Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 25-10-2008, 17:33   #963
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adalet yağcı Mesajı Göster
Sayın Praceox;
Benim phal im, çiçek sapını gösterdi, yazın dinlenme döneminde olduğunu düşünerek kestiğim sıvı gübre uygulamasını yeniden başlattım, onbeş günde bir organik sıvı gübre veriyorum, bildiğim kadar ile, bu mevsimde gübre verilmiyordu, doğrumu yapıyorum acaba?
Phal im 4 yıllık, her sene bu mevsimde tomurcuklanma başlıyor, Ocak ayından itibarende çiçekleniyor, çiçekleri dört aydan fazla kalıyor üzerinde.
Ayrıca Pembe Phalimin çiçeklenme dönemi bitince, çiçek sapını üçüncü boğumun hemen üzerinden kesmiştim.
Kestiğim sap kısmı gayet canlı görünüyor, belkide keiki verecek diye bekliyorum ama, çiçeklenmesine bir manisi varmıdır bu durumun.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler ederim.
Anlıyamadığım nokta şu biri pembe toplam iki Phal.iniz mi var?
Yani biri geçmiş çiçek sapı ile keiki v.s. oluşum bekliyorsunuz diğeri ise çiçek sapı (influoerscence) mi gösterdi?

Orkidelerde organik gübre kullanımı pek uygun değildir. Evde yetiştirdiğimiz orkideler bakarsak göreceğiz ki yaprak yapıları az ama bu oranda kök ve/veya rizoid oluşumları fazla çiçeklenme uzun süreli ve çok fazla büyük bir orantıda. Bu da şu demek: Orchideler NPK oranlarında genelde ortalama çok az azot gereksinimleri vardır. Benim bildiğim Vanda epidendrum gibi bazı özel türlerde azot oranı yüksek olsa da sıvı gübrelemede azot diğer iki macro besi faktörlerine göre daha düşük olmalı. Azotun yüksek olmasının iki dezavantajı var. Biri bitki yaprağa gidebilir. yani çiçek açmadan yaprak verir ceya sympodial bir tür ise rizod peşi sıra yaprak açar. Çiçeklenmez. diğeri de substrat sorunu. fazla azot substrata aşırı bir microbial üremeye neden olur. bu da diğer patogenlerin yanı sıra faydalı microorganizmaların üremesi ve bir sebepten ölmesi sonucu oluşan hücrelerin dekompzisayonu sonucu yine aşırı bir azot yükü demek.
Fazla faktörlü bir denge bu sağlaması çok zor biliyorum anlaması da anlatılması da bir o kadar zor.

Kısacası yaprak gübrelemelerinde 10:10:10 Vandalarda hatta 30:10:10 gibi gübrelemeler yapabiliyor isek de Phal.lerde sulu 4:6:6 gibi gübreler iyi sonuçlar verebilmektedir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön