agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)




Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-10-2008, 12:44   #961
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,100
Galeri: 260
Sayın Praceox;
Benim phal im, çiçek sapını gösterdi, yazın dinlenme döneminde olduğunu düşünerek kestiğim sıvı gübre uygulamasını yeniden başlattım, onbeş günde bir organik sıvı gübre veriyorum, bildiğim kadar ile, bu mevsimde gübre verilmiyordu, doğrumu yapıyorum acaba?
Phal im 4 yıllık, her sene bu mevsimde tomurcuklanma başlıyor, Ocak ayından itibarende çiçekleniyor, çiçekleri dört aydan fazla kalıyor üzerinde.
Ayrıca Pembe Phalimin çiçeklenme dönemi bitince, çiçek sapını üçüncü boğumun hemen üzerinden kesmiştim.
Kestiğim sap kısmı gayet canlı görünüyor, belkide keiki verecek diye bekliyorum ama, çiçeklenmesine bir manisi varmıdır bu durumun.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler ederim.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 12:47   #962
Ağaç Dostu
 
cello_001's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2008
Şehir: adana
Mesajlar: 110
Benim phal dede var filizlenme.Ama ver diğim o resimlerdeki durum bayadır var hiç bişe olmadı hatta iyiyede gidyor yeni filiz verdi.

cello_001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 17:33   #963
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adalet yağcı Mesajı Göster
Sayın Praceox;
Benim phal im, çiçek sapını gösterdi, yazın dinlenme döneminde olduğunu düşünerek kestiğim sıvı gübre uygulamasını yeniden başlattım, onbeş günde bir organik sıvı gübre veriyorum, bildiğim kadar ile, bu mevsimde gübre verilmiyordu, doğrumu yapıyorum acaba?
Phal im 4 yıllık, her sene bu mevsimde tomurcuklanma başlıyor, Ocak ayından itibarende çiçekleniyor, çiçekleri dört aydan fazla kalıyor üzerinde.
Ayrıca Pembe Phalimin çiçeklenme dönemi bitince, çiçek sapını üçüncü boğumun hemen üzerinden kesmiştim.
Kestiğim sap kısmı gayet canlı görünüyor, belkide keiki verecek diye bekliyorum ama, çiçeklenmesine bir manisi varmıdır bu durumun.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler ederim.
Anlıyamadığım nokta şu biri pembe toplam iki Phal.iniz mi var?
Yani biri geçmiş çiçek sapı ile keiki v.s. oluşum bekliyorsunuz diğeri ise çiçek sapı (influoerscence) mi gösterdi?

Orkidelerde organik gübre kullanımı pek uygun değildir. Evde yetiştirdiğimiz orkideler bakarsak göreceğiz ki yaprak yapıları az ama bu oranda kök ve/veya rizoid oluşumları fazla çiçeklenme uzun süreli ve çok fazla büyük bir orantıda. Bu da şu demek: Orchideler NPK oranlarında genelde ortalama çok az azot gereksinimleri vardır. Benim bildiğim Vanda epidendrum gibi bazı özel türlerde azot oranı yüksek olsa da sıvı gübrelemede azot diğer iki macro besi faktörlerine göre daha düşük olmalı. Azotun yüksek olmasının iki dezavantajı var. Biri bitki yaprağa gidebilir. yani çiçek açmadan yaprak verir ceya sympodial bir tür ise rizod peşi sıra yaprak açar. Çiçeklenmez. diğeri de substrat sorunu. fazla azot substrata aşırı bir microbial üremeye neden olur. bu da diğer patogenlerin yanı sıra faydalı microorganizmaların üremesi ve bir sebepten ölmesi sonucu oluşan hücrelerin dekompzisayonu sonucu yine aşırı bir azot yükü demek.
Fazla faktörlü bir denge bu sağlaması çok zor biliyorum anlaması da anlatılması da bir o kadar zor.

Kısacası yaprak gübrelemelerinde 10:10:10 Vandalarda hatta 30:10:10 gibi gübrelemeler yapabiliyor isek de Phal.lerde sulu 4:6:6 gibi gübreler iyi sonuçlar verebilmektedir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2008, 19:33   #964
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,100
Galeri: 260
Sayın praecox;
Haklısınız, ben yeterince açıklama yapmamışım.
Evet iki tane Phal im var, birisi beyaz, ona dört yıldır bakıyorum, son derece sağlıklı görünüyor, dokuz adet yaprağı var.
Her yıl bu aylarda çiçek sapını gösteriyor, iki yıl önce saksısını genişletip, toprağını yenilemiştim, toprak harcı için kayın ağacı kabuğu kullandım.
Gübreleme içinde COMPO SANA Guanolu gübre kullanıyorum.
Saksısını değiştirdiğim yıl tam 29 adet çiçek açtı, iki ayrı dalda, yani ben çok sevindi diye düşünmüştüm.

