Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 28-10-2008, 17:02   #966
praecox
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Sayın adalet yağcı,

kayın ağacı kabuğu pek kullanılan bir substrat değildir. En azından çabuk çürüyebileceğinden kök sorunları yaşıyabilirsiniz.
Gerçi ne yalan söyliyeyim ne denedim ne de başka deneyenini duydum. Sadace okuduğum bildiğim ve denediklerim çam ağaçları kabukları kullanıldığı yolunda. Eh tabii bir de bu işin Mercedesse'si Quercus suber kabuğu yani mantar meşesi

Bunu yurdumuzda bulmak zor hatta imkansız gibi. Ben gitiğim yerlerden çöpçü dilenci misali şişe mantarları dileniyorum, topluyorum. Bu halime son anım geçende garsondan mantarı rica etiğimde anlamsız bir bakışla verdi. Ben de kafasında soru işaretleri oluşmasın merağını gidermek için "-Neden istedim anladınız?" mı diye sordum. Eh lokanta deniz kıyısında olduğundan yeğenlerim de yanımda olunca garson konuya hakkimmiş gibilerden, "-Balık oltasına takacaksınız değil mi?" dedi. Bana fırsat kalmadan yeğenlerim konuya daldılar... "Yok yok amcamızın orkideleri var onda kullanıyor" dediler. Hep beraber gülüştük...
Kısacası Çam kabuklarına mantar kırıntısı ve kömür katarak da iyi bir havalandırma ve çürümeleri geçiktirme sağlıyabilirsiniz.

Gübre konusu da bu forumda çok konuşuldu tartışıldı. Sonuç olarak size şunu önerebilirim. Vilmorin NPK 4:6:6 Phal.lerde çok iyi sonuç veriyor.
Otonormal kullanıcıların da kolay elde edebilecekleri, nerdeyse her yapı markete olan ve hatta son öğrendiklerimle de Türkiye'de imal edilen bir orkide gübresi bu. Phal.ler gibi ciddi bir dinlenme dönemine gerksinim duymıyan orkidelerde iyi sonuçlar verebilen yıl boyu kullanabileceğiniz bir gübre.

Ok bu kadar reklamdan sonra umarım ilgili firma bana komüsyonumu bir kasa sıvı gübre şeklinde karşılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön