![]() Mutfağınızda bulunması bu bağlamda sakıncalı değil ancak mutfağınızın suni aydınlatma görevi dediğiniz şeyden anladığım gece orda floresan ampulu yanık bıraktığınız ki bu da pek etki etmese de, geceyi karanlık geçirmesi daha uygun olur. Sokaktaki gece lambalarının altında yetişen çiçeklerin gelişimleri üzerindeki etkileri tarafımca pek bilinmiyorsa da geceyi gereksiz yere aydınlık geçirmesi bitki açısından pek uygun olmaz düşüncesindeyim Saygılarımla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#999 |
Ağaçsever
|
Sayın Praecox,
Yanıtınız için teşekkür ederim. Benim 5 phal orkidem var. Hepsinde de 2 şer adet çiçek sapı vardı. Çiçekler geçtikten sonra Forumda belirtildiği gibi üçüncü gözün 2 cm. üstünden kestim. Ama benim orkidelerimden 4 ü eski çiçek saplarını beğenmeyip yeni çiçek sapı çıkardılar. Beşincide henüz hareket yok. Ama onun da çiçek sapının 4 gözünden 2 si beyazladı. Çiçek sapı varken yenisini çıkarması normal mi? Estetik açıdan daha güzel olduğu kesin, ama geç mi çiçek açar? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1001 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Cevabınızı farketmemiş olmam nedeniyle geç kalan teşekkürüm için de kusuruma bakmayın lütfen. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1002 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-12-2007
|
Merhaba herkese ![]() Benim 1.5 sene önce aldığım bir phalim var. aldıktan 2 hafta sonra çiçekleri döküldü bende 3. boğumdan sonra kestim. 15 günde bir sıvı gübre verdim haftada iki kerede spreyle yapraklarını ıslattım. Zamanla yaprakları canlılaştı ve yeni yapraklar çıkardı fakat dalıda gittikçe kurumaya başladı.Bende iki ay önce saksısını ve substratını değiştirmeye karar verdim. Çiçeğimi saksıdan çıkarınca köklerinin %70 i sararmış ve süngerimsi bişey olmuştu. Onların hepsini kökünden kestim. Şu anda yeni dal çıkarmış durumda. Fakat hala yanlış birşey yapmış olacağımdan korkuyorum. yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1003 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-10-2007
|
Anladıgım kadarıyla o zamanlar fazla su veriyordunuz. O nedenle kökler o halde olabilir. Şu an yeni dal verdiğine göre bi sorun yok gibi. Bence orkide bakımında en önemli şey sulama ve yeterli ışık. Bende ilk aldıgımda fazla sulamıştım. Şu an bu forum sayesinde bayagı tecrubelendim ve su an pembe damarlı olan orkidem çiçek açmış durumda ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1004 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-07-2008
|
Merhaba sayın preacox. Ben Rizeden hakan (eski ismimle newyorker). Yeni bir phal bana hediye geldi. Camın önünde duruyor bulunduğu ortamda son derece aydınık. Gündüzleri bayağı bir sıcak oluyor ve geceleri ılık. Geldiğinde iki çiçeği açmıştı ancak gelince bir tomurcuğunu düşürdü. Diğer iki tomurcuk ise açtı. İlk sulamayı saksıyı saksıyı suya daldırp çıkartarak yaptım. Subrast kısmen kuru.Sık sık yapraklarını nemlendiriyorum. Görünürde çürük kök yok. İki haftadır bu bitki bende. Sorularım ise; 1.Sizce uyguladığım bakım uygun mu? 2.Saksı harcını ne zaman değiştirmeliyim? İyi akşamlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1005 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
Bunun dışında bakımınız uygun. Saksı harcını çiçeksiz herhangi bir zamanda yapabilirsiniz. En uygunu ilkbahar veya yaz başıdır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1006 |
Ağaç Dostu
|
Tabikide bu hataya düşmüyorum. Tamamen ıslatmıyorum sadece havayı nemlendiriyorum... Tabi sizin uyarınızı dikkate alacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1007 |
Ağaç Dostu
|
Dün phalimdeki en alt çiçeğinin düzün bir şekilde kapanmış olduğunu gördüm.Acaba neden böyle olmuş olabilir? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1008 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2006
|
Alıntı:
Bahsettiğim üzere orkideler konusunda çok acemiyim. Forumu okuyorum bol bol, ama henüz bir deneyim **** kendi kendime karar verebilmeme yetecek kadar hakim olduğumu söyleyemem konuya. Yeni aldığım phal ımın çiçekleri üzerinde yeşil botyris noktaları vardı ve eve getirdikden bir kaç gün sonra çiçeklerini dökmüştü. O günden sonra (yaklaşık 2-3 haftada) 2 tane yaprağını kaybettim. Yumuşadılar ve bozuldular bende diplerinden kestim. Kaybettiğim yapraklar hep en dışdan olduğu için yeni çıkan yapraklarda sorun olmadığını düşündüm. Şimdi işaretlediğim 3. yaprağımda yumuşamaya başlamış durumda. Köklerinde aldığım zamandan bu yana pek değişiklik yok. Bir tarafı nispeten kuru cansız köklerden oluşurken, diğer yanında daha yeşilce kökler var. Evimin sıcaklığı kaloriferin yanmadığı zamanlarda 14 dereceye dek düşüyor. Haftada bir su veriyorum. Son hafta su vermedim, yaklasık 2 haftadır susuz bırakıyorum kuruduğundan iyice emin olmak için. Sulamayı saksıyı suya batırarak yapıyorum, ortasına su değmesin diye. Cam bir saksının içine çakıllar koyup phal imin dikili olduğu plastik saksıyı çakılların üzerine koydum. Oraya köklere değmeyecek kadar su koyup nem sağlamaya çalışıyorum. Aydınlık direk güneş ışığı almayan cam önünde duruyor. Kökboğazı çökerten gibi bir hastalıktan şüphelenmeli ve forumda anlattığınız kökleri temizleme, substattan arındırma işlemine başlamalımıyım. Yoksa daha sıcak bir yere alarak (aklıma gelen tek yer radyatör üzeri) ve belki mantar önleyici bir ilaçlama yaparak bir süre daha mı gözlemlemeliyim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1009 |
Ağaçsever
|
Sevgili orkideseverler, orkide ile ilgili olarak internette yaptığım gezintide "orkideler'in sulanması" ile ilgili bir bilgiye rastladım. Yararlı olacağını düşündüm. Bilgi Mehmet Sandur isimli ir kişiye ait. Kendisinden izin istedim ama ulaşamadım. Sonuçta yararlı bir bilgi diye ilgilenenlere sunmaya karar verdim. İşte sulama ile ile ilgili bilgi: SULAMA Evimdeki Su, Su Yumuşatıcısı Tarafından yumuşatılmıştır Bu Orkideye zarar verir mi? Bu suyunuzun nasıl yumuşatıldığıyla ilgilidir. Eğer yumuşatma ion değişimi metoduyla yapıldıysa sorun yoktur, ama su sodyum klorür(tuz) kullanılarak yapıldıysa bunu orkideleriniz üzerinde kullanmanız doğru olmaz maalesef bir çok ev suyu sodyum kullanılarak yumuşatılmıştır. Sodyum ile yumuşatılmış sular bitkideki kalsiyum ve magnezyumu sodyuma dönüştürür. Sodyum bitki için toksin bir maddedir. Sodyumla yumuşatılmış su ile sulanan bitkiler 6-7 cm daha büyürler ve daha sonra büyümeleri durur. 