Bu yaz Bauhause den birde Pembe Phal aldım, çiçeği geçmişti, ben de sapın üçücü boğumunun hemen üstünden keiki versin diye kestim, bu uygulama phalimin yeni çiçek vermesine engel olurmu diye sormuştum, yaklaşık iki ay önce sapını kesmiştim, eğer çiçek vermesini engellerse sapı dibinden kesmeyi düşünüyorum, şu ana kadar keiki ile ilgili bir oluşum yok çünkü. Bu Phaliminde dokuz yaprağı var, çokda sağlıklı görünüyor.

Mesajınızdan anladığım şu; Gübrelemeyi yapraktan yapacaksam 10:10:10, sulama yapacaksam 4:6:6 kullanacağım.
Fakat, benim bu şekilde bulmam zor, büyük marketlerin çiçek bölümlerine bakanlar inanın benden çok daha az şey biliyorlar, bu nedenle isim önermeniz mümkünmü.
Marka ve isim vermek sakıncalı derseniz, Lütfen özelime yazabilirmisiniz.
Teşekkürler ederim, saygılar.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 14:11   #965
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-10-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4
Allah razı olsun cok faydalı paylasımlarda bulunuyorsunuz.
Cok tesekkur ederim.

BLACKICE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 17:02   #966
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın adalet yağcı,

kayın ağacı kabuğu pek kullanılan bir substrat değildir. En azından çabuk çürüyebileceğinden kök sorunları yaşıyabilirsiniz.
Gerçi ne yalan söyliyeyim ne denedim ne de başka deneyenini duydum. Sadace okuduğum bildiğim ve denediklerim çam ağaçları kabukları kullanıldığı yolunda. Eh tabii bir de bu işin Mercedesse'si Quercus suber kabuğu yani mantar meşesi

Bunu yurdumuzda bulmak zor hatta imkansız gibi. Ben gitiğim yerlerden çöpçü dilenci misali şişe mantarları dileniyorum, topluyorum. Bu halime son anım geçende garsondan mantarı rica etiğimde anlamsız bir bakışla verdi. Ben de kafasında soru işaretleri oluşmasın merağını gidermek için "-Neden istedim anladınız?" mı diye sordum. Eh lokanta deniz kıyısında olduğundan yeğenlerim de yanımda olunca garson konuya hakkimmiş gibilerden, "-Balık oltasına takacaksınız değil mi?" dedi. Bana fırsat kalmadan yeğenlerim konuya daldılar... "Yok yok amcamızın orkideleri var onda kullanıyor" dediler. Hep beraber gülüştük...
Kısacası Çam kabuklarına mantar kırıntısı ve kömür katarak da iyi bir havalandırma ve çürümeleri geçiktirme sağlıyabilirsiniz.

Gübre konusu da bu forumda çok konuşuldu tartışıldı. Sonuç olarak size şunu önerebilirim. Vilmorin NPK 4:6:6 Phal.lerde çok iyi sonuç veriyor.
Otonormal kullanıcıların da kolay elde edebilecekleri, nerdeyse her yapı markete olan ve hatta son öğrendiklerimle de Türkiye'de imal edilen bir orkide gübresi bu. Phal.ler gibi ciddi bir dinlenme dönemine gerksinim duymıyan orkidelerde iyi sonuçlar verebilen yıl boyu kullanabileceğiniz bir gübre.

