agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni52Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-09-2011, 12:23   #91
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Sevgili Cemo, işler ters gidince tüm kabahati kendinde bulanlardansın. Bundan vazgeç artık
Peki

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 12:24   #92
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Sevgili Tura

Kavanozu boşaltıp yeniden sarımsak koyacağım, teşekkür ederim.

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 13:20   #93
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Sayın Cemo sarımsağın mavileşmesinin nedeni bakır sülfat oluşumudur. Sarımsaktaki sülfürlü bileşikler, asidik ortamda (turşudaki limon-sirke bunu sağlıyor) bakırla reaksiyona girip bakır sülfat oluşturur. Bakır turşunun içine nasıl girdi derseniz... Bununla ilgili fazla yorum yapamayacağım, ancak kullanılan ilaçların kalıntıları muhtemel bir sebep olabilir.

Bakır sülfatın insanlarda zehirli olma sınırı 11mg/kg . Turşudan çıkardığınız mavi sarımsakları yememişsinizdir umarım Turşunun kalan kısmında da az bir miktar da olsa bakır kaldığı kesin diyebilirim, ancak zehirleme riski var mıdır bilemiyorum.

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 13:29   #94
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Sayın Cemo; Sayın elek'in bu açıklayıcı bilgisi doğrultusunda şu aklıma geliyor.

Hazır satılan limon suyu veya limon sosu mu kullandınız acaba?

Bence siz hepsini imha edip Güler Hanım'ın orjinal tarifi ile bir kez daha yapın. Bu tadı tatmalısınız.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 14:47   #95
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Fotoğrafta görüldüğü gibi, sarımsakların ortası yeşil gibi. Taze limon sıkıp kullanmıştım. Aynı tarifteki gibi yaptım.

İçime sinmez artık ben bunu dökeyim

Eklenen Resimler
  
cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 15:38   #96
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Sayın Cemo, biraz daha araştırdım. Çok düşük bakır konsantrasyonları dahi (kullandığınız suyun içinde bulunabilecek) bu şekilde bir reaksiyon için yeterlidir ve bu sarımsakları yemek güvenlidir de deniliyor değişik yerlerde. Gönlüm turşunun dökülmesine hiç razı değil ama yine de siz bilirsiniz

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 16:24   #97
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemo Mesajı Göster
Fotoğrafta görüldüğü gibi, sarımsakların ortası yeşil gibi. Taze limon sıkıp kullanmıştım. Aynı tarifteki gibi yaptım.

İçime sinmez artık ben bunu dökeyim
Tadı nasıl acaba.
Onu ökmeseniz. Mukayese imkanı var mı.
Yeni yapacağınız turşuda sirkeyi değiştirin. Su hiç kullanmayın.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 16:27   #98
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Tamam bu kalsın böylece, ben yeniden deniyeyim.
İlle de yemem lazım bu turşudan inat ettim))

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 16:43   #99
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemo Mesajı Göster
Tamam bu kalsın böylece, ben yeniden deniyeyim.
İlle de yemem lazım bu turşudan inat ettim))
İnadınızın boş olmadığını göreceksiniz.Çok güzel bir turşu
Biberleriniz tatlıysa 2 adet acı biber koyun.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 17:18   #100
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-06-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 31
Ben de denedim bu turşudan. Bu 3. gün biberlerim sarardılar bile ama tadını tam alabilmem için bir kaç gün daha beklemem gerekecek.

gelin mumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 18:10   #101
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Ben de dün bahçenin biberlerinden bir kavanoz yaptım. Tam yapmıştım ki, Güler Hanım'ın acı biber notunu gördüm. Acı biberim yok ama şekerli olduğu için acının çok yakışacağını düşünüyorum, bu kavanoza sonradan ilave edeceğim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 22:47   #102
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Evet küçük bir ilave ile...

Karışıma yarım bardak acı biber turşu suyu ilave ettim.