6 aydan daha kısa bir zamanda sodyumla yumuşatılmış su orkidelerinizi öldürecektir. Eğer orkideleriniz üzerinde şişelenmiş su kullanırsanız suyun neyle yumuşatıldığını öğrenmek zorundasınızdır ve buna göre de önleminizi alırsınız. ÇN: Buradan anlaşıldığı Üzere bu bitkiler yumuşak sudan hoşlanıyor. Eğer ki şişe suyu kullanıyorsunuz üzerine bakıp sodyum ile yumuşatılmamış olduğundan emin olun. - - AŞIRI SULAMA - - Çoğu insanlar bitkileri toprakta büyütmeye alışmıştır. Orkidelerse ağaç kabuğu ve diğer ortamlarda büyürler. Saksılardaki bu farklı ortamlardan dolayı orkide büyütmeye başlayanlar sulama metotlarında da çok önemli ayarlamalar yapmalıdırlar. Orkide sevdalıları yeni orkidelerini tipik olarak sularlar ve birde bakarlar ki orkideleri gene kuru kalmış ve sonra yine biraz daha sularlar bu olay en sonunda orkidenin gereğinden fazla sulanmasına ve boğulup ölmesine kadar devam eder. Orkide ortamı suyu çok çabuk emer ve daha sonra hemen kurur. Orkide ortamı oldukça gevşektir ve oksijen bitkinin köklerine çok rahat girip çıkabilir. Kökler doğru biçimde çalışmalıdır. Eğer saksı ortamı nemli tutulursa kökler kısa zamanda çürür ve bitki gerekli su ve havayı alamayacağı için solar ve ölür. Bu olurken bizim saf orkide sevdalımız hala bitkisini sulamaktadır. Çünkü bitki kuru görünüyordur. Bakılması Gerekenler Solma Dolgun olması gereken yalancı soğanlar **** boğumlar büzülmüştür. Cattleya ve Phalaenopsis gibi yaprakları olana bitkiler kıvrılırlar, yumuşarlar ve üzerlerinde kırışıklıklar oluşursa. Miltonia ve Oncidium gibi yapraklar asla genişlemezler ve bir akerdeon gibi pileli görünürlerse. Kararmış bölümler varsa özellikle bitkinin alt kısmındaysa. Yaşlı yapraklar sarıya dönüyorsa ve dökülüyorsa. Sararıp dökülen yaşlı yapraklar varsa. Onlar ekşi ekşi kokarsa. Eğer mümkünse çok nazikçe evdeki saksısından alıp köklerini inceleyin. Eğer kökler siyah ve lapa gibiyse o zaman muhtemelen orkidenizi fazla suluyorsunuzdur. Yapılması Gerekenler Yukarıda saydıklarımızı gözlemlemeniz halinde anlayın ki ters gidin bir şeyler vardır. Ortam çürümeye başlamıştır ve bitkide köklerini kaybetmek üzeredir. O zaman hemen harekete geçmeli ve ivedi olarak bitkinin o çürüyen bütün köklerini kesip atmalısınız. Daha hızlı bir kuruma için daha kuru bir ortam kullanın. Artık o güzelim orkidenizin birkaç kökü kalmıştır. O yüzden bir sırıkla destekleyiniz. Eğer bitkinizin hemen hemen hiç yaşayan kökü kalmamışsa o zaman bu nadide orkideyi plastik bir torba içine koyunuz ve ucunu hafifçe gevşek bir şekilde kapatınız. Böylece bu güzelim orkideniz daha fazla nem kaybetmiyecektir. Daha sonra bu torbayı direk güneş ışığı olmayan bir yere koyunuz göreceksiniz ki o nadide orkidenizden yeni kökler çıkmaya başlayacaktır. AMAN SAKIN HA TORBAYA KOYDUĞUNUZ O NADİDE ORKİDEYİ GÜNEŞTE BIRAKMAYIN. Daha sonra göreceksiniz ki yeni kökler çıkmış. Yeni köklerin çıktığını gördüğünüz zaman torbadan orkidenizi çıkartın ve nem tepsisinin üzerine yerleştiriniz. Eğer o nadide bitkinizde siyah bir çürük varsa onu tekrar saksıya koymadan mantar öldürücü bir ilaçla tedavisini yapınız ve lütfen onu yeniden sulamaya başladığınızda önce yapmış olduğunuz hataları yenilemeyiniz ve çok dikkatli olunuz. - - AZ SULAMA - - Bir çok orkide sevdalısı çok sulama deyimini bilmezler o yüzden az sulama yolunu seçerler. Bu yüzden bitki buğulanır. Bitkiye sadece ufak bir miktar su vermiş olurlar ve bitki ortamı bütünüyle ıslatılmaz. **** o güzelim orkideyi adeta bir kaktüs gibi çok az sularlar. Maalesef onlar bilmezler ki bütün bitkiler yaşamak için yeterince su almak zorundadırlar. Hatta kaktüs bile yeterince sulanmalıdır ki