Ok bu kadar reklamdan sonra umarım ilgili firma bana komüsyonumu bir kasa sıvı gübre şeklinde karşılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 18:28   #967
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,100
Galeri: 260
Sayın Praceox;
Bıkıp usanmadan sorularımıza cevap verdiğiniz için çok teşekkürler.
Bundan sonra bir kişi daha şişe mantarı topluyormuş diye duyarsanız, bilin ki o benim
Seneye son baharda pembe phalimin saksısını değiştirirken bu söylediklerinizi hatırlayacağım.
Gübre işi kolay, burada Koçtaş var, oradan alabilirim.
Saygılar.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 13:43   #968
Ağaçsever
 
korhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: nevşehir
Mesajlar: 99
Arkadaşlar öncelikle hepinizi selamlıyorum, Uzun bir süredir yazı yazamadım ve bu arada hasta beyaz phal.im düzeldi. Hocalarıma teşekkür ediyorum. Bu arada pembe bir phal. daha satın aldım. pembenin üzerinde keiki olşumu gerçekleşti. Fakat bu sefer beyazdaki gibi keikinin yanlarından kök çıkmadı şu an 1 cm uzunluğa ulaşan sanırım çiçek sapı var. Bu çiçeklerin en çok sevdiğim yanı da süprizlerle dolu olması. bahsettiğim keikinin bir alt boğumundan da birden bire çok hızlı bir şekilde çiçek sapı zannettiğim bir oluşum gerçekleşti. Bakalım ilerki günlerde neler olacak. Fotoğraflarla anlatmak isterdim ama makinem arızaladı servisden gelince en kısa zamanda resim ekleyip yorumlarını isticem.

Son olarakda sizlerden bir ricam olacak. Ben Nevşehirde yaşıyorum ve burda vilmorin bulamadım, bana kargo ile temin edebilecek arkadaş olursa çok teşekkür ederim ücreti bir şekilde gönderirim yeterki temin edebileyim. Şu ana kadar eskişehirden bir çiçekçiden aldıgım sıvı gübreyi kullanıyordum. Ordaki abi bana kendi orkidelerinde de bu gübreyi kullandıgını söylemişti ama üzerinde ortanca çiçekleri için diyordu heleki şu ana kadar çiçeğime bi zarar vermedi. Gübre konusunda yardımcı olabilicek arkadaş bana özelden mesaj bırakırsa sevinirim. Saygılar...

korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 20:51   #969
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-10-2008
Şehir: danimarka
Mesajlar: 2
merhaba beimde bircok orkidem var bakimi gercekte zor sizlerde bilgi aliyorum cok tesekkur ederim

wweylul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 10:44   #970
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın Korhan,

ben de artık internetden bahçe gübre malzemeleri satan online bir siteden satın aldım.
Yapı markete gitmek istediği ürünü bulamamak tekrar gitmek, başka bir yere gitmek veya dükkan dükkan market market dolaşmak gibi eziyetlere değmiyor.
Zira Vilmorin'in sıvı gübresi her daim olamıyabiliyor.

Kargo ile evinize kadar yolluyorlar. Fazla bir kargo ücreti de ödenmiyor.

Bilgilerinize

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 22:04   #971
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-12-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Merhabalar Öcelikle verilen bilgiler için çok teşekkürler. Bitkiyi geçen ilkbaharda çiçekli olarak aldım. Uzun bir süre çiçeklerini muhafaza ettikten sonra yaz ortasında tamamen döktü. Ve gördüğünüz ikinci çiçek sapını çıkartmaya başladı. Bende dökülen sapı forumdan öğrendiğim kadarıyla 2/3 ünden kestim. Bir süre sap yeşil olarak kaldıktan sonra tamamen kurudu. Bende dibine yakın yerden bu sararmış sapı kestim. Bu esnada bu ikinci sapın büyümesi durdu. Ancak yaprak vermeye devam ediyor. İlkbahardan beri 2 yaprak verdi 3. de yolda. Onu küçük akvaryumum üstüne yerleştirdim. Sulamasını akvaryumdan çıkardığım suyla yapmam sakıncamıdır? balık dışkıları vs. Gübrelemeyi de Evergreen Orkideler için ve Çiçek Coşturan Orkide özel besiniyle yapıyorum. Saksı harcı ve kökleri aldığımdan beri hiç değiştirmedim. Alt kökler yeşil görünmesine rağmen üstteki köklerde bir sorun var gibi görüyorum Sizce ne yapılması gerekiyor?
Name:  PA300092.jpg
Views: 4807
Size:  37.6 KB
Name:  PA300090.jpg
Views: 3699
Size:  44.5 KB
Name:  PA300087.jpg
Views: 3634
Size:  40.6 KB
Name:  PA300085.jpg
Views: 3382
Size:  38.1 KB
Name:  PA300084.jpg
Views: 3572
Size:  46.4 KB


Düzenleyen haaldemir : 31-10-2008 saat 15:34
haaldemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2008, 17:01   #972
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın Haaldemir,

Phal.iniz şaşırtıcı derecede sağlıklı görünüyor. Çiçek de açmak peşinde, ancak...