Eklenti 246949

Bu acı biberden ( tatlı bibere göre çok güzel) yarım bardak.

Bu da yeşil domatesten. Küçük olanlar kesilmiyor. Bütün yapılıyor.

Eklenti 246951

Yeşil domates tatlı bibere göre çok çok güzel.

Eklenti 246952

Peki küçük dolmalık bibere ne dersiniz? En tazelerinden...

Isırdığınızda ustalaşmak istenebilir. Benim gibi üç defa hanımın yüzüne fiskiyelerseniz üç defa özür dilemek yetmeyebilir.

Saygılar

(Acını etkisinden midir, resimlerin yerlerini kaçırmışım.
Halil Bey çok teşekkürler bu tarif için. Yarın ilk işim pazara gidip yeşil domates aramak olacak. Acı biber turşu suyu bulamam, onsuz da güzel olur diye düşünüyorum. Ya da acılık vermesi için bir kaç acı biber atabilirim.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 00:26   #103
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
.. Acı biber turşu suyu bulamam...

Güler hanımın verdiği tarife göre;

acı kıl biberden de yaptım turşuyu, kullandığım acı biber turşu suyunu domates ve küçük dolmalık biberde kullandım.

Hani merak işte tatlı biberden oluyor da acı biberden nasıl olur, hem de içine şeker konuyorsa dedim. Güzelmiş, beğeyendim.

Name:  IMAG0014 [640x480].JPG
Views: 8436
Size:  63.6 KB

Bunlardan başka üç parti daha yaptım.

Bana oranlar çok gibi geldi. Yarıya düşürdüm. Yani hepsinden birer çay bardağı koydum.

Örneğin; sirkeden, limon suyundan, zeytin yağından 10 ar çay bardağı ve şekerden 8 çay bardağını bir kapta iyice karıştırdım ve kepçe ile dolu kavanozlara döktüm. Acı biberin suyundan_ ayrı yerde daha önce yapmıştım_ da bir bardak karışıma ilave ettim. Hiç su koymadım.

Şu anda bir hafta oldu yemeğe bile başladım.

Yalnız şu kavanozları ters çevirme, yan yatırma işini kıvıramadım. Sızdırdılar ve yere aktılar biraz, hanımdan nerede ise kepçeyi yiyecektim.

Bu defa geniş bir tepsiye koydu hanım, ters çevirdik yine sızdırdılar. Bu defa olmuş mu diye kavanozu açınca _ fermantasyon devam ediyor mudur nedir_ yerlere döküldü. Bir fırça da oradan yedik.

Bunlar hiç kimsenin başına gelmiyor mu?


Düzenleyen Halil Önen : 24-09-2011 saat 00:32 Neden: lilium da yapacağım dedi ama keşke son üç satırı yazmasaydım.:)
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 00:58   #104
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Hani merak işte tatlı biberden oluyor da acı biberden nasıl olur,
Ondan daha güzel olacağını kesin söyleyebilirim. Yalnız kapaklarını iyi kapatabilirsen.

"Yalnız şu kavanozları ters çevirme, yan yatırma işini kıvıramadım."

Ah dostum ahhh o iş herkese göre değil işte, kıvırmak ayrı bir sanat dalıdır benimde beceremediğim bir konu.

"Sızdırdılar ve yere aktılar biraz, hanımdan nerede ise kepçeyi yiyecektim."

Amma gülerdim haaa

Bence sen kapakları değiştir, kepçeyi yemekten kurtul.

Benden tavsiye, hanımların işine burnunu sokma, ben öyle yapıyorum hiç başımada oklava kepçe yemiyorum.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 01:46   #105
Ağaç Dostu
 
bettyycim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2,060
Kapakları kapatmadan önce iyice kaynatın ve sıcakken kapatın kapakları o zaman sızdırma yapmayacaktır

bettyycim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 09:36   #106
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Ben de kapakları sıcak suda biraz tuttuktan sonra kapatıyorum, hiç de sızma yapmıyor. İyice sıkarak kaparın.
Çok ufak körpe tatlı biberler içine 3 tane de acı biber koyunca çok güzel dengeliyor l kg.lık kavanozda.

4 kavanoz hediye ettik, 3 kavanozu da kendimiz bitirdik. Zulada daha var ama Manyas'a döner dönmez fabrikayı devreye sokacağız.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 10:19   #107
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster

Bu defa geniş bir tepsiye koydu hanım, ters çevirdik yine sızdırdılar. Bu defa olmuş mu diye kavanozu açınca _ fermantasyon devam ediyor mudur nedir_ yerlere döküldü. Bir fırça da oradan yedik.

Bunlar hiç kimsenin başına gelmiyor mu?
Sayın Halil Önen; Hiç başımıza gelmez mi? Ben kelepçeli, contalı kavanoz kullandım. Bu yüzde sızdırmadı amaa... Kavanozu açıp bir tadına bakayım dediğimde, açtığım gibi yüzüm, üstüm etraf çil çil yağlı sıvı oldu. Gidip hemen yüzümü yıkayıp üstümü değiştirdim.

Bu yüzden konserve kapağı kaynatıp kapatmak, asidi yüzünden patlama olabilir diye riskli geldi bana.

Bir daha plastik kapaklı cam kavanozlara, iyice doldurmadan yapacağım. Tecrübe oldu. Ben sadece şeker oranını iki bardak değil de bir bardağa düşürmeyi düşünüyorum. Bakalım lezzeti ne derece olacak?

Uzaylı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2011, 22:34   #108
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Güler Hanım öyle güzel anlatmışsınız ki hemen ben de yaptım Kavanozum yoktu, kullandığım kavanoz 1 litreliklerden daha küçük. Malzemeleri 1'er çay bardağı olmak üzere kullandım ve üstüne az miktar su ilave ettim. Yarım tatlı kaşığı kadar da tuz.

Umarım güzel olur, pazardan biberle birlikte kavanoz da alıp biraz daha kurmayı düşünüyorum.

Sevgiler.

Eklenen Resimler
 
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 05:57   #109
Ağaç Dostu
 
aygün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
Yeni yapacaklara tavsiye; tek kavanozla yetinmeyin.
Nedenini turşunuz yenecek duruma geldiğinde kendiniz anlayacaksınızdır

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 11:52   #110
Yeni Üye
 
feriha59's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2010
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 18
Turşuyu ben de yaptım iki hafta önce, bir haftadır da yiyoruz. Ne kadar övülse az. Ben şunu merak ediyorum: Biberleri çıkartıp çıkartıp yiyoruz (ohh ne iyi yapıyoruz) da, sadece sosun kaldığı kavanozun içine (içinde hiç biber kalmadıktan sonra) yeniden taze biber - sarmısak koysak, yeniden kapatıp yeniden 2 hafta beklesek, yine turşu olur mu? Tamam, salataya kullanabiliyoruz da, kullanmasak da yeniden kursak diyorum? Bu konuda bilgisi, fikri olan varsa lütfen paylaşsın.

feriha59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 20:32   #111
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Dün yaptığım turşuyu ara sıra çevirip dururken kapağından biraz sızıntı yapmış. Sızan bir-iki damlaya ekmek banıp ağzıma attım (1 günlük turşunun suyu) ve o anda kavanozu açıp bu suyu ekmekle yiyip bitirmemek için kendimi zor tuttum Kim bilir biberler olunca nasıl güzel olacak.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 00:41   #112
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feriha59 Mesajı Göster
Turşuyu ben de yaptım iki hafta önce, bir haftadır da yiyoruz. Ne kadar övülse az. Ben şunu merak ediyorum: Biberleri çıkartıp çıkartıp yiyoruz (ohh ne iyi yapıyoruz) da, sadece sosun kaldığı kavanozun içine (içinde hiç biber kalmadıktan sonra) yeniden taze biber - sarmısak koysak, yeniden kapatıp yeniden 2 hafta beklesek, yine turşu olur mu? Tamam, salataya kullanabiliyoruz da, kullanmasak da yeniden kursak diyorum? Bu konuda bilgisi, fikri olan varsa lütfen paylaşsın.
Ben denemedim, sen galiba tükenmez misali takılmak istiyorsun.