yaşasın. Peki az suladığımı nasıl anlayabilirim? Enteresan nokta şudur ki az sulamanın bulguları çok sulamanınkiyle hemen hemen aynıdır. Sizin o nadide orkidenizin az veya fazla sulandığını belirlemek için bitkinizin geçmişte nasıl bir modelde sulanmış olduğunu bilmeniz gerekir. Buna rağmen o güzelim orkidenizi saksısından alıp köklerini incelerseniz problemi çözebilirsiniz. Eğer kökler sağlamsa sorun muhtemelen az sulamadır. Eğer kökler kararmış ve lapa gibiyse o zaman demek ki siz orkidenizi fazla suluyorsunuzdur. Bitkileriniz boyun büker ama fazla sulanmış gibi köklerini kaybetmez. Orkideler gelişirken daha ince yapraklı akordeon gibi pileli olur. Not: Hatta siz sulamayı artırsanız bile bu pilelenme düzleşmeyecektir, yeni yapraklar normal olacaktır. Bitkiniz zayıftır ve yaprakları büzgün, aksak gibidir. Ne yapmam lazım Bitkinizin çok sulama değil az sulamadan muzdarip olduğundan emin olun. Eğer bitkiniz saksısında sağlamsa sulamanızı arttırınz. Eğer haftada bir suluyorsanız bunu haftada 2’ye çıkartın. Suladığınızda öyle suyu serpiştirmeyiniz yani adam akıllı sulayınız. Buğulanma sulamanın hiçbir zaman yerini almaz. Sularken ne sıcak nede soğuk su kullanın ılık su kullanınız. Mutlaka sulamayı sabah yapınız. Böylece akşam olmadan bitkinizin yaprakları kuruyacak ve çürüme şansı azalacaktır. Genel Sulama Kuralları Her zaman ılık su kullanınız asla soğuk su kullanmayın Aşağıdaki hallerde daha sık sulayınız Eğer saksının büyüklüğü 10 cm den azsa Orkideniz killi bir saksıda yetişiyorsa (plastik olmayan saksı) Orkideniz bir sepet içindeyse **** bir yere çıkarıldıysa Nem oranı %40’ın altındaysa Sıcaklık 27 derecenin üzerine çıktıysa ve orkideniz direk gün ışığına maruz kalıyorsa Orkidenizin çevresindeki hava dolaşımı artmışsa Orkidenizin yaprakları inceyse Aşağıdaki koşullarda daha az sulayınız Hava 3 gün veya daha fazla bulutlu olmuşsa Eğer orkideniz direk gün ışığı almıyorsa Gündüz sıcaklığı 16 derece veya daha azsa Orkideniz 15 cm veya daha geniş bir saksının içindeyse Plastik bir saksının içindeyse Orkidenin etrafında çok az bir hava dolaşımı varsa Nem oranı % 70 veya daha fazlaysa Onun kalın yaprakları ve gelişimi varsa 10 sene belki dahada fazla, yani yıllar önce internette ki yabancı bir sitenin orkideler hakkında ki yazılarını Türkçe'ye çevirmiştim. Resimlerle anlatılmış çok kapsamlı ve çok ayrıntılı bir yazıydı. O kadar uzun zaman olduki hangi site olduğunu hatırlayamıyorum. Forumda ki bu yazınızı görünce aklıma geldi. Tozlu cdlerin arasında duracağına belki burada bir kaç kişiye faydalı olur diye düşündüm. Hangi cd de olduğunu bulmak biraz zaman alsada en sonunda buldum. Korktuğum başıma gelmedi kaliteli cd kullanmanın mükafatını aldım ve cd bozulmamış durumdaydı. Yalnız dosyalar office word e çekilmiş ve resimler gözükmüyor. Wordpad ile sadece yazılara ulaşabiliyorum. Hangi site olduğunu bulabilirsek tabii öyle bir site kaldıysa hem yazıyı tekrardan kontrol ederiz daha düzgün bir şekile getiririz hem de resimleri ekleyip sitenin ismini yayınlarız sanırım daha iyi olur. Biraz kapsamlı bir çeviri olduğu için biraz uzun. Şimdilik sadece sulama ile ilgili olan kısımı yayınlıyorum. Üşenmeyip fırsat yaratabilirsem Orkidelerin Üretilmesi, Bakımı, Yetiştirilmesi, Saksısının değiştirilmesi v.b. gibi kısımlarıda resimleri ile en kısa zamanda eklemeye çalışıcam. Umarım bu yazılar sizlere faydalı olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1010 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, Yıllardır bir phalaenopsis'im olsun diye hayaller kurup dururdum, bir türlü de cesaret edip alamamıştım. Hoya türleri, kaktüslerim ve lithopslarım derken aileye bir de bu orkide türünü katmaya cesaret edebildim sonunda. ![]() Sayın praecox'in yorulmadan cevapladığı sorulara, bilgi dolu yazılarını inanılmaz taktir ettim. Bravo valla. Bütün forumu okuyamadım henüz ama anladığım kadarı ile şeffaf bir saksı içinde bu güzel bitki duracak, çiçeklenme zamanı saksı değişimi olmayacak, 2 senede bir saksı harcı değişecek ve geçirgen olacak. Benim dün aldığım orkide şuanda iş yerimdeki çalışma masamda duruyor. İçerisi ışık alıyor ama bol ışık yok, bitkinin üzerinde daha tomurcuk halinde çiçekler var, gelişme gösteren minik çiçek yumruları var. Haftada bir çeşme suyu değil de damacana su ile sulasam uygun olur mu? Çiçeklenen bitkilere verilen çiçek coşturan gübre versem olur mu, ne sıklıkla gübre vermem gerekecek? Çiçeklenme süresi içinde masa başımda dursa çiçeği üzer miyim? İş yerim kuzey'e bakıyor, pencere önünde 1,5 seneye yakın zamandır duran mum çiçeğim var gayet mutlu yerinden çiçek tomurcukları da verdi. Hiç bir bitkimde böcek de yok ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1011 | ||||||
Kaybettik...
|
Alıntı:
Bende Lithopslara heves sarmıya başladım. Deplasmanda da oynıyacağız artık ![]() Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Saygılar |
||||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1012 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-04-2008
|
orkidemin çiçegi açalı iki gün oldu. Çiçek taç yaprakları buruşuk sebebi ne olabilir. yardım edermisiniz. hastalık belirtisi olabilirmi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1014 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Praecox cevaplarınız için çok teşekkür ederim ![]() ![]() Arada transfer iyidir, lithopslarla ilgili bir sıkıntı ya da merakınız olursa siz de çekinmeyin lütfen, elimden gelen yardımı yaparım. Sağolun tekrar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1015 |
Kaybettik...
|
Sayın Karaefsun, sizin phal. tamda çiçek kandillerini oluşturduğu evrede sulamada darboğaz yaşamış. Yani bu sırada öncelikle gerekli nemden mahsur kalmış. Bunun olması sadece sulama ile ilgili olmıyabilir. Isının düşüklüğü, veya fazla olmasından harcın çabuk kuruması, ışığın yetersizliği ve gübre sıkıntısı gibi (beslenme yetersizliği) faktörler de buna yol açmabilir. İlk akla gelen bitkinin bu evrede sulama sorunu yaşadığıdır. Oncidium Miltonia gibi ince yapraklı orkidelerdeki plili akordeon gibi yaprak oluşumları gibi phal.de de tam çiçeğin gelişememsi petalerin sepallerin büzülmüş durumu buna delalettir. Oluşan goncalar dökülmedi ise ışık yeterli demektir. Köklerde yine de sorun olabilir tabii. Köklerdeki sorun da yine bitkinin yeterince su ememesi demek olur. Benim düşüncem saydam saksının en avantajlı yönü kökleri, saksı harcının durumunu v.s. görebilmemizdir. Sayın İlkin, saydam saksı yaptırırsanız drenaj deliklerini ve yüksekliğinin de bolca tutmayı ihmal etmeyin. deplasmanda oynamak için çok iyi bir teknik direktörüm var. ![]() Eh ne de olsa sizin de malumunuz üzre karşı takımdan çekiniyor insanlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1016 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-04-2008