Akvaryum suyu malumunuz nitrat yüklüdür, bir de bunlara ilaveten gübre de kullanırsanız, bu hoş olmaz orkidlerde.

Skası harcınız çok tuzlanmış ve/veya kireçlenmiş. Şimdi harç değiştirmek için çok uygun bir zaman değil artık, zira çiçeklenmeye başlamış bile.

Akvaryumunuz olduğuna göre side RO-su sistemi olduğunu var sayabilirmiyim?
Durum böyle ise ne ala değil ise saksıyı bir dahaki sulamasında yağmur suyuna veya RO suya oturtun 5-10 dk kadar sonra süzülmeye çıkartın ve harcı ro veya muadili saf su ile bir güzel yıkayın.
Akvaryumun üzerinde olması Orkidlere için iyi bir durum. Tabii gün ışığını da yeterince almak kaydı ile. Akvaryum lambalarının ısısı saksı harcına ve köklere iyi gelecek ve akvaryum nemi de bitkileriin yaprakdan nemlenmesine...

Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2008, 21:01   #973
Ağaçsever
 
malicetin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 79
Ben malicetin, yaklaşık 8 aydan beri orkidelerle ilgileniyorum. Yaz aylarında değişik renkte 5 adet orkide satın aldım cinsi phalaenopsis. Denizli'deyim. Evim kaloriferli. ısı 22 derecenin altına düşmüyor. Orkidelerin doğuya bakan yere kadar camlı bir yerde duruyor. Sat 11.00 e kadar güneş alıyor.

mor olan orkidemin çiçekleri hala devam ediyor. Bir çiçek dali üstte 3 dalı var. Dün bir de gördüm ki 3 daldan 2 sinde çiçeklerin hemen altında bir hareketlenme var. Bir dalda 2 sürgün, ir dalda bir sürgün.

Ama ben bunların devam etmesine izin ermedim. Çiçekleri alttan 3.boğumdan kestim. Çünkü müsaade etseydim çok zayıf çiçekler açacaktı.

Acaba doğru mu yaptım?

malicetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2008, 17:27   #974
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Merhabalar ;Uzun süredir yazamıyordum . Belki hatırlayacaksınız benim orkidem yavrulamıştı 2 tane birden ayırdım onları 2-3 ay önce. Şu an gayet sağlıklılar.Ayırdıktan sonra yaprakta verdiler. Böylelikle 5 orkidem oldu. Şimdi 1 -2 sorum olacak cevaplayabilirseniz sevinirim. Orkidelerimden bir tanesinde 2 dalda birden çiçek sapı vermeye başladı ama çok cılız gibi. Yani çok ince , bu ilk günler için normal midir ? Birde çiçeklerin çok ve iri olması için yapılacak ekstra bir işlem var mı acaba ? Son olarak yavru orkidelerin çiçek açması ne kadar zaman alır ? . Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

mustang18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2008, 17:33   #975
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-05-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 14
Merhaba,
Aldığım orkideleri köşeli şeffaf saksılara orkide toprağı olarak satılan ağaç kabuklu karışımın içine diktim. Haftada bir içme suyu ile suladım. Eve geldiklerinden 3 ay kadar sonra çiçeklerini döktüler ama yeni yeşil yapraklar vermeye devam ettiler. Ayda bir de Vilmorin orkide besini ile besledim. Çiçek veren dalın 2/3 ünden kesmiştim ancak bu dal zamanla kendi kendine kurudu. Bunun yanında ilk zamanlarda gayet sağlıklı bir şekilde verdiği yeşil yapraklar da şu sıralar sararıp düşüyorlar. Genel olarak diplerinde bir böcekleme ya da hastalık belirtisi yok. İzlediğim yolda mı bir hata yaptım yoksa atladığım bir şey mi oldu bilemiyorum.

lriell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2008, 13:39   #976
Ağaçsever
 
korhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: nevşehir
Mesajlar: 99
fotoğraf ekleyebilirseniz daha iyi teşhis edebiliriz.

korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 19:16   #977
Yeni Üye
 
akarayel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2007
Şehir: istanbul kadıköy
Mesajlar: 5
yavrulama

Sevgili hocam, daha once 248.ci mesajda resmini yolladigim orkidemde yavrulama basladi. Daha once konuyla ilgili yazilmis mesajlari taradim ama cok verim alamadim. Neler yapmam gerektigi ile ilgili cevabinizi bekliyorum. Iyi gunler

