Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malicetin
Sayın Praecox, Orkideleri olgunlaşmış meyvelerle aynı ortamda bulunmasının sakıncalı olduğunu söylüyorsunuz. Haklısınız. Orkidelerin mutfakta bulunması da sakıncalı mı acaba. Mutfakta nem oranı daha yüksek ve geceleri suni aydınlatma görevi görüyor. Bu yönlerden avantajlı ama mutfakta meyve yenilip içilmesi de orkideleri etkiler mi acaba?..
|
Sayın malicetin,
bir sepet meyvenin içlerinden biri çürümeye yüz tutmuşu ise tümünü çürütür. Bunun sebebi olgunlaşmış meyveler ethylen gazı salgılar. Ethylen (etilen) gazı meyveleri çabuk olgunlaştırır. Örneğin limon sarartma tesislerinde kullanılan acethylen (asetilen) Ethylene dönüşüp olgunlaştırır.
Çiçek açmış bir orkidenin yanında da böyle olgunlaşmış meyveler meyve artıkları ve/veya atıkları da ethylen salgılayıp çiçeği çabuk "olgunlaştırıp" erken dökülmesine neden olur. Esasen bitkiye bir zararı yoktur bu sadece görsel bir sorundur. 3 ay hatta 6 ay açık kalabilecek uzun ömürlü phal. çiçeklerinin erkenden dökülmesini sanırım kimse istemez

Mutfağınızda bulunması bu bağlamda sakıncalı değil ancak mutfağınızın suni aydınlatma görevi dediğiniz şeyden anladığım gece orda floresan ampulu yanık bıraktığınız ki bu da pek etki etmese de, geceyi karanlık geçirmesi daha uygun olur. Sokaktaki gece lambalarının altında yetişen çiçeklerin gelişimleri üzerindeki etkileri tarafımca pek bilinmiyorsa da geceyi gereksiz yere aydınlık geçirmesi bitki açısından pek uygun olmaz düşüncesindeyim
Saygılarımla