İstersen bir malina'ya sor, galiba kendileri denediler.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 00:43   #113
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sevgili Nariel, özledik seni.

Turşuyu kurarken içine 2-3 adet acı sivri biber koymayı unutma.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 20:13   #114
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bu turşuyu kesinlikle deneyeceğim Güler Hanım, baştan sona yutkuna yutkuna okudum mesajları )

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 01:09   #115
ide
Ağaç Dostu
 
ide's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 278
Kesinlikle müthiş bir lezzet, tekrar teşekkür ederim Güler hanım

ide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 15:37   #116
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Mesajlara bakınca turşumun 10 günü doldurduğunu gördüm, şimdi tadına baktım.

Tadına bakayım derken neredeyse kavanozu yarılıyordum Biberi çok sevmem, turşuyu severim ama tuzu dokunuyor diye yiyemiyorum fakat bu başka bir şey! Turşu tadı var, şeker ve sirke, limon çok güzel denge sağlamış, iyi zeytin yağı tadına tad katıyor, sevmediğim biberler harika olmuş. Tarifteki şeker çok gözükse bile sonuç hiç öyle olmuyor. Damak çatlatan bir lezzet!

Tarifi verenin de yapanların da ellerine sağlık, yapmadan bir sürü arkadaşımla tarifi paylaşmıştım, şimdi göğsümü gere gere "Nasıl oldu?" diye sorabilirim

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 17:36   #117
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
Taşmalar patlamalar ekşi acı karışımından oluyor kimyasal olarak asit ve bazın tepkimeye girmesi çözüm için tuz miktarını iyi ayarlamak gerekiyor. Özellikle domates-acı biber sosunda bu taşma çok alevli geçiyor yıllardır yapmadığım için tuzunu az koymuşum galiba bu yıl yaptığım 350 gr lık kavanoz dolabı mahvetti ara sıra açıp gazını alıyorum artık ben de

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 19:42   #118
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-02-2010
Şehir: kayseri
Mesajlar: 23
şekerli bi tat olmuyomu

hanif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 20:06   #119
Ağaç Dostu
 
aygün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feriha59 Mesajı Göster
Turşuyu ben de yaptım iki hafta önce, bir haftadır da yiyoruz. Ne kadar övülse az. Ben şunu merak ediyorum: Biberleri çıkartıp çıkartıp yiyoruz (ohh ne iyi yapıyoruz) da, sadece sosun kaldığı kavanozun içine (içinde hiç biber kalmadıktan sonra) yeniden taze biber - sarmısak koysak, yeniden kapatıp yeniden 2 hafta beklesek, yine turşu olur mu? Tamam, salataya kullanabiliyoruz da, kullanmasak da yeniden kursak diyorum? Bu konuda bilgisi, fikri olan varsa lütfen paylaşsın.
Ben mesajınızı okumadan iki gün önce yaptım bunu. Köy biberi kullandım bu kez. Sararmaya başladılar bile.

Sonucu paylaşırım.

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2011, 16:36   #120
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili Nariel, özledik seni.

Turşuyu kurarken içine 2-3 adet acı sivri biber koymayı unutma.
Buralarda olmaya çalışıyorum elimden geldiğince artık

Bizim evde acı yiyen yok malesef, o yüzden hiç acı koymadan yaptım. Ama benim de sarımsaklar mavileşti daha 3. günden. Demek ki bakırlı ilaçlar kalmış üzerinde

Bugün taptaze tatlı kıl biberler buldum, birkaç posta da onlardan kuracağım. En büyüğü serçe parmak kadar hem de

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024