Eklenen Resimler
  
akarayel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 23:03   #978
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Ben yaprak göremedim, yapraklanmadan köklenme bu olayla ilgili birşeyler yazmaya çalışmıştım Peloric Phalaenopsis başlığında.
(bu resimlerde yaprak görünmüyor, enazından ben öyle görüyorum)

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 08:17   #979
Yeni Üye
 
akarayel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2007
Şehir: istanbul kadıköy
Mesajlar: 5
resimde çok belli olmuyor ama 2 yaprak var. resimde tekrar işaretliyorum. teşekkürler

Eklenen Resimler
 
Denizardacan beğendi.
akarayel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2008, 10:24   #980
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
phallerim bebekleri ve benim cesaretsizliğim

Merhabalar,

Daha önce foruma yazıp yardım istemiştim ve Sayın Praecox bana yardım elini uzatmıştı ancak ben gereken torfu, besini temin edeyim, aman iyice okuyayım da yaparken zarar vermeyeyim derken geldik bugüne. Birkaç aydır kuzey batı cephede ikindi güneşi alarak kalorifere yakın duruyorlar, unutmadan konumlarını da yazayım.
2 Phal kızımı bana komşum giderken bırakmıştı ve o zaman adı dışında orkide hakkında hiçbirşey bilmiyordum, cinsini sizden öğrenmiştim hatta. Komşum 1 senedir baktığını ama açmadığını söylemişti, çöpe atacakken kıyamadım ben aldım. Haftada bazende (kalorifer yanmadan evvel) 10-12 günde bir daldırıp çıkararak suladım(isim vermenin mahsuru umarım yoktur, Sırma su ile).2 adet orkideden birinde 2 adet keiki var, kökleri de oluşmuş durumda.Torfu birkaç yere sorarak ancak bulabildim, Almanyadan ithal Compo sana, üzerine torf ayrışma derecesi H2-H5,fıstık çamı kabugu, islah edici,kalsiyum oksit ve tüm önemli bitki besinleri diye bir açıklama yazmışlar, strafor parçaları da görünüyor.Migrosta Helin diye bir markanında orkideler için besinini bulabildim. Aktif kömürü nerden nasıl bulabileceğimi bilmiyorum. Bu hava koşullarında elimde küçük kızımla İstanbulda farklı semtlerden gidip bunların hepsini zamanında temin edemedim ve derken keikilerden biri çiçek dalı çıkardı.şimdi bunların üstüne üstünde çiçek dalı varken ben bu keiki yi kökü var ama ayırsam mı ayırmasam mı arada kaldım.Anne orkide nin toprağı çok kötü görünüyor aklıma onu değiştirmek böylece hiç olmazsa destek vermek geldi, zaten toprakta köke yakın sanki çürükler var.Doğru mu düşünüyorum? Okuduklarıma göre dün suladığım için bugün kalorifer üzerine aldım kurumasını bekliyorum, bazı çürük kökleri kolonyayla sildiğim makasla kestim ama altlar çok kötü gibi.


Diğer orkidemde de 2 dal var, birinden yine yavru çıktı ve 2 tanede kök çıkardı, diğeri beklemede.Internetten bunları temin edebileceğim veya Ayazağa Maslak civarında oturuyorum, yakın çevremde bunları alabileceğim bir yer var mı bana yardımcı olur musunuz?


Uzunca bir mesaj oldu, çok teşekkür ediyorum şimdiden.

Eklenen Resimler
     
berenice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2008, 10:25   #981
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Bu da diğer orkidemin bebeği

5 resimden fazla gönderilemediği için bu mesajı eklemek durumunda kaldım.

Eklenen Resimler
   
berenice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2008, 21:56   #982
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-11-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 4
herkese merhaba
üye olalı iki hafta kadar oldu.
zaman buldukça okumaya ve bilgi sahibi olmaya çalışıyorum ve halen korkarak bir soru sormak istiyorum.
phal.lerde yukarı doğru büyüyen kökler için ne yapılması lazım.
yeni aldığınızda bile bu türde kökler mevcut oluyor.
bunun bir sakıncası var mı?

eminyakisikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2008, 23:13   #983
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Korkma dostum, forumu okuyupta cevabını bulamadığın her soruyu sorabilirsin bilgisi olan bütün arkadaşlarda seve seve yardımcı olacaktır.

O kökleri yaz aylarında bir spreyleyici yardımıyla nemlendirirsen faydası olur, havayi kök salmak bu bitkinin (phal için söylüyorum) karakteristik özelliklerindendir.

Kökçürümesi oluşan bitkide bu havayi köklenme çokdaha yoğun yaşandığını gördüm bunada dikkat ettikten sonra problem olmaz.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2008, 23:16   #984
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Aktif kömür, mangal kömürü ise eğer; yol kenarınlarındaki dürümcülerden bulunabilir.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2008, 09:50   #985
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın berenice,

Keikileri en kısa zamanda ayırmanız gerek. Bunun için saksı harcına torf katmanız gerekmez. Hatta artık tafsiye etmiyorum da. Sadece çam ağacı kabuğu styropor ve perlit veya vermiculite karışımı yeterli olur. Ben ev ortamında torf karışımlı saksı harçlarında çok sık sorun yaşadım. Perlite maslaktan aşağıya cendere yolunda evyapın karşı sırasında bulabilirsiniz. Kömür olarak da mangal kömürü de yeterli olacaktır.
Sizin d doğru teşhis ettiğiniz gibi torfköklerde veya kök boğazında çürümelere yol açıyor. Sphagnum da iki sene sora torfa dönüşmeye başladığından bu sorun yaratabiliyor.

Sayın eminyakışıklı,

Kökler saksının dışına ve hatta havaya doğru uzuyorsa bunun iki sebebi olabilir. Biri saksı içi fazlaca kökle dolu kökler sıkışmış durumda. Ancak asıl ikinci neden sayın ephesosun da değindiği gibi saksı içindeki köklerde çürüme gibi bir sorun var ise...
saksı harcınızı veya gerekiyor ise saksı boyunu da büyüterek yeni bir substrata dikin. Bunu yapana dek de yine sayın ephesosun tafsiye ettiği gibi havadaki kökleri fısfılamak sureti ile ıslatmatı ihmal etmeyin.
Saygılarımla


Düzenleyen praecox : 28-11-2008 saat 17:19
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2008, 21:51   #986
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-11-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 4
sayın ephesos ve sayın praecox
cevaplarınız ve yardımlarınız için çok teşekkürler...

eminyakisikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2008, 00:40   #987
Ağaçsever
 
phal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-01-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 69
Hatırlarsanız 4 tane phal.im vardı.Yazdan beri kapalı balkonda duruyorlardı.Hepsi de budandıkları daldan yeni çiçek sapı verdiler,hatta ikisi aynı zamanda kökten de yeni çiçek sapı verdiler,birinin çiçek tomurcukları büyüdü ama havaların soğumasıyla çiçek saplarının büyümesi durdu.Ben de hepsini içeri aldım,umarım kaldıkları yerden devam ederler ve ben de fotoğraflarını sizinle zevkle paylaşırım.

phal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2008, 11:44   #988
Ağaçsever
 
malicetin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 79
Phal'imde 2 çiçek sapı varken bu saplardan çiçek vermeyip yeni bir çiçek sapı çıkarması normal mi? Eski çiçek saplarını kesmeli miyim?

malicetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2008, 14:48   #989
Ağaç Dostu
 
oceanheart's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2008
Şehir: İZMİR-İSTANBUL
Mesajlar: 448
Galeri: 1
Sn. praecox,

Aslında burası yerimi bilmiyorum ama çok merak ettiğim için sormak sitedim.Acaba Orkide harcında mısır koçanı kullanmayı hiç denediniz mi? **** sizin bu konudaki görüşünüz nedir.

iyi günler,

oceanheart Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2008, 15:58   #990
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Mısır koçanını ilk kez sizden duydum hiç bir yerde de rastlamadım, hali ile denemedim de. Benim duymamış olmam kullanılamaz anlamına gelmez elbet ancak çabuk çürüyecceğini, kompostlanır olduğunu var sayıyorum, dolayısı ile sorun yine aynı. Çeviz ve fındık kabuklarını duydum gerçi denemedim ama mısır koçanının hiç duymadım.

Sayın maliçetin,

geçmiş çiçek saplarında bir hareket olmadığı halde yeni çiçek sürgünü veriyorsa o eski sapları kesin artık iflah olmıyacak gibiye geliyor. (Tabii bu güne dek kurumadılarsa, yeşil rengi kaybolmuş, gözleri kapatan yaprakçığın çoktan beyazlanmış olması gerekli)

Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025