Sayın berenice,
Keikileri en kısa zamanda ayırmanız gerek. Bunun için saksı harcına torf katmanız gerekmez. Hatta artık tafsiye etmiyorum da. Sadece çam ağacı kabuğu styropor ve perlit veya vermiculite karışımı yeterli olur. Ben ev ortamında torf karışımlı saksı harçlarında çok sık sorun yaşadım. Perlite maslaktan aşağıya cendere yolunda evyapın karşı sırasında bulabilirsiniz. Kömür olarak da mangal kömürü de yeterli olacaktır.
Sizin d doğru teşhis ettiğiniz gibi torfköklerde veya kök boğazında çürümelere yol açıyor. Sphagnum da iki sene sora torfa dönüşmeye başladığından bu sorun yaratabiliyor.
Sayın eminyakışıklı,
Kökler saksının dışına ve hatta havaya doğru uzuyorsa bunun iki sebebi olabilir. Biri saksı içi fazlaca kökle dolu kökler sıkışmış durumda. Ancak asıl ikinci neden sayın ephesosun da değindiği gibi saksı içindeki köklerde çürüme gibi bir sorun var ise...
saksı harcınızı veya gerekiyor ise saksı boyunu da büyüterek yeni bir substrata dikin. Bunu yapana dek de yine sayın ephesosun tafsiye ettiği gibi havadaki kökleri fısfılamak sureti ile ıslatmatı ihmal etmeyin.
Saygılarımla
Düzenleyen praecox : 28-11-2008 saat 17:19
|