|
sanırım tomurcuğun açma esnasında üç dört gün susuz bırakmıştım ondan oldu. phalin yaprak ve köklerinde hiç bir sorun görünmüyor. bir kez daha tam isabet sayın praecox teşekkür ederim yardımınız için |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1017 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba orkide severler, Benim de küçükten alıp büyütmeye çalıştığım bir phalaenopsis'im var, daha önceden burada kendisini göstermiştim. Saksısının içi yosun tutmuştu ve bana harcını değiştirmem gerektiği söylenmişti ancak bir türlü fırsat bulup değiştiremedim. Sulamasını da menekşelerim gibi yapıyorum, onları ne zaman sularsam orkidemi de suluyorum ve tıpkı diğer saksı bitkileri gibi saksının üzerinden orta karar miktarda su döküyorum. Tabağına çıkan suları da harcın emmesi için birkaç saat bekliyorum, harç tamamen ıslanmış görünene kadar.. Sonra tabakta daha su kaldıysa boşaltıyorum. Önceleri ihmalden dolayı gerektiği gibi bakım yapamıyordum, sonra bu durumdan gayet memnun olduğunu görünce özellikle bu bakım yöntemini devam ettirdim. Saksı harcının içinde zaman zaman minicik şapkalı mantarlar çıkıyor, saksı şeffaf olduğu için dıştan görünüyor.. Acaba ben bu orkidenin harcını değiştirmeli miyim? Yoksa bu düzen ona iyi geldiği için hiç ellemeyeyim mi? Aldığımda bu mesajdaki gibiydi: http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=127 Şimdi ise böyle: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1018 |
Kaybettik...
|
Rahibin biri bir gün kayığıyla ısız bir adaya çıkmış. Gezinirken birden biri ile karşılaşmış. Eh malum bizim rahip tanrının adamı kısa bir tanışma ve muhabet faslından sonra tanrı hakkında ain ve tapınması hakkında sorular sormuş. Adam ise topluma yabancılaşmış asocial şekli ile acaip hareketlerle nasıl taptığını ve tanrıya nasıl dua etiğini göstermiş. Rahip bunları görünce sıkılmış tanrıya böyle dua edilemiyeceğini ve doğrusunun şöyle ve böyle olacağı şeklinde öğretilerde bulunmuş. O ısız adama uzun uzadıya dualar öğretmiş nasıl hareket etmesi gerektiği el ve duruş şakilleri üzerinde öğretilerde bulunmuş. Derken Rahibin vakti gelmiş ve adayı terketmek üzere adamla vedalaştıktan sonra kayığına binip asılmış küreklere. Bir miktar denizde uzaklaştıktan sonra adamın aklı dualardan birinde bir soruya takılıvermiş. Rahibe son anda yakalayıp sorusunu sormak için koşmıya başlamış. "- Rahip efendi rahip efendi bu dua nasıldı ne dememiz gerekiyordu nasıl yapıcaktık" diye bağırarak rahibin sandalına doğru koşuyormuş. Rahip adamın birden denizin üzerinde koştuğunu farketmiş. Aniden heyecanlaşmış ve eli ayağına dolanırcasına ellerini göğe açarak Tanrısına tövbe edercesine dular ederken adama da sen nasıl biliyorsan... bu kadar zamandır tanrına nasıl dua ediyordunsa öyle yap... nasıl yapıyorsan öyle yap diyerek bağırmış ve irkilmiş. ![]() Günümüz modern toplumda ise bir futbol maçında bir takım kurulur ve konstelasyona göre de bir strateji belirlenir. Orada söylenen ise takım gol atığı sürece ellemeyin takımda değişiklik yapmayın. Uzun lafın kısası sayın Nariel sizin durum da buna benzzeer bir durum. Gol atmanız önemli, yani bitki hayatından menun olduğu sürece siz bildiğiniz gibi veya olduğu gibi devam edin.... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|